Hangszóró2000 fórum

Teljes verzió: TL hangdobozok
Jelenleg könnyített verzióban tekinted meg a fórumot. Megtekintés teljes verzióban teljes formázással és grafikai elemekkel.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36
SPL
Szerinted mi változik ha nemlessz rajta a mágnes ?
Kevésbé laposan esik mélytartományban.
Ez így igaz . Véletlenül éppen erről is van mérésem . Big Grin
Viszont TL-be építve ,és az egészet mérve ,nemcsak a hangszórót ,már egészen más a helyzet , mivel itt már bőven Fs alá megy az átvitel . Ha 100Hz fölött nemrontja el a hangot ,semmi gond vele ,mivel rendbeteszi az alatta levő púpot . Végre sikerült beaplikálni a képet ..[Kép: spl23mfehrvonzzldnincsmun2.th.png]
Fehér vonz ,zöld nincs mágnes ,kék taszít .
Nem tudom, hogyan méretezted 30 Hz-re, de ez úgy néz ki, mintha 53 Hz-en lenne az F1, 150 Hz körül az F3, 250 Hz körül az F5 és 350 Hz körül az F7.
Jó lenne egy impedanciamenetet látni, az néha többet elárul.

A csöved kb. 3:1 arányban szűkül, 30 Hz-hez 89 inch, vagyis 226 cm-es csőhossz tartozna. A Te csöved szerintem kb. 140 cm, vagyis 55 inch hosszúságú, ezzel a hangolási frekvenciája MJK táblázata szerint 50 Hz körülre esik.
Nagy virtuóz vagy Te Fdsa . Kb. 102 centi a belmagassága , hogyan sikerült 140-be összehajtogatni ? Valóban 3-ról szűkül 1-re , hossz a cső középvonalában mérve , az eddig látott dokumentek így számoltak .
Töröltem az impedanciamenetet ,felcipelni meg nemnagyon akaródzik a dobozt . Úgyemlkszem , 50 Hz-nél , és 20Hz körül volt púp . /Fs-50Hz /
Azokat az alsó púpokat ,meg gödröket nehéz értelmezni . Az a 100Hz alatti gödör pl. folyton kóborol ,attól függően milyen távolságból mérek . Nemállítom hogy a mérés fölösleges ,mert mérni mégiscsak muszáj , de a relés paneloknak több hasznát láttam eddig .
..[Kép: spl23mfehrvonzzldnincsmun2.th.png]
Fehér vonz ,zöld nincs mágnes ,kék taszít .[/quote]

-----------

tehát a világhírű mágneses árnyékolás olyan mint a barikolt bor...

...legalább MÉLY-MELLÉK íze van....

filhallásra milyen,ha szabad ilyet érdeklődni ?

Gyere osztán hallgasd meg . Nincs mély mellékíze , nem br ,TL . A kompenzálómágnes hatása más a reflexben ,mint a TL-ben . A reflex átvitelének az Fs környékén vége . A kompenzálómágnes egy kicsit még följebb is viszi ,pici érzékenység javulás mellett . TL-el meg jóval Fs alá lehet menni . Ott meg azt csinálja amit a képen látsz . Minden doboznak más a bogara .
Mócsing Írta:Nagy virtuóz vagy Te Fdsa . Kb. 102 centi a belmagassága , hogyan sikerült 140-be összehajtogatni ? Valóban 3-ról szűkül 1-re , hossz a cső középvonalában mérve , az eddig látott dokumentek így számoltak .
Bocs, úgy látszik, csak koppintásokat láttam a dobozodról, azoknál 82 centi volt a belmagasság. Ezzel a 102 centis belmagasággal a csöved effektív fizikai hossza kb. 170-180 cm, a rezonanciád inkább 38-40 Hz körülire adódna, amit a csillapítás még hangolhat mélyebbre, akár 30 Hz-re is.
A cső középvonalát meg felejtsd el, a hang megtalálja a legrövidebb utat, és az lesz a meghatározó, akárhogy is számolnak az eddig látott dokumentek.
Akkor a cső belsőfelén nagyobb hangnyomást kell mérni mint a külsőn . Ha nemfelejtem el ,legközelebb megmérem .
Mócsing Írta:Akkor a cső belsőfelén nagyobb hangnyomást kell mérni mint a külsőn . Ha nemfelejtem el ,legközelebb megmérem .
Az egyáltalán nem biztos. A csőben elég hamar egy síkhullám alakul ki, amelynél a részecskesebesség a zárt végtől számítva szinuszosan, a nyomás koszinuszosan alakul a frekvencia és a távolság függvényében.
A fordulókban ez a síkhullám megzavarodik, ez némi reflexiót okoz, aztán a forduló után újra kialakul a síkhullám.
Ami kis különbség lehet: a falak mentén a súrlódás miatt a sebesség talán kisebb, mint a cső közepén.
Mócsing Írta:Viszont TL-be építve, és az egészet mérve, nemcsak a hangszórót, már egészen más a helyzet, mivel itt már bőven Fs alá megy az átvitel. Ha 100Hz fölött nem rontja el a hangot, semmi gond vele, mivel rendbe teszi az alatta levő púpot.
Miért lenne más a helyzet attól, hogy a hangszóró rezonancia pontja alatt is szól a rendszer? Wink A nagyobb mágnes hatása a mélyátvitelre itt is hasonló mint a b-reflex dobozoknál. Ha megkérdezed MJK-t tőle is ezt hallanád sztem. Nálad az a speciális helyzet adódott, hogy kompenzált mágneskörrel kevésbé zavaróvá vált két rezonancia (aminek talán nem is a TL a forrása). Egyébként valószínű, hogy nem az elektromos tulajdonságok változtatása a jó megoldás, de nálad akkor és ott működött.
Sziasztok!

Bár nem kérdezte senki, de akit esetleg érdekel, azzal megosztanám:
http://megaymir.atw.hu/tar/martin_j._king_tl.rar
MJK TL_Alignment_Tables c. cikkének fordítása.
Ollé!

Van 1 méretezési problémám, amire nem találom a választ.
Enigmában használt morel mélyközép (fs=50 Hz, Qts=0,45), 1 kanyaros 2-ről 1-re szűkülő doboz, teljes magasság 100 cm, a kilépő egyenesen felfelé, a mélyközép a cső legelején.
Az egyszerűség ellenére 60 Hz alatt már erősen esni kezd a hangnyomás, tehát olyan, mintha vékonykán szólna a doboz, mert nincs alja. Tettem-vettem a csillapítóanyagot, a cső átvitele egész jó volt, de mégsem szólt úgy alul ah kéne.
A kérdés egyébként elméleti már csak, mert készül a br-doboz a hsz-hoz, mert meguntam a szarakodást. (mostanában vh nincs már türelmem ehhez a játékhoz) Ettől függetlenül érdekelne, h mi lehetett a probléma.
Sd? Ez 180-as?
Mérted is s T-S-t?
Még1 érdekesség.
Manuális módszerrel mértem az impedanciáját, és zárt dobozként viselkedik. .sokk. Milyen meglepő, h pont 60 Hz-re esett a csúcs. Nincs széttömve a doboz.
160-as, ennek elvileg 119 cm2 az sd-je, asszem ezzel is számoltam. Megvan a mért adatlapja.
Én még nem tudom ennyiből kitalálni, több infó kell.

pl. a dobozról sem ártana valamit tudni.
Mit akarsz még tudni róla?
A forduló kialakítása Fdsa útmutatása alapján történt.
akkor ő ismeri a dobozt? Lehet, hogy meg kéne várni.

Pl. a belső méretezést, magasság, terelők, meg a válaszfal hossza.
hszről a teljes adatlapp érdekel, mert minden hülye apróság fontos lehet. remélem pontos a mérés, vagyishogy remélem érvényes a te példányodra is.
Rajtam kívül senki nem ismeri. Asszem a terminálon tett fel 1 rajzot a forduló kialakításáról.
18-as faforgácsból készült, ha 100 cm a doboz, akkor 96,4 cm a belső magasság. Szélessége 17 cm, cső eleje 15 cm mély, tehát 255 cm2. A kilépő 17*7=119 cm2. Kb. 40 Hz körül kéne hangolnia.

Közelítőleg az adatlap:
fs=50 Hz
Qms=2,5
Qes=0,55
Qts=0,45
Vas~17 L
Re=5,1 ohm
Sd=119 cm2
válaszfal megessága?
Ne csináld, h ebből nem tudod kiszámolni.
A forduló magassága 78 mm.
.forog. nem középvonalban mérjük a cső hosszát.. mindegy.

egyébként nem a hangolás, hanem a plusz rezonanciák miatt kérdeztem.
Szó nem volt róla, h a hangolás miatt kérded-e v nem, de Neked vágnod kéne, h Fdsa mivel számol a fordulónál, és onnan játszva számolhatók ki a távolságok. Smile
én nem "vágom", hogy fdsa mivel számol, megjegyzem, nem is láttam még tőle sehol pontos számítást, ami erre vonatkozna. Csak közelítő értékekre emlékszem, szűkülővel kapcs. még arra sem, de lehet, hogy épp nem figyeltem.

Viszont ha így áll, akkor Te többet tudsz mint én. Wink
Akkor okosodj. Smile
Így már emlékszel?
http://kepfeltoltes.hu/view/071222/TL-fordul__2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Mondjuk én a fal magasságát vettem 0,7*B-nek.
Nem, sosem láttam, de ez egyenes, nem szűkül, és ami fontos még, mi alapján számolja a válaszfal hosszát? Erre viszont emlékszem, h. valahol írta fdsa.
Léva Írta:Még1 érdekesség.
Manuális módszerrel mértem az impedanciáját, és zárt dobozként viselkedik. .sokk. Milyen meglepő, h pont 60 Hz-re esett a csúcs. Nincs széttömve a doboz.
Most végülis hová hangol az a doboz?
Mellesleg az is megtörténhetett,hogy olyan alacsonyra(megmagyarázná az erőtlenséget),h a 60Hz a magasabbik púp,az alacsonyabbikat meg az ac csatolt hta30 miatt mérni sem tudod...
Dobd bele a hsz.-ót és mérj közeltérit!
Ha TL, akkor impedanciát elébb. Abból is sokk kiderül.

Maj ha ráérek, kicsit utánaszámolok.

szerk: végülis a közeltériből is kiderül maga a hangolás. Meg ha van egy elszabadult félhullámú rezonancia, az is.
Azé mondtam a közeltérit,me egyrészt Léva macerásan tud impedanciát mérni,másrészt minz írtam,nem biztos,h a hta30-al eleve tud is ilyen mélységekben.(má ha a 60Hz valóban a felső púp).
Abból indultam ki, hogy ha valahol a cső keresztmetszete ugrásszerűen megváltozik, akkor abban a síkban az akusztikai impedancia is ugrásszerűen megváltozik, tehát reflexió keletkezik.
A fordulóban a két csatorna mélysége általában megegyezik (leszámítva persze a Mócsing-féle másfél fordulatos csöveket), és ez igaz a párhuzamos falú és a szűkülő/táguló csövekre is.
Bármit találunk ki, a fordulóban, a válaszfal végénél a keresztmetszet az addiginak a duplájára ugrik (picit többre is, mert ott a válaszfal vastagsága). Ha nem alkalmazunk terelőlemezt, akkor B-ről 2xB+Lv méretre, és meghallgatva iszonyatosan erős rezonanciákat okoz.
Lesz egy negyedhullámú rezonancia, amit a válaszfal hossza határoz meg, kicsit korrigálva egy torkolati tényezővel, aminek a pontos értékét valószínűleg nem úgy kell számolni, mint a teljesen nyitott csővégnél, de valamennyi biztosan lesz. Ez a rezonancia egy oktávval magasabb, mint a teljes csőhossz alapján számolt hangolási frekvencia, vagyis F2-höz közeli érték, és rendszerint legalább 6-12 dB-lel nagyobb szinten szól, mint az F1 hangolási frekvencia, bőven elnyomja F1-et.
Lesz egy félhullámú rezonancia a zárt csővég és a válaszfal vége közt, ez egy F4 körüli érték.
Lesz egy további félhullámú rezonancia a zárt vég és a fordulóban a zárt véggel párhuzamos tető- (vagy alj-) lemez távolsága által meghatározott frekvencián, ez nagyon közel esik a válaszfal által okozott F4 körüli frekvenciához, de kicsit alacsonyabb nála.
Ha beteszünk a csőbe egy (két) terelőlapot, akkor onnan is reflexiók keletkeznek, ahol a terelőlap elkezdi szűkíteni a csövet. Ez mérhető, hallható, a centiméterrel mért értékek alapján számolt rezonanciák jó pontossággal valóban megszólalnak.
Az elméletem alapján a cső átlagos mélysége egyezzen meg a cső forduló előtti és utáni értékével, a maximális és a minimális keresztmetszet számtani közepe pedig szintén egyezzen meg ugyanezzel az értékkel. A maximális és minimális keresztmetszetről pedig tudjuk, hogy 2:1 arányúak. Innen kezdve logikusan adódott a gyökkettő, mint megoldás: a cső legkisebb mélysége legyen 0,7xB, legnagyobb mélysége pedig 1,4xB értékű.
Ez úgy valósítható meg, ha a terelőlep már akkor elkezdi szűkíteni a keresztmetszetet, amikor a válaszfal még nem ér véget. A válaszfal végének a pozícióját az határozza meg, ahol a terelőlap 0,7-szeresére csökkenti a keresztmetszetet, ez az a sík, ahol a két terelőlap 1,4xB+Lv távolságra van egymástól. A terelőlap végét célszerű félhenger formájúra csiszolni, és ha a 0,7xB értékű csőmélységnél kezdődik a lekerekítés, akkor a válaszfal valódi végpontjánál a terelőlapok távolsága kicsit közelebb eesik az 1,4xB értékhez.

A félhullámú rezonanciákat pedig továbbra is ott kell csillapítani, ahol az adott hullám részecskesebessége maximális.
Mint mondottam betartottam az ajánlásodat, a terelőlap magasabban kezdődik, mint a válaszfal vége van. A terelők között a távolság 72 mm alul, ez majdnem 0,7*B.
Amit leírtál még fel kell fognom, de mire oda jutok, h kipróbáljam, úgyis újra el kell olvasnom, mert elfelejtem. Smile
TL doboz a következőkből:
HA 20 1544-484 (hogy elég mélyre tudjon menni)
HG2,5 1544-639
Váltás mondjuk 5000Hz-nél.

Mi a véleményetek? Hogy szólna?
Mekkora doboz kéne hozzá?
Egyenes, vagy szűkülő?
Fordulók száma?
Korábban, vagy később kéne váltani?
Hadd pörögjön a topic Big Grin
A cső hosszától függ elsősorban milyen mélyre fog menni , nem a hangszórótól . Nagyobb hangszóró ,nagyobb cső keresztmetszet ,nagyobb méret .
Inkább szűkülő . Nagyobb efektív csőhossz , egyenletesebb mély átvitel , valamivel gyengébb hatásfok ,elfogadhatóbb méret .
A 620-639 -et én elvileg 3 kHz-en váltom .
Mindkettő lényeges, a csőhossz és a hangszóró is, még a T-S is fontos.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36