Hangszóró2000 fórum

Teljes verzió: TL hangdobozok
Jelenleg könnyített verzióban tekinted meg a fórumot. Megtekintés teljes verzióban teljes formázással és grafikai elemekkel.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42
Csak a 620-ast ismerem . Szerintem mindenképp papír membránosat válassz .Jobb hangja van mint a PP-nek .
Térfogatra gondoltam a 4* akkorát . A mejne TL kb 64 liter .
Mócsing Írta:Csak a 620-ast ismerem . . A mejne TL kb 64 liter .
Lennél olyan kedves bővebben ismertetni ezt a konfigurációt?
Esetleg megépíthetem én is, vagy titkos projekt? Tongue
Crockoo.
Nem titkos . A TL topic első oldalán volt róla link, de az most nem működik . Ha gondolod elküldhetem a rajzát . A TL legfőbb erényét abban látom hogy kevésbé változtatja meg a hangszóró hangját . Ugyanezt a hangot ,reflexből én biztos nemtudtam volna kihozni .
A 620-asaimnak 50 Hz az Fs-e , reflexben ennél sokkal mélyebbre nem lehetne menni . A TL-nél a csőben levő levegő tömege hozzáadódik a membrán tömegéhez ,így ha a méréseim jók simán lemegy 20 Hz-ig .
Mócsing Írta:. A TL-nél a csőben levő levegő tömege hozzáadódik a membrán tömegéhez ,így ha a méréseim jók simán lemegy 20 Hz-ig .
Cső?? Milyen hangfal ez??? komolyan érdekel...
pls küldjél róla vmit, mert tényleg kiváncsi vagyok rá.
shalafi által linkelt doboz (nem tudom kié),az a Mócsing-féle Tl.
topeti Írta:shalafi által linkelt doboz (nem tudom kié)
http://hangszoro.net/laci/forum/tldoboz.jpg
Mócsingé.
Hurrá! Smile

Rendes fényképet is kérünk róla! Smile
Eléggé nyers állapotban vannak , nem sok látnivaló van rajtuk .
Viszont az amorf állapotban hátul lafogó váltó , az aztán igazán gusztustalan .
Szóval ilyen lenne az a bizonyos TL.....
nem rossz, elsőre tetszik, egy gondom van perpill vele: nincs most túl jó idő a műhelyben tökölni ennek a konstrukciónak az asztalos-munkás részével. Szóval ez most elnapolva. Smile De nem örökre Smile
Helló Mocsing és Többiek!
ez a bizonyos TL ed hány hz ig megy le?
És nem zavaró hogy nagyonis nem a cső elején van a hangsz.? csak mert nekem is van 1 pár 620 és megépíteném.
Lewy.
A párhuzamos oldalu TL a harmadik felharmonikust kiemeli .
Ez ellen szoktak védekezni , a szűkülő kialakítással v. a hangszóró 1/3-os elhelyezésével . Az enyémben speciel mindkttő fellelhető . Ez viszont némiképp rontja a hangszóró illesztését a külvilághoz .
Valahogy így nézki . A 100Hz fölötti gödör un. kóbor gödör . A mikrofon távolságától függ hogy mikor hol van .http://img460.imageshack.us/img460/6536/jye1.png
Itt egy képnek kellene lenni , de valamit mindíg elrontok és nem jön össze .
Elvileg sikerült . Húú de vágom !
MÓCSING

Ezt szerkeszd be a hozzászólásba:

[img] http://img460.imageshack.us/img460/6536/jye1.png
[/img]

De szóközük nélkül! Smile Akkor már látszani fog a kép.
Úgylátom ,mégse vágom annyira .
Mócsing ez nem valami szép átvitel ( -18 db 100 hz fölött ) vagy csak én látom rosszul?
hogyan kell ezt a képet értékelni?
Valószínü nem valami jó helyen mérek . Ahogy változtatom a mikrofon távolságát , az a gödör is elmászik . Valamilyen visszaverődésből származó kioltás okozhatja . Amikor fölcseréltem a dobozt és a mikrofont 80 Hz körül volt .
Mócsing,
Idézet:a nemlineáris torzítási tényező szokásos definícióit a
hangsugárzó nemlinearitásának jellemzésére nem lehet felhasználni [5], [6], mivel a fogalom nem
veszi figyelembe az értékek iránytól való függését. Ezért pl. a különböző irányokban mért torzításértékek
az alapfrekvenciához tartozó irányjelleggörbe minimumaihoz tartozó irányokban a
választott kiértékelési módszertől függően nagy értékeket, akár 100%-ot is elérhetnek.
írta nagy tanítómesterem, Huszty Dénes ( http://huszty.org/hd_hifi.pdf )
Kérlekszépen , én csak egyszerü SPL mérésről beszélgetek itten .
A felcseréléses módszer miatt gondolom ,hogy a környezet machinálja a gödröt . Távolság , magasság változatlan , csak éppen 180 fokkal elfordítva az egész .
Azért a végén mérek majd egy harmonikus torzítást is , mást nem is tudnék .
Pont a harmonikus torzítás mérésének értelmetlenségét akartam jelezni.
A TL-nél egyébként is két hangforrás van: a membrán és a port.
f1 frekvencián csak a port sugároz, f2-n csak a membrán, f2 fölött a csillapítástól és az offsettől függően mindkettő, f1 és f2 között meg egyik jobban mint a másik. Szobai mérésnél ehhez hozzáadódnak a falakról, padlóról, mennyezetről történő visszaverődések. Ha ezek egy nagyságrendbe esnek a direkt hanggal, akkor akármekkora kioltások is létrejöhetnek.
Szabadtéri mérésnél a földreflexió az, amivel számolni kell. A mérési távolságnak legalább a hangsugárzó legnagyobb méretének kétszeresének kell lennie ahhoz, hogy tudjuk, mit várhatunk el a doboztól.
Ettől természetesen különbözni fog a hallgatás helyén mérhető átvitel, végső soron az a cél, hogy ott szóljon jól. És szólhat jól akkor is, ha helyenként 20 dB-es beszakadások vannak a mérésben.

A cikket egyébként érdemes végigolvasni.
Ezért cserélem fel időnként a dobozt és a mikrofont .
Na akkor jöhet a tiszta víz. A TL-t a következőképpen lehet megmérni. Kell egy mérés hallgatási magasságban, a magassugárzóval szemből. Kell egy mérés a mélysugárzóról 0,5-1cm-ről, és kell egy a portról, közvetlen közelről. Ebből a háromból lehet következtetni a valós képességekre.
Kb. 500-600Hz-től jó közelítéssel pontos az első, az alatt pedig a valós átvitel a második kettő "összege". (akusztikus összeg, vigyázzunk, logaritmikus!)
Sztem semmi baj ezzel a dobozzal, sőt, nagyon is jó. Én inkább azt a 3kilós kersztfrekis beszakadást próbálnám kiszedni. Ellenőrizd a helyes polaritást, ha jó, akkor engedd feljebb azt a mélyközepet. Az igazi egy RC tagos megoldás lenne, de az már kissé bonyolult.

Ja, és a THD mérése egyáltalán nem hülyeség, csak ez esetben azt mutatja, hol pontatlan a mérés a reflexiók miatt. Tehát Mócsingnak igaza van: a gödör a szoba miatt van.
A keresztgödör nekem is böki a szemem . Még nem végleges a váltó . Relés átkapcsolóval tesztelem a kondenzátorokat . A 10 kHz fölötti púp viszont szándékos , a mikrofon átvitele miatt . /lekel belőle számolni 2-3 dB-t /
Az összegzéssel próbálkoztam már ,nem túl nagy sikerrel .
Összegzés RMAA esetében csakis fejben megy... Sad A hangváltó átépítésében viszont cseppet sem akadályoz. Azt a 3kilós gödröt ha eltűnteted, sokkal-sokkal jobb lesz a hangja, hiszen a fül legérzékenyebb régiójában van. .forog. Wink
Feltett szándékom hogy kiaplikáljam a gödröt . Viszont van egy érdekesebb problémám ami szerintem elrontja a hangot . Holnap átkötöm a relét , és utánna járok a dolognak . Majd megírom az eredményt .
Mi az?
A Zobelre gyanaxszom .
A zobel elrontja a hangot??? Hát... Sztem kalapáld azt a gödröt, aztán majd megnézzük, hogy rossz -e ahang. A zobel párhuzamban van a hangszóróval, a párhuzamos tagok minősége pedig nem kritikus általában. Wink
Ismétlem, egyenlőre még csak gyanu !
Zobel hatása : Az impedancia menetet sikerült nagyon szépen kiegyenesíteni , és az SPL is valamivel szebb lett .
Viszont , a hang azóta szintelen ,fakó ,valami hiányzik belőle a régihez képest kellemetlen hallgatni . Szerintem a mély-közép felharmonikusait teszi tönkre .
Pedig a zobelek(má ha pont azt teszik,amit kellene nekik)épp az ellenkezőjét hatják.Ha egy jól méretezett zobel elkeféli a hangzást,akkor az a váltó eleve gyanús.Olyannal már volt ugyan dolgom,hogy kihagyva a zobelt "jobb" lett,de nem annyival,hogy ha nem vettem volna ki,akkor "nagyon" feltűnt volna.(na ez nagyon érthető volt .monokli. )
Feltehetően váltó függő . Az én mezei 6dB-s váltómnak nem tesz jót ,ezek szerint . Holnap ha lessz ambícióm , rákötöm a relére .
doki, nagyon zavaros, amit írtál. Big Grin Mócsing már közelebb jár.
Még jó,hiszen az ő hangfala. Big Grin
Mellesleg amit leírt abból nem ez derül ki,mert ha valami eltűnik a hangból az inkább hiányérzetet kelt,mintsem kellemetlen lenne.(persze lehet,hogy pont a hiány zavarja)
Kicsit tovább morfondíroztam a dolgon . A Zobel csak akkor hozhat + eredményt ha az erősítőt zavarja a sípálya szerű impedancia menet . Olyan erősítőnél ahol ez nem áll fenn , csak ront a hangon . Nem is a doboz hangján javít tulajdonképpen, hanem az erősítőén . A csöves nem egy háklis falyta, valószínü ezért tapasztaltam csak - hatást .
Egyébként nem értem ,a hangszóróval párhuzamosan kötött , viszonylag nagy kapacitásu kondenzátor ,és nem túl nagy ellenállás , miért ne szólna bele a hangzásba . Ha az alap harmonikusokat nem is ,de a felharmonikusokat ,szerintem mindenképp levágja .
Igen , az a hiány zavaró . Holnap rábeszélem magam az A-B tesztre .
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42