Hangszóró2000 fórum

Teljes verzió: Egyutas dobozok
Jelenleg könnyített verzióban tekinted meg a fórumot. Megtekintés teljes verzióban teljes formázással és grafikai elemekkel.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
shalafi66 Írta:Háát igen, nem csodálom a kolléga negatív tapasztalatait, ennyi idő után nem is tudom, lehet-e még légrésindukcióról beszélni. Big Grin Elképesztő gyenge lehet már a mágneskör.
Azt nem mondta,hogy vasbú van a pócc
Smile Nem kell hozzá vas polc, azok a Ba-Fe mágnesek anélkül is képesek különös dolgokra. 23év alatt a régi 1,0T légrésindukcióból vajon mennyi maradhatott? Sztem 20-25%-kal biztos kevesebb. Smile Érdemes lenne kideríteni. Majd javítások közben ezután én is méregetek. Smile
Pláne, ha egy vaslemezre fektette mágnessel lefelé, hogy nehogy mozogjon Big Grin
Ha ez az én HC 20/10-eseimre vonatkozik , akkor nem így volt .
Eredeti dobozával ,mágnessel fölfelé ,fapolcon volt tárolva .
Nem olvastam vissza mert nagyon lassu a fórum . Nálatok is ?
Haladok tovább. Big Grin Szub kilőve braun mérés hiány miatt. Sad Házimozit, majd ha nagy leszek, .forog. Kétutashoz megvárom az frd és zma állományokat a váltótervezéshez. Marad az egyutas, amihez nem kell váltó. A szélessávúakhoz nincs még mérés, ezért egy kicsi mélyközépből tervezem, ami elég magasra megy. Korábban vettem két SAL-os 10 cm-es hsz-t. Ebből készítettem hasraütésszerűen - mivel nem voltak adatai és nem értettem hozzá - egy dobozt a meglévő Genius SP-G10-es helyett. Nem vagyok elájulva tőle, ezért most egy normálisan megtervezett egyutas reflex dobozt készítenék. A kiszemelt áldozat a HA10-437-es (4 Ohmos!) Ez még 8 kHz-en működik, nekem meg annyi elég.
Na most jöjjenek a dobozok:
JBL: minimális csillapítással (teteje, hátfal):
3,14 l, fb=75,5 Hz, f3=79,8 Hz.
JBL normál csillapítással:
3 l, fb=75,4 Hz, f3=79,7 Hz
Cső: 28 mm-es nincs, viszont van 21 mm-es PVC Big Grin , ebből kettővel 93,9 mm kell.
Bass Box Pro minimális csillapítással:
3,174 l, fb=75,43 Hz, f3=81,04 Hz.
Bass Box Pro tipikus csillapítással:
3,056 l, fb=75,43 Hz, f3=88,02 Hz. Ez érdekes.
Cső: 2x21x94,88 mm
UniBox:
3,9 l, fb=79,65 Hz, f3=72,44 Hz.
Cső: 2x21x64,2 mm
HC12,5 jobb lehet sztem, ha még elfér. Smile Küldök egy adatlapot, ugyan érdekes a frekimenete (majd újrmérem most kb, egy hónapig járattam pont ezért), de szélessávúnak jobb, mint a 437. Smile
A szélessávúak között fennt van, csak HA 12,5-nek van írva. Ez elírás, vagy ez a HA adatlapja? A frekiben 800 Hz-nél igen ronda szakadék van (5-6 dB). Nekem elég, ha 8 kHz-ig elmegy. A többit már nem hallom. .zold.
Valóban érdekes a frekimenete, a 437-esnek viszont egész jó 8 kHz-ig. Ráadásul a 437-esnek kétszer akkora az Xmax-a és a basszus oldalon kb. azonosan esik a görbéjük. De majd meglátjuk az új mérés eredményét. 8)
Mértem, de lényegében nem sokat változott az egy hónap alatt sem.
Akkor marad a 437. A kettővel fentebbi hozzászólásom alapján mekkora dobozt és reflex csövet ajánlasz? A BasBox-osat jónak találod?
Nemtom, én magas nélkül nem sokáig bírom hallgatni a 437-et, én maradnék a 643 vagy 644-nél. Mindjárt felmásolom az adalapjaikat. Esetleg volt egy tölcséres 437 is régebben, annál picitt jobb volt a magashangok átvitele.
Akkor kettőt csinálok. Egy 437-est és egy 644-est. Aztán majd meglátom. Illetve meghallom. Smile
Ez ugyanaz, ami volt. És még mindig HA-val van jelölve.
.ordog. Ez eddig nem volt linkelve én úgy hittem.... de tévedtem. Smile Majd átírom nemsokára. Az összes adatlapon módosítok valamennyit a mai napon.
A "szabó" levágta a dobozom darabjait. Végre barkácsolhatok. Ha jut idő a holnapi "pihenés" közepette, akkor összerakom és fotózok.
Mekkora esélye van annak, hogy a Bas Box által megadott reflex cső méret (hossz) jó hangot produkál? Illetve hangoláskor mennyivel szokott módosulni a hossz? Néhány mm, vagy esetleg centik?
Meg a 2000 Hz - is el van irva . / ? /
Igen, elírás, és azóta sem töltöttem fel a javított változatot. Smile
Az egyik doboz elkészült a hétvégén. A másikból az előlap van hátra.
Néhány újításom. Lehet fújjolni. Tongue
1. Mivel a kísérleti stádiumban szeretném a hsz-t alkalmanként kivenni, ezért sorkapoccsal kötöttem a hangfalcsatihoz.
2. A reflex csövet leszabtam pontos méretre, de nem tudom eldönteni, hogy jó-e. A cső variálása miatt szükséges lehet az előlap levétele, ezért nem ragasztottam rá, hanem az oldalamon is említett 2 mm-es habalátétből vágtam keretet a doboz szélére és erre csavaroztam rá 4 csavarral az előlapot. Így szigetelve van.
Egyébként elég jól szól. A Vidivel meghajtva rendesen fújja a levegőt a mélyeknél.
A hangolás miatt kellene segítség. Mivel Shalafi írta, hogy nincs ideje dobozt fabrikálni, lehet, hogy elküldöm neki (ha szeretné), hogy behangolja. Smile
Lex Írta:Mivel Shalafi írta, hogy nincs ideje dobozt fabrikálni, lehet, hogy elküldöm neki (ha szeretné), hogy behangolja. Smile
Én tudom minden vágya ez Big Grin Meg hogy a méricskét befejezze. Valamint a különféle zárófedelekkel lemérje a HG2,5-ös magas
SPL görbéjét, hogy melyikkel a legjobb. De inkább csendbe maradok mert nagyon kikapok tőle Big Grin Lehet így is. Jujjj!! .forog. .oh.
Hangolászhatok, ha tényleg szükség van rá. Smile
Még sose hangoltam reflex dobozt, így nem tudom, milyen zenével, hanggal kellene hangolnom és hogyan. Meg ugye elvileg kétfelé lehetne hangolni: cső hossz növelés - ez nem megy - és csökkentés.
Két cső van a dobozban és azt nem tudom, hogy lehet-e csak az egyik csővel hangolni, vagy egyszerre kell mindkettővel?
Felraktam további képeket a dobozomról. Le is fóliáztam a hátsó részét. Link A lap végén és a 2. lapon.
SMA 1mm-es filcel ki szokta bélelni a csövet , szerinte úgy jobb a hangja.
Kedves Mócsing és Többiek!

Valóban, annyival jobb, hogy a filcel bélelt csőböl nem hallatszik a szélzaj és bizonyos torzításokat is kiszűr.
Nem Én találtam ki, csak alkalmazom, mert tényleg jó a hatása.
Üdv! SMA
De ez nem csökkenti a cső keresztmetszetét? Úgy értem, nem hangolja el?
Van egy javaslatom a cső hosszának változtatására hangolási célbul.

Azt írtad Lex hogy sima PVC csőből készült. Egy másik darabot meg kell melegíteni pl. gázláng felett vagy hőlégfúvóval, én inkább ezt használom erre. Kb 60-70 fokon már elég lágy. Kis ügyeskedéssel, esetleg alkalmas kúpos eszközzel elötte megtágítva ráhúzni egy ugyanolyan darabra. A kihűlés közben (kb. fél-egy perced van rá) végig alaposan kell mozgatni oldalirányban, hogy jóval bővebb legyen, mert ha csak kissé mozog melegen, kihűlve nem szeded szét csak fűrésszel. Lehet sőt biztos elsőre nem találod el a megfelelő tágítást de többször meglehet ugyanazzal a darabbal csinálni, melegen visszaveszi az eredeti alakját. Aztán hangolászhatsz a kétrészes csővel kedvedre, majd ha kész leszabod a kívánt méretet egy darabból és passz.
Régebben vízvezeték-szerelési célzattal bénáztam én így, de nem egyszerű. Több gond is van. Egyrészt ez vastag falú (2 mm) így nem olyan könnyű tágítani. Másrészt a toldat belső átmérője 25-ös kell legyen, ami az eredeti 21 mm-hez képest jelentős növekedés, 42%-kal!!! nagyobb a keresztmetszete. Azért köszönöm a tippet. A DVDCenteren megbeszélt módon megoldom úgy, hogy levágok egy 70-est (ala Leva) és egy 80-ast. Ezek az eredeti 75 Hz-es hangolást 84 és 80 Hz-re változtatják, és majd dugdosom. Egyébként, ha jól tudom, a cső ki-be tologatása is hangol, tehát lehet így is kísérletezni.
Elvileg Lévának lesz igaza, a 84Hz-el, most, h. jobban megnéztem. De nekem valami azt súgja, h. ehhez 75-ös csöv kell. Wink Ha nem 80-as...
Ha vettél csövet, legalább egy 2méteres darabot kellett vegyél, úgyhogy szerintem van miből gyakorolni.

Másrész némi gyakorlattal menni fog, nem kell hozzá egy egész szál cső.

Harmadrészt azért kell meglágyítani, hogy könnyen tágítható legyen, és valóban könnyen tágul melegen. Meg fogsz lepődni hogy mennyire tágítható!

Negyedrészt nem kell a teljes cső hosszat kitágítani, csak azon a határon belül, amiben játszani akarsz vele. A másik vége eredeti marad!

Még annyit, hogy én is csináltam reflexcsövet csak nem lefolyőcsőből hanem a pirosas-barnás villanyszerelési müanyagcsőből, belső átmérő 33, falvastagság 2. Simán fél centi szélesen kiperemeztem melegen, úgyhogy szép ívben fordul ki a cső szája, esztétikus és nem csúszik beljebb a kelleténél. Teljesen gyári kinézetű.
Nekem a 84 Hz-hez 70-es csövet ad a BB. Szerinted, miért jobb a 84 Hz?
Azt leteszteltem, hogy 63 Hz környékén a legnagyobb a szélseb. mind 50, mind 80 Hz-en kevésbé fúj. Ez egyezik a BB adataival. A teszt CD-men 50,63 és 80 Hz van. Mindjárt csinálok egy bassz. CD-t, amin a CD lejátszó mutatja a frekvencia értékét.
Lex Írta:Egyébként, ha jól tudom, a cső ki-be tologatása is hangol, tehát lehet így is kísérletezni.

Szerintem nem mindegy, hogy mennyi lóg ki a dobozból, miközben a hossza nem változik kisérletezés közben. Nem azt fogod kapni mint amit vársz, amikor véglegesnek találod, mert más hosszra kell leszabnod.
Nno igen, ilyenkor kell mérni. Smile A 84Hz-es Fb-vel jobb eredményt hoz. A valóságban a reflexcső jósága is sokat számít.
Pont azért lehet hangolni vele, mert mást ad, ha kihúzom. De a BB is tud kihúzott csővel számolni, így kijön, hogy mekkor is az Fb és erre hangolom a betolt csövet, ami más méretű lesz, mint az ugyanolyan Fb-s kihúzott.

Shalafi! Mije jobb 84Hz-en? Átvitel, impedancia, fázisfordítás, csoport késés, membrán kitérés, ...?
shalafi66 Írta:Nno igen, ilyenkor kell mérni. Smile A 84Hz-es Fb-vel jobb eredményt hoz. A valóságban a reflexcső jósága is sokat számít.
Miért is.0,435-ös totál kúnál nem kéne így lenni.Ugye? Wink
Ezt a gonoszságot csak azért írom,hogy tudd a helyén kezelni a tvm méllyel kapcsolatos előítéleteidet. Wink
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14