Hangszóró2000 fórum

Teljes verzió: Visaton
Jelenleg könnyített verzióban tekinted meg a fórumot. Megtekintés teljes verzióban teljes formázással és grafikai elemekkel.
Oldalak: 1 2
Sziasztok!

Tervezgettem egy váltót a készülő dobozomhoz:.nyil. link
A hangszórók: Visaton W170 S-8 és Monacor Dt-99
Az adatokat nem én mértem, netről tölöttem.
A használt excel program letöltési helyére sajnos nem emlékszem, de ha valakit érdekel, feltettem ide az eredetit.

Mi a véleményetek .?.

A válaszokat köszi!
Üdv Pogo!
Én is készítettem projekteket a Visaton W170 + G20-as, és W170 + más magassugárzók különböző változataira, a Visaton saját Boxsim nevű programjával. Ha már belemélyedtél, akkor elküldöm a meglelt projektgyűjtaményüket, ha érdekel. Szerintem zseniális a program, és FREEWARE!!!. Letöltöttem a Te általad ajánlottat is, lesz most éjszaka mivel szórakozni.
:x
Pogo Írta:Sziasztok! Tervezgettem egy váltót a készülő dobozomhoz:.nyil. link
A hangszórók: Visaton W170 S-8 és Monacor Dt-99 Az adatokat nem én mértem, netről tölöttem. A használt excel program letöltési helyére sajnos nem emlékszem, de ha valakit érdekel, feltettem ide az eredetit. Mi a véleményetek .?. A válaszokat köszi!
Szia, szerintem minden esélyed megvan egy nagyszerű hangfalhoz.
A dobozt ne csináld kicsire, nekem 25 literes, ennél csak nagyobbat érdemes választani.
Ne spórolj a reflexcsővel, a belső átmérője 75 mm körül legyen, igaz, hogy így elég hosszúra adódik, de megoldható az elhelyezése, legfeljebb ha közelebb kerül a szemközti falhoz a vége a bemeneti nyíláshoz egy kis csillapítást adagolhatsz, pl. női beszédhangon hallgatva. Elég nagy a W170 S xmax értéke, ha vékony a cső, nagy hangerőn surrogni fog.
Ha műanyag csöved van, akkor a dobozon belűli részt tekerd be valamilyen csillapítással. Én a vastag papírcsöveket szeretem, szönyegboltban kérhetsz, örülnek, ha elviszed.
Nálam ilyen a váltó:
[Kép: x-20060721.jpg]
Valószínű, hogy neked is jól fog jönni egy a magassal párhuzamos kondi, az sem jó, ha nagyon emelkedik 20 kHz felé.
Egy 170-es hangszórónak 25 liternél nagyobb doboz? Hátde ilyeet... Inkább tennék rá egy kompenzáló mágnest.. ha már az ereti mágneskör nem elég.
shalafi66 Írta:Egy 170-es hangszórónak 25 liternél nagyobb doboz? Hátde ilyeet... Inkább tennék rá egy kompenzáló mágnest.. ha már az ereti mágneskör nem elég.
Van ez így. Nem minden hsz. olyan, mint a HA17, annak elég 18 liter. Valamit valamiért Big Grin
Nem erre gondolok. Arra, h. mechanikailag általában nem viseli jól egy 170-es hangszóró főleg ennyire lágy felfüggesztéssel, ha túl nagy a doboz ürtartalma. Persze kérdés mekkora terhelhetőség a cél.
shalafi66 Írta:Nem erre gondolok. Arra, h. mechanikailag általában nem viseli jól egy 170-es hangszóró főleg ennyire lágy felfüggesztéssel, ha túl nagy a doboz ürtartalma. Persze kérdés mekkora terhelhetőség a cél.
Ja. Nálam is ezért csak 25 liter, 113 db hangnyomás volt a cél két hangszóróval 1 m-ről. Nem kíméltem, nagyon meghajtottam, bírja.
De feltételezem, hogy Pogo-nak a fele is bőven elég, és akkor lehet nagyobb a doboz, a reflexcső meg vékonyabb.
Szevasztok!

Nos a helyzet az hogy a doboz már készül, és egy TL lesz. Pontos megnevezése CT 142.(Mivel a doboz adott ezért kérdeztem a váltóra.)
Itt elérhető a terv. http://www.visaton.de/vb/showthread.php?s=&threadid=5293&highlight=ct+142


Cirrus!
Szívesen megnézem a prorojekteket.

Valóban jó a BOXSIM, csak német. A német tudásom meg kb. kimerül az igen, nem szavakban...
TL-ként még jó is lehet. Smile De ha ugyanazt az eredményt akarod elérni ami a lapon van, akkor ne módosítsd a váltót.
Muszáj, mivel a dóm nem ugyanaz lesz.
Pogo Írta:Szevasztok!

Nos a helyzet az hogy a doboz már készül, és egy TL lesz. ........
Na, ez meg engem lep meg.

Ilyen lesz a szimuláció szerint:
[Kép: W170S-Pogo.jpg]

Összehasonlításul a HA22-vel meg ilyen lenne:
[Kép: HA22-TL.jpg]

A W170S szerintem nem való TL-be. Jól fog szólni, de nem tudja kifutni magát.
.sokk. .sokk.
Nemtudom...

Mivel szimuláltad?
Pogo Írta:.sokk. .sokk.
Nemtudom...

Mivel szimuláltad?
Mathcad-dal.
Szerintem csináld meg, de a belső lapot ne ragaszd be, hanem csak csavarozd, persze a szélére előtte ragassz 19 mm-es habcsíkot (lehet kapni az OBI-ban).
Aztán ha mégsem vagy elégedett, kiveszed, felül befeded és fursz rá egy reflexcsőnek való lyukat.
Ne feledd: a jó ötlet legnagyobb ellensége a mégjobb Big Grin
.sokk. És az akusztikus illesztéssel mi lesz, ha b-reflex lesz? .sir.
Késő... már beragasztottam. .hm.


Kár ezen filózni mostmár biztos TL lesz.
NNaugye. De MJK mathCad-es dolgai sajnos elég pontosan számolnak. Tehát az átvitel olyan lesz amilyen.
Ehhez az egészhez ennyit fűznék hozzá. "Jézusom..." .aaa.
spexcel Írta:......"Jézusom..." .aaa.
Ennyi? Semmi váltóterv? .haha.
(Megőrít ez az idézgetés.... .gonosz. mikor kétszer ugyanazt kell olvasnom egymás után.)

Ööööö nemis tudom mit kéne ehhez még hozzátenni. Érdekes eset az biztos. De ha nem a tökéletesség a cél, lehetne valamit ajánlani váltás ügyben, talán.
Üdv!

"Tökéleteség bármi áron..."
Hát az helyzet paradox valóban mert egy kész terv átalakított megvalósításánál egy másik új terv megvalósítása is jobbnak látszik így utólag.(Váltó szempontból)
(Mellesleg: nemhiszem h annyira rossz lesz eza hangszóró TL ben hogyha már egyszer építettek belőle, tény h nemnagyon volt "beharangozva")
A szimulált freq meg alakítható a csillapítással, nem .?. .forog.

Nade, a probléma létezik, meg kell(ene) oldani :|
Remélem h kitudunk hozni valamit ezekből a hsz-ból.
Váltót tervezni... ööö... mérés után. Mármint A hangszóró mérése után. Wink És biztosan nem adatlapokkal (legalábbis a Visatont nem). Még T/S -t sem vennék onnan. .forog. Ez nem kötekedés, ez a véleményem.
A H2000-rel eddig azonosat mértem. Igaz shala? Wink
.monokli. Ezt nem kellett volna. Tongue Eddig lehet, h. azonosan tévedtünk a méréseknél valóban. .zold. Vagy épp eltaláltuk a helyes értékeket. Esetleg.

A monacor magas még bizonytalanabb pont a projectben, mint a visaton mélyközep. Sztem.
Szerintem is. A W170S egy kivételesen jól sikerült darab. Nekem a W170S-G20SC párossal épült hangfal jobban szól, mint a Rogers LS 3/5A és a Celestion SL6i, ha ez mond valamit.
Helló!
Amikor a Monacor DT 99-esemet lecseréltem egy Seas Noferro 900-asra (cca. 45.- Euro/darab, tehát messze nem high end), és megfaragtam az őhozzá illő váltót, egy új világ nyílt ki a kisdobozommal számomra, nagyon tanulságos volt, hogy nem szabad a kétutasnál egyik hangszórót sem "lekezelni" a másikkal szemben. A mélyközép Vifa PL14 (8ohm)-es.
Az a visaton sztem is egy jól sikerült darab. DE azt ne mondjátok már, hogy érdemben lehet hangszórót tervezni adatlapról... Még a T/S hagyján, de a frekiátvitel. Ott azért nem mindegy mekkora a szórás, és még a doboz is. És szórás+doboz mindig van. De ha csak a doboz-diffrakciót nézzük, az is éppen eléggé be tud tenni itt-ott.

A H2000-rel kapcsolatban hozzáteszem: nem adatlappal mértem azonosat, hanem shala is megmérte az én KÉT DARABOMAT és én is. Tehát egyedileg egyezett az egyedi hangszóró. Smile
És nem tért el 5%-nál jobban az adatlaptól T-S szinten. kb. Asszem... Ha tévedek, bocs.
Sziasztok!

Az adatok nem a gyári addatlapról származnak egyik esetben sem.
A DT-99 adatait innen http://www.ilmag.de/Datenbank/html/datenbank4.html vettem.
A Visatont meg innen: http://www.thielesmall.com/.

Értem én, hogy ezek a mérések nem a kezemben lévő hsz tartoznak, de sajnos mérni nem tudok. .pia.
Spexcel: adatlapról autót, fényképezőgépet és barátnőt sem lehet választani, akármilyen korrekt a leírás. Meg kell tapogatni.
Pogo: A Visaton saját tapasztalatom szerint elég pontos adatszolgáltató ahhoz, hogy adatlapból tervezve egy korrekt kiinduló állapot jöjjön létre --most gyorsan elhajolok Spexcel keze elől .kopp. --, amit aztán hallás alapján lehet finomítani. Ők pont ezt tűzték ki célul, hogy ilyen módon is lehessen építkezni a cuccaikból, ezt minden lehetséges módon támogatják. Ezen az úton tisztességes, közepes hangfalakat lehet építeni, aki ennél többet akar, annak mérésre, rutinra, jó fülre, szerencsére és sok időre van szüksége.
pagrus Írta:Spexcel: adatlapról autót, fényképezőgépet és barátnőt sem lehet választani, akármilyen korrekt a leírás. Meg kell tapogatni.
Szerintem spexcel ezt jól tudja....
Ööö, épp ezaz. Az adatlapról csak választani lehet. De a jelenlegi kérdéshez ennek most semmi köze. A választáson túlvan a project.
Sziasztok!

Haladtam kicsit a dobozzal. Mértem is egy átvitelt, gagyi mikrofonnal, 40-400 Hz -ig sinussal. Váltó és magas nélkül.
Lehet h a tényleges átvitel nem pont ilyen. .forog. De a lényeg látszik. Az púpok füllel is jól hallhatóak. a 200Hz es különösen. Csillapítás van a dobozban, a teljes belső fal hsz felőli oldala be van borítva kb 4 cm vastagon, a doboz alja a fordulóknál, illetve kb 20 cm a hátfalból. (lásd hamarabb: leírás) A fordulós sarkokba 45 fokos terelő lemezt tettem.

A piros görbe a terelő nélküli, a rózsaszín pedig a terelős mérés.
Mérés: Link

Mi okozhatja a puklikat?
Számításaim szerint a 6. felharmonikus 200hz az 5. 160 körül van. Ha ezek miatt vannak a puklik, akkor nem kellene 70 körül is lennie?

A válasz(oka)t köszi előre!
Ez most szabadtéri mérés?
Na igen, csak ezt felejtettem ki a leírásból. .ut.
Szobai mérés közel a falhoz.
Oldalak: 1 2