Hangszóró2000 fórum

Teljes verzió: Vifa
Jelenleg könnyített verzióban tekinted meg a fórumot. Megtekintés teljes verzióban teljes formázással és grafikai elemekkel.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6
Kösz a választ fdsa.

Srácok, kis segitséget kérnék, a baffle helyes beállításával kapcsolatban.
Sajnos spexcelnek erre már nem volt ideje Sad
A mély hangokkal van bajom, a reflexcső hossza tuti nem jó.
Reficső belső átmérője 6.2cm és 19cm hosszú. A doboz 16 literes, kevés vatelinnel bélelve.
Két képet kaptam a mérésről:
4 ms-os kapuzás (4 mp javítva 4 ms-re)

[Kép: vifamod54secgatett9.th.jpg]

impedanciamenet
[Kép: vifamod5impedanciatk1.th.jpg]

shalafi átmozgatnád a megfelelő topikba a hozzászólásom?
ui.
pagrus, mennyi idő alatt lehet belőni a bafflet? Merre is laksz? pü jöhet.
Függ a szobától, ezért csak egy általános értéket szokás beállítani, pl. szabadtéri mérésnél ahol elég távol van a legközelebbi fal a -6 dB megfelelő.
Ha nálam beállítom, nem biztos, hogy neked az jó lesz, a szobát is mérni kell. Egyszerűbb, ha fülre belövöd magadnak.
Egyébként Tatabányán és Budapesten lakom, a műhelyem Tatabányán van.
.no. Peti, ha ezt spexcel meglátja, szegény kitér a hitéből. Nem tudom, mi bajod a 40Hz-re hangolással, de előfordulhat, hogy ez nem illeszkedik a szobád kiemeléseihez, ennek viszont a b.stephez semmi köze. Utóbbi sztem korrigálva van, legalábbis nekem úgy néz ki.
Peti...tudod Te mi az a baffle step??? Írtam Neked, hogy az a bajod, hogy az a legalsó tartomány néhány db-lel gyengébb, mint kellene. Kicsit rövidebb a cső és jó is lesz, az annyit emel rajta. Egyébként meg: .sir.
A csőállítást ki fogom próbálni. fülre.
Baffle step? Úgy tudom az, amikor a mély hangok hangerőszintje kisebb, mint a közepeké, magasoké. Tehát hiányzik a mély.
Ha dobozba tesszük a hangszórót, ez segit azon, hogy a mély hangok ereje ne tűnjön el.
Tekerccsel szintén kompenzáljuk ezt a dolgot, csökkentjük a középhangokra jutó ellenállást, igy a mélyek hangereje szinte semmit sem csökken, mig a közepeké jelentősen kisebb lehet.
pagrus betett egy egy linket, ahol a baffle-t lehetett szimulálni. Ha ide-oda tesszük a hangszórót a dobozban, hogyan fog változni a frekimenet.
Gondolom itt célszerű megtalálni azt a helyet, ahol nincs középkiemelés, és minél egyenesebb a görbe.
Aztán ott van a reflexcső, az szintén egy bizonyos frekvencián kiemelést hoz létre.
Valamint a szobának is van "sajáthanga". A szobának 3 mérete van, mind a három meghatároz egy alap frekvenciát, amiknek a többszörösei szintén megjelennek. Ezek rátelepszenek a hangra, hozzáadódnak, és kiemelés jön létre.
Ha szerencsétlen módon épp egy ilyen frekire van hangolva a reflexcsövem, akkor azon a frekvencián nagy kiemelésem van. Viszont ettől kicsit alacsonyabb, vagy magasabb frekin eltűnik a nagy kiemelés, és zavaró, mert hirtelen nagy hangerőségkülönbség változik a frekimenetben.
Ezt kellene kiküszöbölni.

Ha valamit nem jól tudok, nyugodtan javits ki.
Van egy link a baffle stepről, azt olvasgatom.
Összehasonlít két 300mm széles dobozt. Az első kör alakú.

[Kép: bstep-f1.gif]

Ilyen a mélyátvitele. -3dB van az Fb-nél ha jól veszem ki

Ez egy hagyományos dobozban mért átvitel.

[Kép: bstep-f2.gif]

A doboz 300mm széles. Fb = 115 / Wb = 115 / 0.3 = 383 Hz
Wb = doboz szélessége mm-ben. Jól látszik, hogy ennél a doboznál felharmonikusok is vannak, az átvitele nem olyan egyenletes, mint a körnél. Ezt a kiemelést kell elnyomni. Ez lenne a baffle...
3dB-es elnyomást kell kb. 750Hz-re kell a 3dB-es elnyomást kialakitani.
No de mi lesz a mélyhangokkal ? Azok változatlanok Sad
topeti Írta:4 mp-es kapuzás
4 mp alatt a hang kb. 1376 métert tesz meg. Azt meg minek kapuzni?
Talán 4 millisec lehetett Smile
4 millisecundum a 250 Hz-es hang periódusideje. A kapuzott méréshez legalább 3-4 teljes periódusú burst-jelet célszerű használni, tehát 4 millisecundumos kapuzójellel 1 kHz alatt nem érdemes méricskélni.
Pontosítok. Az egy 4ms kapuzott és egy közeltéri mérés "összehozva". A csövet nem mértem bele, tehát ennél valamivel többet tud mélyben. (sőt.)
spexcel Írta:Peti...tudod Te mi az a baffle step??? Írtam Neked, hogy az a bajod, hogy az a legalsó tartomány néhány db-lel gyengébb, mint kellene. Kicsit rövidebb a cső és jó is lesz, az annyit emel rajta. Egyébként meg: .sir.
Én bizti nem kefélném el egy végre normális mélyátvitelű hangolást. .szia.
Amúgy Kellemes Ünnepeket Mindenkinek! .tok.

ui.:Ha már mindenképp piszka,akkor a 1,5kHz feletti tartományt venném szemügyre inkább. Wink
spexcel Írta:Pontosítok. Az egy 4ms kapuzott és egy közeltéri mérés "összehozva". A csövet nem mértem bele, tehát ennél valamivel többet tud mélyben. (sőt.)
Én is így gondoltam Smile
Peti megnyugtatására nem ártott volna egy mérés a cső szájánál is...
Az őt nem nyugtatja meg. Smile Sejtem, mire céloz ezzel a kérdésével, de ez ízlés dolga. Valószínűleg neki többet kellett volna kikompenzálnom a baffle stepből. A karakterisztikán látszik, hogy 1 kiló felett +2db "többlet" van az alsó oktávokhoz képest. Ő sztem ezt hallja, és mivel olyan stílusokat hallgat (pl. a scooter lemez nálam már kilőtte a biztosítékot Big Grin ), neki nem felel meg. Nekem komolyzenén és jazzen jó volt. Mondjuk sztem egy premium line vifát scooterrel kínozni, hááát... .zold.
Helló Topeti!
Akkor végülis mi a váltó felépítése? (Szeretnék okulni belőle, mivel még én is csak a kísérleteim 2/3-ánál tartok a PL 18 + ScanSpeak 9300-assal, 15 literben.) Én nem tapasztaltam rezonanciát 5K felett, de az is lehet, hogy jól összejátszik a 9300-assal, és nem tűnt fel.
Ja és az én programom a PL 18-hoz 6,2 cm-es átmérőnél 23,8 cm-es hosszat javasol 42,4 Hz-e csőhangolással.
spexcel Írta:Az őt nem nyugtatja meg. Smile Sejtem, mire céloz ezzel a kérdésével, de ez ízlés dolga. Valószínűleg neki többet kellett volna kikompenzálnom a baffle stepből. A karakterisztikán látszik, hogy 1 kiló felett +2db "többlet" van az alsó oktávokhoz képest. Ő sztem ezt hallja, és mivel olyan stílusokat hallgat (pl. a scooter lemez nálam már kilőtte a biztosítékot Big Grin ), neki nem felel meg. Nekem komolyzenén és jazzen jó volt. Mondjuk sztem egy premium line vifát scooterrel kínozni, hááát... .zold.
Hát,ha mégtöbbet bafflekompenzáltál volna,akkor igazi tyúkneszes dobozka lett volna .zold. ,ami viszont valószínűleg nem csitította volna azt a néhánykHz-s csúnyaságot,amitől visíthat is szegényke rendesen.Csak azt tudnám ehhez minek kellett vifa,ide még a saloskevlármegvalamiszutyidétéef is megtette volna,még a bafflesteppel sem kellene vergődni. .hehe.

Petinek:cső betol vagy 3-4centit,oszt dizsiszkúter hajrá. .ok.
Ajaj, gyerekek, nagy a félreértés! A discozenével nincs baj! Ott van mély bőven.
Magyar lemezeknél van gondom, majd feltöltök pagrus kdx-én a könyvtáramba egy V'Moto-rock albumot (Gyertyák). Na ott semmi mély nincs.
Aztán lehet, hogy nálatok sem lesz, és akkor megnyugszok.

Épp hogy discozenén, meg rock-on van bőséges mély. Mostani zenék dübögnek rendesen.
Nem ezzel van a baj!!!! Komolyzenén isteni a hegedű, meg a trombita... komolyan
mondom, olyan zenéket hallgatok amiket azelőtt sosem! többek közt az a templomi orgonás felvételt is meghallgattam jópárszor, nemtudom talán fdsa tette fel, vagy pagrus??

Szóval az érdekelne, hogy tényleg a felvételek elcseszettek amik nálam nem szólnak jól, vagy a rendszerrel lehet valami gixer.
doki Írta:Petinek:cső betol vagy 3-4centit,oszt dizsiszkúter hajrá. .ok.
Úgy érted növeljem meg 2 centivel a cső hosszát? Vagy rövidítsek rajta 2 centit?
De szerintem az is sokat "számit" hogy a reflexcsövem lötyög, nagy luk lett vága neki
és tud mozogni a cső Sad Aztán lehet elszöknek a mélyek. Ezért is vágyok már egy új dobozra,
mert ez már megjárta az országot oda vissza többször Big Grin
És ki fog a dobozhoz új váltót faragni? .zold. Meg akkor spexcel minek melózótt vele? .kv.
Külcsíny miatt lesz új doboz! Mert ez olyan sérült, itt ott lötyög, nem olyan szépen sikerült.
Az is 16 literes lesz, az előlapja ugyanilyen méretű lesz. Nem kell új váltó!
Csak szebb, meg pontos méretű dobozt szeretnék... sajnos ennél illesztési hézagok voltak .forog.
Hát éppen nekem van egy V'motorock bakelitem, azon sem gatyalengető a basszus. .??. .pia.
A régi magyar zenékben nincs semmi basszus... Nem tudom, hol csúszott el a master, de azokban (tisztelet a kivételnek) te lábdobot ütni hallani nem fogsz, csak kopogni. Lehet, hogy eleve loudnessre készültek... .boszi.
KDX-ezők!
Elkészültek az mp3-ak, majd feltöltöm öket délután, vagy holnap, aztán szólok, ha kész. Smile

ui.
Páromtól kaptam egy AKG K66-os fülest karácsonyra, és azon is ugyanolyan mélytelenül szól az a néhány felvétel, amit kifogásoltam. Szóval úgytűnik, mégiscsak a felvétellel lesz a gond...
Csilingelő karácsonyi zenék egész meglepően nagyon hasonlóan szólnak a hangfalon meg a fülesben. Annyi a különbség, hogy a füles közép-magas hangokban hangosabb a hangfalhoz képest. A fülesnek nem ismerjük az átvitelét Big Grin Nekem úgy tűnik, kicsit emel a kHz-es tartományban vagy a nagyon fülközeli hangszórók miatt tűnik erősebbnek a magas.
Peti!

Apámnak is K66-osa van és ezt énis észrevettem de bármi meglepő ez a jelenség érvenyes az összes AKG-ra. Nagyon kevés kivétel van. Hallotam már elg sok AKG-ét és tényleg mindre jellemző ez a jelenség. Nekem K240 van (600 ohm).
üdv:vava
Hurrá!! Akkor ez azt jelenti, hogy még jó a fülem Big Grin
Idézet:A régi magyar zenékben nincs semmi basszus... Nem tudom, hol csúszott el a master, de azokban (tisztelet a kivételnek) te lábdobot ütni hallani nem fogsz, csak kopogni. Lehet, hogy eleve loudnessre készültek...
Én úgy hallottam, hogy szándékosan távolították el a mélyeket a régi Magyar lemezekről, mivel a kerámia hangszedős lemezjátszók gyakran ugrottak és vagy torzítottak tőle, de lehet, hogy arra gondoltak úgy se szólaltatják meg az extrém mélyeket.
topeti Írta:Hurrá!! Akkor ez azt jelenti, hogy még jó a fülem Big Grin
Meg a hangfalad.
.hm. Előszedek már mondjuk egy Titkaim LP-t.
Péter.
A dobozod átvitelét nézve ,szerintem azt már nemnagyon lehet baflézni . Nagyon érzéketlen lessz .

A kis hangerőn tapasztalt mélyhiány az valós , vagy csak a fülem hülyéskedik ?
De amikor egy darab 1mH tekercs volt a méllyel sorban, és egy zobelizátor, akkor több volt a mély. Ezt hiányolom.
Viszont az 1mm-es huzalból volt, 0.2 ohm ellenállása volt a tekercsnek ha jol emlékszek.
Ez a vékony huzal meg kb. 1 ohmos ellenállású. Ez okozhat ekkora különbséget a mély hangokban?
Vagy hajiccsal el a picsába a CAT-os fonatomat és tegyek helyére tömör rézdrótot, hátha a CAT kábel sz@pat?
Már nem tudom mi tévő legyek, mitől lett kevesebb a mélyem Sad

Pedig a reflexcső hosszához nem is nyúltunk !! Az maradt 6.2mm belső átmérő és 20 centi hossz. Feladom .sir.
Valószínűleg mégiscsak több baffle step kompenzáció kellett volna a Petinek, csak akkor meg az lenne a baja, hogy a discoval puffog a doboz. Smile Ilyen ritkán szokott lenni, hogy ezzel a lemezzel tökéletes a mély, azzal meg nem. Akkor a lemezek a szarok. Vagy egyik, vagy másik.
Nekem a H2000 6db-lel van kompenzálva, tehát teljesen. Feláldoztam 2-3db érzékenységet, hogy jól halljak minden hangszert. Nos, pl. Rod Stewart-ot vagy Rózsit hallgatva így is mélyhiányom van, míg pl. jazzen épp' a mélyet emelném ki a képességei közül. Akkor most hogy is van ez??? Smile
A számozott tekercseknek nem tudom az induktivitását, shalafi meg nem mondja, hiába kérdem tőle. spexcel te emléxel még reájuk?

http://topeti.uw.hu/vifa/vifa_valto.jpg

/// szerk: shalafi66
Húúúúúúúú de bonyolult .
Hagyd a fenébe az uborkásüveg hangolást ! Csinálj TL-t !
Peti!
Mi ez az alkatrésztemető?
Itt vok. A kondik értékeit add meg, ne a típusukat... .sir.
L124 1,2mH körüli
L221 kisebb, nem tudok pontos értéket, csak típust írtam fel, a tekercs meg ugye nálad van.

C447 1u
C51 1u
R315 1,5ohm
C61 1u olaj

Ez a mély szekció. Ebből is látszik, hogy csak az egyik soros tekerentyű is nagyobb, mint a Peti által emlegetett 1mH. Ergo az, hogy azzal valóban több mély volt, finoman szólva sem felelhet meg a valóságnak. Ennél több kompenzációt már nem akartam, a tekercsek miatt így is sok db-t feláldoztam (Petinek diszkrét erősítője van, elég bivaly, nézzétek meg a honlapon + a linearitást és a jó csd-t nem akartam feláldozni alacsonyabb rendű váltóval.)

Ja, és ez egy 24db/oktávos váltó lenne, szóval minimalisták most kezdhetnek futni. .ordog.
spexcel Írta:Itt vok. A kondik értékeit add meg, ne a típusukat... .sir.
L124 1,2mH körüli
L221 kisebb, nem tudok pontos értéket, csak típust írtam fel, a tekercs meg ugye nálad van.

C447 1u
C51 1u
R315 1,5ohm
C61 1u olaj

Ez a mély szekció. Ebből is látszik, hogy csak az egyik soros tekerentyű is nagyobb, mint a Peti által emlegetett 1mH. Ergo az, hogy azzal valóban több mély volt, finoman szólva sem felelhet meg a valóságnak. Ennél több kompenzációt már nem akartam, a tekercsek miatt így is sok db-t feláldoztam (Petinek diszkrét erősítője van, elég bivaly, nézzétek meg a honlapon + a linearitást és a jó csd-t nem akartam feláldozni alacsonyabb rendű váltóval.)

Ja, és ez egy 24db/oktávos váltó lenne, szóval minimalisták most kezdhetnek futni. .ordog.

Akkor lecke TINA-ból Smile
C1 1
Ez azt jelenti, hogy C1 a kondi neve és 1uF az értéke.
Hozzáirtam gyorsan egy "u" betűt az érték végére, hogy látszódjon, hogy 1u. A farad-ot nem lehet neki beirni...
R3 1.5 = az R3 értéke 1.5 ohm
A kondi értékei jól vannak feltüntetve a rajzon... és most már a tekercsek is.

Nem tehetek róla, hogy a TINA képességi ilyenek. Sad
Oldalak: 1 2 3 4 5 6