Hangszóró2000 fórum

Teljes verzió: Vifa
Jelenleg könnyített verzióban tekinted meg a fórumot. Megtekintés teljes verzióban teljes formázással és grafikai elemekkel.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6
Nem baj Shala,maj kinövöd(vagy mégse). Big Grin
Mé törölted?
Mer átírom.
cirrus Írta:Ezért néztem nagyot, amikor a H2000 HA 18 620-asával nem éreztem lelki törést egy 11,2-szer drágább Vifa után.
Miértisne, ez ugyan félig-meddig szubjektív dolog (nem teljesen), de az én ízlésvilágom és jelenlegi tudásom szerint nem egyszer jobb technológiával és anyagokkal dolgozunk, mint a vifa.

Asszem nincs mit kinőnöm. Hacsak az a kevés józan eszem el nem megy, ami tán még valahol megvan. Nem tudom, ki indította a mozgalmat ami szerint az elmélet és a gyakorlat nem vág egybe (hogy nagyon rosszat tett ezzel, annyi bizonyos), de ezt hallani/olvasni eléggé idegesítő (és még finom voltam). Az olyan elmélet ugyanis, ami nem közelíti a valóságot, nem sok mindenre jó. Sztem. Vagy ha csak bizonyos helyzetekben igaz, akkor nem tökéletes, mert figyelmen kívül hagy fontos körülményeket. Más, vissza a t-mához. Ameddig pl. nem fogod fel doki, hogy mit is művel egy negyedrendű szűrőn egy apró változtatás, addig nagy hátrányban vagy valóban, és esélytelenül indulsz a "küzdelemben".
Van amikor az egyszerű váltó a jó, van, amikor a bonyolult. Ha az ember leteszi a voksát az egyik mellet, elzárja magát a másiktól.
Pontosan erre gondoltam én is. Csak nem volt időm leírni.
Pagrus és shala megértették ezek szerint, hogy mit akartam csinálni. Az is igaz, hogy ez nem az egyetlen járható út, csak egy koncepció, ami nekem jól bevált ezzel a dobozzal. Nem ragaszkodom mindig a meredekebb dolgokhoz, pl. a H2000 6/12db/okt-os, de ott a keresztfrekvenciát sem 2kHz-re terveztem. (Mivel ez több okból is célszerűtlen.)
Azt a megállapítást pedig, hogy csak "lapos" vágással lehet jó hangot elérni, kikérem a szakma nevében. Smile Ettől égnek állna az egész AES haja, Linkwitz-cel és Vanderkooy-jal az élükön... Big Grin Igen, lehet sz@r váltót csinálni meredek vágással, és igen, könnyebb is elrontani, mint 6db/okt-val. Ha valaki tud egy biztos receptet váltótípus választásra, azonnal publikálja, legalább egy híres magyar elektroakusztikai mérnökünk lesz. Smile (Na jó, azért van egy pár már.)
Kicsit meglepődtem, hogy mekkora vihart kavartam néhány bárgyú mondatommal, kezdő amatőr tapasztalatom leírásával. Utánaolvastam a hozzászólásaimban, szerencsére olyan oktondiságot, hogy "csak ""lapos"" vágással lehet jó hangot elérni" nem írtam le sehol. Minden nálam képzettebb és elektronikában jártas szakember szakmai tudását abszolút tiszteletben tartom, és meg is követem őt, ha olyat írtam volna, ami az ő szakmájába vág, és a gyakorlat nem igazolja a feltevéseimet, saját tapasztalataimat. Lévén én is egy másik szakma tanára, nagyon megértem ha valaki méltatlankodik, mert egy outsider bekiabál a partvonalról, ezért is kérek mégegyszer elnézést. Azokban a fejlesztői körökben, ahol nekem volt szerencsém megfordulni, valóban a minimál-koncepciót képviselők voltak többségben, de remélem korábbi hozzászólásaimból kiderült, hogy nagy tisztelője vagyok a kicsit visszafogott BBC-hangnak, élén az LS 3/5a-val és a BC 1-gyel. Nekem is volt Studio 1-em, és az LS 3/5a váltójáról sem állítanám, hogy a világ legegyszerűbb váltója, sok kisdoboznak össze kellene kapnia magát, ha szeretne úgy szólni. Ezzel együtt szerintem minden újabb alkatrész hangját pontosan nyomon lehet követni, hogy beleszól a hangképbe, újabb faktort bevive az amúgy sem egyszerű, komplex rendszer viselkedésébe. Kérdésként teszem fel, hogy jól tudom-e, a Linkwitz-féle sokadrendű váltás nem inkább az aktív-technikában terjedt-e el? A legjobb húsz hangdoboz konstrukciója közül (ha meg tudjuk mondani, hogy melyik a húsz legjobb) hánynak van harmadrendű, vagy magasabb fokú váltója? Mindezzel nem provokálni akarok, tényleg csak az okát keresem, hogy miért van így (vagy úgy, ha tévedek?).
Pagrus, Shalafi, Spexcel hozzászólásai között nem emlékszem egyre sem, amin fennakadtam volna, számomra komoly szaktekintélyek, csak tanulni tudok tőlük. Papám építész tanár az egyetemen, tőle tanultam meg: több egymással egyenértékű jó megoldás élhet békében egymás mellett.
Big Grin Isten őrizz, sztem nincs miért elnézést kérni, legalábis részemről. (A csomag és a rendelés megérkezett, nemsokára kész minden javítás.) Egyébként régebben eleget ütlegeltem én is spexcelt a H2000-es projectnél, hogy ne negyedrendű szűrőkkel keserítse az életem. Big Grin Most a vifánál nem lepődtem annyira meg. És különbenis éljen a minimalizmus és a szélessávú hangszórók. .nyelv. Ez a mondat nem volt véletlen egészen....
Shala, köszönöm a jó híreket!
Cirrus, félreértettél. Smile Én ezt nem Neked írtam válaszként, csak úgy általában a fórum közvéleményének. Linkwitz mostanában (jó ideje) már aktív szűrőkkel foglalkozik (Orion), de a róla elnevezett váltási mód nem a meredeksége miatt, sokkal inkább egyéb tulajdonsága miatt érdekes. És még így is csak egy elméleti "számolási mód", egy "képlet".
Én csak azt mondom, hogy nem kell elzárkózni a meredekebb vágástól, főleg nem magassugárzók terén. Azt sosem gondoltam, hogy ha negyedrendű a váltó egyik fele, a másiknak is annak kell lennie. Ez butaség. Smile Azt viszont tartom, hogy ha nem szeretnénk a magassugárzón -főleg közepes hangerőkön és felette- szép nagy rezonanciákat mérni - és ezáltal rossz tranziensátvitelt, akkor ne felejtsük el a legalább kétkomponensű megoldásokat sem.

Shala: félreértesz - a H2000 eredetileg harmadrendű volt, és remekül szólt. Kísérleteztem, egészen jó lett 6/12-vel is, most ezt építem meg és veszek hozzá minőségi (nek mondott) alkatrészeket. Aztán majd meglátjuk. Smile
Nem értettelek félre, ezt vond vissza. Tongue Csak feledékeny vok. Hát ha még ennyit se értenék meg, igen nagy bajban lennék.... Egyébként minden elkükdött dokument megvan a H2000-es témádról.

Ui: kész az egyik szélessávú, a 170-es végleg. Tán holnapra adatlapp is lesz.
Vártam már nagyon azt a szélessávút... Remélem gyorsan fenn lesz az a zadatlap. .zold. És mibe jó, transzmissön lány vagy Horn Gyula?

Ui.: és köszönöm a képeslapot, ma jött meg. Smile .szia.
.??. Megvan a 90dB érzékenység, és a TL-hez való T-S. Wink Meg van neki szép átvitele is. Majd megpiszkálom már big-dewil orrát vele, hogy a sonidó árának tizedéért mit lehet készíteni. .zold.

Ui: ugye milyen szép a kézírásom? .tok. felér egy kisebb ajándékkal.
Hát ez eddig nagyon jól hangzik...remélem majd dobozban is. Big Grin
Shalafi.
Ezeket a szélessávuakat Te aplikálod ,vagy gyártva is lesznek ?
Módfelett érdekelnek engem is , mert a TL-embe egy az egyben be lehetne tenni . Olyn verzió lehetséges , hogy a HA 18 kosarába helyeni belé ? .taps.
Helló Spexcel!
Köszi hogy megszólítottál, akkor ezek szerint nincs harag, mert legutóbb én küldtem az emailt, de nagy volt utána a csönd. Már féltem, hogy felfüggesztettél a negatív válaszom miatt, rákérdezni sem mertem.
Sok segítségre volna szükségem váltótervezésben, mert ez is olyan mint a német nyelv, öt év után jöttem haza és akkor láttam, hogy mi az amit még nem tudok. Egyre többet kísérletezek (és már látom a görbéken azt amit hallok), és egyre nagyobb problémának tűnik egy tényleg jó konstrukció. Nekem sajnos a sok ismérvből ami egy "jó hangú" hangdobozt jellemez, igen elől van a stabil, részletező és nagyszínpadú térleképzés. Szinte ugyanennyire fontos a gyors, friss hangzás, magyarul az impulzusátvitel minősége. A zene "szövetének", struktúrájának átláthatósága. És sajnos még mindig ott van az a műszaki emberek számára nagyon idegesítő paraméter, ami tényleg nem mérhető semmivel: a hangdoboz "lelke". Ettől frászt kaptak már kollégáim is, akik nem mind éreztek rá egy-egy fényképezőgép objektívjének a karakterére, ami szintén nagyon nehezen állítható össze abból a négy-öt paraméterből, ami egy optika rajzolatát jellemzi. Pedig az is a valóság "reprodukálása", "leképezése", ebben közös a hifivel, sajnos annak is "lelke" van. Mivel nem elektromérnöki a végzettségem, ezen a téren is sok elsajátítani valóm van, és nem könnyű a feladat, mivel rezonancia és fázis témakörben az anyagok a neten angolul és németül vannak, meg is kell néznem néha egy-egy szót a szótárban.
Szóval a harmad és negyedrendű váltóknál nagyon befürödnék a kísérletezést gyorsító csodadobozkámmal, amit most már egyre aktuálisabb lenne megépíteni. Egy másodrendű váltó 4db alkatrészét, plusz az L-padot és 2-2 kompenzáló tagot terveztem úgy megépíteni, hogy mindegyik tag 4-5 értékkel képviseltetné magát, amelyikből egy kapcsolóval lehetne kiválasztani az aktuális kívánt értéket. Csinált már ilyet valaki? Akkor nem kellene félóránként forrasztgatni egy-egy mérés és meghallgatás után.
Természetesen nincs harag. Én nem is kaptam meg azt az emailt...még említettem is shalafinak, hogy még nem is válaszoltál vifa-ügyben. Nem értem mi történt. Lehet, hogy tele volt a freemailes fiókom. :?

Váltótervezés-ügyben szívesen segítek, az első tanácsom rögtön a következő lenne: a konstrukció tervezése a doboz tervezésével kezdődik. Smile Ha megvan a megfelelő térfogat, utána használd a pagrus által emlegetett - és általam is használt - "The Edge" nevű programot, ami segít a doboz előlapjának és a hangszóró elhelyezésének tervezésében. Miután az előlap megvan, adott ugye a harmadik dimenzió is, hacsak nem valami extra alakú a doboz. Kísérletezéseim folyamán arra jöttem rá, hogy itt érdemes egy újabb fázist elvégezni: számolgassuk ki a falak között, ill. a hangszórók és a falak közötti állóhullámok frekvenciáit és jegyezzük fel őket. (Nyílvánvalóan csak a hátrafelé is nyitott konstrukciójú hangszórók számítanak.) Ezek után lesz egy adathalmazunk, ami a következőképpen néz ki nagyjából:

alja és teteje között: 843Hz
eleje és hátulja között: 403Hz
oldalak között: ...Hz
mélysugárzó és alja: ...
mélysugárzó és teteje: ...

Itt arra kell törekednünk, hogy

1. 250Hz alatt ne legyenek állóhullámok
2. ne legyenek egymáshoz túlzottan közel állóhullámfrekvenciák

Ha valahol ilyen adódik, akkor jön a doboz átméretezése, ill. az adott oldal "megdöntése".

Mivel a dobozok méretéből adódóan főleg 1kHz alatti frekvenciákról van szó, ez egy igen lényeges mozzanat, ami alapjaiban határozza meg az épülő hangsugárzó képességeit, hasonlóan a szoba akusztikájához. Tulajdonképpen itt is egy belső akusztikáról van szó, amit ugyan csillapítunk ugyebár, de mennyivel jobb, ha már eleve sem jönnek ki kritikus, egymást erősítő állóhullám-frekvenciák. Wink

A hangsugárzó fülre alapuló "zsűrizésének" szakszerű menetéről készül egy cikk (stereophile szerzők és más szaktekintélyek cikkei alapján), ami - ha már kilátszom majd a melóimból - felkerül a weblapomra. Sztem az is egy egzotikus téma. Wink Smile
Nagyon fontos, érdekes és hasznos dolgokat írtál, köszi szépen. Az emailt megkeresem és újból elküldöm.
Illusztrációnak három jóminőségű tweeter CSD-je, még a nyáron mértem ezeket:

Scanspeak (közepesen hullámos átvitel, elég sok rezonancia):
[Kép: CSD-scanspeak.jpg]

Visaton (enyhén hullámos átvitel, közepes rezonancia)
[Kép: CSD-visaton.jpg]

Beyma (nagyon hullámos átvitel, nagyon kevés rezonancia)
[Kép: CSD-beyma.jpg]

A Scanspeak-hez legalább másodrendű váltó kell így szemre.

(Szerk.: megcseréltem a sorrendet.)
Ez mind egészen jó csd szempontjából, sőt nagyon is jók. Petiét is mértem, csak nem tudom, megtalálom -é... Pati, ha Neked megvan, linkeld már be légyszi! Smile
Összességében a visaton rezonanciái tűnnek leginkább zavaróbbnak sztem.
Shala!
Applikálj már lécci egy csd.-t a hg2.5-ről,persze szériáról,nem manipuláltról!
Spexcell!
Ha már annyira váltóépítés,szerinted a nyolc ohmot ha15+hg2.5 höz 11literes dobozban,ami mittomén tán 50Hz-re van hangolva,ha van kedved,gondolj ki valamit,és ha lesz anyag hozzá meg is csinálom,kiváncsiságból!A doboz asszem 44cm magas és 14cm széles...

Ja és,ami nagyon lényeges,hogy az erősítőm egy ac csatolt kb.:30wattos ab osztályú darlingtonos lom,illetve egy együtemű 10wattos.Ezeknek kéne elhajtani.Azért fontos,mert a hangsugárzót csakis erősítővel(hez) együtt illdomos fejleszteni.Mégvalami,nekem elsősorban a hosszútávú hallgathatóság a cél,úgy hogy unalmas se legyen a cucc(szvsz.ez a kihívás).
[Kép: hg25csdho5.th.gif]
Ha ez igaz,akkor magyarázd már meg,hogy miért csiccsereg ez olyan istentelenül nekem egy másodfokú szűrővel 3kHz-en váltva!
És a másik mérve sokkal xarabb meg nem.Tán hiba van a készülékemben?
Csak a prespán lezáró gyűrű színéből itélve gondolom azt, hogy a hg amit te kaptál még videotonos időkből származik. Így nem tudok felelősséget vállalni érte.
doki Írta:...miért csiccsereg ez olyan istentelenül nekem egy másodfokú szűrővel 3kHz-en váltva!....
Próbáld meg azzal a harmadrendűvel, amit nemrég feltettem.
Doki: nincs mérésem a hangszórókról, így csak nagyon nagy általánosságban tudok ajánlani, ami úgyszólván hasraütés. Smile Ha gondolod megteszem! Big Grin
Háát, akinek elég nagy hasa, annak persze nem gond ráütni. .nyelv.
shalafi66 Írta:Csak a prespán lezáró gyűrű színéből itélve gondolom azt, hogy a hg amit te kaptál még videotonos időkből származik. Így nem tudok felelősséget vállalni érte.
prespán lezárőgyűrű?Ammeg ehun van benne? .sokk.
Pillecsere megoldaná a problémát?Vagy kuka a mágneskör is?
spexcel Írta:Doki: nincs mérésem a hangszórókról, így csak nagyon nagy általánosságban tudok ajánlani, ami úgyszólván hasraütés. Smile Ha gondolod megteszem! Big Grin
Tedd,naggyábú lehetne számításbavenni Shala méréseit,vagy mégse,mert lehet hogy olyan hágé nincs is,ami nekem van! Big Grin Illetve elnagyolva kb.:3dB-el kevesebb a zérzékenysége ennek a hágének.
pagrus Írta:Próbáld meg azzal a harmadrendűvel, amit nemrég feltettem.
Ezzel ne riogass! .bomba. Már megtettem:negatív. Sad Wink
[Kép: 20389877.jpg]
Ezen látszik, hogy az emlegetett prespán izé narancs színű. Az új dómoknál a pucaro-féle prespán van használatban, csévetestnek is, és az már zöld színű, nem narancs.
doki Írta:
pagrus Írta:Próbáld meg azzal a harmadrendűvel, amit nemrég feltettem.
Ezzel ne riogass! .bomba. Már megtettem:negatív. Sad Wink
Ha azzal is csicsereg, akkor a mélyközép lehet a ludas, vagy az kizárt?
Oldalak: 1 2 3 4 5 6