2005. 09. 14., 21:07
wolkens Írta:bugs Írta:Admin/Wolkens! - a tölcsérnél a hossz számít elsősorban és másodrészt az nyitás szöge és az exponencialitás?
Sok más kérdéssel együttválaszolok:
- A Beast dobozt megnézheted a honlapomon: http://www.heatwave.hu
- A tölcséresnél a kezdő keresztmetszetet a hangszóró mérete, a szájnyílást a lesugárzandó legkisebb frekvencia határozza meg. Korlátozó tényezőként beleszól a hossz is, de ezt csak úgy lehet megérteni, ha végignézed a Klinger könyvben a számításokat. Egyébként a bassztölcséreknél elég nehéz mély alsó határfrekit elérni gigantikus doboz nélkül. Mondjuk az utolsó HH-ben TL mélynyomó van, az is 220 liter.Szerintem a 16 cm-es kicsi, szubnak minimum 30 centissel érdemes nekivágni. A reflex kevésbé macerás.
- Szerintem szubtölcsérnél nem zavarók a törések. Mondjuk Sonidoék úgy csinálták a dobozukat, hogy egymás mellé rakott lapokból ragasztották össze, előtte a lapokból egyesével kivágták a tölcsér vonalát ívesen. Mivel így a belső falak helyenként elég vastagok, olyan nehéz is lesz a doboz...
- HH-t egyik kollégám szokott nekem hozni Németországból. Viszont ha érdekelnek régi számok, érdemes neten megrendelni. Előre kérik az utalást. Nekem megérkezett, szerencsére nem nyúlta le a posta (hallani elég sok rémtörténetet a témában).
OK, értem. Nagyjából...

Mindenesetre szétszedtem a bandpass-t, ami a ragasztásra való tekintettel nem volt egyszerű, és amit lehet most újra felhasználtam egy 70 literes hiperbolikus tölcsérhez, ahol a tölcsér hossza kb. 140 cm. 4-től 28 cm-ig szélesedik. Nem tudom milyen lesz - a 25-ös SAL kerül bele, ha már itthon van felhasználnám, majd meglátjuk, mindenesetre félek tőle, hogy akármilyen is a doboz, kell egy sub erősítő. De nem szeretnék pillanatnyilag venni. Tudnál segíteni az elkészítésében?
(tökéletesen 0 vagy ezen a téren!