A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kétutas dobozok :)
Nah,nesze neked bafflestep korrekció. .szia. Egyébként,ha így jó,akkor így jó. .hehe.
Üdv Doki!
Válaszol
Nem egészen . Van előtte egy L-R tag , ami az edge szerint ,500 Hz alatt 2 dB-t emel . A baflét nem az előlap , hanem a mért átvitel alapján méreteztem .
Válaszol
Mócsing Írta:....Ezért ajánlottam Pagrusnak hogy próbálja meg kisebb induktivitással is .
Köszi, nem kerülte el a figyelmemet. Ha eltekintünk a baffle steptől, akkor sem biztos, hogy kisebb induktivitás lesz jó, mert ahhoz kell a másodrendű tag ami jobban vágja ugyan a magasabb frekis összetevőket de a keresztezési frekihez (itt 3 kHz) közelieket (4-5 kHz) viszont kiemeli. Attól függ, mi a fontosabb, egy ilyen viszonylag nagyobb hangszórónál inkább hagyok kevés 10 kHz fölötti komponenst mert így jobban jövök ki a 4-5 kHz-es tartományban.
Sok függ a hangfal elhelyezésétől is, helyhez kötött példányoknál nem vagyok ellene, hogy a helyiség anomáliáinak kompenzálását beépítsük a váltóba. Ez a hangfal faltól elég messze állványon van a képen, de lehet, hogy a leendő tulaj máshogy helyezi el... Szóval nem tudom, nálad milyen a szoba, az elhelyezés, meg nem ismerem a hathuszast, meg kéne már hallgatni-mérni egyet...
Üdv., Pagrus
---
Isten őrei lassan mormolnak.
Válaszol
Az én váltóm a bafle tagot leszámítva , csak 420 uH a 620 előtt , 4.7 uF + L-pad a HG előtt . / 1.5 + 20? Ohm /
Hallgasd meg a HA22-t külön a 820uH-vel ,vgyis a HG nélkül . Szerintem csak mélyeket fogsz hallani .
Válaszol
Ha én most leírnám, hogy hány mH (!!!) van a 620-asom előtt, akkor nagyot néznétek! (Majd leírom, csak holnap fogom tudni megnézni a váltót, mert már hetek óta nem piszkáltam és elfelejtettem az értékeket, annyira jó a hangja.)
Üdv: Cirrus

Zárlat, szakadás, vagy egyéb műszaki hiba.
Válaszol
Mócsing ötlete a meghallgatással jó, én is erre jutottam egy ponton, így kell tenni. Már sportot űzök belőle, hogy fülre hangoljak, a nagyobb félrefogások már kezdenek eltűnni, időnként kontrollként előveszem az Audionotokat, azok megmondják a helyes irányt.

Válaszol
Na tessék, megint felcsigázod a kiváncsiságomat! Mikor lehet meghallgatni??? Big Grin
Holnap felteszek két váltót, a magasban harmadrendű, a mélyben pedig 0,82 és 1,5 mH-vel, hogy látni is lehessen az eltérést.
Üdv., Pagrus
---
Válaszol
Ha mH , akkor nagyon alacsonyan váltottál . Mikor várható a megtekintés eredménye ?
Válaszol
Mócsing Írta:....
Hallgasd meg a HA22-t külön a 820uH-vel ,vgyis a HG nélkül . Szerintem csak mélyeket fogsz hallani .
Dehogy, persze, hogy meghallgattam, van ott magas is. Meg hát mérem is, a kettő együtt nem csap be.
Üdv., Pagrus
---
Válaszol
pagrus Írta:magasban harmadrendű, a mélyben pedig 0,82 és 1,5 mH-vel
Mintha az agyamat smigliznék . A mejne bug - minnél egyszerübben . .zzz.
Válaszol
Én a magasat le tudtam ereszteni egészen 2 Khz-ig, így azt hiszem egy kis púpot meg tudtam kerülni a 620-asnál a 4-5 K előtt, és mivel a fázis (legalábbis a program szerint) nagyon szerencsésen alakul, komoly összeadódás van a keresztfreki környékén, tehát eléggé bedolgozik a magas is. Azt hiszem hogy 2,2mH körül vagyok, előtte a PL18-as csücsült a 620-as helyén, paraszt módon nem vacakoltam, a vicc kedvéért kipróbáltam az ő váltóját. Neki ez éppen módosítás előtt állt, mert tényleg sok volt, de a 620-asnak még így is sokkal virgoncabb a hangja a hiányolt tartományban. Jól passzol a T27-eshez is. Szóval piszok jól szól, remélem nem olvassa Shala, mert még elbízza magát, hogy van egy hangszóró, amely még féluton van a bejáratásban és már fej-fej mellett áll a Vifa PL18-assal egy picit kicsi dobozban (15l), kb még 6-8l kellene neki, de már megvan a faanyaga.

Válaszol
Hány Ohmos a HA 22 ?
Válaszol
Mócsing Írta:
pagrus Írta:magasban harmadrendű, a mélyben pedig 0,82 és 1,5 mH-vel
Mintha az agyamat smigliznék . A mejne bug - minnél egyszerübben . .zzz.
Az enyém is, van, amikor lehet, pl. a házimozi hangfalam váltója ilyen:

[Kép: xover.jpg]

Ennél a tied sem bonyolultabb. Csakhogy ez nem mindig lehetséges, Spexcel szerint nem lesz jó az alsó púp, és azt csak harmadrendűvel tudom rendesen lefaragni, nem szólva arról, hogy annak feljebb is pozitív hatása van, de erről majd holnap.
Üdv., Pagrus
---
Válaszol
Mócsing Írta:Hány Ohmos a HA 22 ?
8
Üdv., Pagrus
---
Válaszol
cirrus Írta:Én a magasat le tudtam ereszteni egészen 2 Khz-ig.....
Korántsem biztos, hogy az a HG ez a HG Big Grin
Üdv., Pagrus
---
Válaszol
Ja bocs, ez a KEF T27, ezt még elbírta zokszó nélkül.

Válaszol
cirrus Írta:Ja bocs, ez a KEF T27, ezt még elbírta zokszó nélkül.
Ja... hát az azért egészen más.
Üdv., Pagrus
---
Válaszol
cirrus, nagyon jól ismerem a hangszóróink hibáit, és értékeit is. A HG2,5-ek pedig általában teljesen egyformák, egyes kivételes esetektől eltekintve, amikor módosítom, mint pl. pagrusnak, de ez a mod is csak apró változtatást jelent.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Válaszol
shalafi66 Írta:....egyes kivételes esetektől eltekintve, amikor módosítom, mint pl. pagrusnak, de ez a mod is csak apró változtatást jelent.
Hát lehet, hogy apró, de igen hatékony.
Elő fogom venni a régebbi HG 2,5-öket is, most gyűlt és még gyűlik is tapasztalatom a váltóval, lehet, hogy azoknál is tudom hasznosítani, mert az sem utolsó szempont, ha más is tudja hasznosítani ami így elkészül.
Üdv., Pagrus
---
Válaszol
Az a huzal már jó ideje elfogyott amivel a régebben postázott hangszóróid készültek, és CSAK a 4 Ohmos változatokhoz használtuk. Tehát a sorozatban gyártott standard hg2,5-ek most olyanok, mint a tieid, a csillapítás kivételével, de az igazán nem sokat jelent.
Válaszol
shalafi66 Írta:Crockoo, nincs mit megcáfolnod, mert a 634 valóban jobb alsó határfrekivel bír, mint egyes 200mm-es hangszórók.
Igen, ezt valóban említetted, de ha emlékeim nem csalnak Mócsing vonta kétségbe.
Lényeg a lényeg, azt kaptam amit vártam, bár a magasak még nekem nyersnek tűnnek, viszont a mélyek kifejezetten kellemesek.
Üdv: Crockoo
Válaszol
Idézhetnéd a 634-el kapcsolatos kétségeimet . Az én emlékeim között nem szerepelnek . Fs-el kapcsolatos kétségeim a 620-assal voltak .
Válaszol
Cirrus ,Pagrus .
A mejne másik bug , a minnél magasabban váltás . Mivel a 620-asnak piszok jó hangja van , vétek nem kihasználni . .no. A 420 uH alig vesz le a magasaiból valamit . Aztán csináltam egy huszárvágást , az átkapcsolórelé húzvazáró érintkezőjével rövidrezárom a tekercset . Így tudom tesztelni ,milyen ha van, avagy nincs indoktivitás előtte .
Eredmény a hang minősége nem változik , csak valahol lett egy kis kiemelése a középrészen de nem feltűnő .
Az előnye szerintem : a közép tartomány nagyrészét egy hangszóró viszi
. Ez jó . Hátránya , állítólag a felső végén nem szól szépen a hangszóró , ezért kell valamivel lejjebb váltani . Kipróbálom majd ezt a verziót is .
Válaszol
pagrus Írta:.... de erről majd holnap.
Az előző hozzászólás görbéjét megismétlem itt, hogy kényelmesebben lehessen összehasonlítani:

[Kép: keresztezes.jpg]

Ilyen a harmadrendű váltóval:

[Kép: xover7g.jpg]

Nem csak az első púpot nyomja el, hanem a harmadikat is kedvezőbb helyzetbe hozza.

A harmadrendű váltó (csak magasban persze) 0,82 mH tekerccsel a mélyben:

[Kép: xover7n.jpg]

Lényegében ugyanez 1,5 mH-vel, ha kell a több baffle-step kompenzáció:

[Kép: xover7an.jpg]

A magas ettől nem lett kevesebb! A keresztezési freki 100 Hz-et sem mozdul felfelé.

A két átviteli görbe egymáson:

[Kép: xover7-7a.jpg]

Annyira azért nem bonyolult a harmadrendű váltó a magasban, hogy ne lenne érdemes megépíteni.
Üdv., Pagrus
---
Válaszol
shalafi66 Írta:....Tehát a sorozatban gyártott standard hg2,5-ek most olyanok, mint a tieid, a csillapítás kivételével, de az igazán nem sokat jelent.
Akkor légyszíves küldjél nekem két cseremembránt-tekercset, mert akkor rátenném a régebbi vasmagokra.
Lehet olyat, hogy a Bp., XI. ker ÁRWILL-ba küldöd a nevemre? Ha kell, előtte megrendelem náluk. Az öt perc séta nekem, és nem kell utánvéttel veszkődni, amit utálok, meg drága is.
Üdv., Pagrus
---
Válaszol
Nekem továbbra is nehezen értelmezhetőek ezek a váltók .
Whitefül programja szerint , a 820 uH ,6 dB-s váltóban , f0- kb. 1100 Hz.
A magas meg kb. 2.5-3.5 kHz nél , 18 dB-lel . ???
Az 1.5mH esetén 850Hz az f0. !!! Hogyan jönnek ki ezek a görbék ?
Válaszol
Mócsing Írta:....Hogyan jönnek ki ezek a görbék ?
Úgy, hogy ez a méretezés nem csak egy 8 Ohm-os ellenállásnak veszi a hangszórókat hanem a mért átvitelükre épül, ami más eredményt ad.
"Az elmélet és a gyakorlat között az a különbség, hogy elmélet és gyakorlat között elméletileg nincs különbség, gyakorlatilag viszont van." .zold.
Üdv., Pagrus
---
Válaszol
Végül is , ha jó a hangja ,teljesen mindegy mi szól . Nekem az 1.5mH/850Hz azért továbbra is kemény dió . .kopp.
Válaszol
Mócsing Írta:Végül is , ha jó a hangja ,teljesen mindegy mi szól . Nekem az 1.5mH/850Hz azért továbbra is kemény dió . .kopp.
Kinek mi a jó hang. Tegnap is táncházban voltam, gyakran hallgatok élő zenét, akusztikust is, nekem az a jó hang. Amit elmeséltél a váltódról, az alapján elég hullámos lehet a frekimeneted, aligha van benne a +/- 3 dB-ben... Smile
Szerk.: De ellenőriztem, a te váltóddal is szép eredményt kaptam, és benne van a +/- 3 dB-ben is, csak 10 kHz-nél van egy nagyobb 4 dB-s púp, szóval jó az a váltó .taps., de Spexcel tanácsát is elfogadom, hogy nagy hangerőn az első púp zavaró. Meg fogom a te általad javasolttal is hallgatni.
Üdv., Pagrus
---
Válaszol
Én meg a 3-3.5 kH-es váltást fogom kipróbálni .
Válaszol
pagrus Írta:
shalafi66 Írta:....Tehát a sorozatban gyártott standard hg2,5-ek most olyanok, mint a tieid, a csillapítás kivételével, de az igazán nem sokat jelent.
Akkor légyszíves küldjél nekem két cseremembránt-tekercset.....
Gondolom, amúgy sem értél rá ezzel foglalkozni, de nem is kell, Quadlipinek adom, ő szívesen modifikálja a magasakat Big Grin
Üdv., Pagrus
---
Válaszol
Jó, hogy eldöntöd mit akarsz, már majdnem postára adtam...
Válaszol
shalafi66 Írta:Jó, hogy eldöntöd mit akarsz, már majdnem postára adtam...
Jaj, bocs, csak nem jelezted, hogy jegyezted...
Üdv., Pagrus
---
Válaszol
Gondoltam, úgyis rájössz, mikor kézhezveszed. Smile Akkor küldhetem?
Válaszol
Üdv!

Szeretnék egy kétutas hangfalat készíteni HA 17-582 és HD 6,5 H2000-493 felhasználásával. Visszább olvasva láttam dobozméretnek 22,8l-t. Szerintetek jó ez az érték, hány centi széles/majas/mély legyen a doboz (falvastagság nélkül) ? Valaki megnézné nekem egy jó kis progival?

Előre is köszönöm a segítségeteket.
Válaszol

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 80 Vendég