Üzenetek: 283
Témák: 2
Értékelés:
0
így átmenet a két ünnep között: a SAL-féle hv-m elkós, nem fóliakondis, és vasmagos tekercs van rajta.
Okozhat ez fura hangzást? Erős közép, olyan igazi dobozhang. Eddig nem volt, de két napja hallom.
A hsz-ek nincsenek és nem voltak túlhajtva. Eddig -viszonylag- szép hangja volt, de msot vmi Sokol minőség.
És tutira venném, hogy a HV az oka...
Szerintetek?
Üdv: Crockoo
Értékelés:
0
Mindenki tolja magába a beiglit meg a szaloncukrot?? 
Senki sem foglalkozik most váltókkal? 
Mi lesz így velem??? .sir.
Üzenetek: 2 277
Témák: 3
Értékelés:
0
No , mesélj mi bajod . .ok.
Még mindíg szovjet hifitorony hangja van ? Nem vagyok képben . hány utas a dobozod ?
Értékelés:
0
Mócsing Írta:No , mesélj mi bajod . .ok.
Még mindíg szovjet hifitorony hangja van ? Nem vagyok képben . hány utas a dobozod ? Igen, még mindig nekem fura hangja van.
az alapösszeállítás, amit építettem: 17-634 mély és egy 2,5-639 magas (egy kis kétutas)
Ami most váltja, az egy Somogyi HV 211A, 3,3Khz-nél, 12 db/oktávval.
Eredetileg én az UniDuo-t akartam, de Shalafi lebeszélt róla, mert nem jó hozzá.
Aztán megjöttek a hsz.ek, de mivel ideje nem volt a kollégának, így a csomagban nem volt váltó.
Mivel kellett vmi, így került bele a hv211.
Erről tudni kell ,hogy nem légmagos a tekercs (valahol olvastam, hogy a vasmag torzít), és eletrolit kondik vannak rajta (ahelyett, hogy fólia lenne- ez a legkevesebb, ezt ki lehet cserélni).
És még van rajta két ellenállás ( egy 5W/ 3,3 Ohm és egy 5W/ 6 Ohm).
Szóval, gyanítom, hogy a HV torzítja a hangot és attól nem szól úgy ahogyan én azt szeretném.
Na ebben kellene nekem segíteni.
Whitefül oldalán nézelődtem, de nála nem derült ki számomra, hogy az ellenállások miért vannak a váltón. (megjegyzem, a gyári Technics hangváltókon is van, szintén 5W-os, az ohmokra nem emlékszem.)
És ugye amit ide belinkeltetek váltókat, azokon is van.
továbbá lesz egy buta kérdésem, de még mindig nem tiszta számomra: mi az a baffle-step? Ez vmi kiugró frekiérték lenne?
Ebben kérném a segítséteket és a tanácsaitokat.
És bocsi a hosszű postért.
Értékelés:
0
Azt még elfelejtettem: a két kondi 6,8 uF és 4,7 uF értékűek.
A tekercsek induktivitása számomra ismeretlen, talán 0,342 mH és 0,495 mH, de ez csak tipp.
Ezeket az induktivitás értékeket Whitefül oldalán található alkalmazás segítségével számoltam.
Értékelés:
0
Elősször is heréld ki a váltót . A mély -közép elől vegyél ki mindent . A magassal sorba kb. 4 mF . Sok lessz a magas , kellene L-pad is . Elsőre 3.3 Ohmot javasolnék , sorba . A párhuzamos tagot 2 sör utánn nem tudom kiszámolni . Szerintem már így is jobb lessz a hangja .
Azért hozzá kell tennem , én a minimal koncepció híve vagyok ,És a Te dobozodhoz nem biztos hogy az a legjobb .
Értékelés:
0
Mócsing Írta:Elősször is heréld ki a váltót . A mély -közép elől vegyél ki mindent .
Azért hozzá kell tennem , én a minimal koncepció híve vagyok ,És a Te dobozodhoz nem biztos hogy az a legjobb .
jól értem? A mély-közép a teljes frekimeneten szóljon? (40-4000Hz)
Én megmondom őszintén, úgy gondolnám, hogy el kellene váltani olyan 2300-2500 körül és onnét a HG-nek adni a terepet. De ez az én gondolatom .boszi.
Értékelés:
0
A mejne TL most éppen ebben az agyonbonyolított üzemmódban működik . Csak próbára ajánlottam , innen aztán lehet tovább lépni . SPL-t tudsz mérni ?
Értékelés:
0
Mócsing Írta:A mejne TL most éppen ebben az agyonbonyolított üzemmódban működik . Csak próbára ajánlottam , innen aztán lehet tovább lépni . SPL-t tudsz mérni ? Nem, sajnos nem tudok.
Tudtok vmi jó váltótervező progit? Olyat ami egyszerű, nem feltétlenül kell hozzá komoly szakismeret (tehát én tudjam használni)?
Mert a továbblépéshez szükségesnek érezném.
Üzenetek: 605
Témák: 1
Értékelés:
0
Crockoo Írta:....
Tudtok vmi jó váltótervező progit?..... http://www.winboxsimu.de/
Ingyenes, a Standard-Filter menüpontban negyedrendűig választhatsz szűrőt de darabonként ki is töltheted ill. változtathatod az értékeket.
Üdv., Pagrus
---
Isten őrei lassan mormolnak.
Üzenetek: 804
Értékelés:
0
pagrus Írta:Crockoo Írta:....
Tudtok vmi jó váltótervező progit?..... http://www.winboxsimu.de/
Ingyenes, a Standard-Filter menüpontban negyedrendűig választhatsz szűrőt de darabonként ki is töltheted ill. változtathatod az értékeket. Amikor Einverstanden vagyok, akkor a lap nem jeleníthető meg  (((
Üzenetek: 299
Témák: 0
Értékelés:
0
Nekem simán letöltötte a WBS154a.zip kb. 17 Megás fájlt 1 perc alatt az előbb.
Üdv: Cirrus
Zárlat, szakadás, vagy egyéb műszaki hiba.
Üzenetek: 605
Témák: 1
Értékelés:
0
cirrus Írta:Nekem simán letöltötte a WBS154a.zip kb. 17 Megás fájlt 1 perc alatt az előbb. Cirrus, felteheted akkor fdsa-nak az FG-4-re.
Üdv., Pagrus
---
Isten őrei lassan mormolnak.
Értékelés:
0
elvileg, vmit alkottam 
egy Butterwotrh, másodrendű, párhuzamos, 2500Hz-re belőve.
Mély és magas váltása egyenként egy 5,63 uF fóliakondi és 0,72 mH tekercsekkel, a 639 előtt pedig egy soros 3,96 és egy párhuzamos 8,17 Ohm-os ellenállás. ez elvileg kompenzálja az érzékenység-különbséget.
Na és akkor majd biztos jön vki, de hogy ez így nem lesz jó...
Szóval itt tartok. Mostmár csak az a kérdés, hol találok hozzá alkatrészt? A kondi még menni fog és az ellenállás sem lehetetlen küldetés, de a tekercs .hm.
Ellenállásban 5W.osat használjak? Vagy milyet? (eddig amiket láttam váltókat, mindben olyat láttam)
Üzenetek: 577
Témák: 4
Értékelés:
0
Értékelés:
0
doki Írta:Mivel valószínű,hogy ohmos terheléssel számoltál,ráadásul egyformával,ami a valóvillában nem van,így bizti nem okés.  Jbl speaker-shop segítségével számoltam, és elvileg a hsz paramétereiből indult ki...
Bár nekem is fura volt amit kaptam, arról nem is beszélve, hogy a frekimenetekkel kapcsolatosan semmit sem kért be az alkalmazás.... .forog.
Na mind1, akkor majd vmi mással állok neki.
A német progival meg egy bajom van: ennyire jól nem tudok németül.  (szótárazni meg lusta voltam...  )
Értékelés:
0
Próbáld meg a PCD nevű programmal. Ez se olyan bonyolult (egy excel tábla), de jobb mint a jbl. Annál látod az átvitelbe történő változásokat is, ha az alkatrészek értékein változtatsz. A 639-hez biztos hogy van frd és zma fájl, a 634-hez nem tudom, de szerintem ahhoz is lesz.
A 639 süllyesztve van az előlapba? Süllyesztés nélkül nem tetszett a hangja, sokáig szenvedtem úgy vele, ameddig rájöttem mi a legfőbb gond. Süllyesztve viszont eltűnt az "erőltetettsége". Nagy különbség van a két megoldás között és szerintem érdemes rááldozni azt a kis időt.
Üzenetek: 19
Értékelés:
0
Szevasztok!
Az Orion SE1025B tranzisztoros minitorony erősítőmhöz egy gagyesztáni kétutas zárt dobozkát használok. (Maga a doboz fa egyébként és valamilyen music centeré volt)
Jelen állapotában kevés a mély, a magas meg túl sok. Ezért arra gondoltam, hogy kicserélem a hangszórókat. A jelenleginél csak jobb lehet. .monokli.
- a doboz belseje kb.7 literes (18,2cm széles, 30.9cm magas, 12.4cm mély)
- mindkét hangszóró mérete eléggé kötött, mert van rajta egy csicsás előlap, ami miatt nem tehetek bele bármekkora hangszórókat. Hiába vágnám ki nagyobbra a hangszórók helyét, akkor az előlap miatt nem lenne jó.
Az előlap a magassugárzónál 50mm átmérőjű kört hagy szabadon, a mélynél 120mm-t.
Mivel panelban lakom, így nem szeretném túl hangosan használni – bár egyik-másik szomszéd megérdemelné .ut. -, szóval minél érzékenyebbek a hangszórók, annál jobb.
Tudnátok-e javasolni valamilyen magas/mély párost, amit egy ilyen dobozba beletehetnék?
Köszönöm szépen!
Üzenetek: 7 892
Témák: 30
Értékelés:
1
m@nki Írta:Az előlap a magassugárzónál 50mm átmérőjű kört hagy szabadon, a mélynél 120mm-t. Ez mit is jelent? ekkora az előlap kivágása a hangszóróknak?
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Értékelés:
0
shalafi66 Írta:m@nki Írta:Az előlap a magassugárzónál 50mm átmérőjű kört hagy szabadon, a mélynél 120mm-t. Ez mit is jelent? ekkora az előlap kivágása a hangszóróknak? Igen, ezt jelenti, csak állati bénán fogalmaztam. .monokli.
Tehát a hangfal elejére van rögzítve ez ez a bizonyos előlap.
50, illetve 120 mm átmérőjű lyukak vannak rajta. Ezeken a lyukakon "látnak ki" a hangszórók.
Értékelés:
1
Éértem, és a doboz milyen méreteket enged meg? Mekkorák a doboz kivágásai?
Értékelés:
0
shalafi66 Írta:Éértem, és a doboz milyen méreteket enged meg? Mekkorák a doboz kivágásai?
A kivágások a dobozon 55 ill. 125mm. De leginkább az előlap szabja meg a határt. Ha azt elhagyom, akkor bénán néz ki.
Tehát ha az előlapot nézem, akkor abból tudnék annyit kivágni, hogy a magasnál el lehet menni 62mm-ig, a mélynél maximum 130 mm-ig.
Üzenetek: 564
Témák: 10
Értékelés:
0
Akkor az előlap elfedi a hangszórók peremeit és csak a membrán + a szegély látszik?
Üdv: spexcel!
Értékelés:
0
spexcel Írta:Akkor az előlap elfedi a hangszórók peremeit és csak a membrán + a szegély látszik? Igen, igen!  Csak rávezettek, hogy mit is kellett volna írnom.
Az adatlapokat böngészve arra jutottam, hogy a HA13-478 a doboz mindenféle átalakítás nélkül beletehető. Lehet, hogy a HA15-618 is belemegy a dobozba, de nem tudom, a szegélyt is beleszámítva milyen széles. (Hogy belefér-e a 120mm-es előlapi lyukba)
A rázósabb kérdés a magas:
Itt sajnos nem bővíthetem bármilyen nagyra a dobozban lyukat, hogy a hangszóró beleférjen, mivel a doboz felső széle eléggé közel van.
Plusz a hülye előlap miatt nem is állhat ki túlzottan a doboz síkjából, különben nem tudom rátenni az előlapot. (Nem tudok levenni sem az előlap "vastagságából".)
A HG1.9 sajnos nem fér bele. A HD6.5, HD5 jöhetne számításba. De nem tudom, illenek-e ezek a fenti HA13 / HA15-höz.
Üzenetek: 141
Értékelés:
0
Sziasztok!
Érdekelne hogy a Ha-18 / 620-at melyik magassal tudtátok párosítani,milyen dobozban és milyen váltóval?kösz
Értékelés:
0
Helló!
Én egy 15 literes négy merevítéssel épített, dupla homlokfalú, erősen csillapított belsejű dobozba raktam, ebben jobbak a mélyeim, mint a 30 literes álló dobozban, de ott valószínűleg 100-150 Hz környékén valami kioltásaim lehetnek. Azt hiszem kicsit nagyobb térfogat kellene hozzá, de a hangja így is szuper, csak igazából kiderült, hogy harmadfokú váltó kellett neki, úgyhogy tényleg vannak szituációk, amikor nem lehet megkerülni a harmadfokot.
Értékelés:
0
Magasnak a KEF T27-es régi de nagyon szuper magassugárzót tettem bele, azzal eszméletlen jó, a HG 2,5-tel úgy látom nagyon meg fogok izzadni.
Értékelés:
0
Szia!
Értem én is olyan 15-18 literes ládába tenném.A kérdés hova hangoljam?Ha 40hz-re hangolom szépen ivel lefele mint ha egy zárt doboz karakterét nézném, ha 50hz-re akkor egy darabig 0dB-es tengelyt követi de viszonylag hírtelen kezd esni a freqi menet,mint egy refinél ez megszokott.(Progi szerint) Viszont gyanítom 40hz-en már kevésbé lenne pontos.
Magas:Miért épp a 2,5-össel próbálod?Szerinted nem lehetne a 1,9-el összehozni?
kösz!
Értékelés:
0
Nézegettem hogy shalfi csinált egy gumiperemes verzsönt.Annak kicsit egyenletesebb a freqi menete.Szerinted azzal könnyebb bánni váltó szempontból?
Értékelés:
0
Az frd-je szerint ezzel sem kellett volna semmi gondnak lenni, oszt mégis vót. Programokat én is használok, gyönyörűen modellezte a váltó működését, mutatta a fázisviszonyokat, vonalzót lehetett rátenni a készült összesimított görbére. A gyakorlat? Hallgathatatlan volt, mérve durván mást adott, a HA 18 620-ashoz 2,8 mH!!! kellett a valóságban az 1,2 mH helyett,hogy vízszintes legyen a görbéje, a fázisról meg annyit, hogy baromi szerencsém volt, hajszálpontosan a 180 fokos ellentétét mutatta, a kráternyi beszakadás tükörsima lett --- miután megfordítottam a magas polaritását. Mindezt frd-kkel, zma-kkal. Szóval a mérést nagyon nem lehet megúszni, pedig én hónapokon keresztül fülre hangoltam. Most már látom is amit hallottam. Más doboz, más reakciók a hangszórótól (és ez nem feltétlenül a térfogatra vonatkozik!)
Jó játék ez, csak sok idő és hihetetlen türelem kell hozzá --- a család részéről.
Értékelés:
0
Sajna én mérni nem tudok de érzem a hiányát rendesen.Nem is nagyon merek olyan projectnek nekiállni amit más már nem méregetett valamilyen szinten.
Értékelés:
0
Közben én meg arra jutottam, hogy a HA 13 / HD 6.5 H2000 párost fogom használni a komoly 7 literes dobozomhoz.
A tranyós Orion minitorony erősítőm (állítólag az IC-s teljesen másként szól) úgyis magas túltengésben szenved, így aztán a HD 6.5 nagyobb frekvenciánál levő alacsonyabb érzékenységét talán még kompenzálni is fogja valamennyire.
De igazából úgyis minden akkor fog kiderülni, ha összeraktam és meghallgattam.
A dobozban hangváltónak gyárilag egy darab elkó van a magassal sorbakötve, de nem is néztem, hogy mekkora. Tapasztalatlanságom miatt egyértelmű, hogy egy 6 oktávos hangváltót próbálnék meg.  Mit tanácsoltok, mekkora legyen a keresztezési frekvencia ezeknél a hangszóróknál? 2 kilohertz-et képzeltem el, de ezt csak az adatlapok nézegetése alapján gondoltam, 0 tapasztalattal.
Az innen letöltött JBL program a 2 kilóhoz a kondinak 9.94uF-ot, a tekercsnek 0.64mH-t számolt ki. (Előtte persze az adatlapokból kilestem a szükséges paramétereket)
Értékelés:
1
Először térjünk vissza a hangszórókhoz, mert az (számomra) befejezetlenül maradt. A ha 13 kosarának kb. 6mm magas a pereme. Így is elfér? A ha15 lágyrészeit nézve ugyanaz a hangszóró, csak a kosár méretei különböznek. A habszél külső átmérője mindkettőnél 125mm. A váltóval kapcs. pedig majd megpróbálok segíteni.
Értékelés:
0
Nagyon igaz!
A jelenlegi hangszóró pereme pontosan 6 mm vastag. De a 125 mm-es habszél lehet, hogy hozzáérne a fránya előlaphoz.
Ha egészen biztosra akarok menni, akkor egy 120mm-es habszélű biztosan elférne. Esetleg a HA 12 vagy a 12,5?
Értékelés:
1
A membránszél biztosan nem ér hozzá az előlaphoz, pont azért, mert a kosár pereme 6mm magas, ennyivel emelkedik ki, a doboz síkjából. Az a baj, hogy még most sem értem egészen a dolgokat. Egy rajz vagy néhány kép sokat segítene.
|