A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kétutas dobozok :)
Sziasztok!
Shala akkor itt kérdem kéne nekem valami olyan hangszóró ami 16-20-as méretben kivcsi 12-14literes reflex dobozban jól elboldogul és ráadásnak nem is túl nehéz!Itt neodímiumos mágnesre gondolok első sorban!
Válaszol
Fölöslegesnek tartom a neodím mágnest. A 150mm-es mélyközepek közül bármelyik megfelelhet sztem (van néhány változat). 180mm-ben lehetne zárt 14 literes dobozzal próbálkozni, de nem lenne túl érzékeny a célnak megfelelő hangszóró.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Válaszol
Holnap, azaz vasárnap egy kísérletet megpróbálok. Nemtom, Shalafi, emlékszel-e még a 672P-639 váltóra, amit terveztél nekem? A magas előtti L-paddel játszok egy picit. Ha ugyan átvitelt nem, de pici érzékenységet nyerek vele.... Nekem kicsit úgy tűnik, mintha nagyon csillapítva lenne, nemtom, jó kifejezés az, hogy "túl van illesztve".... Egy próbát talán megér.
Üdv: Crockoo
Válaszol
Jó, akkor a párhuzamos 22 Ohmtól szabadulj meg elébb, aztán, ha még mindig nem, akkor a 6,8 Ohmot a szűrő elé tedd át.
Válaszol
shalafi66 Írta:Jó, akkor a párhuzamos 22 Ωtól szabadulj meg elébb, aztán, ha még mindig nem, akkor a 6,8 Ωot a szűrő elé tedd át.
A párhozamos 22 Ohmot kivettem, most jobb lett valamivel. A 6.8-at hagytam, most a "régebbi" (634-639) konstrukcióval közel azonos hangzásképe lett. Bár érdekes, a Braun kis terhelés mellett picit orrhangú, nagyobb terhelésnél megjelenik a mélytartománya is, és telt, szép hangzása van. Gondolom ez az orrhangúság a kicsi doboz miatt van.
Most hallgatom, próbálgatom, de jobb lett.
Válaszol
hali mindenki,

a következő kérdéssel fordulok a fórumozókhoz
egy pár dobozt újítok fel és a következő gondolat foglalkoztat,

hogyan befolyásolja 1 reflex doboz hangzását ha a reflexcsövet az aljára rakom?

láttam már ilyet de elgondolkodtató, én a eddig a reflexek csövét mindig előre raktam. Viszont, ami most készül úgy néz ki, h az előlapon nem lesz neki hely hátra meg nem akarom. Még azt fűzném hozzá, kb 4cm magas lábakon állnak a dobozok alattuk padlószőnyeg.
.?.
Válaszol
Kedves Dres és Többiek!

Az előlap alján, ha van annyi hely, akkor ott lehet egy rést kiképezni és belül egy lappal toldva - mint reflexcsövet kiképezni.
Hatása azonos a kör-keresztmetszetű csővel.
Így nem kell nagyobb hely az előlapon.

A doboz alján lévő reflex-cső, vagy nyílás nem optimális, hangelszíneződést okozhat, visszaverődések lépnek fel a túl közeli padló miatt.

( Az előző, HA17/634M+HG2,5/639-es hangsugárzóm rés-kiképzéssel készült.
topeti honlapján van róla néhány kép. )

Nemsokára egy újabb dobozpár építése lesz porondon, némileg újszerű belső kiképzéssel. Ebbe a HA18/620 és talán a HG1,9/623 fog beleépülni.
A doboz belső kiképzése pedig, az oldallapok és a hátlap belülről háromszög-keresztmetszetű lécekkel lesz fűrészfog-szerűen burkolva. Minden léc ragasztva, egymáshoz illesztve, amennyi befér az adott helyre.
Csillapítóanyag nélkül próbálom ezt először, majd ha okvetlenül szükséges, akkor kerül bele csillapítóanyag. A doboz anyaga 12mm-es réteges lemez, ez már le lett szabatva, a két HA18-620 is már alig várja a beépülést, a továbbiakra még várni ( spórolni ) kell.
Üdv! SMA
Válaszol
Egy picit a reficsőhöz: nekem a legutóbbi projektemen szintén a padló közelében van a reficső, ráadásul dupla. A padló erősítő hatása amekkora áldás padlóra helyezett doboz esetében, akkora átok a reficsőnél. Ezt úgy hidaltam át, hogy pont a szőnyeg elé van téve a doboz. Volt egy másik, még tavaly évvégi konstrukció, SMA-éva azonos készletből, de előlapi reficső, a mély fölött. Ott kicsit oldalt van, az előlap 2/3-ad részénél.

Másik téma: egy 599M és 639 lenne még az, ami hiányzik az életemből. TS alapján úgy 40,5-41 literen érezné magát jól reflex doboban, de ahogy kísérleteztem a doboz űrtartalmával, még durván 35 literen is szép frekimenetet produkál, és csak 4-4,5Hz-et vesztek -3dB szinten. Most lehet mondani, mit szőrözök 5-6 literen... a doboz befoglaló méretei miatt lenne ez az érték ideális. Shalafi: olyasmi egszerű váltó, mint a 634-639 esetén volt passzentos lehetne? Az 599M-nek elég jó az érzékenysége, 1 dB csak a difi. L-Pad nélkül ugyanaz a váltó jó lehet hozzá?
Válaszol
Mennyire sürgős?
Válaszol
Hát... gondolkodtam, rajzolgattam, számolgattam, de ha az előlapra kerül a reficső akkor nekem zsúfolt lesz... hm... mert akkor nem férnek el a hangszórók egymás alatt (magas-közép-mély1-mély2) hanem a magasat és a közepet el kellene tolnom h legalulra előre beférjen a reficső ráadásul elég közel lenne a doboz rezonáló aljához...

na most mit tegyek... lehet kellene 1 teljesen új dobozt csinálnom
Válaszol
shalafi66 Írta:Mennyire sürgős?
Ezt ha tőlem kérdezted.... nem holnap akarok hozzáfogni, ha még mondjuk a nyár vége felé lesz vmi az új 2.5-es dómból, akkor lehet, bevárom.
A másik topicban csak érdeklődés szintjén kérdeztem az 599M-et.
És lehet, első alkalommal lesz, amikor dobozt egy tapasztalt asztalossal kooperálva készítem. (eddig én csináltam, húzott-csavarozott szerkezeteket)
Válaszol
Dres Írta:lehet kellene 1 teljesen új dobozt csinálnom
Nem tudom milyen lehet az előlap, de egy bruttó 50 mm átmérőjű kör csak el kell, hog férjen vhogy... Bár, ha a hangszórók szigorúan a középvonalra esnek....
Válaszol
az előlap 900mag és 320szél ebbe jönne bele a magas 100-as átmérővel; közép D=150; mélyek D=256; és reflexcső76 .torz.

az hogy váltotatja a hangzást ha a magas és közép el vannak csúsztatva?

Az az igazság, h az a célom, h a mélyek duplázásval a 88dB érzékenységet javítsam ha jól tudom ez kb. +3dB jelent és így a magasat és közepet majdhogy behozná, mindenesetre 1,5dB-re javítaná a jelenlegi különbséget. Mielőtt bárki is lehurrongna az audióFülek .ful. közül animáltam a az átalakítást, bár csak winISD-vel (ez is vmi) és evvel a configgal nőne a mélyek érzékenysége, bár az alsó határfreki mint egy 10Hz-cel feljebb tolódik. viszont jobb lesz egy picit a fázis késés, illetve jóval nő a terhelhetőség. .haha.

amúgy 2 db ha lehetséges 4 ohmos sorba kötött HA 25-672 Braun-t tervezek 67 literbe bepakolni

Célom nem az üvöltetés, de ha vmi ütős rock muzsikát hallgatok akkor "járjon át a zene" 8)
(ennek érdekében már 1 mélyláda is épülőben van)
Válaszol
Dres Írta:az előlap 900mag és 320szél ebbe jönne bele a magas 100-as átmérővel; közép D=150; mélyek D=256; és reflexcső76 .torz.
Szerény véleményem szerint a Braunok mellé nem kell kiegészítő mély, de egyéni ízlés válogatja.
Ha így áll a helyzet, akkor vagy a két Braun közé kellene szimmetrikusan beaplikálni a refiket, vagy felső Braun fölé teszed a magasat, picit alatta két oldalt a refiket, és legfelül a közép. Szerintem (mivel magasságához mérten keskeny lesz), így lenne érdemes, esztétikus. És így a hangszórók is középvonalon lesznek. Bár van aki pont ez ellen van... Ez is olyan mint, a doboz: Én a szélesség-mélység esetén 1:1 arányt alkalmaztam, és jó lett a doboz, hangzásra legalábbis nincs semmi defektje.
Válaszol
hm... el tudom képzelni de azért leméretezve mindjárt lerajzolom caad-del, a dobozom 900x320x320-as tehát szél mélység arány 11 )

És nekem is bejött. mivel 18-as MDF-ből vannak elég súlyosak és a térfogatuk 67liter. Így ha 1 braun van benne elég mélyre tud menni -3dB olyan 31Hz-nél van(reficső nyílás D=66mm hossz 220mm), viszont kb. 40watt terhelést bír ki a progi szerint. Én is kb. annyit néztem (oldschool erőlködőm méri a teljesítményt).

Az az igazság, h nekem tetszik a hangja csak azért mégiscsak le van maradva pár dB-lel az érzékenysége a mélynek a többiektől. .sir.
Válaszol
Miért nem segítesz rajta?
Válaszol
Dres Írta:hm... el tudom képzelni de azért leméretezve mindjárt lerajzolom caad-del, a dobozom 900x320x320-as tehát szél mélység arány 1:1 Smile
Én is CATIA-val szoktam szórakozni. A mérnökök olykor megengedik, hogy kicsit garázdálkodjak. Smile
A 67 liter 2 Braunnak viszont kb olyan lesz, mint nekem 36 egynek. És érdekes módon ez alacsony terhelésnél mutatkozik meg. Picit orrhangú. De úgy 20-25W-on már nincs rá panasz.
Válaszol
Dres Írta:tehát szél mélység arány 1:1
Az eleve nem jó.
Válaszol
shalafi66 Írta:
Dres Írta:tehát szél mélység arány 1:1
Az eleve nem jó.
Talán külméret...
Válaszol
miért nem jó az 11? mennyi az ideális?
Válaszol
Az oldalfalpárok között kialakul egy-egy rezonancia. Ha a belső méretek 1:1 arányúak, akkor sokkal erősebb lesz ez a rezonancia, rendszerint nem is lehet megszüntetni.
Többen az aranymetszés arányaira esküsznek, olyan 1:1,62 emlékeim szerint.

http://edutech.elte.hu/jegyzet/tipografia/aranyok.htm
Válaszol
[Kép: c161684697a8600483748a1b1b162b1c.png]
Válaszol
Hali!

Ez a mélység és szélesség aránya, vagy a magasságra is vonatkozik?

Köszi!
Válaszol
Állítólag úgy az igazi, ha a magasságra is vonatkozik.

Nem csak az 1:1, hanem az 1:2, 1:3 és hasonló, egész számokat tartalmazó arányokat kerülni kell, mert ezek egymás rezonanciáját erősítik.
Válaszol
fdsa Írta:Állítólag úgy az igazi, ha a magasságra is vonatkozik.

Nem csak az 1:1, hanem az 1:2, 1:3 és hasonló, egész számokat tartalmazó arányokat kerülni kell, mert ezek egymás rezonanciáját erősítik.
Tul.képpen ezt meg is lehet lovagolni. Nekem pl feltűnt, hogy a gyári subok egy része azonos szél/mély aránnyal vannak gyártva.
Amúgy ez lehet akár akusztikus erősítés is?
Válaszol
150Hz alatt...
Válaszol
A mostani konstrukcióm 290*530*330 lesz. Nincsenek benne egés számú többszörök, igaz, a szélesség és mélység elég közel esnek egymáshoz. Majd meglátjuk, bár nekem az 1:1 arányúval sem volt gondom.
Lehet, ilyen botfülű vagyok .torz.
Válaszol
hm... tehát 1,62

És az 11 arányú dobozomnál milyen fajta rezonanciát kellene tapasztalnom?

Mert igazából (lehet én is botfülű vagyok) nem tapasztaltam ilyesmit.
Van 1 egy progi RMA azt hiszem... próbáltam méricskélni már amennyire tudok állvány és minden nélkül. Kiugró 'hibát' nem találtam az átvitelben.

Vagy mást kellene tapasztalnom?
Válaszol
Ha elárulnád a pontos méreteket, akkor lehetne mondani valamit, az 1:1 arány ehhez kevés. Az is elképzelhető, hogy nagy szakértelemmel (vagy szerencsével) csillapítottad a dobozt, és valóban nincs zavaró rezonancia.
Válaszol
külső méretek 900mag x 320szél x 320 mély ez nettó kb 67liter. ->hangszóró és 1 kereszt merevítő-> kb nettó 64 liter. Anyag MDF 18mm. Csillapítás az a fekete csillapító anyag, amit árulnak a hátlapon. (mi is a neve tul.képpen?) Ezeken kívül ez az aukusztikai anyag (fehér szellős-> és ennek mi is a neve? .forog. ), a hátlapon 1 vékony réteg (kb3cm vastagon), ez a mély előttduplán. A doboz reflex. Cső 66mm átmérőjű 240mm hosszú.

kb. ennyi tömören
Válaszol
Dres, ugye Te gondolatolvasó vagy? Sokáig gondolkodtam, hogy beírjam-e a kérdésbe, hogy a belméretek érdekelnének, aztán elhessegettem ezeket a gondolatokat Sad
A rezonanciákat a belső méretek határozzák meg. Gérbe vágott illesztés esetén a belső méreteid 302x302 mm, ehhez egy 570 Hz-es rezonancia tartozik. Ha csapolva ragasztottad az oldalfalakat, akkor a belméret 320x284 mm, az ezekhez tartozó rezonanciák 537,5 és 605,6 Hz.
A magassági méret 864 mm, ehhez egy 199 Hz-es rezonancia tartozik. Az aljának-tetejének és az oldalaknak a csillapításáról nem írtál, így valószínűnek tartom, hogy legalább 2 rezonancia fellép.
Válaszol
Az asztalos visszadobta a doboz elkészítését... Sad
Nem baj, megcsinálom én!!!!
Válaszol
"gérbe vágott"

A lehetséges rezonanciát a távolsággal egyenlő hullámhosszból számolod ki?

függőleges irányú csillapítás van egy olyan keresztmerevíő a dobozban ami 302x302x18-as lap, ami ugye kitöltené, mintegy lezárná a dobozt 2 kamrára (ez a közép és mély között helyezkedik el), de vágtam rá egy kb. 22 cm átmérőjű nyílást, melynek éleit lekerekítettem. Ezen van rajta 1 jó adag fehér akusztikai micsoda (közép mögött). Lehet inkább legközelebb rajzot mellékelek. .oh.

Esetleg ez segít valamennyit? a padlóra és a plafonra nem került a fekete csillapítótól.

Apropó mi is ezeknek a rendes neve? Mármint, amit fekete és fehér micsodaként emlegetek már nem is tudom hanyadszor? .forog.

Még egy kérdés a fekete csillapító anyag áltál kitöltött térfogat nem módosítja a doboz nettó térfogatát?
Válaszol
Üdvözlet!

Szeretnék 6ohm os hangfalakat építeni, árnyékolt mágneskörrel(center).
A kérdés: a Hangszóró2000Kft. gyárt 6ohm-os hfalba illeszthető hangváltót?
Vagy jó monjuk a 8ohmos is?
Vagy ha 4ohmos mélyet, egy 8ohmos magassal (v.ford.) párosítok egy (?)ohmos váltóval úgy is jó?

OK:van egy jó minőségű 6ohmos hangfalpárom, amit szeretnék megtartani, de némi házimozi is kellene néha, így kiegészíteném az építettekkel....innen a 6 ohm-mániaSmile

Várom a tanácsokat, köszi!
Válaszol
Mivel az erősítő valószínűleg nem fogja bánni, az egyszerűség kedvéért legyenek 8Ohm-osak azok a hangsugárzók. Lehetne 6Ohm-os hangszórókat gyártani, de nem sok értelme lenne. Az uni váltók helyett pedig inkább építeni kell.
Válaszol

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 100 Vendég