A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kétutas dobozok :)
Dres Írta:A lehetséges rezonanciát a távolsággal egyenlő hullámhosszból számolod ki?
A hullámhossz fele egyezik meg a két fal távolságával, tehát a hangsebességet osztod a távolság kétszeresével, úgy kapod a frekvenciát.

Idézet:függőleges irányú csillapítás: van egy olyan keresztmerevíő a dobozban ami 302x302x18-as lap, ami ugye kitöltené, mintegy lezárná a dobozt 2 kamrára (ez a közép és mély között helyezkedik el), de vágtam rá egy kb. 22 cm átmérőjű nyílást, melynek éleit lekerekítettem. Ezen van rajta 1 jó adag fehér akusztikai micsoda (közép mögött). Lehet inkább legközelebb rajzot mellékelek. .oh.

Esetleg ez segít valamennyit? a padlóra és a plafonra nem került a fekete csillapítótól.
Jó megoldásnak tűnik, így az aljára/tetejére tett csillapítóanyag valószínűleg rontana a helyzeten.

Idézet:Apropó mi is ezeknek a rendes neve? Mármint, amit fekete és fehér micsodaként emlegetek már nem is tudom hanyadszor? .forog.

Még egy kérdés: a fekete csillapító anyag áltál kitöltött térfogat nem módosítja a doboz nettó térfogatát?
A fekete csillapítóanyag a szivacstól a bitumenes lemezig, a fehér pedig a vattától az üveggyapotig bármi lehet, talán ott kellene megkérdezni, ahol vetted/szerezted.
A csillapítóanyagok fizikailag ugyan csökkentik a doboz térfogatát, de a hang beléjük hatol, lassabban halad, mint a levegőben, ezért virtuálisan mégis megnövelik a térfogatot.
Válaszol
Akkor jól sejtettem, h honnan veszed Hz magasságokat.

A hétvégén nem leszek otthon, de a jövő hét folyamán megpróbálom lemérni az átvitelüket (a legutóbbi gép telepítésnél a mért adatok elvesztek és azóta már változtattam is rajta persze D ).

Olvastam 1 honlapon mérő mikrofon építésével kapcsolatban egy hosszabb leírást, én azt megpróbáltam megépíteni, nem lett tökéletes, de a régi méréseim azt mutatták, amit hallok, illetve amit a gyári adatlapok alapján el tudtam képzelni. Újra lemérem és közzéteszem, h a leírt configról mit mértem én az amatőr hobbi hangfal barkácsoló. .haha.

A fehér akusztikai anyag térfogatnövelő tulajdonságával tisztában voltam, ha jól tudom akkor egy zárt doboznál ha teljesen kitömjük vele, persze lazán akkor az kb. 10-15% virtuális térfogat növekedést idéz elő. Javítsatok ki ha tévedek. Inkább a fekete csillapító anyag tulajdonságaival nem vagyok tisztában. Fekete és a tojástartó alakjára hasonlít leginkább. Rezonanciát ez intenzívebben csillapítja, de a térfogatra milyen hatása van? Milyen hatása van még?
Válaszol
Hogy az aranymetszés arányai hangdoboz esetén miért lennének a legjobbak, azt igazán nem értem.
A logikus igazán az lenne, ha az egyes rezonanciák frekvenciában logaritmikusan egyenlő távolságra lennének egymástól, ezt a feltételt pedig 3 dimenziós doboznál a harmadik gyök alatt kettő teljesíti, ez pedig 1,2599.
Így a doboz belméretei lehetnének pl. 50, 39.68 és 31.49 cm. Magasabb doboznál a magassági méret felét/negyedét lehetne figyelembe venni, tehát egy 80 cm belmagasságú doboznál 31.74 és 25.20 lenne az optimális belméret.

Dres, a tojástartó formájú az szivacs szokott lenni, a hatását impedanciamenet mérésével lehetne kimutatni, bármi is legyen az. Ugyanez igaz a fehér anyagra is.
Válaszol
kösz kösz. lehet hülyeséget kérdek, de lehet h hasznos lenne az impedancia meneten mit kell nézni? hogyan mérhető? stb stb. mit lehet egyáltalán tudni róla?
Válaszol
Egy viszonylag nagy ellenálláson (100 ohm - 1 kohm) keresztül megtáplálva a hangszórót az áramkör által felvett áram viszonylag konstansnak tekinthető, így a hangszórón mért feszültség arányos a hangszóró impedanciájával. Tulajdonképpen elég hozzá egy szinuszgenerátor és egy voltmérő (meg azért egy végfok), de mostanában hangkártyával és egy megfelelő programmal jó eredményeket lehet elérni. Whitefül oldalán http://web.axelero.hu/whiteful1545/ a Fórumok/Hangszóró/I rovatban szép ábrák is vannak, és értelmesen leír sok mindent.
Érdemes még Gilszkilabor oldalát megnézni http://gilszkilabor.fw.hu/ , itt az impedanciamenet mérésének egy másik módszere található: a hangszóróval sorbakötve egy kis értékű (0.1 - 0.5 ohm) ellenálláson mérhető feszültség arányos a hangszóró által felvett árammal. A hangkártya két csatornájával mérve a program a hangszóróra adott feszültség és az átfolyó áram(mal arányos feszültség) hányadosát számítja ki és ábrázolja a frekvencia függvényében.
Válaszol
Szerintetek össze lehetne engedni egy Braun 672-est a HD 6,5-lel vagy a 10-es szélessávúval 2kHz-en?
Válaszol
én magasat raknék nem szélessávút és kisebb érzékenységűt, h jobban passzoljon a a Braunhoz 8); vmi kb 90dB átlagérzékenységűt
Válaszol
Még mindig a leginkább tűrhető megoldás a 2,5-es dóm, de miért kell pont a braun mélyközépnek?
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Válaszol
Azért mert végre igazi mélyeket is akarok hallgatni. Big Grin
De más hangszóró is jó lenne, sőt TL-es kétutast is csinálnék, csak szépen szóljon ...
Válaszol
634-es mélyközép pl. Csak ott a terhelhetőség behatárolt.
Válaszol
Soup
A módosított 620 /639 , egyszerü TL-ben ,biztos hogy megfogfelelni .
Válaszol
Sziasztok!

Kezdenek össezállni a dobozok, csak még nincs meg az összes alkatrész a váltóhoz...
820uH-s induktivitást csak 0.3mm-es zománcos rézhuzalból sikerült csinálnom 0,8mm helyett egy fazékvasmag csévetestjére, ami 206 menet lett a műszerem szerint. Szerintetek stimmelhet ez az érték, illetve ez a vastagságú huzal eléglesz az én kb 20W-omnak?
Előre is köszönöm!
Válaszol
RDC. De feltehetően magas, nagyon. Szóval nem lesz jó.
Válaszol
Aha, akkor ez baj...
Shalafi, az oldalon lévő alkatrészekből tőled lehet rendelni?
Válaszol
Igen, már jövőhéttől lehet, visszatér a cégvezető, aki az alkatrészekkel foglakozik, én meg nemsokára gyártásba vonulok, ha vkinek van valami óhaja hangszóró-ügyben, jelezze. Wink
Válaszol
Na shala itt vok. Most néztem képet erről a mélyközépről (a 620as) remélem jót néztem, HA 18 ugye? Sztem piszok jól néz ki, olyan szép klasszikus jellegű, de ami feldobja, a negatív pereme.
occsón jót, csak legyünk okosak
Válaszol
Sziasztok!

Elkészült a pár "uborkásüvegem" .haha. . Nagyon tetszenek...
Mindenkinek köszönöm türelmét és segítségét.

Üdv.
Válaszol
Beírtam az adatait WinISD-be, ott 10 literes dobozban 0,7-es a qtc, akkora jó hangszórónként, igaz? A hangfalat kettválasztanám az egyiki 10 literesben lenne felül a mélyközép, alatta a dóm, a másik 10 literesben meg a másik mélyközép. Az elválasztás oka a fülem, legalábbis a kínai csodáknál erre eddig szűkség volt, mert a szórás miatt zavarták egymást az elméletben azonos hangszórók. gondolom ezek megbízhatóbbak, azért én elválasztom. az már csak részletkérdés
occsón jót, csak legyünk okosak
Válaszol
Ha már akkor már a dómot is izolálnám.
Üdv Doki!
Válaszol
Sziasztok!

Az lenne a kerdesem, hogy a 634-es hangszorot egy megfeleloen meretezett reflexbe beleteve elerheto-e a 40Hz alatti f3? Egyaltalan beteheto ez a hsz. reflexbe? (a parameterei alapjan atmenetnek gondolom a reflex es zart kozott ezert en beletennem reflexbe ... .?. ) Koszi!

udv,
lamalas
Válaszol
25 liter b-reflex, 36Hz hangolás elvileg 36Hz f3 pont, de körülményektől függően ez akár alacsonyabbra is kerülhet.
Válaszol
szeva sala.
hogy tudnám elérni spexelt?? a mélt nem fogadja valamiért.maradtam az ő változatánál,de jó lenne vele beszélni a térfogatról.
Válaszol
Nem kritikus, 30 negyven liter között, viszont ez nem háromutas téma .!.
Válaszol
tudom de itt voltál jelen.az én számításaim szerint,38 liter.
Válaszol
változott e a hg 2.5 valamit az elmúlt egy évben.tudsz e valami modot ehez a magashoz.rég foglalkoztam kétutasokkal.eddig egyutasaim voltak.tl-ben.de itt mindig kompromisszumot kellett kötmöm.jó mély vagy jó magas.a kettő nem igazán akar nagyon jó lenni,bár nagyon jó eredményeket mondhatok nekik.
Válaszol
Az mindegy h. hova írok látom az egész fórumot. De nemcsak a térfogatot kell másolni, ha másolod, hanem centiről centire a dobozt, ahogy van. Előbb persze meg kéne hallgatnod, sztem.
Válaszol
A 2,5-es dóm 2004-es változatát használta spexcel, támolyogtatott vasmaggal, ilyen már nincs, és nem is lesz többet (még én őrzök két darabot mintának). Tervezte, hogy jelenleg is kaphatóval vagy az új zárófedéllel készült változattal helyettesíti, de ez nem történt még meg.
Válaszol
és ez az új mennyire tér el a régitől.hangzásra gondokok,meg az átvitelre.bár nekem a hg19 sokkal jobban tetszik de az meg jó magasról indul"kilőve"
Válaszol
Más ezzel a vasmaggal. Eléggé.
Válaszol
de azért a kétutasba bele lehet tenni?az alacsony váltást bíni fogja??és miben különbözik a régitől??????
Válaszol
Nos konkrtáan nem tudom már a különbségeket, a rezonancia pont és az akörüli tartomány túlzottan nem változott meg, legfeljebb a felső oktávban kevésbé érzékeny.
Válaszol
Kedves Mindannyian!

Nemrég olvastam egy régi reflex-doboz építési leírást, de sajnos hiányos.
Arról szól, hogy a mélyhangszórót belülről kell a dobozba tenni, mégpedig úgy, hogy a rögzítőcsavarok által el van távolítva a falaptól és a pereme körül jelenkező rés a reflex-nyílás, amit a csavarok beljebb/kijjebb való csavarásával lehet optimálisan behangolni.
Ismeritek ezt a megoldást?
Érdekes és jó is lehetne, mert megspóroljuk a reflex-lyuk helyét és a csövet, ha azzal hangolnánk. Kisebb felületű lehet a hangsugárzó előlapja is.
Van kedve valakinek ezt kipróbálni?

Üdv! SMA
Válaszol
szeva SMA
ezt én úgy olvatam,hogy két előleap van,de ott fikszen volt minden kiszámítva.de ott is valami ilyen volt a reflexnyílás.csak sajnos nem emlékszem melyik fórum volt
Válaszol
Ha jól emlékszem talán a terminálon olvastam erről.de nem biztos
Válaszol
Elég hosszú csavarmenet kéne, nem?
Válaszol

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 146 Vendég