A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kétutas dobozok :)
félreértés ne essék, nem high-end hangfalpárat szeretnék, csak egy hallgatható szerkezetet, a fennálló lehetőségek maximális hatásfokú kiaknázásával

a dtf szinte vadi új, 2-3 hónapot ha mentek, a középhangszóró felújított

ha találok valahol vidi magasat, jó állapotban, akkor azzal álmodnám meg a kompozíciót

jó éjt
Válaszol
Igen, csak nem szeretek 0 információból kiindulva váltót kitalálni. Big Grin Ebből a szempontból meg a vidi magas sem jobb sokkal.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Válaszol
Na üdv! Az összeállítás szerint HA18-595 + HD 6,5 462 vagy HA18-620 + HD 6,5 493. Fejegységről menne, tehát szóba kerülhet a 4 Ohm is, vagy semmi érzékelhető változás nem lesz. A vágást viszont Whitefül féle számolókával sem tudok csinálni. Kb 2500 Hz-nél kellene váltani vagy fölötte? Melyik alkatrészből hova hogyan kössek? Mert szeretném a hétvégén feladni a rendelést, ha mindne jól megy, és jövő héten már szólhatna a dolog.
Mihamarabbi válaszotokat előre is köszönöm.

Ui.: Mekkora reflexcső kell a 10 literes dobozhoz? Mekkorára hangoljam? Ezt elfelejtettem számolni. Súlyos hiba
Válaszol
Elég az a 10 liter az 595-nek vagy a 620-nak? Elég soványnak tűnik. A cső is ennyi majdnem. ;-) Átmérő 60/200 oszt majd vágsz belőle. Már ha elfér valahol a dobozban.
Magasnak inkább az 1,9 -623 vagy még inkább a 2,5 -639.
A váltás: Mócsing kolléga igen előrehaladott állapotban van ilyen téren. Asszem kicsit lentebb tette, úgy 2k környékére.
(639+620 TL-ben)
Válaszol
Igen Mócsing kolléga lejjebb tette ,mert följebb nemváltbe .
620 -639 2kHz-en 12dB-vel . Anyagtakarékos verzió : WhiteFül féle soros , 12 dB-re állítva . Jelenleg 6 dB-s ,mert nemjöttek még meg az alkatrészek . Már írtam néhányszor hogy a magas váltás mivel jár .
Válaszol
Lesliev Írta:A 639-es dómmal nem önmagában van bajom, itt írták a fórumon, többen, hogy nem jön össze a Braunnal (Crockoo), és a 620-assal (Mócsing)
Annyit hozzátennék, hogy önmagában a Braunnal kétutasban gondolkodni kicsit kamikaze akció volt és az is. Nálam rendeződni látszik a kérdés, szétszedtem a dómokat és újra összerakva, csavarokat kicsit meghúzva, váltót átforrasztva ás egy Audigyről táplálva már kezd javulni.
Maga a dóm süllyesztve van, érdekes módon a nem süllyesztett megoldás 634-el jó magasátvitellel rendelkezik. Bár erről szerintem Shalafi bővebben tudna mesélni.
Summa-summarum: a 639 jó kis hsz, ebben az árkategóriában jobbat nem nagyon kapsz, viszont tudni kell, mihez passzol mihez nem.
Üdv: Crockoo
Válaszol
A 620-assal összejön . A gyatra magasak ,nem a 639 hibájából voltak ,hanem a magasan váltott 620 miatt . Az 1.9-es dóm ,szerintem háromutasba való ,vagy valamilyen kisátmérőjü mély-közép mellé .
Szintén szerintem ,a Braun nemjó 2utasba . A "nagyok " /gyártók/ sem használnak ekkorát . A max 180 körül szokott lenni .
Válaszol
Crockoo, nem a hangszórók miatt van nálad különbség, másféle a két váltó. Amit a 634 mellé küldtem, az bőven kiemel a feső oktávban. Azért a dómokat szétszedni összecsavarozni szerintem nem volt jó ötlet, azokat a csavarokat nem szabadna szorosan meghúzni, és én mértem a két dómot postázás előtt, biztos, hogy központosak voltak.
Válaszol
Mócsing, a nagyon alacsony ker. freki ugyanúgy hibák forrása lehet, ha túl alacsony frekvenciájú jelek jutnak a dómra, kevésbé lesz terhelhető, a komplett rendszet nézve pedig lehet, hogy romlik a középtartomány impulzusátvitele, és nő a torzítás. Bár a 2,5-es dómnál a 2000Hz még hellyel-közzel elmegy talán...
A "nagyok" pedig igenis használnak nagy átmérőjű mélyközéphangszórókat két útban, nem csak PA célokra.
Válaszol
TaRsY, hány Watt lenne a terhelhetőség-igénye ennek a rencernek?
Válaszol
shalafi66 Írta:TaRsY, hány Watt lenne a terhelhetőség-igénye ennek a rencernek?
Ez alatt mit kellene értenem? .oh.
Válaszol
Várhatóan mekkora terhelést kell elviselni a doboz+hangszóró párosnak.
Válaszol
Hát amekkorát egy autós olcsóféle fejegység tud, majd később amit egy régi alpine fej által leadott teljesítmény (az alpine kétszer akkora, mint a mostani fejegységek)
Válaszol
Akkor a HA15 a te hangszóród 10 literben. Hozzá még mindig inkább a 2,5-es dóm.
Válaszol
shalafi66 Írta:Crockoo, nem a hangszórók miatt van nálad különbség, másféle a két váltó.
Mester, itt most vitára kelnék veled Smile
Anno kicseréltem a dómokat és a 634 mellett nem muzsikált olyan jól a 6Ohmos mint a 8.
Ugye volt is egy levelezésünk emiatt, mire javasoltad a váltóból a párhuzamos ellenállástag kivételét. Az segített vmennyit, plusszban nagyobb átmérőjű vezetékkel kötöttem át a falakat és átforrasztottam a forrpontokat is. De leginkább a jelforrás változtatása segített. Jó, tudom nálam nem egy audiofil rendszer van, lehet, egy komolyabb erősítővel és lejátszóval mondjuk hangszeres zene hozná azt, ami elvárható.
A másik dolog a szétszedés: nem tökig húztam a csavart, csak kicsit erősebben, mint volt. Viszont láttam belülről is a hsz-t. Smile
Ezekkel a változtatásokkal elfogadható lett. Nem mértem, fülre mondom.
Válaszol
Pedig a hat Ohmosnak jobb magastartományban az átvitele. Wink
Válaszol
shalafi66 Írta:Amit a 634 mellé küldtem, az bőven kiemel a feső oktávban.
Ja igen, nekem az az egyik etalon. De még így is elmarad a Technicsek kiemelésétől.
Még mielőtt vki felvetné, nem, nem vagyok denevér, nem gerjedek a kiemels magas tartományra. Smile
Egyszerűen csak így tetszik Wink
Válaszol
Sziasztok! Hamarosan végzek a 620-639 dobozaimmal (22L reflex), és lenne 1 kérdésem. Mennyire kell "kibélelni" a dobozt, hogy jó legyen?
Köszi, üdvTongueetja
Válaszol
shalafi66 Írta:Akkor a HA15 a te hangszóród 10 literben. Hozzá még mindig inkább a 2,5-es dóm.

Az alpine sem bírná az 55W-ot? a 2,5-ös dómra még mindig nincs pénzem
Válaszol
Jobb a mélyátvitel a 150mm-es hsszel, a 180-assal meg sokkal nagyobb a terhelhetőség, amire talán nincs is szükség. Ha mindenáron marad a HD6,5, akkor azt kell csinálni, hogy 4 Ohmos mélyközép, 8 Ohmos magas. Talán így kivitelezhető lesz.
Válaszol
Nem mindenáron. Mondhatnál olyan árat, amivel el is vinném Big Grin
Tudom, annyiba kerül, mint amit tud. Én is szeretnék olyat, de ha nincs keret, akkor nincs. És akkor a váltóval mit kell csinálnom? Egy kondit párhuzamosan a magassal? Ellenállás is kell?
Válaszol
Olyan nagyon rossz nem lesz, csak irányított. Most akkor melyik mélyközép marad, a 150-es vagy a 180-as?
Válaszol
Oh irányítottság nem számít. (sőt jobb is Tongue, részleteket nem mondanék)

Te ajánlásod szerint akkor a 150-es, max majd később cserélek

Jah reficsővel mi lesz? .oh.
Válaszol
shalafi66 Írta:,
A "nagyok" pedig igenis használnak nagy átmérőjű mélyközéphangszórókat két útban, nem csak PA célokra.
Kicsit konkrétabban , pl. gyártó ,hangszórók típusa , váltás ,stb.
A hájendsón hallottam ilyet ,annak nagy ,és rossz hangja volt .
Válaszol
Cirrus emlegette AudioNote AN-E hangdobozt, Akkor ilyesmivel próbálkozik a ZU is.
Válaszol
Pénz megvan, már csak a váltó hiányzik.

Számoltam a Whitefül-féle számolókával, soros, 12dB/oktáv, 4Ω Mélyközép (HA 15-610) 8Ω csipogó (HD 6,5 H2000-493)
C=22µF (100V Gluxon RN vagy 100V Siemens MKP :S)
L=0.140mH=140 µH (asszem) (légmagos tekercs)

Hát, ennyit konyítok én ehhez. Az sem világos, hogy mi az a zeta=0.446 Big Grin
mivel a kóterban nincs lehetőségem utánanézni (semminek), csak Ti vagytok akik segíthetek .oh.

Ui.: a reflexcső max 26,4 cm lehet. Ezt még jó lenne megtudni, milyen kell
Válaszol
A dzéta olyasmi, mint a jósági tényező.
Válaszol
Sziasztok, Szia Shalafi!

Egy nagyon komoly kérdéssel fordulnék hozzátok! Smile Az inteneten egy elektronikával foglalakozó oldalon olvastam egy 80W-os HF erősítőről darlington tranzisztorpárral építve. A konkrét kérdésem az lenne hogy szeretném ezt mindenképpen megépíteni, de nincs olyan hangfalam amelyet ezzel tudnék hajtani, és szeretném Hangszoro2000 termékeivel megtölteni egy ládát. A szoba amit bekellene szólnia egy 16négyzetméteres szoba, sajnos elég sok bútorral. Legjobb az lenne ha kis doboz lenne állványra téve, de az sem baj hogyha nagy a doboz (magasságra értem).
Elvárásaim vele kapcsolatban még: maximálisan használja ki a erősítő adta lehetőségeket. Ha időm engedi akkor legtöbbet Dire Straits-et hallgatok, ill. Mark Knopflert, Diana Krall élő koncertjeit,de szeretem Ennio Morricone filmzenei válogatását is hallgatni, valamint Smile
Segítségeteket előre is köszönöm: Mark Smile

Huh elfeljtettem! Az erősítő linkje: http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolas...arral.html
Válaszol
Kérlek válaszoljatok .oh. .sokk.
Válaszol
Erősítő- Gainclone / LM 3875 /
Doboz- HA18-620 , HG2.5-639
Válaszol
Szia!

Pl ilyesmi!?
http://diyaudio.barjak.net/h2000-hangfal...h2000.html
http://spexcel.hangszoro.net/h2000.htm

Esetleg a Mócsing fele 620-assal keszult TL...
Nalam most van alakuloban (mar hallgatom) 620+639 ketutast.
A macska egy hülye madár, csak akkor repül, ha belerúgok...
Válaszol
Köszi az ötleteket!

Én személy szerint: HG 2.5 639M-re; HA 18-ra gondoltam, csak sajnos nem tudom mekkora lenne az a doboz, ami ennek a két hangszórónak megfelelő nagyságú lenne. Másik két problémám a hangváltó illetve a csillapítás.
Ilyen típusú dobozra gondoltam:
http://www.zaj.hu/keptar/large/dimaond_81_pro.jpg
Mindenképpen kétutas rendszer. Reflex ládában.

Előre is köszi: Mark
Válaszol
Legyen 22 liter. HA 18 620 + Hg 2,5.
Váltó:mély: 820uH magas: 6,8u x (220uH + 5 Ohm) + 2,0u + 1,5 Ohm
Válaszol
Mark, az a helyzet, hogy az első hozzászólásod alapján, egy erősítőkapcsolásból igazán nem lehet beazonosítani, hogy mire is van szükséged. A HA18-620 használható ötlet, de csak 55W-ig terhelhető, ha ez megfelel, akkor ne keress tovább, H2000-ből kétutas konfighoz ez a legjobb mélyközéphsz. A 22 literes doboz jó, ez a legnagyobb használható térfogat, 45-50Hz közé hangolva olyan 45Hz-es alsó határfrekvenciát tud. Ettől mélyebbről indul a HA17-634 átvitele, és jobban is terhelhető, kompromisszum, hogy kevésbé széles sávban szól.
A 639-ből miért az árnyékolt M változat?

Váltóval kapcs pedig ez talán jobb lesz, mint a régebbi amit bikabeka idézett ide.
[Kép: 620639ow0.th.gif]
Válaszol
Hűha!
Köszönöm szépen az információkat!
Az asztaloshoz már ezen a héten indulok! Big Grin
A következő paraméterekkel: azt mondtátok, hogy 22literes legyen akkor ebből így számoltam.
V=22dm3
m=3,5dm=35cm
a=?
---------------------------
V=a2*m
22=a2*3,5
6,286=a2
a=2,5dm
a=25cm
Szerintetek jó lesz így?
Mennyi csillapítást tegyek a ládikóba?
A hangváltóba építhető alkatrészekből (ellenállás, kondi, tekercs) melyek a legjobb márkák amiből minőségileg és remélem hangilag is a legjobbat kapom. Belső kábelezésből mekkora vezetéket ajánlatos?
Én Pécsett lakom, meg is találtam az üzletet ahol leadhatom a rendelésemet a hangszórókért.
Nagyon kiváncsi vagyok.

Válaszokat köszi előre is: Mark
Válaszol

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 51 Vendég