A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kétutas dobozok :)
Nem, mert évek munkáját én nem tudom pár sorban összefoglalni. Ennyire jól nem tömörítek még én sem. :| Nézni kell átvitelt, impedanciát, T-S-t, iránykaraktert, CSD-t, dobozméretet, a doboz mint aluláteresztő szűrő hatását mélytartományban, és mit tudom én még most itt, hogy ezen kívül mit..
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Válaszol
wolfsburg Írta:Bocsi, hogy beledumálok itt a sztoriba, de kaphatnék vmi "segítséget" a doboz építésemhez, mert vszínű holnap kezdek neki a projektnek? Ha nem változik semmi akkor 36L-es lesz a doboz és a salos váltó megy bele egyelöre, majd ha nagyon gáz lesz lecserélem. Köszi az infókat!
Az univerzális váltókkal sokra nem lehet jutni.

A doboz elfogadható lesz így (ha a nettó hasznos térfogat 34 liter körüli), de legalább egy 60-as egyenes reflexcső kellene, kb 90mm hosszú.
Válaszol
shalafi66 Írta:Nem, mert évek munkáját én nem tudom pár sorban összefoglalni. Ennyire jól nem tömörítek még én sem. :| Nézni kell átvitelt, impedanciát, T-S-t, iránykaraktert, CSD-t, dobozméretet, a doboz mint aluláteresztő szűrő hatását mélytartományban, és mit tudom én még most itt, hogy ezen kívül mit..
Alakul .
Számolnál ezzel tudományos módszerrel a 620/639-hez egy 12/12-es vlóáltót? Persze csak ha lesszrá időd . Kíváncsi lennék az eredmény ,mennyire esik egybe az én füleléses módszeremmel . Az meg megint máskérdés ,hogy a soros váltóm ténylegesen hol vált .
Válaszol
Kell a hangszóró meg a doboz hozzá. :| Anélkül hogy mérnék, nem lehet számolni.
Válaszol
Értem. A beépített hangszórót méred ,és annak alapján számolsz .
A beépítet 620-as impedanciája használható valamire ?
Válaszol
Köszi a segítséget! A doboz teljes belső térfogata 36L. Akkor a nagyobbik csövet fogom belerakni ami 66mm átmérőjű és 125mm hosszú, de ha kell levágok belöle.
Válaszol
Mócsing Írta:Értem. A beépített hangszórót méred ,és annak alapján számolsz .
A beépítet 620-as impedanciája használható valamire ?

Mérjél egyet, Mócsing! Legyen mivel számolni.

Igazából nem értem miért folyik még mindig vita, kb. mintha gyakorlati vs. elméleti tervezés lenne a téma, és azért nem értem, mi a probléma, mert a két dolog nem zárja ki egymást, szerintem.
Válaszol
én sosem zártam ki. Sőt a kettő csak együtt működhet. Más út nem nagyon van.
Válaszol
Impedancia mérésem van .

Akkor nemolvastad végig . Van egy megoldás ami szerintem rossz ,Shalafi szerint jó ,és az én A-B tesztes módszerem a rossz . .haha.
A-B vel kerestem meg azt az fx-et ahol a legjobb hangot kaptam .
Ezutánn ráépítettem a reléspanelre a fent említett verziótis . Ennek alapján mondom hogy nemjó az a megoldás . Sok részlet elveszik .
Igazából azlenne a cél , hogy nekeljen mindenkinek annyi rossz váltót építeni , mint nekem .
Válaszol
Mócsing Írta:Akkor nemolvastad végig . Van egy megoldás ami szerintem rossz ,Shalafi szerint jó
Nem, ilyen megoldásról szó sem volt. Mócsiong, elég idegesítő vagy... ilyen fokon nem érteni a helyzetet.. hát rég volt szerencsém ehhez foghatóhoz...
shalafi66 Írta:és az én A-B tesztes módszerem a rossz .
Nah az nekem tényleg marhaságnak tűnik. A relés kapcsolgatás is.
Válaszol
shalafi66 Írta:
Mócsing Írta:Akkor nemolvastad végig . Van egy megoldás ami szerintem rossz ,Shalafi szerint jó

Lehet hogy félreérthető volt , rossz alatt azt a bizonyos 6/12-est értem .Azt amikor 1.3mH van sorbakötve a 620-assal . A többi váltód akár tökéletes is lehet .Valójában nemis a Te váltódról van szó a részemről , hanem ezt a váltásimódot tartom rossznak .

A 12/12-est csak szeretném ha számolnál ,azért hogy kiderüljön az elmélet mennyire kolerál a meghallgatással .

Azt a relés A-B tesztes módszeremet ha kipróbálnád ,utánna nemszólnádle annyira .

A célom nem a vitatkozás ,hanem az hogy ezekből a hangszórókból közösen kihozzuk a maximumot , és semmi rosszindulat v.rosszándék nincs bennem ,sem a céggel ,sem veled kapcsolatban .
Ennyi.
Válaszol
Mócsing Írta:mennyire kolerál
azt semennyire. Esetleg kölcsönös viszony, összefüggés, megfelelés, vagy kapcsolat lehet közöttük, az pedig korreláció. Ezt már Lévának is meg akartam mondani párszor... Egyébként ahogy már írtam, egyik sem működik a másik nélkül. Természetesen.

A relézés sztem eleve olyan pontatlanságokat hoz a rendszerbe, amivel én nem nehezíteném az életem, ha váltót terveznék.

Mócsing Írta:az hogy ezekből a hangszórókból közösen kihozzuk a maximumot
én azt hiszem a közeljövőben ebben nem tudok sokat segíteni, ezekre a hangszórókra nem szeretnék már kelleténél több időt szánni, nem látom benne a lehetőséget.. hacsak valaki külön meg nem kér, h. segítsek.

ui: a váltás módszere 6/12 nem rossz, legfeljebb ez a két hangszóró nem alkamas rá, de én sosem mondtam, hogy ez volna a tökélertes verzió, csak azt h. annyira nagyon valószínűleg nem rossz így sem.
Válaszol
[quote="Mócsing"][quote="shalafi66"][quote="Mócsing"]Akkor nemolvastad végig .....

...cupákos,mastan jól felbosszantottad csalafinta urat....

...nekem perce teccik a módszered,de mint kibicnek...

..1ébként ez a műszaki,és a hifista hozzáállása...> <
...különb,vagy külömb ?

...pedig csak coulomb....
pia nyer
Válaszol
Mócsing Írta:Léva ,nemfigyeltél arra amit írtam . Nem a soros a lényeg ,hanem a 12/12dB-es váltás ,és a 3kHz fx . Azért csináltam sorosra ,mert kevesebb alkatrész kell hozzá , és kevesebb relé az átkapcsoláshoz .
Amúgy én 2 éve váltózom .
Ha felrajzolod az 1.3mH átvitelét ,8 Ωos terhelésen ,és ráhelyezed a 620-as átviteligörbéjére , meglátod mi a bajom ezzel a megoldással .
Mócsing, itt 1 nagyon lényeges különbség van köztünk.
Amíg Te számolgatod mindenféle hülye progival h mi fog történni (és esetleg fals eredményt is kapsz), addig én megépítem és megmérem. Szerintem ennél jobb módszer nem kell. Aztán amikor használhatónak látom amit összeraktam, akkor fülelek.

A többi hozzászólásodra reagálva, kicsit rosszul állsz a dologhoz.
Nekem az szúrta korábban is a szemem, h ráhúztad a váltódat másik hsz-készletre.
Válaszol
Az a mindenféle hülye program ,a Whitefül számolója . Azt az egyet használom ,meg az edge-t időnként . Amúgy alig van különbség a módszereinkben . Kiszámolom 2 fx-re az alkatrészeket ,megépítem hallgatom , eldöntöm melyik a ajobb ,mérek . Egyedül a hallgatás ,és amérés sorrendjében van az eltérés. Nálam a meghallgatás az elsődleges döntési szempont , meg ahogy nézem náladis . Azt sem nagyon éertem mi a gond azzal ,hogy két váltót építek meg egyszerre , és összehasonlítom a hangjukat .
Ha a 12/12dB-es váltás ráhúzásnak számít ,akkor azt vállalom szívesen .

A 6/12-es váltásról nemmondtam hogy rossz ! Csak erről az egyről ahol ilyen nagy induktivitás van a mély-közép előtt .
Válaszol
pionyer Írta:...pedig csak coulomb....
áh Mr. Columbo, nem húztam fel magam, teljesen jól vagyok. 8) Talán parancsol egy szivart? .cigi.
Válaszol
Mócsing Írta:A 6/12-es váltásról nemmondtam hogy rossz ! Csak erről az egyről ahol ilyen nagy induktivitás van a mély-közép előtt .
Ami mint pár napja láttuk egyáltalán nem nagy. 8) A baj, hogy ez így káosz Mócsing, és tényleg csak a véletlenen múlik, hogy jó lesz-e. Neked jó így, én ezzel nem is vitatkozom, de azért nem kötelező népszerűsíteni a "módszert".
Válaszol
Mócsing Írta:Az a mindenféle hülye program ,a Whitefül számolója . Azt az egyet használom ,meg az edge-t időnként . Amúgy alig van különbség a módszereinkben . Kiszámolom 2 fx-re az alkatrészeket ,megépítem hallgatom , eldöntöm melyik a ajobb ,mérek . Egyedül a hallgatás ,és amérés sorrendjében van az eltérés. Nálam a meghallgatás az elsődleges döntési szempont , meg ahogy nézem náladis . Azt sem nagyon éertem mi a gond azzal ,hogy két váltót építek meg egyszerre , és összehasonlítom a hangjukat .
Ha a 12/12dB-es váltás ráhúzásnak számít ,akkor azt vállalom szívesen .

A 6/12-es váltásról nemmondtam hogy rossz ! Csak erről az egyről ahol ilyen nagy induktivitás van a mély-közép előtt .
A 2008. Márc. 27, 19.02 hozzászólásodra mondtam, h ráhúzás.

Whitefül progija, csak az szűrő átvitelét modellezi, nem a valósat. Qrva nagy különbség! Ezért nem értek ezzel egyet! A hsz nem ideális alkatrész. (amúgy használom az általa készített L-pad script-et, és az jó)
Én nem számolok fx-re semmit, hanem vizsgálom a hsz-k viselkedést különböző váltóknál. A mélyközép lefutására fektetek nagy hangsúlyt, de az sem mindig jön be.
Az nem baj, h 2 váltót építesz 1szerre, és ezt nem is kifogásoltam. (keresd meg ha igen)

Én 1,1-1,5 mH-s tekercseket használok, és nem érzem nagynak. 1,3 mH 8 ohm-os hsz-nál meg 1általán nem nagy, főleg ha 6 dB-sről beszélünk.
Itt a jelenlegi dobozom mélyének az átvitele, a váltó a címben benne van: http://www.avforum.hu/index.php?act=Atta...t&id=58128
Számold ki, h a váltó hol kezd vágni. Ahhoz képest jóval feljebb megy...
Válaszol
Milyen hangszórók ?
Válaszol
OFF
Ciare

De nem csak erre értettem, h mekkora tekercseket használok, mert a többinél is nagyjából ez az érték szokott bejönni.
Válaszol
A magas tipusa ,esetleg az adatlapja érdekelne .

Shalafi.
Az én módszerem káosz .Lévaé milyen?
Válaszol
Na elkészült a kis dobozka, de nem tökéletes még. Lehet túl sok csillapítóanyagot raktam bele, túl tömör benne. Attól lehet doboz hangja neki? Lehet ki kéne belöle szedni?
Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye.
Válaszol
Hát ennyi infónból nehéz kitalálni mi is a pontos helyzet.
Válaszol
Sajnos túl sokat nem tudtam írni róla, mert mennem kellett. Arra gondolok, hogy nem elég laza benne a vatta amit beleraktam. Mondjuk csak összedobáltam. A doboz az említett 34L-re lett megcsinálva. A csővel nem csináltam még semmit csak beleraktam ami 66/125mm-t jelent. Holnap szétdúrom megint és kiszedek a csillapításból. Egy picit szétzilálom a szálait neki. Az oldalára sajnos nem ragasztottam semmit, csak kb. félig van a doboz a cuccal, ez így nem igazán jó az biztos. Meg ez a váltó is egy rakás sz... az is biztos.
Válaszol
Na átalakítottam a csillapítást a dobozban, meg levágtam a csőböl is. Sokkal jobb lett, már nincs doboz hangja, de viszont egy picit mélyhiányos a kicsike. Én a váltóra tippelek, hogy az nem az igazi. De lehet más a baj.
Válaszol
Hy!készítettem egy gyors vázlatot a leendő dobozról!Kép
Mi a véleményetek róla?
Válaszol
Hogy HA 31-el nem teszed össze soha a hg 2,5-öt Big Grin
valamint túl távol van egymástól a mély és a magas.
És figyelni kéne az oldal arányokat az állóhullámok miatt.
Ha a Microsoft egy napon olyan terméket gyárt amivel nem lehet szívni, az valószínűleg a Microsoftos porszívó lesz...
Válaszol
Véleményem szerint csinálhatnád alacsonyabbra, meg mélyebbre, meg talán egy pici keskenyebbre. Szerintem szebb is lenne. De ez csak az én véleményem.. Wink
Válaszol
Akkor kb 65cm magas-ra és mondjuk 35 mélyre?Sztem a szélesség nemsok mert így is csak 5-5cm marad két oldalt!És mért nemjó ezzel a méllyel a magas?Akkor milyet tegyek bele?És a magas az lejjebb lenne,ez csak úgy kb rajz..... Big GrinÉs am a 2cső miatt nemveszne el nagyon a basszus?
Válaszol
Csak azért gondoltam keskenyebbre, mert akkor egy picit karcsúbb lenne. Szerintem jobb ha a hsz-eket fel rakod és a csövet pedig le, és nem túl nagy távolságot hagyva a magas és mély között, de mki döntse el maga hogy mi tetszik neki.. Amúgy milyen anyagból tervezed az elkészítést, meg milyen vastagságban? Nem néztem utána, de az a térfogat megfelelő neki? Ha 19mm-es akkor kb 68 liter lehet.
Válaszol
Hát kb én is akkor vastag rétegelt lapra gondoltam....A térfogat sztem jó mert Shala szerint a dcr-be jó ez a mély hsz. és ez a doboz szinte ugyanakkora lenne....És ez nemrossz ötlet h alul a 2cső és fölötte a többi.... Big GrinÍgy gondoltad?
Válaszol
Az a rétegelt lemez 18mm. Nekem is van olyanból egy ládám, elég merev csak szerintem túl könnyű. Én inkább az MDF-re vagy a pozdorjára voksolok, de hát ki mit szeret. Wink
Válaszol
Hát ez még nembiztos majd elválik ha beszéltem az asztalossal Big Grin Akkor milyen magas leggye benne am?És a 2 cső nem sok neki?
Válaszol
Nem a magassal van gond. A HA 31 nem képes felmenni "magasra", meg irányított is lenne
Válaszol
Az a baj még a rétegelt lemezzel, hogy igen drága, meg nehéz megmunkálni. Ha vmit elmérsz akkor nehéz helyre hozni. Tongue Ebből is jobb a pozdorja. Asztalos vok, ebben vmennyre tudok segíteni, de sajnos a magas kérdésben nem sokat.
Válaszol

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 95 Vendég