A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kétutas dobozok :)
Kedves Mindannyian!

A -6dB/oktávos hangváltó bizalomgerjesztőnek tűnik, csak azt nem tudom, tetszeni fog-e a hangszóróknak?
Méllyel sorosan 0,318mH tekercs, a magassal sorba pedig 10uF(!), elvileg ide 5uF lenne a jó, de előzetes számítások alapján az impedanciamenet a 10uF-al lényegesen jobb. A magassal párhuzamban egy Zobel-tag, ami 2,2uF+10R soros RC-tag. ( Ez sajnos muszáj )

Jobb ötlet?

Üdv! SMA
Válaszol
Helló SMA!
Nem tudom Te hogy szoktál keresztváltót fejleszteni, de szerintem az egyik legegyszerűbb módja, hogy a két hangszórónak megcsinálod a csatlakozásait bikábelezhető módon, és direkt rákötöd őket. A fejlesztés stádiumában (és esetleg később is?) a dobozon kívül van a keresztváltó, így jól lehet buzerálni. Persze most nincs sok értelme bikábelezve hajtani még, viszont szépen akár két panelre is teheti az ember a váltó alkatrészeit. Én jó nagy lapra provizórikusan erősítem fel az alkatrészeket, hogy könnyen és egyszerűen tudjam cserélgetni őket, sokszor a tervezett érték körüli 2-3 mellette lévő értéket is odarakom, csak hogy egyszerűen átforraszthassam a csatlakozásokat. (Így is fáj a derekam a sok görnyedéstől). A (számítógéppel?) megtervezett váltó után az 5., 6., vagy 7. változat talán jó lesz. (Nemrég Pagrus ha jól emlékszem a 10.-nél járt a nagyrendszerével). A módszerem a gyors változtatgatása az értékeknek (5-10 perc hallgatás után) hogy lássam milyen irányba megy el a hangkép, a sztereó, a fázis, stb. ...Meg persze a mérés, csak az most még nem tökéletes nálam. Utána az új váltóval való együttlakás következik, fontos paraméter, hogy hány nap után érzek késztetést a váltó piszkálására. A nyár óta egy 15 literes dobozt idomítok (KEF T27+VIFA PL18W), már elég jól állt, amikor a Pagrusnál megmértük, ő megjavította az egyik behorpadt magassugárzómat, látványos volt ahogy a rákövetkező mérése kimutatta, hogy milyen szépen helyreállt és azonos lett a másikkal az átvitel. Az ő mérése óta csak egyszer változtattam a váltón, két hónapja nem nyúltam hozzá, nagy élvezettel hallgatom. Ez jelent valamit, mert a kis 8 literes dobozom a nyáron hetente 2-3szor esett át módosításon (Seas Noferro 900+Vifa PL14W). 6dB-s váltóval csak nagyon-nagyon szép lefutású hangszórókat lehet illeszteni egymáshoz, nekem idáig nem volt maradandó sikerem vele, pedig lelkem mélyén purista vagyok. Amit pedig a kis számolós programok értékeknek kiadnak, azokat úgy kell elfelejteni, ahogy vannak (Iszonyú púpot adnak, aztán nem tudod mitől hallgathatatlan a doboz). Ha már megvan a hangfal szóljál, majd írok egy váltótervet, amit érdemes majd meghallgatnod, ha 620-as és 2,5-ös hangszóróid vannak.
Üdv: Cirrus

Zárlat, szakadás, vagy egyéb műszaki hiba.
Válaszol
A közepe üvölteni fog, basszusa gyenge lesz. A 0,3 mH tekercs amúgy sem sok vizet zavar, zobel nélkül meg kb. semmi hatása nem lesz.
Válaszol
SMA.
Whitefül programja szerint , Butterworth-ként számolva , a magasat kb 1800 Hz-nél váltanád . Kétlem hogy nagy örömet okoznál vele , neki .
Válaszol
SMA Írta:.....
A -6dB/oktávos hangváltó bizalomgerjesztőnek tűnik, csak azt nem tudom, tetszeni fog-e a hangszóróknak?.....
A HA-18-620 elé olyan induktivitást tennék, ami visszafogja az érzékenységét kb. 85-86 dB-re, aztán megtoldanám egy kondival, hogy 5-600 Hz körül legyen a töréspontja a másodrendű szűrőnek. Egy HG 2,5-öt ÚJAT könék be hozzá magasnak, egy darab kondival és l-paddal, az l-pad soros tagját áthidalnám egy kondival, hogy a legfölső magas tartomány feljebb kerüljön.
Tehát felemás váltót készítenék hozzá.
Ja, a magassal soros kondival csak a mélyektől védeném a hangszórót, a váltást megpróbálnám rábízni a természetes frekimenetére, bevállalva ezzel, hogy kevésbé lesz terhelhető.
Üdv., Pagrus
---
Isten őrei lassan mormolnak.
Válaszol
cirrus Írta:....(Nemrég Pagrus ha jól emlékszem a 10.-nél járt a nagyrendszerével).....
A kilences a jó, tavaszig már biztos nem bántom Big Grin
Üdv., Pagrus
---
Válaszol
Nem az l-pad soros tagját kell átkötni ?
Válaszol
Mócsing Írta:Nem az l-pad soros tagját kell átkötni ?
Ja, dehogynem! Javítom.
Üdv., Pagrus
---
Válaszol
Kedves Mindannyian!

Nem számoltam el, ez az érték jön ki a 4kHz, illetve 5kHz-es váltófrekvenciákra.
A terhelhetőség nem lényeges, legfeljebb ha 20W megy rájuk, csúcsban.
A HG1,9 lenne a magas, mert jobb a felső tartománya, mint a HG2,5-nek.
Lényeges, mert a felhangok, felharmonikusok sokat számítanak a térhatásban és "magasabb lesz a plafon", zenehallgatás közben, ami jó dolog.
Az érzékenységet nem rontanám le, így sem túl nagy.
Az 1800Hz hibás eredmény, ha a kapacitív és induktív reaktanciát számolom, akkor sem megy le ilyen mélyre a keresztezési frekvencia.
Próbáljátok szimulálni a megadott alkatrészekkel ezt és utána meglátjuk mit lehetne tényleg javítani.
Üdv! SMA
Válaszol
Ez így marhaság. Smile
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Válaszol
SMA Írta:......
Nem számoltam el, ez az érték jön ki a 4kHz, illetve 5kHz-es váltófrekvenciákra.
A terhelhetőség nem lényeges, legfeljebb ha 20W megy rájuk, csúcsban.
A HG1,9 lenne a magas, mert jobb a felső tartománya, mint a HG2,5-nek.
......
Akkor szerintem kellene közbe egy középsugárzó, azaz háromutassal lenne jó.
Üdv., Pagrus
---
Válaszol
SMA Írta:A HG1,9 lenne a magas, mert jobb a felső tartománya, mint a HG2,5-nek.
A Zobel majd tesz róla .
Válaszol
Kedves shalafi66 és Többiek!

Miért és mi a "marhaság"?
Miért, a Zobel megeszi a magshangot?
Ti mit javasoltok?
Üdv! SMA
Válaszol
SMA Írta:Kedves shalafi66 és Többiek!

Miért és mi a "marhaság"?
Miért, a Zobel megeszi a magshangot?
Ti mit javasoltok?
Üdv! SMA
Szerintem kezd előről!Az egykilencet három utasba kéne csak.Nemtom a 620-as hogy,de a 618-ast nem sikerált összegyúrnom ezzel a magassal.A kettőfeles már jó volna,felsőregiszter ide,vagy oda.Nálam a 618-as 1mH-vel szűrve,a hágé előtt meg 4uF van egy 0,33mH társaságában,persze hangnyomásszintek összelőve,meg itt-ott korrekciók...
Üdv Doki!
Válaszol
Egy elméleti kérdés : A 620-as , 50 Hz Fs-el reflex dobozban , a cső viszont 20 Hz-re hangolva . Mijjjen lessz az átvitele ? Tudna valaki szimulálni egy görbét ?
Válaszol
Helló Doki!
Amit írtál: "...a 618-as 1mH-vel szűrve,a hágé előtt meg 4uF van egy 0,33mH társaságában..." nagyon szimpatikus, amit én tanácsoltam volna az majdnem megegyezik ezekkel az értékekkel (4,7mikro+0,35mH), csak lehet, hogy fül alapján a mélyet kipróbálnám egy 1,2 mH és egy 6,8mikro - 10 mikro F közötti másodfokú váltóval, mivel a fázis így sokkal szebb lesz, nincs akkora elcsúszás a két hangszóró közt. Innen viszont már csak hallgatózással meg méréssel lehet tovább lépni, de az az érzésem nagyon beletaláltál.
Üdv: Cirrus

Zárlat, szakadás, vagy egyéb műszaki hiba.
Válaszol
Mócsing Írta:Egy elméleti kérdés : A 620-as , 50 Hz Fs-el reflex dobozban , a cső viszont 20 Hz-re hangolva . Mijjjen lessz az átvitele ? Tudna valaki szimulálni egy görbét ?
Ha a doboz mérete marad (15,5 liter):
[Kép: HA_18_1544-620_20_Hz.jpg]
Pár dolgot itt összekeversz, az Fs nem változik, a csövet meg nem lehet 20 Hz-re hangolni, csak a doboz-cső rendszert, mint Helmholtz-rezonátort.
Az általad kért paraméterekkel ez a doboz nem tartozik a szigorúan vett bass-reflex dobozok közé, bár úgy néz ki.
Üdv., Pagrus
---
Válaszol
Egy ilyennek nem is sok értelme van.
Válaszol
Egy Bessel zárt doboz ugyanezt adja korrekt módon pár literrel nagyobb dobozban.
Üdv., Pagrus
---
Válaszol
Hát épp ezaz. Big Grin Egyébként mégsem ez vagyis az egészen.. A bessel karakterhez (ami nem hasonlít erre a 20Hz-re hangolt izére teljesen) 0,5-ös Qtc tartozik, csillapítástól függően elérhető már 12 literrel. Aztán hova lesz az impulzusválasz egy ilyen mélyre hangolt rezonát-orral.. .hm. Esetleg 30-35Hz körüli fb-nek lehetne értelme átvitel szempontjából...
Válaszol
Elvileg, már a szimuláció szerint az ilyen alulhangolt megoldás előnyeként a mélytartományban visszafogott membránkitérés jön és az impulzus válasz is alig rosszabb az ugyanekkora zárt dobozhoz képest. Hangsúlyozom: a szimuláció szerint. Én is gondolkodtam már ilyenben, de még nem jutottam oda, hogy kipróbáljam.

Ami inkább problémás, hogy hogyan hangolsz egy ilyen kicsi dobozt 20 Hz-re. Mondjuk a hangnyomás elég kicsi 20 Hz-en, szóval nem kell nagy csőkeresztmetszet, de akkor is.
Válaszol
subvoice Írta:....hogyan hangolsz egy ilyen kicsi dobozt 20 Hz-re.....
Ilyen csővel: d=65 mm, l=1551 mm
szerk.: Ha csillapítatlan a doboz. Illetve csillapítással is ez a mérete, csak a doboz viselkedése lesz más.
Üdv., Pagrus
---
Válaszol
A visszafgott membrán elmozdulás fb-nél érvényesül igazán, alatta és fölötte elszabadul egy kicsit.
Válaszol
Azért kérdezem , mert az egyik kollégának kölcsön adtam a Bass teszt CD-met . Váltig állította hogy 15 Hz -nél hallani ugyan nem hallot semmit, viszont a vitrinben zörögtek a poharak , meg az ablak is .
Háromutas dobozok , mindenből 2 van bennük . A mélyek kb 160-as kevlár SAL-ok. mindegyik külön kamrában . Hátul vannak a likak .
Méretezés : vaktyuk módszer + fülelés .
Válaszol
pagrus:
Nem maradt le egy nulla? Smile 65/240 mm-es csővel 20 literes dobozt 40 Hz környékére lehet hangolni. Most éppen csak a linearteam-féle on-line kalkulátor volt kéznél, de szerinte is a te általad megadottnál tízszer hosszabb cső kell. Innentől viszont kezd TL-esedni a konstrukció. Wink

shala:
Amennyire emlékszem, ilyen esetben kb. 40-50 Hz környékétől már kisebb volt a membránkitérés, mint zártban, ha valahol nagyobb is volt, az is csak minimális, nem releváns. A hangolási freki alatt is csak valahol DC közelében szabadul el a dolog, de ez nem kifejezetten gond talán. Egyszer ki kellene próbálni élesben, mert a szimulátor azt mond, amit akar, ilyen szélsőértékes helyzetben nem feltétlenül kell hinni neki.

Mócsing:
A 15 Hz némi K2, K3 torzítással együtt végülis összehozhat egy vitrinzörgetést. Smile Nem hiszem, hogy színtisztán a 15 Hz-es komponens csinált ekkora rumlit egy 16 centis hangszórónál. Wink
Válaszol
Jólvan, próbálkozzatok csak, én nem akadályozok senkit meg.
Válaszol
subvoice Írta:pagrus:
Nem maradt le egy nulla? Smile ....
De, bocs, javítom Smile Nekem is szokatlan ez a hossz.
Ehhez kell a spirálhorn, erre találták ki, ezért írtam, hogy az is egy ilyen stikli finoman szólva, csak magasabb Qts-nél más a hatás (szimuláció):
[Kép: reflex-spiral.jpg]

Ez meg a magasabb Qts és a mélyebb hangolás hatása, de ez mérés:
[Kép: kozel_bass-reflex+TL-300.jpg]
Üdv., Pagrus
---
Válaszol
Mócsing Írta:....
Méretezés : vaktyuk módszer + fülelés .
Még mielőtt mitikus jelleget ölt a dolog:
Iktassátok ki a keresztváltót, az ugye csak visszafogja a jelet, engedjétek rá egy számítógépről a 15 Hz-et a mélyekre (természetesen mindkettőre, mert ez ugye egy csodahangfal amiben mindenből kettő van, kettő van) és mérjetek, füleljetek, tapogassátok a hangszórókat.
Ha dől az infrahang, fotózzátok le, dokumentáljátok, milyen a doboz, milyen a reflexcső (abból is kettő van?) és kérem én is a receptet Big Grin
Üdv., Pagrus
---
Válaszol
Pagrus.
Ezek gyári Osztrák dobozok . A kolléga a likak mérete alapján válogatott hozzá hangszórókat . A dobozokat lomistól szerezte be . A hangszórók "természetesen" salok . A mély szekció ,tulajdonképpen két különálló reflex doboz , hátul mindegyiknek saját különbejáratu likja van . A pontos méreteket nem ismerem , meg a kolléga sem szívesen szedné ki belőle a váltót , gondolom . Egyébként, nem hiszem hogy érdemes lenne lemásolni .A mélyek nem kevlárok , ahogy előzőleg írtam , hanem PP-ek .
Megnéztem a Japán bugtárs honlapján a dobozai SPL -jeit , annak alapján nem is olyan nagy szám a spirál .
Most azon gondolkodom , mi lenne ha a 30 Hz-re hangolt doboz , a likon keresztül egy tölcsérbe óbégatna bele ? .kopp.
Válaszol
Itt vagyok újra. Smile

És most új problémával- na jó, nem probléma, hanem 5let.
Szeretnék egy pár reflex hifi-hangfalat építeni. Elsőre kétutasra gondoltam, egy HG 2.5-ös magassal (lehetőleg minimum
100 W), és HA-18 634/ 8 ohmos PP-s méllyel.
Doboztervet még nem is néztem, elsőre a véleményeteket kérném.
Fontos, hogy 80 W vagy 100 W legyen a sinusos terhelhetősége, váltóval ha nem muszály nem tökölnék, de ha az uni váltók nem jók, akkor persze igen.
Ami fontos: szép, telt basszusú legyen. Mivel még nagyon kevés tapasztalatom van ezen a téren, várom a véleményeteket. (gondolom, ti jobban benne vagytok, mint én).
Ha van vkinek hasonló doboza, amit már megépített, ne kíméljen Smile

Előre is köszi: Crockoo
Üdv: Crockoo
Válaszol
Ezzel a hangszóróval olyan 45W körüli terhelhetőség ami reálisan elérhető a mechanikai korlátok miatt. 180mm-es kosárral nem lehet most elkészíteni, csak a 170-essel. A doboz 23-25 literes, 39-37Hz-re hangolva.
Válaszol
shalafi66 Írta:Ezzel a hangszóróval olyan 45W körüli terhelhetőség ami reálisan elérhető a mechanikai korlátok miatt. 180mm-es kosárral nem lehet most elkészíteni, csak a 170-essel. A doboz 23-25 literes, 39-37Hz-re hangolva.
Értem.
Két kérdés:
1./ van valami jelentőssége annak, hogy 17-es, vagy 18-as kosárral készül?
2./ a 45W-ot azt folyamatos terhelésre érted? A 100W ami az adatlapon szerepel hogyan értendő?

+1./ valaki egyszer már írta, csak nem tudom hol, hogy létezik nálatok egy vagy 15-ös, vagy 17-es mélyközép
hsz, aminek nagyon szép telt basszusú hangzása van. Ez melyik lenne? Amit én írtam, vagy egy másik?

Crockoo
Válaszol
Crockoo Írta:2./ a 45W-ot azt folyamatos terhelésre érted? A 100W ami az adatlapon szerepel hogyan értendő?

Crockoo

Bocsi, most látom: 100W zenei, sinus 60.... Sorry, figyelmetlen voltam.

Váltónak a Duo Uni90? 8 ohm, 3000Hz, 12 db/oktáv. (nekem egyszerűbb lenne, ha nem kellene a váltóval molyolnom. )
Válaszol
Az adatlapon elektromos terhelhetőségek szerepelnek, ezek a lengőcsévére vonatkoznak, ez az érték jó esetben magasabb, mint amit a hangszóró mechanikai határai (Xmax) megengednek, ezért nincs sok esélye, hogy pl. megégjen a cséve.. Tehát a 45-öt a megengedhető membránkitérésre értettem.
Válaszol
shalafi66 Írta:Tehát a 45-öt a megengedhető membránkitérésre értettem.
Oké, köszi. Smile
És a váltóról valami vélemény? Jó ehhez a két hsz-hez az UniDuo90-es váltótok?
Illetőleg már egyszer említetted, hogy te azért mégis csak közelebb vagy a céghez mint a kereskedők, azaz lehet tőled valamilyen formában rendelni?
Válaszol

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 132 Vendég