A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kétutas dobozok :)
Idézet:A dobozban van 2db -rms-80w-os és egy 75w-os magas, ez kibirja valyon vagy füstölni fog , arra lenék kiváncsi, hogy az 1 dobozban lévö hangszorok teljesitménye összeadodik, vagy nem, + mennyit fog elbirni ez a doboz? Help (akkor is tetszik ez a figura)
Ha a 2 db 80 W-os az mélyközép, akkor azok terhelhetősége összeadódik.
A magassugárzóról tudni kellene, hogy valóban tudja-e a 75 W-ot, vagy csak beköthető egy 75 W-os rendszerbe egy adott váltási frekvenciával és adott meredekségű váltószűrővel. Legalább a típusát megadhatnád.
Válaszol
Baxi Írta:Bocsi ez nem teljesen jó, szóval a centert hajtanám 130w-al, a hangszorok birnák e ezt? .oh.
Mit akarsz hangosítani, utcát?
Tudod, mennyi az a 130 W? Gondolom az erősítőd 130 W csatornánként. .kopp.
Válaszol
Sziasztok!

Preludium B31 hsz.-készletéhez (Vifa) szeretnék új zárt dobozt.
Másoljam le a gyári Videotonosat, vagy tudnátok valami jó kis doboztervet hozzá ?

Köszi
Válaszol
Üdv mindenkinek!

Először is a shalafi66-től kérnék segítséget.

Még nagyon ifjú koromban a barátommal (aki most már profi asztalos) készítettünk egy hangdobozt melynek a hangszórói (tesla) sajnos már csak haló poraiban leleddzenek. Maga a doboz MDF lapos és tölgy furnérozott és minőségi darab lesz egy kis csiszolás és lakkozás után. A doboz méretei 20x24x34 (mélys, szél, magas)és a belső térfogata 10,5 lit. Ezt a dobozt szeretném én a nosztalgia jegyében (20 évvel ezelőtt készítettük) felújítani, és nagy örömömre szolgált, hogy létezik még a Videoton. Persze azt nem tudom milyen minőségűek ezek a hangszórók, de úgy gondolom, hogy a SAL termékeknél jobbnak kell lenniük (Visaton-ra, Vifa-ra nem telik).

A lényegre térve szükségem lenne a térfogat figyelembe vételével 2 db mélyközép és 2 db dóm sugárzóra és hozzájuk tartozó keresztváltóra, valamint, hogy ezt postai úton le lehet-e rendezni. A későbbiek folyamán még tervezzük házimozi hangrendszer kiépítését is itthonra hasonló dobozméretekkel.

Ezzel a szöveggel küldtem üzenetet Pázmándi Úrnak, de válasz nem jött, igy regisztráltam magam a fórunba talán igy nagyob szerencsével járok. Ez a kis doboz lenne a teszt.

Várom bárki segítő válaszát!
Válaszol
Az [Kép: icon_email.gif] megérkezett, és sajnálom, de még nem jutott idő a megválaszolásra. Ma éjjel sorra kerül. Smile
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Válaszol
Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát, de komolyan mondom most igy 40 felett úgyan olyan láz fogott el mint annak idején a rádiótechnikában megjelent cikkre és ahogy nekifogtunk a doboz építésének, amely birony rengeteg házibulit vitt végig hiba nélkül a szomszédok és drága jó szüleim legnagyobb "örömére".

Köszönöm előre is, a további sikeres kapcsolat kiépítésének reményében.
Válaszol
petja Írta:Sziasztok!

Preludium B31 hsz.-készletéhez (Vifa) szeretnék új zárt dobozt.
Másoljam le a gyári Videotonosat, vagy tudnátok valami jó kis doboztervet hozzá ?

Köszi
Ne,legalább 35literes kéne neki.
Üdv Doki!
Válaszol
Szia Doki

Ha a régi doboz arányait figyelembe véve növelem az új doboz méreteit az jó?
Vagy "tetszőleges" méreteket választva legyen 35 liter?
És az előlapon a hangszórók elhelyezése?

Köszi
Válaszol
De zárt dobozról beszélünk!?
Válaszol
Én nem változtatnék, az a közel 20 liter nem véletlen, ilyen rossz felfüggesztésű hangszórót még életemben nem láttam.

(NNa és a vifa, az hogy jön ide? .zold.)
Válaszol
Shala: nem zargatásból, csak érdeklődnék, hogy tudsz-e vmit a hsz-ekről, illetve váltóra van már vmi 5leted?
Üdv: Crockoo
Válaszol
Baxi Írta:Hi Mindenki
Szóval ez nekem is gyanus de ennyi van a gyári kis könyvén, az erösitö yamaha rxv657, szóval ez 8 ohmon "könyv szerint" rms csatornánként 95w, tehát 4ohmon kicsivel több,gondolom én.
Jó'van, te is bevetted a marketing-et! .pia.
Ha megnézed a tápját, akkor rájössz, h tud kb. 45-50 W-ot csatornánként, ki tudja milyen torzítás mellett.
Ha ebből mozinál használhatsz max 25-30 W-ot, akkor sokat mondtam.
Az MNC én se tudom, h került a képbe! .?.
Válaszol
Szia Shala!

"Én nem változtatnék, az a közel 20 liter nem véletlen, ilyen rossz felfüggesztésű hangszórót még életemben nem láttam."

Ez most a Preludiumban lévő Vifára vonatkozik (fejből azt hiszem M21WG, vagy M21WJ, vagy ehhez hasonló,) Te is mérted ? Tényleg ne rakjam az enyémet is 35-50 literes dobozba? A programok iszonyatosan nagy dobozméretet javasolnak. Mi az igazság?
Üdv: Cirrus

Zárlat, szakadás, vagy egyéb műszaki hiba.
Válaszol
m21wg0908, és persze, hogy mértem, elég sokat is javítok. A preludiumos történet ottvan a honlapon a javítások között.
Válaszol
Hi Léva
Egyépként én is így gondoltam, vettem hozzá egy hangfalszetett rms-e 30w(yamaha nsp240) a centere már megföt egy filmután .aaa.
Válaszol
Shala!
Igazad volt, csak végig kellett olvasnom. Köszi!

Válaszol
Elérkezett a nagy nap, megszólalt a HA 22 - HG 2,5 hangfalunk, szépséghibája a dolognak, hogy csak egy db van belőle még mindig.
Más szépséghibája is van, de nagyvonalúan lépjünk túl rajta Big Grin

Ilyen lett, kis 40 literes:

[Kép: P1030145n.jpg]

A hangváltó mért adatokkal (hangszórók átviteli görbéje dobozba építve) készült, pirossal a tervezett másodrendű kiegészítés, Shalafi, légyszíves véleményezd (meg persze bárki más is, akit érdekel):

[Kép: xover2.jpg]

A keresztezés:

[Kép: keresztezes.jpg]

Az teljes átviteli görbe, ez még modellezés:

[Kép: xover-atv2.jpg]

Annyi már biztos, hogy kellemes, sokáig hallgatható, pihentető hangja van.
Üdv., Pagrus
---
Isten őrei lassan mormolnak.
Válaszol
A magas alacsonyan lévő púpja nagy hangerőn jól hallható rezonanciát fog okozni...ez tapasztalat. Közepes hangerőig persze semmi baja sem lesz. A mélyszekcióban fülre elég az a 820uH?
Üdv: spexcel!
Válaszol
Pagrus .
Nemértem a HG-vel párhuzamos 1.5 uF-ot ,mi a célja ? /C4/

Nekem egy hasonló váltó , nagyon nem jött be .
Válaszol
spexcel Írta:A magas alacsonyan lévő púpja nagy hangerőn jól hallható rezonanciát fog okozni...ez tapasztalat. Közepes hangerőig persze semmi baja sem lesz. A mélyszekcióban fülre elég az a 820uH?
Ez igen nagy kár, mert már éppen azon gondolkodtam, hogy megpróbálom még a magasat "letornázni", de ebben pont ez a púp akadályoz. Tetszik ugyanis ennek a HG 2,5-nek a karaktere, mondhatnám izgalmas, ellentétben a HA 22-vel, ami egy nyugis, szinte unalmas (de azért mindenképpen szimpatikus hangú) darab. A komolyabb hallgatózások majd a másik oldal elkészülte után lesznek, de ha növelem a mély induktivitását, lejjebb kell hoznom a magasat, lásd fent...
Üdv., Pagrus
---
Válaszol
Mócsing Írta:Pagrus .
Nemértem a HG-vel párhuzamos 1.5 uF-ot ,mi a célja ? /C4/

Nekem egy hasonló váltó , nagyon nem jött be .
A 10 kHz-nél lévő púpot hozza lejjebb, ez a HG 2,5 nem olyan, mint a régi, aminél itt éppenhogy feljebb kellett nyomkodni.
Egyébként az is hasznos infó, hogy mi nem jött be, annál már csak az segít többet, hogy mi jött be Smile
Üdv., Pagrus
---
Válaszol
Kérlekszépen , Spexcellel ellentétben sokallom a 820 uH-t .
Nekem 700 uH-vel , szintelen ,fakó volt a hang . Egy próbát megér , cseréldki 400 körülire . Mérve viszonylag jó volt az átvitel , csak hallgatni volt kellemetlen .
Válaszol
Szintén HA 22-vel?
Üdv., Pagrus
---
Válaszol
Nem ,620-assal . Azért próbáld ki .
Válaszol
hi all! Kérdésem lenne hogy miböl számoljuk ki azt, hogy hány liter térfogat kell az egyes hangszórókhoz?
Válaszol
Miután senki nem reagált (amit tudom milyen érzés) csekély tudásommal elindítanám a választ. Szóval egy hangszórónak van egy csomó paramétere (elektromos, mechanikus), aminek a legfontosabb 4-5 adatából ki lehet a fix, idevágó képlettel számolni a hozzávaló doboz méretét, illetve, hogy legyen-e a dobozon csöves luk, ha igen milyen átmérőjű és hosszúságú. Ezeket a képleteket fel lehet hajtani, de szinte fölösleges, mert vannak az úgynevezett "hangdoboz-számoló, tervező" programok, amik a számolást nagyjából egyformán és viszonylag egyszerűen elvégzik, ha bepötyögte az ember a kért adatokat.

Válaszol
Hmmm. Milyen a hangja ezzel a 820uh-vel? Eléggé kikorrigálja a baffle stepet?
Üdv: spexcel!
Válaszol
spexcel Írta:Hmmm. Milyen a hangja ezzel a 820uh-vel? Eléggé kikorrigálja a baffle stepet?
Még nem mértük, de készenlétben toporog néhány 1,5 mH-s tekercs is. A magas is másodrendű lesz, ne legyen ott az az első púp.
Üdv., Pagrus
---
Válaszol
Igaz, a hangját kérdezted, de a komolyabb hallgatózással várok, amig meglesz a másik fele is.
Úgy tűnik, hogy a magas első púpját igazán jól harmadrendű váltóval lehet rendbe tenni és így a keresztezési frekit nem nagyon lehet 3 kHz alá vinni továbbra sem.
Üdv., Pagrus
---
Válaszol
Kedves Topic-társak, és főleg Shalafi!

Elkészült!!!!
[Kép: ketten_www.kepfeltoltes.hu_.jpg]
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu
Mellette a "régi", ami helyére készült.
Egyenlőre idő és normális hangváltó hiányában egy Somogyi váltó van benne (asszem a HV211A, 3.3kHz-nél vált), ha lesz megint időm akkor majd építek hozzá vmit.
És meg kell cáfolnom, 130 cm2 ellenére nagyon szép méllyeket produkál!!!!
Üdv: Crockoo
Válaszol
spexcel Írta:Hmmm. Milyen a hangja ezzel a 820uh-vel? Eléggé kikorrigálja a baffle stepet?
Nem lihegitek túl ezt a bafflestep témát egy kicsit?Nálam ez fel sem szokott merülni,mint figyelembe veendő szempont,pedig csak azokat a mélyközepeket szeretem ám,amik középen is szólnak tisztességesen. Wink
Üdv Doki!
Válaszol
Én 3-6dB változásra igencsak odafigyelnék.
Crockoo, nincs mit megcáfolnod, mert a 634 valóban jobb alsó határfrekivel bír, mint egyes 200mm-es hangszórók.
Válaszol
Szerintem,ha a hathuszas elé nem elég a 0,82mH,akkor sejted mire jó az a hanxóró. .zold. .ordog.
Üdv Doki!
Válaszol
.?.
Válaszol
Félreértettél Doki .
Sok volt a 700 uH . Most kb. 420 . A 700 uH-vel úgy szólt a 620-as mintha nem mély-közép ,hanem háromutasban a mély lett volna . Rossz volt hallgatni , pedig mérve egész jónak látszott . Ezért ajánlottam Pagrusnak hogy próbálja meg kisebb induktivitással is .
Válaszol

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 90 Vendég