A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kétutas dobozok :)
Összeállt a 672P-639.
A Braun hozza amit elvártam tőle, még a bejáratás alatt, kb 25W-al terhelve is szépen szól, a 639 meg szokás szerint olyan, mint a frissen lefőzött kisüsti: KARCOS!!!! Smile
Majd idővel szépen beáll, amennyit én hallgatom ez kb másfél hónap.
Üdv: Crockoo
Válaszol
Nem mélyedtem még bele az aktív hangváltó témába, de szerintetek nem lehetne összeváltani vele egy braunt és egy magasat? Mivel az eddigi olvasataim alapján kivitelezhető, csak még nem hallottam ilyesmit.
Creative E-MU 1212M ---> Neotech KHS-CA-201 ---> Sony TA-F730ES ---> Gale 315 ---> Celestion F38
Válaszol
szevasztok!
nezegettem ezeket a h2000-es hangszorokat, olvasgattam a forumot es arra az elhatarozasra jutottam, hogy talan nekem is meg kellene probalkoznom egy ket utas állo dobozzal. szeretnek megkerni mindenkit, hogy amennyiben van valakinek ket utas dobozterve a h2000 hangszoroinak felhasznalasaval kerem jelezze! stinget hallhatok alltalaban ha ez segit az ajanlasban es kis szobaba lenne a hangfal kb. 12 negyzetmeter. ugy gondolom a melysugarso atmeroje nem kell, hogy nagyobb legyen 20cm-nel. elore is koszonom a segitseget varom a valaszokat!
Válaszol
TL
Válaszol
Mekkora lehet max a doboz mert 12 Nm-es szobába inkábbegy bookshelf méretű doboz ajánlott, szerintem TL kicsit nagy lenne oda Big Grin
Én kettőröl tudok amiben hogy kész dobozterv leírással:

http://diyaudio.barjak.net/h2000-hangfal...h2000.html
http://spexcel.hangszoro.net/h2000.htm
Válaszol
Nem kicsi az tény . Dehát mit csináljak ha nálam TL-nél kezdődik a doboz .
Válaszol
koszonom a gyors valaszokat!
ez a diy-audios talan meg jo is lenne igy elso ranezesre csak a dobozt kellene atmeretezni allora mert igy csak a szekreny tetejere ferne fel az meg nem tuj elonyos. a masik az spexcel meg szinten jo lenne csak ott mar nekem sok a hangvalto igy elsore plusz meg diszkeret is kene ra...
Válaszol
atmereteztem ezt:http://diyaudio.barjak.net/h2000-hangfal/index-h2000.html
1.9-es anyagbol a belso elek:920x212x212 szerintetek rendben van?
Válaszol
A HA 20 484p rendelhető kerek kosárral is arra nem kell díszkeret Big Grin
598 as rendelési számú..http://www.kepfeltoltes.hu/view/070402/h...es.hu_.jpg Nekem ennek jobban tetszik a frekimenete (nekem is ilyen van).

Ha a földre akarod rakni akkor olyan magasra tevezd hogy ülve kb fülmagasságban legyen a magas. A magasat és a mély hsz.t szokták egymás közelébe rakni a Baffle stepp csökkentésére.
Válaszol
igazad lehet, bar en itt a honlapon nem talalom ezt a hsz-t. ezzel a dobozzal inkabb a hangvalto a baj nekem tul sok.
nem merek belevagni semmi "extraba". meg a doboz oldalainak az aranyai is elegge idegesit mert ez a http://diyaudio.barjak.net/h2000-hangfal...h2000.html hangfal a klinger konyv szerinti 0.62:1:1.62 aranyokat koveti ami nekem ugye nem fer el mert szeles. ha alkalmazom ez a 958x250x250-et akkor vajon lesznek-e karos rezonanciaim es milyen mertekben? tuti hogy lesz de mennyire? allo hangfalhoz nincsenek ilyen aranyok?
Válaszol
Az 1:1, 1:2, 1:3 arányokat célszerű kerülni, de itt is jól járhatsz azzal az 1:1,62 aránnyal. A harmadik méret tulajdonképpen lényegtelen, de lehetőleg az se legyen pontosan egész számú többszöröse egyik méretnek se a kettő közül.
Válaszol
Építhetsz 6dB-s váltót , az egyszerü , és nem is olyan rossz .
Válaszol
Tisztelt Mindenki!

Nem olyan régen akadtam rá erre az oldalra, és nagyon megörültem neki!

Ugyan nem túl magas fokon (mint ti) de elkészítettem egy két hangfalat már életemben. Viszont úgy látom én hozzátok képest gyerekcipőben járok! Nagyon megörültem, amikor a fórumot végigolvastam, és azt tapasztaltam, hogy itt kedves, segítőkész, és korrekt emberek vannak. Sokat tanultam a fórum olvasása közben, ezt mindenkinek szeretném megköszönn.

A fórum olvasása alatt fellángolt bennem az érzés, miszerint újra hangfalat kell építenem! Az eddigi hangfalaimtól klasszisokkal jobbat!!! (régi vidi, SAL, M.N.C., Tesla, ....) A célom egy keskeny állódoboz forma, amely kellő mélytartománnyal, szinpadképpel rendelkezik ahhoz, hogy egy kb. 10-12 nm.-es szobát betöltsön. "Sajnos" a hangfalak a szoba falaitól relatív messze kerülnek (kis szoba=kötött lehetőségek). A hangfal természetessen két utasra tervezem. A magassugárzó az előttem nemrég említett cég (M....r) DT-107 -es terméke. Jellemzés nélkül, ez van itthon elfekvőben, arra várva, hogy beépítésre kerüljön. Ellenben a mély (mélyközép) hangszóró a H2000 kíválló termékei közül kerülnének ki. A választásom nem végleges ezért nem is közlöm. Ellenben kíváncsi lennék az állatalatok megépített hangfalak jellemzésére. Tudom, hogy sokat foglalkoztatok azzal, hogy az átvitel a 3dB-n bellül legyen, de senki sem írta le milyen a hangja! Jó lenne, ha legalább egy hasonlattal leírnátok, vagy az álalatok ismert másik hangfalhoz képest hogyan szól a tiétek. Tudom ez relatív, személy, fül, és zenefüggő stb.., de mégis csak több inspirációt ad.

A hangfallal amit építeni szeretnék a klasszius jazz, pop, és rock műfajokat szeretném hallgatni, de (tudom, hogy ez nem túl helyes, de bűn nélkül mit ér az élet? .otlet. ) roppant fontos számomra a mélyhangok kellő karaktere, a szinpadkép után természetessen.
Kérlek segítsetek, és ajánljatok számomra egy megfelelő hagszóró- doboz- frekiváltó kombinációt!

Szó mi szó!

Szertnék gratulálni a fórum életben tartóinak, és olvasóinak a remek hobbihoz! .taps.

Üdv: Soma

[/b]
Mit ér a bosszú hatalom nélkül?!
Válaszol
Itt mindenkinek van valami bugja . Nekem speciel a TL. Én azt ajánlom .
Válaszol
Szóval újra és újra átnéztem a H2000 hangszóróválasztékát és végül az álltalatok oly sokat említett és ajánlott 620-as mellett döntöttem. Azonban van egy kis aggájom a hangszóró frekimenetével kapcsolatban. Akár melyik méretező programmal is néztem a hangszórónak van egy kis esése 200 Hz-től. Nem sok ugyan, de atol tartok, hogy ez a gyenge esés a szub tartományban a hangfal hangzásvilágát úgy változtatná, hogy annak hangvisszaadása mélyszegény lenne. Az álltalam méretezett 19 l -es doboz 47.5 Hz-en éri el a F3 pontot, és 36 Hz-en -8dB -t ez szerintem több mint elég! De... Még így is fenntartásaim vannak.

Nem tudom lehet-e ezt az apró problémát orvosolni egy a frekiváltóba épített soros Notch szűrővel?

Szóval ha volna valakinek tapasztalata, elmélete szívessen fogadnám! .ful.

Köszi: Soma
Mit ér a bosszú hatalom nélkül?!
Válaszol
Szia!

Szerintem érdemes elgondolkozni még a HA22-599 mélyhangszórón is Smile
adatlap: http://hangszoro.net/bass/ha22-599.jpg

Jóéjt!
Üdv, Péter
Válaszol
Lehet, kicsit nagyobb, 22 literes dobozzal, 45 és 50Hz közé hangolva, amit ajánlgatni szoktam ehhez a hszhez; de ebben a tartományban a szoba rezonanciái úgyis átszabják az átvitelt, lehetne, de nem kötelező teljesen egyenesre hangolni. Utólag a váltóval könnyen ki lehet igazítani. Notch szűrű ehhez nem kell, igazából azzal nem is lehetne megoldani sztem.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Válaszol
Kedves Soma79 és Többiek!

A HA18-620 kicsi arra a feladatra, amit előzőleg írtál.
A HA25 "Braun" talán jobb választás.

Én reflex-dobozt építenék, mert ezzel lehet a legkisebb méretek mellett jó mélyátvitelt produkálni és kellően dögös hangzást.

Neked kell döntened, hogy mit szeretnél, mennyiért, milyen kompromisszumok mellett.

Kellemes Húsvéti Ünnepet!

Üdv! SMA
Válaszol
Nem kicsi. Nem helyénvaló dolog még húsvéti jókivánságok mellett sem indoklás nélkül, csakúgy leírni ami épp eszedbejut...
Válaszol
Kedves shalafi66 és Többiek!

Neked sem.

Pop, Rock, Jazz - gondolom "szobahangerőn" - nem ennek a kicsi hangszórónak való.
Mértem, hallgattam, nem bírja.
Nagyon jó viszont a TV-hangszórója helyett, mint külsö hangsugárzó, vagy kisebb szobába házi mozi cucchoz, minden csatornába. Szubnak pedig talán a "Braun" reflexnek, vagy csillapított reflexnek megépítve.

Mint írtam, nem nekem, sem neked, hanem Őneki kell eldöntenie, hogy mit akar és kinek-minek hisz, a saját fülén kívül.
Üdv! SMA
Válaszol
SMA - tőled kérdem, hogy a HA22-599 hangszóró szerinted nem lenne jó választás?
Braunhoz tenni a détészázhetest sem lesz egyszerű feladat.
Jó az a magassugárzó (már hallottam, azért mondom), te meg valószínű ismered Big Grin
Szóval a Braun membránmérete elég nagy ahhoz, hogy 3-4kHz-ig elmuzsikáljon,
úgyhogy jó volna 2kHz-nél elváltani, azt meg a 107-es nem biztos, hogy szeretné.

HA22-vel meg akár a 2-3kHz-es másodrendű váltás is könnyen menne.
Üdv, Péter
Válaszol
Az nem tény, hogy mérted, és hallgattad, ez csak szubjektív vélemény. Kétutashoz jó választás a hangszóró, és a hangnyomás, amit lineáris tartományon belül produkál (25W), bőven túlvan a szobahangerőn (104dB). A mechanikai határokon belül pedig képes kezelni a lengőcséve által megengedett névleges teljesítményt az 55W-ot (108dB). Ezután nem értem, miért kicsi? Big Grin Gondold végig, mielőtt .ir. sz sztem.
Válaszol
Kedves topeti és Többiek!

Ismerem, más és jobb, mint a 2,5-es. Smile
Igen célszerűbb a HA22-es hozzá.

shalafi66!
Ennek a HA18-620-nak kicsi a membránfelülete, ezáltal a "kitöltési tényezője" gyenge, alacsony értékű.
Ezt már nagyon régen szóbahoztam más hangszórókkal kapcsolatban, tán más fórumon is, de senki nem értette, vagy nem tudta miről beszélek. Nyilván Te tudod, tehát nincs értelme magyarázkodni egyikőnknek sem.
Talán jobb választás egy HA22-es, vagy a "Braun", de Neki kell döntenie.
Esetleg a sok mellébeszélés helyett segíthetnénk.
Ja,ja Én beszélek mellé.

Jó lenne tudni, pontosan mit akar elérni Soma79, mekkora dobozt tud elhelyezni, sztereóban gondolkodik-e, jó minőséget szeretne elfogadható áron, vagy minden mindegy.

Üdv! SMA
Válaszol
SMA Írta:Igen célszerűbb a HA22-es hozzá.
Hurrá éljen!! Sikerélmény! Big Grin LOL Smile)))
Üdv, Péter
Válaszol
Én leírtam, amit tudtam, és valóban te beszélsz félre SMA. A DT107 torzítása, lehet, hogy nincs 1% alatt, és a dinamikus viselkedése sem ismert, tehát kijelenteni, hogy jobb elég felelőtlen dolog. Az átvitete szebb. Persze tudjuk, hogy a monacor nagyon sokszor túl szépen és vastagan rajzol, a közölt adatlapok valóságtartalma néha közel egyenlő a 0-val. Ehhez a dómhoz a HA22 szerintem nem jó választás. Mindenképp szélessávúbb mélyközép kellene, és kisebb membránfelületű, hogy kevésbé legyen irányított középtartományban.
Válaszol

Na ez az!
Végre szakmailag helyesen írod a tudnivalót!

Ismerem és hallgattam elég sokat a 107-est, és két külön világ, a két hangszóró hangja, de nem kell elhinni, tessék mindkettőt megvenni, majd meghallgatásuk után csak az egyiket megtartani!
Melyik lesz az, erre kíváncsi leszek, semmi befolyásolást ne tűrjön el senki sem, sehonnan, senkitől!
Kizárólag a hangja alapján kell dönteni, nem a pofája, bocsánat - kinézete - alapján és nem a híressége, avagy hírhedtsége alapján.
Üdv! SMA
Válaszol
Szóval igazam van. .zold. A két dóm valóban nem egy katregória. Smile
Válaszol

Természetesen. Smile
Továbbra is szakmai válaszokat várunk, nem kitérő válaszokat.

topeti!
A HA22 legfeljebb 2kHz-ig használható, a DT most nem emlékszem már, honnan indítható, de minimum 2kHz-től már teljes bedobással dolgoznia kell.
Ez nem biztos, hogy rendben lesz, inkább a 3kHz néz ki jobb váltásnak, ott viszont a HA már hurutosan szól.
Őszintén szólva, MA ezek egyike sem kellene nekem. Sad
Üdv! SMA
Válaszol
SMA, honnan tudod, hogy szól a 220-as mélyközép? 4k-ig használható. Big Grin Marajdunk a szakmai válaszoknál. [Kép: lol01.gif] A szűrők pedig nem úgy működnek, hogy egy ponton elvágod, és fölötte/alatta már nem szól a hangszóró... Tisztázni kéne nálad néhány dolgot. Most én jobbnak tartom a 180-as mélyközepet, mellesleg Soma is ezt akarta eredetileg, tehát nincs semmi okom eltéríteni ettől; persze a 220-assal is megoldható lenne.
Válaszol
SMA Írta:Kedves shalafi66 és Többiek!

Neked sem.

Pop, Rock, Jazz - gondolom "szobahangerőn" - nem ennek a kicsi hangszórónak való.
Mértem, hallgattam, nem bírja.
Nagyon jó viszont a TV-hangszórója helyett, mint külsö hangsugárzó, vagy kisebb szobába házi mozi cucchoz, minden csatornába. Szubnak pedig talán a "Braun" reflexnek, vagy csillapított reflexnek megépítve.

Mint írtam, nem nekem, sem neked, hanem Őneki kell eldöntenie, hogy mit akar és kinek-minek hisz, a saját fülén kívül.
Üdv! SMA

Pop, Rock, Jazz - HA 18 ezt szobahangerő fölötti szinten is simán teljesíti, legalábbis 20-25 nm-es szobáig mindenképp! Szerintem itt nem is igazán az a kérdés, hogy bírja-e, vagy sem, inkább az, hogy milyenek az elvárások az f3 ponttal szemben.... .forog.
Válaszol
Szobában a 45Hz megvan. Ettől viszont a 220-as mélyközép sem hoz sokkal többet.
Válaszol
Jobban megnézve az M-es változat viszont érdekesebb, az megéri a nagyobb dobozt.
Válaszol
B.A.T. (II.) Írta:Szerintem itt nem is igazán az a kérdés, hogy bírja-e, vagy sem, inkább az, hogy milyenek az elvárások az f3 ponttal szemben.... .forog.
Továbbmennék. Milyenek az elvárások a mély hang "EREJÉTŐL" ?!
Mert a 130cm2 és a 230cm2 membránfelület által lesugárzott mélyek közt nagy az "erőbéli" eltérés.
Üdv, Péter
Válaszol
SMA Írta:A HA22 legfeljebb 2kHz-ig használható, a DT most nem emlékszem már, honnan indítható, de minimum 2kHz-től már teljes bedobással dolgoznia kell.
Ez nem biztos, hogy rendben lesz, inkább a 3kHz néz ki jobb váltásnak, ott viszont a HA már hurutosan szól.
Valóban, jobban megnéztem a frekimenetet, a váltást tényleg célszerű 3kHz-re tenni.
2-3 kHz közt van egy kis hupli, de nem hinném, hogy nagyon zavaró.
Ha jó a fázismenet a váltás környékén, akkor bizony szép hangot kell kapni.
DT107 3kHz-es váltást szerintem sokszó nélkül elbirja. HA22-vel meg lehet trükközni...
Lehet, hogy bőven elég oda egy elsőrendű vagy másodrendű váltó + egy zóbelizátor. Tongue
Persze én csak az SPL adatok alapján irom amit irok, más kérdés az "éles" tesztelés.
Üdv, Péter
Válaszol
Apropó, ha jól tudom spexcel készitett HA22-ből 2utast. Hogy milyen magassal nemtudom.
Szerintem Ő is a 2-3 kHz-es freki környékére tette a keresztezési frekit.
Meg kéne kérdezni ha erre jár.. mostanában nem látni erre.
Üdv, Péter
Válaszol

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 75 Vendég