A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kétutas dobozok :)
.sor. Sok a szöveg. Big Grin Bocs Peti, de ismered a mondást, Sok beszédnek sok az alja. Smile Olyan mértékegység nincs, hogy a mélyhangok ereje. A 220mm-es mélyközép mélytartományban jobban terhelhető, de a lineáris határokon belül a 180mm-es hsz is majdnem ugyanarra képes, néhány Hz különbséggel.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Válaszol
Spexcel a Ha 20 484p ből építkezetthttp://spexcel.hangszoro.net/h2000.htm
Ennek (484p) van körperemes változata 598 (nekem ilyen van)
Válaszol
Shalafi pl. szinuszgenerátorral állits elő 50Hz-es hangot, és köss az erősítőre egy 10 centis hangszórót.
Hallgasd meg. Aztán ugyanezt tedd meg egy 18 centis hangszóróval,
majd ismételd meg egy 25 centissel. Aztán hirtelen válts vissza a 10 centisre.
Lesz különbség? És ha igen akkor mi? Itt jön elő a mélyhang "ereje"
Nem mindegy hogy egy 10 centis hangszórón vagy egy 25 centisen
hallgatod a mély hangokat! Erre próbáltam célozni az előbb.
Üdv, Péter
Válaszol
Én is erről írtam az előbb, csak másképp kell megközelíteni a problémát.
Válaszol
etilin Írta:Spexcel a Ha 20 484p ből építkezetthttp://spexcel.hangszoro.net/h2000.htm
Ennek (484p) van körperemes változata 598 (nekem ilyen van)
HA20? Akkor rosszul emlékeztem, aszittem HA22... pardón Smile A lényegen nem változtat.
Ugyanis a membránjuk közös! Csak a "csomagolás" más :-)
És itt a válasz, HG2.5-639 a magas. Köszönöm a linket Smile
Üdv, Péter
Válaszol
Ennek a hangszórónak mondjuk semmi köze az 599-hez, és sokszor a kosár is számít...
Válaszol
Sziasztok!

Kicsit későn ugyan, de válasz néhány felvetődött kérdésre:

Egy igen kis méretű (kb.10nm-es) szobában szeretném hallgatni a hangfalakat, kicsit emelebb hangerőn, de nem kiabálóssan ( a panel átkai, és a jó szomszédi viszony...). Mint írtam számomra nagyon fontos a mélyhangok kellő "mélysége", ereje, dinamikálya.

Azért gondoltam a 620-ra, mert összehasonlítva a programok álltal tervezett dobozok méretét, és annak mély frekvenciális jelleggörbélyit a 620 nekem szimpatikusabb volt mint a 484-es, vagy a 599-es. Sajnos saját tapasztalataim nincsennek a hangjukkal kapcsolatban, ezügyben felkerestem levélben néhány érintett személyt.
A DT107 azért lett választva, mert: 1 ez van itthon, 2 közel 7 éve vettem erre a célra, csak még nem volt "kedvem".

Szóval ma megint rágódtam, de azt hiszem eljutottam a túlkapás oldalára a dolgoknak!

Állítsatok LE!!!! .aaa.

A túlkapás:

2db 620 - 52 liter nettó F3-44Hz
1db DT107

2kHz frekivágás 18dB fent, 6dB lent

Szerintetek? .kopp.
Mit ér a bosszú hatalom nélkül?!
Válaszol
Én legalább 3kHz-ig használnám azt a 620-ast, ekkor a magas váltójához elég lenne a 12dB/oktáv is.
Persze szvsz :-) De 2kHz-nél váltani ezekből a hangszórókból butaság lenne.
Mindazonáltal a HA17-634-est ismerem, és egy picike szobába ha rosszul van elhelyezve
lehet mélyhiányosnak fog tűnni, ezért én a HA20-HA22 közül választanék mélyközepet.
De mondom, nem kell rámhallgatni Big Grin .torz. Tongue
Üdv, Péter
Válaszol
Hát igaz ami igaz nem sok variációm lessz a hangfalak elhelyezésére!

Egy helyen van neki szabad hely és kész! (Kis szoba = kis lehetőségek)

Viszont arra gondoltam, hogy a kis membránfelülettel kis szobában talán jobban járok, mert a nagy membránfelületnek tér kell.

Egyébként 2db 620 = 264 ncm, 1db 599 = 229 ncm

Szóval nem tudom relatív melyik lenne jobb?!

Ui.: Bocs a csúnya helyesírási hibákért, nem vagyok egy Kazinczy díjas író! .kopp.
Válaszol
szevasztok!
olvasgattam az utobbi hozzaszolasokat, latom mar lassal legyilkoljatok egymast...Smile))
egy kerdesem lenne: ki milyen progival tervez dobozt? szeretnek en is utanaszamolni, hogy tanulhassak toletek!!!
nem ertem miert van az hogy minden progi mas eredmenyt ad???
Válaszol
topeti Írta:Mindazonáltal a HA17-634-est ismerem, és egy picike szobába ha rosszul van elhelyezve lehet mélyhiányosnak fog tűnni, ezért én a HA20-HA22 közül választanék mélyközepet. De mondom, nem kell rámhallgatni Big Grin .torz. Tongue
Ez kizárt. Csak akkor történhet ilyen, ha rossz a váltó, vagy a hangszóró nem olyan volt, mint amilyennek lennie kell. A 634-nek 36Hz az alsó határfrekije.
Válaszol
ged Írta:szevasztok! olvasgattam az utobbi hozzaszolasokat, latom mar lassal legyilkoljatok egymast...Smile)) egy kerdesem lenne: ki milyen progival tervez dobozt? szeretnek en is utanaszamolni, hogy tanulhassak toletek!!! nem ertem miert van az hogy minden progi mas eredmenyt ad???
Smile Nincs itt szó gyilkolásról, csak némi vélemény-különbség van. A programok ha jól használják őket közel azonos értékeket számolnak, persze van, amelyiket eleve nehéz jól használni.
Válaszol
Soma, nagy a doboz a sima 620-nak. Annak hangszórónként 22 liter a max, tehát össz 44.
Elvileg a 620-as hszből tudok egyediben olyat készíteni, aminek nem okoz gondot a 25-26 liter sem, és a 40Hz-es f3 pontot könnyedén eléri. Ráadásul 60W-ig, azaz névleges terhelhetőség alatt lineáris tartományon belül marad.
Válaszol
"A programok ha jól használják őket közel azonos értékeket számolnak, persze van, amelyiket eleve nehéz jól használni.">>>Melyiket hasznaljam, hogy jo ertekeket kapjak? Jbl, Winisd?
Válaszol
Ok. Bocs, nem kerdeztem semmit.
Válaszol
Kedves Mindannyian!

topeti már pedzi, amiről beszéltem, az a bizonyos kitöltési tényező, ami - legalábbis a profi technikában - lényeges adat.
Összefügg a hatásfokkal, membránfelülettel, egyebekkel.
Na, mindegy, shalafi66 nem biztos hogy jobban leírja.

Én maradnék inkább 1db.620-mellett és a dóm hozzá.
Két mély már nem szól olyan "szépen" mint egy.
Kompromisszum kérdése ez is, mint minden más hangsugárzó.
Esetleg a 107-es magasat cseréld el két HG1,9-magasra.
Üdv! SMA
Válaszol
A 19mm-es dóm nem jó ötlet. A kitöltési tényezőt már a terminálon is magyaráztad SMA, de amíg nincs pontos meghatározása, addig igazából használhatalan. Én másfelől közelítem meg a dolgot.
Válaszol
Lehet OFF de 2 mély miért nem szól olyan "szépen" mint 1 ?
Válaszol
A két kis hangszóró jobban terhelhető, érzékenyebb. Ezek biztosan előnyök. Esetleg használható a D’Apollito elrendezés is. Tehát két mélyközéppal sem kötelező, hogy elromoljanak a dolgok. Smile Csak megfelelő módon kell használni őket.
Válaszol
Shala nagyon egy rugóra jár az agyunk! A két 620 nekem 45 L-ben F3-ra +-46 Hz jön ki. Hááát ez azért jobban hangzik:

"Elvileg a 620-as hszből tudok egyediben olyat készíteni, aminek nem okoz gondot a 25-26 liter sem, és a 40Hz-es f3 pontot könnyedén eléri. Ráadásul 60W-ig, azaz névleges terhelhetőség alatt lineáris tartományon belül marad."

Szóval a két 620-ast úgy terveztem 2,5 utasként használnám a Dt-vel. Ezért 1 - két külön kamrába lennének a 620-ok, hogy véletlenül se szoljanak egymás szavába dobozon belül. Elég lesz azon kívül is illeszteni őket. 2 - a 3000 ig hajtott mélyközép ne szóljon a teljes kamrába, mert ez lehet nem tenne jót a középtartománynak.

Kérdés!

Ha két 8 ohmos hangszórót kölön vágási frekivel párhuzamosan kötöm, az alsó vágás után az egyik hangszóró kiesik. Ez jelentkezik a rendszer össz ellenállásában?
Fordítva: Nekem annó azt mondták az Okosok, hogy a Fokal a két tekercses(2*8 ohm)azért olyan jó, mert az alsó tartományban, amikor mind a két hangszóró szól az efektív ellenállása 4 ohm, tehát nagyobbat szól. Amikor az egyik hangszóró kiszáll, akkor pedig csak ez egyik kap jelet, ezért az efektív ellenállása 8 ohm.

Ez igaz lehet? Szerintem akkoris ellenálláskét jelentkezik a hangszóró tekercse, ha a hangszóró nem kapja meg a frekvenciákat.
Válaszol
A végét nem értem pontosan. A duplacsévés hangszóró nem tudom hogy jön a képbe. Mivel azt írod, 2,5 utas rendszerről lenne szó, így mélytartományban valóban 4 Ohm körül lesz az impedancia. A két hsz különválasztása viszont nem biztos, hogy jó ötlet, mindenesetre problémásnak látszik számomra. Elég egyformák ezek a hangszórók, nem kell félni tőlük ennyire.
Válaszol
Talán egyenáramú ellenállásra gondolt :o
Válaszol
Bocs most már látom, hogy hol rontottam a magyarázatot.

Szóval azt próbáltam elmondani, hogy a két 8 ohmos hangszóró párhzamban 4 ohm. Akkor is ennyi, ha az egyik 8 ohmos teljes frekin szól a másik pedig csak egy bizonyos pontig. Szóval a bizonyos freki alatt a párhuzamos kötés miatt 4 ohmos, a bizonyos freki fölött (ahol már az egyik hangszóró nem kap jelet) pedig 8 ohmos a rendszer.
Válaszol
Még vmi, azt hiszem, nem ajánlom a 2,5 utas megoldást így elsőre, sőt ahhoz nem ártana, ha mérni is tudnál.
Válaszol
Ok. Hallgatok rátok profikra! Én csak agyalok, meg elmélkedek, de a H2000 hangszórókkal kapcsolatos tapasztalataim nincsenek (sajnos) még.

Shala menne az a módosított 620-as?

Visszatérve a "buta" kérdésemre (mert azt hiszem amatőr volt) csak egy tévhitet szerettem volna szétoszlatni a feljemben, nem a jelenlegi projectem témája volt.

Sajnos valóban nem vagyok kellően felkészülve a hangfalak mérésére, ezért is kérdezek ilyen sokat. Nektek már van sok-sok tapasztalatotok, és ezt szeretném magamba szívni, illetve a segítségeteket kérni.

A lényeg a számomra tökéletes hangzás!
Válaszol
Persze az az új 620 nemsokára elkészül, már van négy darabra "rendelés".
Válaszol
ged Írta:ki milyen progival tervez dobozt? szeretnek en is utanaszamolni, hogy tanulhassak toletek!!!
nem ertem miert van az hogy minden progi mas eredmenyt ad???
Tipp: BassBoxPRO 6 Smile Ez jól számol.
Üdv, Péter
Válaszol
Shala engem is érdekelne 4 db ebből a csodából!

Kérlek jelezd, ha van róla infód!

.nyuszi. .nyuszi. .nyuszi. .nyuszi. .nyuszi. .nyuszi. .nyuszi. .nyuszi. .nyuszi. .nyuszi. .nyuszi. .nyuszi. .nyuszi. .nyuszi. .nyuszi. .nyuszi. .nyuszi. .nyuszi. .nyuszi. .nyuszi. .nyuszi. .nyuszi. .nyuszi. .nyuszi. .nyuszi. .nyuszi. .nyuszi. .nyuszi. .nyuszi. .nyuszi. .nyuszi. .nyuszi. .nyuszi. .nyuszi.
Válaszol
Kedves shalafi66 és Többiek!

Tényleg, mi van az Én rendelésemmel, a két HA18-620-al?
Mikorra várhatom, mert "birkaságom" múlóban van.
Üdv! SMA
Válaszol
Én egyelőre nem nagyon érek rá, azután tudom küldeni ha elkészültek a kosarak, amikre várok. Viszont ha nem kell nekem is megnéznem, akkor azonnal postázzák a kollégák. De ugye ez a téma nem idevaló....
Válaszol
Hello mindenkinek!
Érdeklődni sueretnék ,hogy tölcséres hf-ba 18-20
cm-es hsz-ót mit ajánlotok,nem szélessávú hanem mélyközép kellene
kétutas dobozhoz.
Előre is köszi a válaszokat.
Válaszol
Sziasztok! Ismét kérdésem lenne!

Ha adott egy gyári hangfal (gyárilag megépített doboz, -hangszórók, -frekiváltó, stb.) abban ügye a frekiváltó a meghatározott méretű, és elrendezésű dobozban elhelyezett adott hangszórókra van élezve. Namost, ha fogom a hangszórókat, a frekiváltót, egy nagyobb ( 2x akkora) dobozba rakom az egésszet mi lessz a hatása a rengszerre? A frekiváltó még mindig olyan klasszul ki lenne élezve a rendszerre, vagy mivel nagyobb a doboz térfogata, megváltozik a hangszóró inpedencia/frekvencia görbéje?

Mi a véleményetek?
Válaszol
Kedves Soma79 és Többiek!

Nem. A "kiélezés" kicsit túlzás.
Igen. Megváltozik, sok minden.
Attól függően, hogy hány utas a hangsugárzó, bizonyos hangzásbeli és mérhető átviteli problémák léphetnek fel.
Üdv! SMA
Válaszol
"Miért játszol bújócskát" (tőled idéztem) SMA, semmi konkrétumot nem írtál. Big Grin

Soma, attól függ, a gyártó mannyire volt percíz, másik dobozban másik előlappal, nagyon valószínű, hogy új váltó kell, de ennek csak akkor van jelentősége, ha az a bizonyos hangszóró tényleg kétszerakkora nettó doboztérfogatot kíván. Ennyire pedig csaknem spórolt a gyártó....
Válaszol
Szóval cak azért kérdeztem, mert rátaláltam egy hangfalra: B&W DM303 aminek a nettó térfogatát a duplájára növelték. Hallgatásra jót tett neki, nekem legalábbis tetszik. De nem tudom miért tették, illetve van e ennek a tettnek következménye ( negatívum amit nem hallok, de ott van).
Válaszol

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 157 Vendég