A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kétutas dobozok :)
ha jól emlékszem húsz miliméter körüli volt a nyílás
Válaszol
Sziasztok!
Csak én érzem, hogy ez erősen közelít az akusztikus rövidzárhoz???
Bocsássatok meg a tudatlannak, de nekem ez gyanús.... Smile
A macska egy hülye madár, csak akkor repül, ha belerúgok...
Válaszol
Kedves doki63 és Többiek!

Megtaláltam egy "pontosabb" leírást a Rádiótechnika 76-os Évkönyvében, de az a Twinaxiette 10"-es Goodmans hangszóróhoz készült, a dupla előlappal.

Én nem erre gondoltam, hanem arra, amit írtam.
Nem tudom, hogy az akusztikus-rövidzár hogyan jelentkezik egy ilyen konstrukcióban, de ha más nem, akkor majd Én megpróbálom.
Épp most sikerült szert tennem egy DSO2100 műszerre, amiben van FFT-analizátor és mérni fogok vele, legalábbis remélem, hogy tudok mérni vele, LAP-TOP függő, ami van hozzá, az elég "kicsi". Ha sikerül, gyönyörű képeket fogok készíteni a mérésekről.
( Aztán majd valakinek elküldöm és megkérem, hogy tegye be az adott oldalra. ) Smile

Üdv! SMA
Válaszol
Szeva SMA.Priviben kellene beszénünk egy sort.kérdezni szeretnék.
Válaszol
Kedves doki63 és Többiek!

Él az E-mail címem.

Nos, a kapott LAP-TOP gép döglött, a nagy gépemhez pedig, újabb szoftver szükséges, majd megpróbálom valahonnan letölteni, mert a gyártó cég közben "eltűnt". Sad
Hja, nem áll össze egyszerűen ez a mérési-dokumentálási lehetőség.
Üdv! SMA
Válaszol
SMA Írta:Kedves Mindannyian!

Nemrég olvastam egy régi reflex-doboz építési leírást, de sajnos hiányos.
Arról szól, hogy a mélyhangszórót belülről kell a dobozba tenni, mégpedig úgy, hogy a rögzítőcsavarok által el van távolítva a falaptól és a pereme körül jelenkező rés a reflex-nyílás, amit a csavarok beljebb/kijjebb való csavarásával lehet optimálisan behangolni.
Ismeritek ezt a megoldást?
Érdekes és jó is lehetne, mert megspóroljuk a reflex-lyuk helyét és a csövet, ha azzal hangolnánk. Kisebb felületű lehet a hangsugárzó előlapja is.
Van kedve valakinek ezt kipróbálni?

Üdv! SMA
Egy cső alakú reflexdoboz esetén elképzelhetőnek tartom a hallgatható megvalósítást. Ebben az esetben viszont a kosár valamilyen merevítést is igényel. Mondjuk egy cső alakút hátrafelé. Ez csak fikció a részemről.
Válaszol
Üdv!
Csak-csak belekeztem azárt egy doboz építésébe,egyszerű kis ~40literes,csillapítóanyag alulsó,hátulsó és fölső oldalakon lenne majd,
így nyár végér unaloműzésképp
Kérdésem a következő:mivel a mély egy 502P(!!) a magas meg egy 639-es az baj hogy a mély csak 4 Ohm-os és kb 2db-el érzékeltnebb, shalafi ajánlotta hozzá a magasat, azt mondta jó lesz... ha a mester mondja..
és azt is, hogy segít majd "helyrehozni" ezt a magasat, de más ötletére is kiváncsi vagyok hogyan lehetne ezt lebutitani 4ohmos 90db-esre?
A másik amiben nagysegítséget szeretnék kérni az a váltótervezés, mert ehhez végkép nem értek.

előre is köszönöm a válaszokat Smile
Válaszol
Eljutottam egy pontra. Sad
Mivel a 672P-639 sehogy sem akaródzik olyanná válni, mint én azt szeretném, így az projekt bevégeztetett.
Megpróbáltam a 6 és 8 Ohmos 639-eket felcserélni, nem sok sikerrel jártam, bár a 8 Ohmos példányok a felső tartományokban szebben szólnak, mint a 6 Ohmos társaik.
Legalább egy tanulság: ez a konstrukció abban a formában, ahogy nálam volt, járhatatlan út.
Üdv: Crockoo
Válaszol
A 8-asok biztos, hogy szebben? 8) Nem csak hangosabban?
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Válaszol
mikor van két hangszóró 1 akusztikai síkban?
Válaszol
Klinger: Hangdobozépítés 38-39. lap.
Válaszol
Sziasztok!
Egy ideje barátkozom a hangfalépítés gondolatával. Elolvastam a Klinger féle könyvet is, ezt a fórumot is végig (jó hosszú...), és még pár weboldalra elkeveredtem.
Valószínűleg több kérdésem lesz idővel, egyelőre egy dolog nem hagy nyugodni.
A passzív membrános hangdobozokról miért mindenki csak említésképp beszél? Sehol nem találok utalást arra hogy mi az előnye, mi a hátránya, esetleg hogyan kell ilyet tervezni. Tudtok ebben segíteni?
Válaszol
T-S paraméterek alapján modellezve mérve lehet tervezni. Talán ha jól sikerül az előnye a jobb impulzusválasz mélytartományban, b-reflex dobozokhoz képest.
Válaszol
shalafi66 Írta:T-S paraméterek alapján modellezve mérve lehet tervezni. Talán ha jól sikerül az előnye a jobb impulzusválasz mélytartományban, b-reflex dobozokhoz képest.
Hát ebben azért nem lennék biztos,mert az eleve "késő" levegő egy másik impulzustechnikai szempontból gázos eszközt rezonáltat...én elsősorban előnyként a jobb helykihasználást tartanám.Hangoljunk egy 8 literes dobozt 50Hz-re,hogy a csőátmérő legyen mondjuk 10cm...!
Üdv Doki!
Válaszol
8) Ez már az a része, h. kinek mi a jobb.
Válaszol
Itt és itt pontosan nem olyan mint az a probléma amit itt leírtam? Illetve hoagyan oldották meg? Tehát nem feltétlenül kell a két hangszórónak egy síkban lennie? .sokk. Esetleg még az előlappal sem?
Lehet álszentnek tűnik ez az egész a részemről, de akkor sem értem. Gondolom ezek valamilyen jól kiszámított húr mentén helyezték el a hangszórókat. A magas felépítése amúgy is érdekes.
Ha nem lesz nagy tiltakozás, marad a köríves előlap tervem. Csak az kb 30%-al drágítja az egészet. Big Grin (mire kész lesz, szerintem simán beleszaladok 100000-be. .oh. 8)
Válaszol
Wagnerur Írta:Ez nekem kínai, bár elég sok magyar szó van benne.
Figy, testvéró! Ha tudod a hangváltó váltási frekvenciáját, akkor ki tudod számolni az ehhez tartozó hullámhosszt. Ha képes vagy megcserélni a piros vezetéket a kékkel, akkor elég, ha a hullámhossz felével gazdálkodsz, és ilyen mértékben teszed állíthatóvá a magassugárzót a mélysugárzó tetején. Ha mérni is tudsz esetleg, akkor már semmi nem akadályozhat meg abban, hogy a váltási frekvencián, illetve annak környékén, a mérés (hallgatás) helyén a két membrán által sugárzott hanghullámok azonos fázisban találkozzanak, függetlenül a hangváltó elemei által okozott fázistolástól.
1 kHz-es váltásnál a magassugárzó mélységi helyzetét 17,2 cm-rel kell állíthatóvá tenned.

A Focal kétutas keresztezési frekvenciája 2000 Hz, viszont a konstrukció nem teszi lehetővé a mélységgel történő játszadozást, egyetlen hangolási lehetőség van: a magassugárzó polaritásával lehet játszani.
A hangsugárzó névleges impedanciájára 8 ohm-ot írnak, ehhez képest kicsit durva a minimális impedancia =3,9 ohm. Ez nálam a műszaki giccs kategóriát jelenti.
Az ívelt előlap talán kicsit teríti a hangot a vízszintes síkban, jó lenne erről valami mérést látni.
Válaszol
A tweeter mozgatása nem gond, megoldható.
A mérés viszont ... na az személy szerint nem fog menni. Esetleg Lala valami jó kis óradijjért megméregeti. .torz. És úgy már lesz esetleg mérés ilyen félhenger alakú dobozról is.

Nem volt szerencsém a jmlab dobozt hallani, csak emlékeztem egy majdnem olyan kialakításra amilyet elképzeltem. Jó sokáig keresgéltem az a hangfalat.
Nem ez az első, hogy nagy nevek ilyen minimum impedancia megadására vetemednek, de ők legalább megadják ... amúgy annyira nem is kevés az. Wink
Válaszol
Zárt dobozba mely hangszórók jók?
Válaszol
Kétutashoz való és zárt? Hát olyan nem nagyon van. Majdnem egyik se'. HA25-479 vagy HA20-484 utóbbi 60Hz-es f3 pontot tud kb.
Válaszol
Mondjuk vannak kilátásban új hangszórók, zárthoz való is várható 200mm-es méretben, ettől kisebb zártasat meg valószínűleg nem is fogok készíteni.
Válaszol
A magam részéről a HG-2.5(25-639)-re és a HA20-484P-re szavaztam elsőre. .forog. Persze ez csak az én őrültségem, szóval nem mérvadó. .oh.
Közben nézem ennek(HA20-484) az adatlapját, és az a kiemelés 2k és 5k között segítheti a váltást, és a HG2.5-nek is van egy kiemelése valahol 3k-3,5k körül. Még lehet jó párosítás is. A HG2.5 ugyan érzékenyebb kicsit, de úgyis kezdek süketülni, oszt a magasak nem mind jönnek át nekem. Wink
Válaszol
Majd holnap mutatok neked jobbat. Ha lesz időm adatlapolni.
Válaszol
Biztos van, de nem túrtam nagyon utána. Illetve ez is csak egy felületes átfutás után maradt bennem.
Egyedi hangszóróban most nem kívánok gondolkodni. Szériális ami izgat, nem véletlenül. Tongue
Válaszol
Te Barbie, most magadnak építesz, vagy az enyészetnek? Wink Esetleg egy családtagnak? Big Grin
Válaszol
Magamnak és másoknak tanulságképpen. Tongue Reményeim szerint egy hallgatható darab lesz, nem agyzsibbasztó magasakkal és nem szíveket megállító mélyekkel. Szép éneket és hegedűt szeretnék, de a brácsától és a zongorától se jöjjön zavarba, legalábbis az alsó (fél)oktáv kivételével.
Nekem az is elég ha csak simán hallom majd a kalapácsokat a zongorában suhogni. (na jó, az már nem ez a kategória a forrásaim részéről sem)

Valójában ha már egy szép terű pár lesz, akkor is elégedett leszek.
Válaszol
Én viszont a lehető legjobbra törekszem. Amiben tudok, főleg hszek terén. Mivel van jobb megoldás, inkább ne a jelenleg honlapon lévők között nézelődj.
Válaszol
Mi a csuda.... készült egy új fajta hangszóró? Mikor lesz premier?
Üdv, Péter
Válaszol
Egy? Szerintem nem egy. Egy néhány látható itt a fórumon is régóta.
Válaszol
http://forum.hangszoro.net/viewtopic.php?t=184
Válaszol
Hát még ha azokról is tudnátok, amit nem mutatok meg. .foghijas.
Válaszol
És miért nem tudunk róla .?. .sokk.
Válaszol
Reméljük, hogy nemsokára megismerhetitek mindet.
Válaszol
Mi is reméljük 8)
Válaszol
TESTVÉREIM A HANGBAN! Itt már az admin is off-öl?! :-D Asszem tegnap láttam az egyik olyat, bár ezt így konkrétan nem merem 100%-os biztonsággal állítani. :-) (mosmá elég az offból mert mindjárt törlöm még ezt is! irgum-burgum :-P )
Válaszol

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 136 Vendég