A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kétutas dobozok :)
Hali!
Visszatérve a db és Ohm prblémáimra Seas segítségével "összedbtunk" egy ilyet:

[Kép: lpadosrm8.th.jpg]

amivel elméletileg a 639-es hsz 4 ohmos és 90db-es lesz, természetesen Seas mondott több megoldást is de egyenlőre nem akarom bonylítani az életem, (de ha valaki helyettem kiszámolja nem állok ellent, mivel én nemtudok ilyeneket számolni :S )

Kíváncsi vagyok más véleményére is, ill. megerősítésére vagy ellentmondására
Válaszol
Wink nem jó felé indultok egézen.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Válaszol
És merrefelé kéne?

Seas említett más dolgkatm, pl Zobel, Notch szűrő
Válaszol
.gonosz. majd holnap már tényleg megpróbálok iránt mutatni.
Válaszol
Notch felé lehetne, de az kissé macerás. Tegnap arra gondoltam, hogy én nem harcolnék, hogy a magas is 4 Ohm impedanciát produkáljon, mindössze kihsználnám, hogy mondjuk 2,83V bemenőfeszültségen nézve a mélyhsz 93-4dB érzékenységű lesz, míg a magas marad 92. Azért baffle kompenzálás miatt a magasból még így is csillapítnai kell valszeg 2-3dB-t, ehhez olyan 2,2 - 3,3 Ohm soros ellenállat kell. A váltó elsőre szerintem egyszerű lenne, a mélyközép előtt egy 820uH-s tekercs sorben, a magas előtt pedig egy 3,3u kondi. Az ellenállat a kondi elé jön. Első próbálkozásnak.
Válaszol
shalafi66 Írta:.gonosz.

hűha, nem akarlak kihozni a sodrodból :S
Csak beirtam ide is hátha másnak is van ötlete
amugymeg: azt se tudom már hol vagyok... hogy lesz a mélyből 93-4 db a magasból meg igy is kell majd levenni a 92 db-ből .?.
amit írtál hangváltónak, azzal elvileg akkor azt lehet elérni amit imént írtál
+ az sem világos nekem hogy a hsz-kat sorba vagy párhuzamban kell kötni?

ú....végem, mint a botnak
Válaszol
Ha erre gondolsz, akkor lehet így is , úgy ishttp://sound.westhost.com/parallel-series.htm
Válaszol
Engem kihozni belőle? Wink Áh, az nehéz. A mély 1W-on 90dB, de mivel 4 ohmos, 2,83V-on (ami 8 Ohmos impedanciájú hangszórónál 1W-nak felel meg) 93dB körül teljesít. A magas érzékenységét pedig a baffle step miatt kell tovább csillapítani, hogy kompenzáljuk az előlap geometriája miatti esést mélytartományban. Ez utóbbihoz mondjuk mérni sem ártana, mert nagyban függ a hangsugárzó elhelyezésétől, pl. a fatól való távolságtól.
Válaszol
akkor ennek a mélyhsznek 93 db az érzékenysége? mert akkor nem is kell a magassal bajlódni jó ez így Big Grin vagy csak akkor alakul így ha a 8Ohmos hsz mellé rakom?

hátja a mérés, egy jeleerősítő kéne még meg egy korrekciós file MCE-4000-hez de ha a WM61 es is jó hozzá akkor csak azt kell leszednem
Válaszol
2,83V-on 93dB. A magasból mindenképp el kell venni, mert akkor nem lesz megfelelő mélyátvitele a hangsugárzónak. Csak az a kérdés, mennyit. Lehet akkor kisebb induktivitással próbálkozni, pl. 680uH és mellé kisebb ellenállásal a dóm előtt, pl. 1,5Ohm.
Válaszol
Tehát az alapfelállás az irásod szerint egy tekercs a mélyközép előtt sorban ami 680uH és 820uH körüli érték
a magashsz előtt egy kb 3,3u kondi (gondolom párhuzamosan a hsz-el) és ez elé sorba egy ellenállás ami 1,5Ω és 3,3Ω körül mozog

ezzel kell kísérletezni hogy mi a jó, méréssel ugye meg könnyebb lenne,
jól gndolom?
Válaszol
Minden alkatrész sorban. A szűrők bemenetei párhuzamosan.
Válaszol
megkérhetlek, felvázolnád nekem egy kapcsolási rajzban hogy is kéne kinéznie? :| (értékeket valamelyikeket az alább említettek közül, valamit)
:S
Válaszol
[Kép: 502pr639mk3.th.gif]

Ez mondjuk már egy merészebb változat. Esetleg lehet olyan megoldás is, amikor a szűrő 3,3u x 0,47mH elemekből áll...

Szerk: későn szóltál, nem hagylak kibontakozni. Big Grin
Válaszol
wáá én is igy gondoltam
Köszi shalafi! tenkjú veriamacskád!

igy kb hány Ωosnak mondható majd a hangfal gelég ha annyit mondasz 4 vagy több lejjebb ugye nem lenne jó az erősítőnek
az értékekkel meg akkor ha ez nemjönbe nyílvan majd eljátszadozok
mégegyszer köszönöm!

ui.: hogy hogy bekerült egy tekercs a magashoz is vagy eddig is szó volt róla? (nagyon elfáradtam, ebben az "iskolában" lehet nem vettem eddig észre)
Válaszol
Eddig nem volt szó róla, de jobb lesz így, mint a minimálkoncepció a tisztán elsőrendű váltó. Természetesen 4 Ohmos a rendszer. A mélyközép miatt.
Válaszol
OFF:mégegyszer, köszönöm szépen!:/OFF
Válaszol
Nm. Én szívesen hazárdírozok, ha a te bőrödre megy a vásár. .zold.
Válaszol
shalafi66 Írta:Nm. Én szívesen hazárdírozok, ha a te bőrödre megy a vásár. .zold.

ezt mire érted? Smile
hogy az én pénzem fogy , meg az én hangfalam? végülis... Big Grin
Válaszol
Sziasztok!

Örömmel jelentem, megszólalt a 18R620 + HG2,5-639 kétutas 25 liter bassreflex! Shalafi-nak külön köszönet a a hangszórókért, és a váltó tervért.
Bejáratás, festés, utolsó simítások után képes beszámolóval jelentkezem Smile
Még a belső kábelezés kikísérletezése is hátra van (lásd az idevágó topik), de jövő héten gőzerővel nekilátok. Ugyan az asztalosok vétettek pár hibát, de azért szép lesz (nekem biztosan) Wink
A macska egy hülye madár, csak akkor repül, ha belerúgok...
Válaszol
Remélem a hangjában is lelsz annyi örömöt mint az építésében. Várjuk a hang-beszámolót és a képeket! :-)
Válaszol
BalekAlak Írta:Örömmel jelentem, megszólalt a 18R620 + HG2,5-639 kétutas 25 liter bassreflex!
Bárcsak ott tarthatnék már én is! :?
Üdv: Crockoo
Válaszol
A 18R620 ára megegyezik az árlistán található "előző" 620-assal?
Válaszol
makkaim Írta:A 18R620 ára megegyezik az árlistán található "előző" 620-assal?

Szia!
Mivel egyedi gyartas, tudtommal +30%. Shalafi kijavit ha butasagot mondtam...

Sajna nalam a masik topicban (OFF-tanoda) olvashato szomoru esemeny tortent, es meg bejaratas alatt volt a cucc, de azert kezdett kellemesen alakulni a hangja.
Sima 620-at csak zart dobozba tettem potlaskent (DC1828)
A macska egy hülye madár, csak akkor repül, ha belerúgok...
Válaszol
Üdv. Koleszba szeretnék összerakni, egy Philips fejegység, PC-s táppal meghajtva, és mellé ha16 (az fér csak be az ágyba. Big Grin, és mellé kellene egy magas. Gyorsan meg szeretném csinálni, olcsón. Tehát ilyennel, hogy hangváltó, meg ezekkel nem sűrűn foglalkoznék, a 4óráig tartó matekházik mellet. Tehát KHS 105A kicsit ellenállással meg kondival csillapítva, vagy HD 6,5. a DTF20tól félek... Hangminőség nem annyira fontos most.

Persze a dobozokból kettő lesz (alap) Ha megvan a párosítás/megoldás, akkor számolom a dobozkát.

Üdv

DjTaRsY
Válaszol
A sima 542-es mélyközéphez inkább a 2,5-es dóm társítható jól. Végülis ennek legjobb az ár/érték aránya is.
Üdv: spexcel!
Válaszol
Sziasztok

Lenne egy pár régi vidi dobozom, kb 18-20 literes belső térfogattal rendelkeznek. Kicseréltem az elhalt mélyeket új HA20 484-re, de elég szerény lett a basszus. Zárt a doboz, mekkora reflexcsővel lehetne feltuningolni hogy mutasson valamit a mélytartományból?
Válaszol
Semekkorával, egyrészt pici a doboz hozzá, másrészt a sima 484 nem használható b-reflex dobozban. A váltóval lehet(ne) kiigazítani talán.
Válaszol
shalafi66 Írta:Semekkorával, egyrészt pici a doboz hozzá, másrészt a sima 484 nem használható b-reflex dobozban. A váltóval lehet(ne) kiigazítani talán.

köszönöm a gyors választ

sajnálattal olvastam hogy reménytelen eset.
Válaszol
Nem reménytelen, csak kell egy új váltó, vagy pedig egy egyedi gyártású hangszóró lehet(ne) még megoldás, készíthető a videoton dobozhoz illeszkedő 200mm-es hsz. De ehhez már azt hiszem, késő.
Válaszol
sziasztok ! Szeretnék házimozihoz surround hangfalakat építeni ! Igazából ötleteket várnék hangszóró kombináció témában, esetleg hangváltó is hozzá ! max 16 cm-es mélyközépre gondoltam, de nem tudom melyik lenne ilyen célra a megfelelő, 60 wattal hajtanám.....Jah és a lényeg az lenne, hogy minnél kisebb doboz kelljen neki.
Válaszol
Sziasztok !
Hangfalépítési terveim vannak, de még rendkívül képlékenyek :? , egyedüli biztos pont a "braun" mélysugárzó, főleg mióta láttam a 25R672-es változatot ! Ez majd meghatározza a dobozméretet, az "utak" száma, meg a frekiváltó még változhat (nagyon régen volt egy saját készítésű dobozom Vidi 25/12 (?) méllyel, és az Orion HS40-es magas dómjával, aminek a "váltója" egy 10 mikrós olajkondi volt, na annak a hangját valahogy azóta sem találtam meg más hangfalban), itt a fórumon ha jól láttam ezzel a méllyel nem jött még össze jó kétutas .sir.
Nos, többször is leírtátok, hogy a Braun-nak 64l-es reflex doboz, 28Hz körüli hangolással az ideális. Én vettem az adatokat, és a Klinger féle könyv optimális dobozméret képletét, és 87 litert kaptam. Bepötyögtem az adatokat a winisd-be, és az is 87 litert hozott ki 24,6 Hz-re hangolva. Mit rontotam el, vagy mit nem vettem figyelembe ? És, ha a 64 l 28 Hz az ideális, akkor melyik általatok forgalmazott (H2000) reflexcsőből mekkorát kell alkalmaznom, ha 2 db csövet szeretnék egy dobozra? Köszi !
Válaszol
bluefish!

Én ezt fiogom megépíteni ha lesz házimozim:
HA 15r618+ hg 2,5

6,5L-es reflex dobozban

üdv: Vava
Ha a Microsoft egy napon olyan terméket gyárt amivel nem lehet szívni, az valószínűleg a Microsoftos porszívó lesz...
Válaszol
vava Írta:bluefish!

Én ezt fiogom megépíteni ha lesz házimozim:
HA 15r618+ hg 2,5

6,5L-es reflex dobozban

üdv: Vava
Nem rossz kombináció ! A HA15r618at nézegettem én is ! 6.5 liter elég lenne neki ? hány Hzre hangolva ?
köszi a tippet !
Válaszol
Lenne egy pár régi vidi dobozom, kb 18-20 literes belső térfogattal rendelkeznek. Kicseréltem az elhalt mélyeket új HA20 484-re, de elég szerény lett a basszus.

Hi!

Talán meg lehet próbálni teljesen kitömni a dobozt, belegyömöszölsz 2-3 csomag háztartási vattát. Meg esetleg mélykiemelősebb elhelyezés (falközeli, sarok). Így sem lesz jó, de javulhat némileg. Nálam most PC-speaker-nek két DC20xx (nem tom) van, kb 21 liter, mélynek ha20-569 közép HB10-427 magas még az eredeti vidi kb 2,5 cs. vatta + ami benne volt csillapítás h2000-es váltóval (az eredeti vidi váltóval nagyon nem szólt jól ez az összeállítás) ezek nekem még régebbről megmaradtak elfekvőben, korábbi soha el nem készület hangfalprojektjeim maradványaiként. Nemrég kaptam ezt a Vidi dobozt, hát belepakoltam. Szerintem, több mint hallgatható, bár valóban kicsit mélyszegény.

üdv. Laci
Válaszol

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 143 Vendég