A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kétutas dobozok :)
Sziasztok!
Lesliev!

A Braun 75l/25Hz-ben kevesbe terhelheto (Xmax), atvitelre sem jobb (sőt)
nagyobb group delay-t produkal... Ezt most a BassBox alapjan latom a 64 literhez kepest termeszetesen...
A macska egy hülye madár, csak akkor repül, ha belerúgok...
Válaszol
bluefish Írta:Jah és a lényeg az lenne, hogy minnél kisebb doboz kelljen neki.
Mennyi az a minél kisebb? Literre.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Válaszol
flaci76 Írta:Talán meg lehet próbálni teljesen kitömni a dobozt, belegyömöszölsz 2-3 csomag háztartási vattát. Meg esetleg mélykiemelősebb elhelyezés (falközeli, sarok). Így sem lesz jó, de javulhat némileg. Nálam most PC-speaker-nek két DC20xx (nem tom) van, kb 21 liter, mélynek ha20-569 közép HB10-427 magas még az eredeti vidi kb 2,5 cs. vatta + ami benne volt csillapítás h2000-es váltóval (az eredeti vidi váltóval nagyon nem szólt jól ez az összeállítás) ezek nekem még régebbről megmaradtak elfekvőben, korábbi soha el nem készület hangfalprojektjeim maradványaiként. Nemrég kaptam ezt a Vidi dobozt, hát belepakoltam. Szerintem, több mint hallgatható, bár valóban kicsit mélyszegény.
A kitömés nem jó ötlet, az 569-es mélyközép sem. .no. A trio váltó sem igazán azt csinálja, amit ilyenkor kéne, de talán még az a legkevésbé problémás része a projectnek.
Válaszol
A braunhoz használható maximális nettó doboztérfogat 64 liter, úgy 28Hz-re hangolva.

Szerk: kétutasra még a 25R672 verzió sem igazán alkalmas, még a HG2,5-el sem, nemhogy a HD25 Orion dómmal.

Szerk II: azért ez a doboztérfogat és hangolás, mert így adja a legjobb kompromisszumot. A programok nem képesek meghatározni, hogy mi egy hangszórónál az optimális térfogat és hangolás, nem is erre valók, hogy helyetted gondolkozzanak, egy dologra készültek, hogy helyetted számoljanak, és ne kelljen oldalakat teleírnod.
Válaszol
Sziasztok !
Ezek szerint az elméleti képlet és az optimális kompromisszum a valóságban nagyon különbözik :| (akkor mire jó a képlet? ...). Maradok a kipróbált gyakorlati értékeknél, tehát 64l lesz, 28 Hz körüli hangolással. A 13-as sorszámú 43-45-ös reflexcsőből 2 db 146 mm hosszú jó lesz? Vagy végleg dobjam ki a winisd-t
Válaszol
Az a régi Orion dóm már csak emlék (lehet, hogy csak az idő szépíti meg? .forog. ), akkor többen mondták, akik hallották, hogy szépen szól a dobozom.
Most megépítem a dobozt, mivel a HG2,5-el nem az igazi, megpróbálok más magassugárzót találni (bocs), és a váltót is minimummal kezdem. Majd, ha nem elég bonyolítom a váltót, és ha ez is kevés akkor próbálkozok valami középpel ... legrosszabb esetben a doboz előlapját kell cserélni. Az az egyszál kondis "hangváltó" izgatja a fantáziám, bár tudom, hogy nagyon nehéz helyzetbe hozom a magassugárzót ... Wink
Válaszol
Mit értesz a minimum alatt ?
Válaszol
Mócsing Írta:Mit értesz a minimum alatt ?
Egy db kondi a magassugárzó előtt ... (6dB/oktáv felüláteresztő, csak, hogy ne nyúvadjon meg szegény dóm)
Válaszol
Csináltam ilyet ,de nekem a HG2.5 , 620 kombinációnál nagyon nemjöttbe . Egy érdekes hiányérzetem volt állandóan /magas / ,pedig mérve nemis volt rossz .Aztán eszembejutott hogy olvastamis róla ,hogy a mély-közép egész sávját nemérdemes kihasználni .
Válaszol
shalafi66 Írta:
bluefish Írta:Jah és a lényeg az lenne, hogy minnél kisebb doboz kelljen neki.
Mennyi az a minél kisebb? Literre.
Szeretnék 15 liter alatt maradni, az se gond ha zárt ládában !
Válaszol
Mócsing Írta:Csináltam ilyet ,de nekem a HG2.5 , 620 kombinációnál nagyon nemjöttbe . Egy érdekes hiányérzetem volt állandóan /magas / ,pedig mérve nemis volt rossz .
Elhiszem, nekem is vannak kétségeim, de ugyanakkor hallottam már jó kétutas hangfalakat is, és magamat a gyakorlatban akarom meggyőzni ! .torz. Másrészt a dolog veszteség nélkül továbbfejleszthető, így "egy próbát mindenképp megér" .torz. .torz. .torz.
A reflexcsöves kérdésemre is írjatok valamit légyszi, had' ne menjek már be az erdőbe .kopp. !
Válaszol
Mócsing Írta:Csináltam ilyet ,de nekem a HG2.5 , 620 kombinációnál nagyon nemjöttbe . Egy érdekes hiányérzetem volt állandóan /magas / ,pedig mérve nemis volt rossz .Aztán eszembejutott hogy olvastamis róla ,hogy a mély-közép egész sávját nemérdemes kihasználni .
Konkrétan mi is ez? Mérve volt magas de fülre kevés volt? (dB?) Lehet növelni a 2.5 dinamikáját vagy inkább a 620 érzékenységét kellene csökkenteni. .oh. Van erre ötlet?
Válaszol
Lesliev .
Mindenképp próbáldki . Abból lehet legtöbbet tanulni .
HerWagner .
Ez úgy volt hogy a 620-as felsővégének az esését használtam ki . Mérésközben úgy választottam hozzá kondit hogy az átvitel a lehető legegyenesebb legyen , ha jól emléxszem olyan 2.2uF lehetett . Mérve "semmi" baja sem volt . Mégis egy kellemetlen magashiányt éreztem állandóan . /Aztán ezt szépen rákentem szegény Zobelra . Pedig ártatlan volt . /Talán a középtartomány felharmonikusai hiányoztak ,fenetudja . Mindenesetre fárasztó volt hallgatni .Próbálkoztam 4.5 kHz-el is ,hasonló volt az eredmény . A 3.5 már sokkal jobb ,de úgynézki a 3 kHz mégjobb .
Aztán eszembejutott valahol olvastamis róla hogy a sima hangszórók,a felsővég közelében már nemszólnak jól . Hallgatom még egy darabig ,aztán kipróbálom 2.5-ön is . Végül majd a relés átkapcsolóval versenyeztetem őket . Az eddigiek alapján az a véleményem ,hogy amélyközép felső végétől kb. 2/3-1 oktávval visszábbkell váltani ,elsőrendü váltó esetén .
Ezt 620 ,639 kombinációnál tapasztaltam ,de feltételezem más hangszórókra is vonatkozik . Erre utal hogy a "nagyok" sem váltanak túlságosan magasan .
Válaszol
A reflexcsöves kérdésemre is írjatok valamit légyszi, had' ne menjek már be az erdőbe .kopp.
Válaszol
Cső: ha rövid, meg kell toldani. Erre láttam már utalást Lala részéről. (Terminál-elektro-Hangfal hangolás) ;-) Nagyobb átmérő esetén kissebb a szélzaj. Kissebb átmérő esetén lehet megoldás a dupla cső. Ennek előnye, hogy nem feltétlenül kell mindkettőnek egyforma hosszúnak lennie. Asszem. De erről okosabb ember talán többet tud írni.
Válaszol
Mócsing. A mérésnél sem jöttek ki felharmonikusok ahogy szoktak?
Válaszol
Wagnerur Írta:A mérésnél sem jöttek ki felharmonikusok ahogy szoktak?
Te most macerálsz ?
Azon gondolkodom ,megnézem néhány profi gyártó , hogyan vált a hangszóró átviteléhez képest .

SMA módszere : Kibéleli 1-es filcel a csövet ,hogy kisebb legyen a szélzaj .
Válaszol
Azért kérdeztem, mert a winisd által számolt doboztérfogat nem volt jó. .gonosz. Akkor megadtam neki a 64l-t és a 28 Hz-et, és kihozott nekem 2 db 146 mm-es csövet (az énáltalam megadott 13-as sorszámú 43-45 -ös átmérőjű egyenes csőből) Wink . Nnnna, arra voltam kíváncsi, hogy ez igaz lehet-e, vagy végleg dobjam ki a winisd-t .tor. . A "szélsebesség" egyébként nem lenne vészes ezekkel .ful. , vastagabb csővel persze mégjobb lenne, de avval meg túl hosszú méret jön ki, és én mindenképp az előlapra szeretném tenni (nem az aljára),és hajlítani meg nem tudom ... :?
Válaszol
Lesliev, a dobozméretezésnél milyen elméleti képletre gondolsz, ami nem teljesül a valóságban?
A 2,5-es dóm miért nem igazi (azért a HD25 szintjét mégis bőven túltejesíti)? Azt írtam, a 250-es braunhoz két útban nem szerencsés használni, mivel ez a mélyhsz nem ilyen célokra készült. A viszonylag szép átvitele ellenére sem.
A hangolás elvileg jó 2db 45*145-ös csővel, de méréssel érdemes ellenőrizni, ha lehet. Sokkal jobb volna mondjuk egy 66*160-as exponenciális csővel, ilyen is van a H2000-nél, rendelhető is, csak a listában egyelőre nem látszik.
Válaszol
Wagnerur Írta:Mócsing. A mérésnél sem jöttek ki felharmonikusok ahogy szoktak?
.sokk. .forog. Ha torzítást mér, akkor biztosan...
Válaszol
shalafi66 Írta:Lesliev, a dobozméretezésnél milyen elméleti képletre gondolsz, ami nem teljesül a valóságban?
.
Bocs, most nincs nálam a Klinger féle könyv, fejből meg nem tudom az "optimális dobozméret"képletét .oh. , de otthon majd megnézéem és beírom .ir. . Abba helyettesítettem be a 25R672 adatait, és sokkal több, mint 64 l jött ki !
A 639-es dómmal nem önmagában van bajom, itt írták a fórumon, többen, hogy nem jön össze a Braunnal (Crockoo), és a 620-assal (Mócsing), ezért írtam, hogy esetleg megpróbálnám más gyártó (bocs!) magassugárzójával, hátha ... Talán nem reménytelen .kaloz. Szerinted .??. ?
A reficsővel meg mostmár meg vagyok kavarodva .pia. ! Szerinted sokkal jobb volna egy 66*160-as exp. cső, a winisd meg azt mondja, hogy avval jóval nagyobb a szélsebesség a csőben . OK, soha töbet nem hivatkozok a winisd-re .ut.
Válaszol
áhá, szóval Klinger. .haha. egyébként képlettel optimális doboztérfogat szerintem nem határozható meg. Mivel nehéz beleszámolni a saját követelményeinket.
Az exp. reflexcső már csak a formája miatt is kisebb zajt produkál, és egy 66-os átmérőjű körnek nagyobb a felülete, mint két 45-ösnek, nem?
A 639-es dóm Mócsing kollégánál emlékeim szerint jól funkcionál, a braunhoz viszont két útban tényleg nem szerencsés. Kereshetsz más gyártónál, de nem tudom mennyi az az összeg ameddig elmehetsz.
Válaszol
A dobozmérettel már rég meggyőztetek (főleg Te), csak az elméleti képletre mondtam, hogy akkor minek? De látom te is erre a következtetésre jutottál ... .torz.
Mostmár a számológépem is eldobhatom ? .aaa. Nekem két 45-ös cső keresztmetszete nagyobbra jött ki ,mint egy 66 -os .pia. .pia. .pia.
Nincs túl nagy keretem a magassugárzókra, de modjuk 25-30 -ig elmennék, ha találnék megfelelőt (a 2 db ennyi ...)
Válaszol
Mócsing Írta:
Wagnerur Írta:A mérésnél sem jöttek ki felharmonikusok ahogy szoktak?
Te most macerálsz ?
Azon gondolkodom, megnézem néhány profi gyártó, hogyan vált a hangszóró átviteléhez képest.
Már igen. :-D Tanulságos lehet. Ha van valami konklúzió írj.
shalafi66 Írta:
Wagnerur Írta:Mócsing. A mérésnél sem jöttek ki felharmonikusok ahogy szoktak?
.sokk. .forog. Ha torzítást mér, akkor biztosan...
És azt nem szokták mérni? 8) Vagy most mi van? :?
Válaszol
Lesliev Írta:Nekem két 45-ös cső keresztmetszete nagyobbra jött ki ,mint egy 66 -os
Ez hogyan sikerült? .forog.
Válaszol
Nagyon egyszerű, csak össze kell keverni a kerület képletét a terület képletével. Egyenlőre elmentem venni magamnak egy halványkék "ásd el magad" felszerelést ... .kopp. .kopp. .kopp. .kopp. .kopp.
Válaszol
Lesliev Írta:A dobozmérettel már rég meggyőztetek (főleg Te), csak az elméleti képletre mondtam, hogy akkor minek? De látom te is erre a következtetésre jutottál ... .torz. Mostmár a számológépem is eldobhatom ? .aaa. Nekem két 45-ös cső keresztmetszete nagyobbra jött ki ,mint egy 66 -os .pia. .pia. .pia. Nincs túl nagy keretem a magassugárzókra, de modjuk 25-30 -ig elmennék, ha találnék megfelelőt (a 2 db ennyi ...)
A képletek helyett jobb ha gondolkodsz tényleg. Bár a kör területe talán kivétel. r^2*pi emlékeim szerint.
2*(22,5^2*3,14)=3179,3mm^2
33^2*3,14=3419,5mm^2

A dómon majd elgondolkodok.
Válaszol
A magashangokban jelentkező hiányérzet , nemhiszem hogy a torzítás hiánya miatt volt . Big Grin
Válaszol
Lesliev Írta:Nagyon egyszerű, csak össze kell keverni a kerület képletét a terület képletével. Egyenlőre elmentem venni magamnak egy halványkék "ásd el magad" felszerelést ... .kopp. .kopp. .kopp. .kopp. .kopp.
Nos ez már nagyon off. Az indok viszont kevésbé prózai. Egyrészt halványkékben csak egyutas doboz létezik és azokból sincs pár. Egy-egy darab van, de mind Lala birtokában. Tehát kétutasban ez nem lehet téma. ;-) Ez legyen életed legnagyobb tévedése! .torz.
Válaszol
shalafi66 Írta:A dómon majd elgondolkodok.
Hálás köszönet. .sor.
Válaszol
Szevasztok. A HA 18-620 mély mellé HD 6,5-493 biztos, hogy nagyon nem jó? Mondom, nem számít a hangminőség nagyon. 10 literes ládában, reflexben mennyire érezné jól magát? Mert ekkorát terveztem, ami elfér, és viszonylag jó oldalarányú is. Másik kérdés, hogy ehhez, a frekvenciaváltást hogy oldjam meg, miből, mekkorát, hogyan kell kötni, mert ehhez nem értek (még!). Válaszotokat előre is közi.

Ui.: Egy 3W-os 4 Ohmos hangszóró vágását kb 200Hz-ig hogy lehetne megoldani? Big Grin
Válaszol
shalafi66 Írta:Nem reménytelen, csak kell egy új váltó, vagy pedig egy egyedi gyártású hangszóró lehet(ne) még megoldás, készíthető a videoton dobozhoz illeszkedő 200mm-es hsz. De ehhez már azt hiszem, késő.

Nos, arra gondoltam hogy összerakok egy új dobozt, feltéve ha lenne szíves számolna nekem valaki egy térfogatot mert ahhoz sajnos nem értek.
A mélyhsz maradna a HA20 484-es, középnek használnám a HB 10/1018-at, magasnak pedig egy DTF 801-es dolgozna. Melyik váltót ajánlanátok ehhez, a TRIO 70-90-t, ha már említetted hogy új kellene.
előre is köszi a segítséget
Válaszol
Tarsy, a 493 nem olyan rossz magashsz, csak van helyette jobb is.

pBaloo, a 484 zárt dobozban használható 35-40 liter körül. A HB10 a régi? A DTF elég bizonytalan hangszóró hol ilyen, hol olyan... Egy ilyen kombinációhoz egyik uni. váltó sem jó.
Válaszol
ismét köszönöm a gyors segítséget..

igen, a közép az a régi, csak a széle lett kicserélve

esetleg egy váltótervet tudna valaki gyártani? (nem akarok szemtelennek tűnniSmile
Válaszol
Nem tudna, épp a DTF, és a régi középhsz miatt, nem tudni milyenek.

Nem is biztos, hogy érdemes belefogni ebbe így, ezzel a nem túl szerencsés hangszóróválasztással.
Válaszol

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 84 Vendég