Üzenetek: 151
Témák: 1
Értékelés:
0
Rendben köszi a tippet !  Egyedül azt nem tudom, hogy a magas előtt közvetlen az ellenállás mekkora legyen mert ugye az van írva hogy 0-1,5 Ezt a fülemhez állítsam be ? És még egy 5-10 wattos ellenállások megfelelnek itt is ugye ? Köszönöm.
Üdv.: bluefish
Üzenetek: 72
Témák: 7
Értékelés:
0
A magas előtt 1,5-es az ellen állásom, az 5-10W elég.
Üzenetek: 7 892
Témák: 30
Értékelés:
1
A soros váltó szerintem nem jó ötlet a standard 620-as és 639-es hangszórókhoz, a 12dB/oktáv meredekségű főleg nem, mert annak van keresztezési frekin némi kiemalése is.
Mivel a 2,5-es dómok viselkedése a felső oktávban elég váltózó sorozattól függően, de mostanában valamivel jobb a magasátvitelük, mint régen, a petja által használt verzió nem jöhet szóba.
Szerintem ami kiindulási alapként leginkább működőképes lehet, az a következő:
mély: 1,3mH
magas: 4,7R + 3,3u x 470uH
ui: Mócsing, az akusztikus keresztezési freki, és a szűrő elekrtomos töréspontja nem ugyanaz, ez az oka, amiért pl. WhiteFul számoló scriptjei nem alkalmasak önmagukban váltóméretezésre.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Értékelés:
0
Nos egy újabb fordulat...  Köszi shala  :p És a magasnál ugy kell kötnöm hogy sorba az ellenállást, ezután párhuzamba a tekercs és a kondi ? vagy csak a tekercs párhuzamba és utánna sorba a kondi ? Ja és 639 fordított bekötés vagy sem ?
Üzenetek: 2 277
Témák: 3
Értékelés:
0
Shalafi.
Nincs különösebb kiemelés ,megfordítottam a dómot . Teljesen felcsigáztál ,beszerzek még két relét . Sajnos nincsenek 1.3mH-s tekercseim ,de majd megoldódik ez is valahogy . Roppant egyszerüen kiderül melyiknekvan jobb hangja .
Üzenetek: 182
Témák: 6
Értékelés:
0
DjTaRsY:
Jobban jártál volna, ha natúr pozdorjával dolgozol, és csak ragasztod, a végén pedig mondjuk tapéta. Szebb lett volna a végeredmény. Ha első doboz akkor kezdésnek jó, legközelebb próbáld így.
Merevítőt tettél a dobozba?
Leírom közösbe, h mostanában hallottam pár polcdobozt, és legjobbak közé a merevített dobozt sorolom, hiába abban voltak a leggyengébb sugárzók. Szal érdemes merevíteni, mert meghálálja a hangzás.
A kondik hangjához annyit, h hülyeség azt írni, h a bennic-kel majdnem felér a remix. Nem komálom különesebben a bennic-et, de leginkább hsz-ja válogatja, h milyen kondival ad optimális hangot, szal a kategórizálás hülyeség. Próbálgatni kell...
A váltó utáni ellenállásértékkel az a bajom, h a hsz impedanciáját is megváltoztatja, és a szűrő más jóságú lehet, úgyh inkább a szűrő elé tenném, de ez is puding...
Mócsing:
Azt a baffle-izét hagyd már, azé kell neked, mert a TL lecsökkentette a mélyátvitel érzékenységét. Ha kisebb lenne a szűkülésed talán szükséged se lenne rá. Vagy ha mélyebben vágnád a mélyet...
Értékelés:
1
Szerintem azért Mócsing verziója sem rossz, elvileg működhet.
Értékelés:
0
Léva Írta:Mócsing:
Azt a baffle-izét hagyd már, azé kell neked, mert a TL lecsökkentette a mélyátvitel érzékenységét. Ha kisebb lenne a szűkülésed talán szükséged se lenne rá. Vagy ha mélyebben vágnád a mélyet... Ígyvan . A szűkülés és az 1/3-os elhelyezés csökkenti az érzékenységet 500Hz-től lefelé ,kb 2-3 dB-el . Amit viszont kaptam érte cserébe , 30 Hz-es csőhossz , kevésbé hullámos mélyek , és még a mérete is elfogadható .
Bafleizé- Az R-L taggal olyan mélyeket állítok magamnak amilyen tetszik . Egyébként szerintem Shalafi váltójában is van bafle ,csak másképp .
Mélyebb váltás- A relés panelon 2,és 3kHz-et állítottambe /de erről már fentebb írtam / ,12/12-es váltással . A 3kHz messze jobbvolt mint a 2 . Nekiállok összeszedni az anyagot a Shalafi féle megoldáshoz , és ugyanezen a panelon összehasonlítom őket . Félperc alatt eldől melyik a jobb .
Értékelés:
0
Szerintem jóval lejjebb kezd esni, de mind1.
Én úgy vok már vele, h ne menjen annyira mélyre, de legyen teste.
Lehet, h olyan mélyet állítok be amilyet szeretnék, de a hideg kiráz a plusz alkatrészektől.
Pont emiatt építek új dobozt...
Értékelés:
1
Mócsing Írta:Egyébként szerintem Shalafi váltójában is van bafle ,csak másképp . Persze van.  Csak kevésbé tudományos módon. És lehet, hogy így a rosszabb.
Értékelés:
0
A 2-3kHz az az fx . Az R-L csak 500Hz-től lefelé emel ,ami állandóra van kötve .Az fx-et váltom relével . Énsem szeretem a sok alkatrészt ,ezért választottam a soros elrendezést . Az egyszerüsítés jegyében /6dB párhuzamos/ sikerült is olyan rosszhangu váltókat aplikálnom hogy csak . Ha kivesszük belőle a Zobelt ,és Lpad helyett csak egy ellenállást hagyunk ,alig marad több mint a Shalafiéban . /engem meg a doboztól ráz a hideg /
Üzenetek: 405
Értékelés:
0
Léva.
Natúr pozdorjával dolgozni számomra időgényesebb és macerásabb, és szerintem egyáltalán nem szebb. Sőt.
Ez amúgy a 4. pár dobozom volt.
Értékelés:
0
A csavarozásról már leszoktam, viszont a bútorlapot nem igazán lehet ragasztani, szal én inkább tapétáznék.
Merevítés nélkül viszont ekkora dobozt építeni, hát...felelőtlenség.
Értékelés:
0
Tarsy a natúr pozdorja akkor előny, ha kárpitozni akarsz... ha festést akarsz, akkor rétegelt lemez, vagy mdf jöhet szóba ! A bútorlap az egyszerűség kedvéért jó sztem ! Ha megfelel neked külsőre, vagy a megbízónak, akkor nincs baj  Amugy Lévának abban igaza van, hogy merevítés nem ártott volna ! Még egy 10 cmes méllyel szerelt dobozba sem tesz rosszat egy kereszt merevítő a két legnagyobb felületű lap között hidd el  ha ragasztod a ládát, akkor azt óvni is kell sztem, ha véletlen valami PA hangfalról van szó, akkor esélytelen a ragasztás ! Kivétel ha csapolva van a láda igen rendes módon. A csavarozás + ragasztás a legbiztosabb sztem nagyobb dobozoknál
Értékelés:
0
Megbuheráltam az 1.3mH-s tekercseket . Ráépítettem Shalafi váltóját , +még egy egy relét a panelokra . Mindez néhány óra . Erre ,gerjed az erősítő... .eros.
Üzenetek: 405
Értékelés:
0
A csavarozás el lesz tüntetve, nem fog látszani. Merevítést is feleslegesnek tartom. a 90 lteres dobozomban is csak az első lap dupla, ott vannak nagy párhuzamos felületek, mégsem veszek észre semmi zavarót.
Egyébként mit kellene figyelnem, mit okoz a merevítés nélküli fal?
Értékelés:
0
Megbuheráltam az erősítőt .
Így összetudtam hasonlítani a Shalafi tervezte váltót ,az én sorosommal.
Ha megtudnám fordítani sorosban a HG polaritását , valószínü nemnagyon tudnám megkülönböztetni őket . Ígyis csak a gyors váltás miatt sikerül .
Viszont Shalafié egyszerübb , úgyhogy valószínü én is aztfogom használni .
Értékelés:
0
Én így merevítek dobozt:
Értékelés:
0
Ezt nevezem :o Nagyon tetszik !  Amerevítő bordák térfogatát rászámolod a doboztérfogatára ?
senkisem se nemcsinál se senkivel se semmit se nem !
Üzenetek: 674
Témák: 0
Értékelés:
0
Léva szerintem figyelembe veszi. Ügye .?.
Értékelés:
0
Köszi, a párja ma készül el.
Végre megint sztereóban fogok zenét hallgatni.
Persze, h beleszámoltam, de fél L-kel amúgy sem foglalkozom. Nem attól lesz jó v rossz. A hangolás viszont annál fontosabb.
Üzenetek: 24
Értékelés:
0
Sziasztok!
Tanácsra lenne szükségem.
Építek egy gitár combot. A szisztéma úgy fest. hogy mivel a multieffekt sztereo hangképet is produkál, sztereo erősítőt fabrikáltam. A dobozban nem csak a beépített hangszóró tud szólni, hanem az erősítőnek csináltam egy kapcsolható hangszóró kimenetet, így képes vagyok egy külső hangszórópárra is kötni a nyivákolást, amit produkálok
éppen ezért a belsőnek is sztereonak kell lennie, tehát két, oldalukkal összeragasztott hangdoboz alkotja a combot. A mélyközepet két 634-es, a magasat két 639-es szolgáltatja.
A WinISD-vel bűvészkedtem, hogy az adott méretből (12,3 l) a legtöbbet kihozhassam. A hangkamrák reflex csővel, 43 Hz-re hangolva kb 52 Hz-re mennek le.
Viszont kipróbáltam, mit szól a program, ha izobarikusan összenyitnám a két kamrát, és az egyik mélyközépnél fázist fordítanék.
Ekkor a progi szerint sokkal kisebb kiemeléssel lement 30 Hz-ig.
Ez kecsegtető, de kérdem én, lehetséges?
Meg tehetem én ezekkel a hangszórókkal ezt a trükköt?
Megpróbálom a képet is belinkelni.
WeTa
Értékelés:
0
Szerintem isobar módban nem lesz eléggé terhelhető.
Üzenetek: 24
Értékelés:
0
Papíron a 634 60W-ot bír, az erősítőm 2x25W.
Ezt sem bírná?
WeTa
Értékelés:
0
Mikor az alábbiakat írtam ,előtte csak kishangerőn éjszaka füleltem . Aztán néhény nap múlva ,mikor a nejem elment dolgozni normális hangerőn már előjöttek a különbségek . Az én váltómban túlvoltak csillapítva a magasak . Kikötöttem az L-pad párhuzamos tagját ,a sorost meg addig cserélgettem ,amíg kb. hasonló hangerőn szóltak mindenütt . Így már nemvoltak zavaró szintkülönbségek ,csak a váltók hangjára lehetett figyelni .
Mócsing Írta:valószínü nemnagyon tudnám megkülönböztetni őket . Ígyis csak a gyors váltás miatt sikerül .
Viszont Shalafié egyszerübb , úgyhogy valószínü én is aztfogom használni .  Eredmény: Ezt a 6/12-es ,baffle steap kompenzálással kombinált váltót ,biztos hogy nemfogom használni . Ködös ,a kollégám szerint enyhén monos a hangja . Az finom részletekből sok elveszik . Jó mély-közép hangját vétek tönkretenni ilyen nagy induktivitással .
Aki nemhiszi járjon utánna ,pl. nálam . Egy ideig még meglehet fülelni .
Értékelés:
1
Háát azért annyira nagyon nem jó annak a mélyközépnak a hangja... ráadásul nem értem, hogy teszi tönkre egy induktivitás? Máshonnan nézve, ha a mélyközép jobb volna, nem kéne ekkora tekercs elé.
Értékelés:
0
Első mondat = sértés .
Második - nemkell elé ekkora tekercs /1.3mH/ . Azzal a nagy induktivitással ,lényegében a baffle steap kompenzás is megvan oldva . Takarékos megoldás csak nemjó . A 620 nagyon mélyen van váltva . Ha rosszul szól egy hangszóró ,nembiztos hogy benne van a hiba . Egy rossz váltó csodákra képes . Vettem a fáradtságot és kisérleteztem . Nemakarom mégegyszer leírni részletesen , soros , 2 fx-et tudtam relékkel váltani ,12/12dB-el . Whitefül programja lehet hogy nem egy világszám , de szerintem használható .
2 ,és 3kH volt a két első verzió . A 2kHz-ről pillanatok alatt kiderült hogy sokkal rosszabb ,így maradt a 3 . A 2.5, és 2.7 is rosszabb ,így az eddigi befutó a 3kHz . Nos ezt a verziót hasonlítottam össze ,azzal amiről fentebb szó volt . Mivel csak tized másodpercek telnek el a váltások között ,nagyon jól hallani a különbséget . Kb.olyan a hangja mint a 2kHz-es sorosnak . Szívesen megmutatom ha eljössz . Gondolom van mindenféle alkatrészed , elküldöm a rajzát . Kipróbálod ? Olyan bonyolult mint a Te verziód .
Soros - azért ezt választottam ,mert kevés alkatrész kell hozzá ,és egyszerübb kapcsolgatni . Feltehetően a párhuzamos 12/12 is hasonlóan viselkedik . Tervezem hogy összehasonlítom a kettőt .
Értékelés:
1
Az első mondat teljesen igaz.  Hidd el tisztában vagyok a hangszóró képességeivel, annyira nincs jó hangja, hogy egy tekercstől kelljen félteni. Tehát én másképp foglalmaznék, alapesetben a hangszóró is bűnös, de létezik olyan váltó amivel kevésbé zavaróbbá tehetők a hibái.
Ez a közkézen forgó 1,3mH; 4,7R + 3,3u x 470uH váltó pedig csak elméleti szülemény, nem hallgattam vagy mértem még soha, így elképzelhető, hogy a te megoldásod jobb mégis. Bár annakidején Cirrus azt mondta, hogy ehhez a hangszórókészlethez eddig ez a legjobb az általa hallottak közül. Kicsit meg is lepődtem, de azért elhiszem neki.
Szóval az 1,3mH-s verziómnál sem 2kHz-en van a keresztezési freki, a mélyközép nincs túl mélyen váltva, kb. 3000 körül futnak össze a dómmal. Hogy kell-e elé akkora induktivitás, az könnyen kideríthető, egy-két mérés eldönti. Amit WhiteFül scriptjei mutatnak az az elektromos átvitele a szűrőnek, amit hallasz az pedig a hangszórókkal együtt kialakuló átvitel, és mivel nem Bode-digaramokat hallgatunk ezért ennek a számolási módszernek nincs sok értelme. Ráadásul, mivel a 620, és 639-es hangszórók standard változatainak átvitele alapesetben nem nevezhető egyenesnek fogalmam sincs, hogyan lehetne egy soros 12dB/oktáv meredekségű váltóval közel egyenes.
Ez a kísérletezősdi sem jó út, mondtam már egyszer neked, hogy mindenféle rendszer nélkül sorra kipróbálod a különböző tankönyvi értékekkel megépített váltókat egyszer majdcsak jó lesz alapon, az szerintem nem vezet sehova.
Értékelés:
0
Könyörgöm ,próbáldki mind a kettőt . A mérés jó dolog ,de a váltó hangjáról nemsok információt ad . Tudom ,csináltam én már annyi rosszhangu váltót ,hogycsak no . Mérve meg egész szép volt az átvitele némelyiknek . Az a helyzet hogy amíg csak elméletisíkon hallgatsz egy bizonyos kompozíciót ,elég nehéz a hangjáról beszélgetni .
Amit Te mondasz az is egy elmélet , de én legalább kipróbálom őket .
Melyik program tud soros váltót tervezni ?
Értékelés:
0
Értékelés:
0
Megnéztem ,de már az elején elvéreztem .
.oh.
Megtudná valaki szimulálni a fentebb emlegetett váltó átvitelét ?
Értékelés:
1
Mócsing Írta:Könyörgöm, próbáldki mind a kettőt. A mérés jó dolog, de a váltó hangjáról nemsok információt ad. Tudom, csináltam én már annyi rosszhangu váltót, hogycsak no. Mérve meg egész szép volt az átvitele némelyiknek. Az a helyzet hogy amíg csak elméleti síkon hallgatsz egy bizonyos kompozíciót, elég nehéz a hangjáról beszélgetni. Amit Te mondasz az is egy elmélet, de én legalább kipróbálom őket. Nem Mócsing, amit te próbálgatsz az az elméletnek csak egy kis szelete, ezért is vannak kétségeim a használhatóságával kapcsolatban (de finoman fogalmazok.  ). A mérésre ugyanaz vonatkozik, nem mindegy hogyan mérsz, és nagyon nem mindegy, hogyan értelmezed a kapott adatokat (ez a második a fontosabb). A rendszer HANGjáról nagyon sok információt ad az átvitel és a fázis, még az impedanciamenet is, tehát egy hangsugárzó HANGjáról beszélgetni önmagában ezek ismerete és megértése nélkül elég rossz megoldás szerintem (tapogatózás vakon, süketen).
Sokszor kérdezték tőlem, hogy: "És milyen a HANGja?" Én erre általában lelkiállpotomtól függően vagy széles mosollyal 8) vagy HANGos röhögéssel válaszolok. .haha. .forog.
Ui: többnyire csak olyat próbálok ki, ami legalább részben megmagyarázható, van mögötte egy gombostűnyi elmélet legalább, amiről legalább egy szikrányi információ azt sugallja, hogy jó lesz. Majd meglesem a váltódat, aztán eldöntöm, hogy kipróbáljam-e. Persze bizonytalan, hogy mikor kerül hozzám standard 620+639.
Értékelés:
0
Nemtudom mi a bajod a módszeremmel . A soros váltó egy létező dolog ,más is használja . Kétutas dobozban fx-is szokott lenni . Miért gond hogy több fx közül választom ki a legszimpatikusabbat . Sőt összehesonlítom egy másik megoldással . Igaz nem papíron ,hanem fülre .
Érdekes dolog ez ,énmögöttem csekély az elméleti háttér ,mögötted meg nincs gyakorlati . .haha. A Te módszered az hogy nézed a pudingot ,aztán elmondod milyen az íze . Énmeg megeszem .
Hang - Ha kellően nagy a különbség ,könnyü megfogalmazni .
Nyugodtan próbáldki a nemstandard hangszórókkal , esetleg az érzékenységbeli különbség miatt ,változtatni kell az ellenállásokon .
Tényleg vakon tapogatás volt ,vakteszt . Csak én tudtam melyik kapcsoló mit kapcsol .
Megtudod rajzolni a váltód átvitelét . Edge-vel megnéztem az alját , dehát az sem valami jó program .
Értékelés:
1
Mögöttem nincs gyakorlat? Ezt mégis honnan sejted? Talán előfordulhat hogy a fordítottja igaz..... nnajó annyi biztos, hogy nem két váltót szenvedtem össze rövid életem folyamán.
Az elméleti részeket sztem hagyjuk, mert ha ennyiből nem érted mi a problémám, akkor mindegy is. Majd felfogod egyszer talán. De addig is míg nem, néha megpróbállak figyelmeztetni majd nehogy abba a hibába ess, hogy az eddigi gyakorlatod alapján tényként szűrsz le tapasztalatokat, amik önmagukban csak féligazságok. És ezen nem kéne röhögni. Legalábbis én nem tenném. Idézet:Nyugodtan próbáldki a nemstandard hangszórókkal , esetleg az érzékenységbeli különbség miatt ,változtatni kell az ellenállásokon .
Ez megint butaság, két teljesen különböző hangszóróhoz nem lehet jó ugyanaz a váltó, akkor mit próbálgassak? Ennyi erővel lottózhatnék is úgy, hogy kitöltök millió darab szelvényt, hatástalanul. Kb. annyi az esélye hogy két különböző hangszóróhoz ugyanaz a váltó lesz jó. Pont ez a bajom a módszereddel is. Majdnem időpocséklásnak látszik. Azt sem tudod mit hasonlítasz össze de azért teszteled. Ez nekem értelmetlen.
Ui: te hol hitelesítteted a füleid? .forog.
Értékelés:
0
Távoláll tőlem hogy vitassam a tudásodat , és ezt komolyan mondom . Te hangszórókat alkotsz elsősorban ,nem dobozokat . Legalábbis úgytudom .
Az ominózus váltót megsem hallgattad . Én megépítettem , meg is hallgattam ,sőt vakteszt keretében ,a két fiam ,és az egyik kollégám is összehasonlította az én váltómmal . Nemkell hitelesített fül ahhoz hogy két hangzás közül eldöntsük melyik a jobb .Szerintem ha nem viszonyítod valamihez amit csináltál ,nehezen derülki ,hogy jó vagy rossz . Ehhez kellene a hitelesített hallás ,ami nekem nincs .
Azt sem tudom mit hasonlítok össze - Eddig arra a hangra gondoltam ami a dobozokból kijön ,lehet hogy tévedek ?
Hány Ohmosak a hangszóróid ? Egyszerüen átlehet számolni .
Tudod ,a puding próbája az ,amikor megesszük .
|