A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kétutas dobozok :)
Akkor rosszul tudod, valószínűleg a kísárletezőkedved ellenére is több váltón vagyok túl mint te, bár nem mintha ez bármit is jelentene most. A közlésem lényege úgy tűnik nem jut át hozzád. Az nem erről a kitalált váltóról szólt, amit valóban nem is terveztem, csak kitaláltam, hogy kb. jó lesz a jelenlegi standard hangszórókhoz.

A hangszórók peidg sosem "hány Ohmosak", azoknak impedanciájuk van, 4, 6, 8 vagy 15 Ohmra váltót sem lehet méretezni, így átszámolni sem lehet egyszerűen. Továbbmegyek, még az impedanciamenet ismerete is kevés a szűrők méretezéséhez.

Nem tudod mit haszonlítasz össze, mert alapvető hiányosságok vannak az általad elsajítátott elmélet részekben, és amit tudsz, az sem áll össze egésszé, csak részenként információhalmazonként él. Az hogy a HANG ami a dobozokból kijön... az nekem elég kevés, ez még nem is összehasonlítható önmagában. De már ismétlem magam, ezt egyszer leírtam ma.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Válaszol
Tény hogy a hang önmagához nemigen hasonlítható . Viszont itt kettő van belőle . De én sem értem a Te problémádat . Van kető db. hang ,a kettő közül az egyiket jobbnak hallottuk négyen ,eddig . Hol itt a probléma ?
Nebízzál az én számolásomban . Számoldki magad . Soros ,12/12dB ,és párhuzamos R-L tag a kompenzáláshoz, 3kHz fx . Nemond hogy ennyi alkatrészt nemtudsz összedobni . .zzz.
Válaszol
shalafi66 Írta:Továbbmegyek, még az impedanciamenet ismerete is kevés a szűrők méretezéséhez.
Ha tudományosak akarunk lenni, akkor még mi kell? Mondjuk a fázismeneteket be lehet venni a számításba, de a többivel mi van?
Válaszol
Bevallom ,csináltam Zobelt a 620-ashoz ,hogy többé kevésbé Ohmos ellenállást lásson a váltó , + a Whitefül programja . Nálam ennyi volt a tudomány . .oh.

A 1.3mH-s induktivitás , alul 6 dB-s váltást jelent . Az edge-vel fölrajzoltam az átvitelét . Gondolom baffle steap kompenzálásnak 3 dB elég kell hogy legyen . A görbe -3 dB-es pontja kb. 850 Hz-nél van . Hogyan lehet ennyire lekorlátozni egy olyan hangszóró átvitelét , amelyik 5-6 kHz -ig is elmegy . Így nem mély-közép , csak mély .Arról nem is beszélve hogy a HG-t ennek megfelelően ,nagyon lekell engedni . Innen származik a 620-as ,finoman fogalmazva ,nemnagyonjó hangja . Nemállítom hogy az én váltóm a világ közepe ,csak arra törekedtem hogy mindkét hangszóró azt csinálja amihez ért .
A 620-as pedig IGENIS JÓ hangszóró !
Válaszol
Big Grin Azt nem mondom, hogy jó, de legalább hangszóró. Ma már ez is nagy szó. Objektíven nézve a képességeit igen, alsó-középkategóriás hsz.

Az a váltó amit te mondasz lehet hogy más lenne nálam, mint nálad, mert én tényleg 3000Hz-en keresztezném, amíg a tiéd holtbiztos, hogy nem ott vág.

Az a 850Hz pedig csak az eletromos átvitel -3dB-s pontját jelöli. Jelölné, ha konstans lenne az impedancia, de mint tudjuk, az elektrodinamikus hangszóróknál ez nem szokás, így jóval magasabbra kerül ez a -3dB-s pont, ráadásul a 620 ahogy már egyszer említettem, bőven kiemel középtartományban, tehát nem gond ha levágunk belőle.
Válaszol
Mócsing Írta:Tény hogy a hang önmagához nemigen hasonlítható . Viszont itt kettő van belőle . De én sem értem a Te problémádat . Van kető db. hang ,a kettő közül az egyiket jobbnak hallottuk négyen ,eddig . Hol itt a probléma ?
Nem önmagához Önmagában. Értelmezz, értelmezz... A kettő darab hang... lehet, hogy te jobbnak, hallod, de valójában mégsem az. Könnyen lehet. A fülünk becsapható ezerféle módon, egy néhányat még én is ismerek.
Válaszol
SEAS Írta:
shalafi66 Írta:Továbbmegyek, még az impedanciamenet ismerete is kevés a szűrők méretezéséhez.
Ha tudományosak akarunk lenni, akkor még mi kell? Mondjuk a fázismeneteket be lehet venni a számításba, de a többivel mi van?
Ha nem akarunk tudományosak lenni, csak váltót terveznénk, akkor kell két hangszóró legalább, egy nekik és nekünk is megfelelő, csillapított doboz, és mérhetünk átvitelt impedanciát, imp. választ, CSD-t különböző helyzetekben (erről jut eszembe, az iránykarakter is fontos, fontosabb, mint hinnénk), aztán ebből gondolatban, ha van elég tapasztalatunk és valamit értünk is a folyamatokból kisakkozhatunk egy váltót, aztán a fejlesztés közben még 20-at.
Válaszol
shalafi66 Írta:Az a váltó amit te mondasz lehet hogy más lenne nálam, mint nálad, mert én tényleg 3000Hz-en keresztezném, amíg a tiéd holtbiztos, hogy nem ott vág.
Rosszirányba ment el a dolog . Úgynézki ,én a saját váltómat reklámozom . Pedig nemez a szándékom . Maradjunk a lényegnél , 12/12 , és a 3kHz ,hogy ez most soros ,vagy párhuzamos kevésbé lényeges . Építsd meg párhuzamosra ,külön kompenzálótaggal .Amíg ezt nemteszed ,lényegében elbeszélűnk egymás mellett .

A Zobel azért van benne hogy a 620-as ,a lehetőségekhez mérten sima ellenállásként viselkedjen . Dehát ez is roppant egyszerü ,rajzold fel a Zobelal kiegészített váltód átvitelét . Közben megnéztem a saját impedancia mérésemet , 3kHz-nél ,8 Ohm körül van . Szerintem nemsokat változtat a lényegen ha kimarad a Zobel .

A helyeírási hibáimat javítgasd továbbrais. Komolyan mondom ,útálom őket . Smile
Válaszol
Mócsing, mi lenne ha kipróbálnál 1 másik dobozt is?
Szerintem sok szempontból nem jó a dobozod.
A túl nagy szűkülés miatt eléggé csökken az érzékenység, a kompenzálómágnes szintén javítja az elektromos paramétereket, ami miatt rosszabb lesz a mélyátvitel, és a hsz-t is elég mélyre hangoltad, és a sok kanyar sem túl egészséges.
Ha feljebb kerülne a hangolás, a hsz is jobban lenne illesztve (terhelhetőbb lenne), nőne az érzékenység, és a mágnes eltávolítása is lehet jót tenne. Nem hiszem, h a 40 Hz-es hangolás akkora veszteség lenne a 30 helyett.
Váltózni is könnyebb 1 kevésbé problémás dobozzal.

Ezek mind az én szerény tapasztalataim, amit a saját dobozomon keresztül tanultam meg.
Nem szentírás, vélemény.
Válaszol
Mócsing, nem érted. Az önmagához-önmagában nem helyesírási hiba hanem rossz értelmezés részedről, és nem elbeszélünk egymás mellett, csak nem fogod fel, amit írok. Részemről már rég nem a te váltódról, én váltómról van szó. Maga a módszer ami hibás, és ezt próbálom megértetni veled. De úgy tűnik nem megy.
Válaszol
Mócsing Írta:Maradjunk a lényegnél , 12/12 , és a 3kHz ,hogy ez most soros ,vagy párhuzamos kevésbé lényeges . Építsd meg párhuzamosra ,külön kompenzálótaggal .Amíg ezt nemteszed ,lényegében elbeszélűnk egymás mellett .
A lényeg, hogy váltót ilyen módon készíteni butaság... értelmetlen.
Mócsing Írta:Közben megnéztem a saját impedancia mérésemet , 3kHz-nél ,8 Ω körül van . Szerintem nemsokat változtat a lényegen ha kimarad a Zobel .
A 620-as hangszórók impedanciája 3kHz-nél 12-14Ohm körül van, sorozattól függően.
Válaszol
Léva Írta:A túl nagy szűkülés miatt eléggé csökken az érzékenység, a kompenzálómágnes szintén javítja az elektromos paramétereket, ami miatt rosszabb lesz a mélyátvitel, és a hsz-t is elég mélyre hangoltad,
A szűkülésnek utána kéne számolni, vagy inkább számolni és mérni, mert a csillapítóanyagtól is függ, hogy mekkora lesz a hangnyomás mélytartományban. A kompenzáló mágnes nem mondanám, hogy rontja a mélyátvitelt. Nem rosszabb lesz, hanem laposabban esik. 100Hz körül csökken, az első oktvában valemennyit nő a hangnyomás. Lehet, hogy Mócsingnál a meglévő körülményekhez (szoba méretei) pont ez az ideális.
Válaszol
Nemolvastad végig , Shalafié is kompenzálva van ,pedig nem az én dobozomhoz készült ,és kb.azonos mértékben. Itt arról van szó ,hogy két váltót meghallgatva az egyik rosszabbul szól .
14 Ohmal, 1430Hz-nél van a -3dBes pont .
És ez vele a gond . Az a másik hogy valamilyen elmélet alapján MEGSACCOLTAD ,hogy ez így jó lessz , de meg nem hallgattad ,és főleg nemhasonlítottad össze más megoldással . Én megsaccoltam ,megépítettem ,meghallgattam , összehasonlítottam őket . Erre ,kijelented hogy rosszul hallok...
Válaszol
Big Grin De Mócsing ez az alacsony -3dB-es pont egyébként nem gond, mert ez csak az elektromos átvitle a szűrőnek, a ker.freki nem itt van, a Bode-diagramon látnád ezt, de nem ezt hallod, a váltó+doboz+hangszóró rendszerre egészen más vonatkozik.

Ha itt lennél a szomszédban, átmennék és megmutatnám, hogy miről beszélek, mert úgy tűnik személtetés nélkül nem megy... Sajnos 620+639 dobozba építve jó ideig nem várható hogy lesz nálam... De majd egyszer megmutatom még, hogy miről írtam itt féloldalon át.
Válaszol
shalafi66 Írta:A szűkülésnek utána kéne számolni, vagy inkább számolni és mérni, mert a csillapítóanyagtól is függ, hogy mekkora lesz a hangnyomás mélytartományban. A kompenzáló mágnes nem mondanám, hogy rontja a mélyátvitelt. Nem rosszabb lesz, hanem laposabban esik. 100Hz körül csökken, az első oktvában valemennyit nő a hangnyomás. Lehet, hogy Mócsingnál a meglévő körülményekhez (szoba méretei) pont ez az ideális.
Utána számoltam hidd el, az enyém pont megfelelően volt méretezve, mégsem volt használható, és már más küzd vele.
Csillapítóanyaggal is rengeteget játszottam, meg fékezőlemezekkel, de nálam a túlzott csillapítás vesztességgel járt.
Azé mondom, h rontja az átvitelt, mert elektromosan jobbá teszi a hsz-t, ami még kevésbé lesz ideális TL-hez. Ha 0,6-os Qts-e lenne nem szólnék, de nem így van.
Ha tudnám használni a matchcad-et, talán alá is tudnám támasztani amit írok. .oh.
Válaszol
Tényleg kár hogy nem a szomszédban lakunk, milyen jókat fülelnénk .

Szerintem nemlenne nagy tévedés ,ha a meglevő 620-asodat tennéd a dobozba ,előtte a tekercsel ,és mérnél egy SPL-t .Feltéve ha 8 Ohmos .

Érdekes ez a két szemléletbeli különbség . Te müszaki oldalról közelited meg , énmeg az átvitelisávnak azt a részét keresem ahol jól szólnak a hangszórók .
Válaszol
Ugyanazt keressük, csak én tudom hol szólnak jól. Nem kell már keresnem. Legalábbis ezeknél nem.

Nagy tévedés volna, mert a két hangszóró nagyon más átvitelt produkál, és ha a tiédhez jó a váltó, az általam gyártott 620-as hangszóróhoz nem lehet ugyanúgy jó. Csak annyit utalásképp, hogy az enyém 11-11,5kHz-ig szól szemből mérve. Term. egyenes átvitellel kiemelés nélkül. amíg a standard 620-ról ez nem mondható el.

Szemléletben talán annyi a különbség, hogy téged nem nagyon izgatnak az okok, az hogy miért, csak próbálgatod a váltókat, bele a vak világba alapon. Wink Mondjuk én azért titkon remélem, hogy mégsincs így.
Válaszol
Tettem fel képet ,hogy mit változtat a mágnes ,de már nemlátom . Szerintem csak előnyére vált .

Nem az SPL egyenenessége most a lényeg ,hanem a hangnak a "minősége".
Három kHz-ig biztos jólszól ,próbáldki nyugodtan . Pár alkatrész az egész .
Válaszol
Hát akkor egy újabb lényeges dologba belefutottunk. Egyenes átvitel nélkül nem sokat ér, ha "jó"nak hallod is.
Válaszol
Dehogynem . Mikor eldőlt hol az optimális fx lehet foglalkozni az egyengetéssel . Következő lépés , 3kHz-től megyek fölfelé . Természetesen a kapcsolgatós módszerrel . Smile Csak ehhez új induktivitásokat kel még aplikálnom,végülis csak drót kérdése az egész .
Válaszol
.aaa. Nem. Nem. Nem. Lehet, hogy te így csinálod, sok szerencsét hozzá, de attól még rosszfelé keresed a megoldást. Nem is baj hogy nem sietsz vele, mert így még mindig lehet a csigától vett analógiát alkalmazni az esetedre, ő is rossz irányba haladt, de legalább lassan.

Te tényleg azt hiszed, hogy amikor 3000Hz-nél váltva végre az általad jónak ítélt hangot véled hallani, ugyanazt kapod majd akkor is, mikor kiegyenesítetted az átvitelét?

Ui: És tényleg, hogy egyengeted? .forog. Ez nekem egyre zavarosabb lesz.

Annál is inkább, mert a kapcsolós módszerrel egyszerre kettő közül tudsz csak válsztani, de mi van akkor ha mondjuk a tízzel ezelőtti megoldás jobb lett volna...
Válaszol
Én például addig nem is kötöttem be magassugárzót, amíg a mélyközepet ki nem egyengettem. Aztán amikor 7 kHz-ig egyenletes volt az átvitelem tengelyben és 45 fokban is, akkor kerestem hozzá illeszkedő magassugárzót.
Válaszol
Nemsok egyengetnivaló van . Csak az fx környékén kell modolni egy kicsit ,meg egyszintrehozni a közepet ,és a magast . De itt már megint arról van szó , hogy Te nemhallottad ugyan ,de én rosszul hallom .

shalafi66 Írta:Annál is inkább, mert a kapcsolós módszerrel egyszerre kettő közül tudsz csak válsztani, de mi van akkor ha mondjuk a tízzel ezelőtti megoldás jobb lett volna...
Nincs ilyen . Mingig a jobbat hagyommeg, és ehhez hasonlitom a következőt.

Megyek pihenni a SAL-ba .
Válaszol
Mit? Hallod, hogy jó az átvitel? Lassan hasonlítani kezdesz Lancelotra. A 620 átvitele alapesetben sem egyenes...

Azt gondolom, hogy nem kell hallanom a hangsugárzód, nem is arról vitatkozok most veled. A hogyant kifogásolom, mert ha rossz a módszer, könnyebben lesz az eredmény is hamis. Ráadásul úgy, hogy közben jónak hiszed.

Ha elég sok váltót tervezel... rájössz majd (talán, remélem), hogy nem biztos, hogy a legutolsó a legjobb, könnyen előfordul, hogy a tízzel ezelőtti poróbálkozáshoz kell visszanyúlnod.. De ezt én már neked csak halkan .sug.om.

fdsa, azért a te módszered nem mindennapi. Nem elektromos módon egyengeti a hangszóró átviteli hibáit.
Válaszol
majd egyszer meghallgatod...
Válaszol
Melyiket, Mócsingét vagy a tiédet? Mert utóbbira már tett utalásokat Wágnerúr...
Válaszol
Utóbbira, hiszen lassan kitavaszodik.
Válaszol
Sziasztok!

Egy kérdéssel fordulok hozzátok.
Most tervezem egy rendes 23 Les álló dobozomat.
Első kérdés: Mekkora front szélesség kell ahhoz hogy ne keljen a bafle-step hatástól tartanom?
Második: A magasat ha eltolom a front oldal függőleges tengelyéből mit nyerek és mit veszítek?
Valamint az utolsó kérdésem: Menyit számít a reflexcső hol léte (mindenképp a front panelre rakom).

Válaszokat előre is köszönöm!

üdv: vava
Ha a Microsoft egy napon olyan terméket gyárt amivel nem lehet szívni, az valószínűleg a Microsoftos porszívó lesz...
Válaszol
Ezeket EDGE-el ki tudod próbálni.
Válaszol
Vava, tavaly novemberben ebben a topikban beszélgetés folyt az oldalarányokról. Úgy 7-8 lapozás árán megtalálod. A reflexcső elhelyezés szintén téma volt akkor. ;-)
Válaszol
weta Írta:Sziasztok! Tanácsra lenne szükségem. Építek egy gitár combot. A szisztéma úgy fest. hogy mivel a multieffekt sztereo hangképet is produkál, sztereo erősítőt fabrikáltam. A dobozban nem csak a beépített hangszóró tud szólni, hanem az erősítőnek csináltam egy kapcsolható hangszóró kimenetet, így képes vagyok egy külső hangszórópárra is kötni a nyivákolást, amit produkálok Smile éppen ezért a belsőnek is sztereonak kell lennie, tehát két, oldalukkal összeragasztott hangdoboz alkotja a combot. A mélyközepet két 634-es, a magasat két 639-es szolgáltatja. A WinISD-vel bűvészkedtem, hogy az adott méretből (12,3 l) a legtöbbet kihozhassam. A hangkamrák reflex csővel, 43 Hz-re hangolva kb 52 Hz-re mennek le. Viszont kipróbáltam, mit szól a program, ha izobarikusan összenyitnám a két kamrát, és az egyik mélyközépnél fázist fordítanék. Ekkor a progi szerint sokkal kisebb kiemeléssel lement 30 Hz-ig. Ez kecsegtető, de kérdem én, lehetséges? Meg tehetem én ezekkel a hangszórókkal ezt a trükköt? Megpróbálom a képet is belinkelni. [Kép: Gitarkombo_www.kepfeltoltes.hu_.jpg]

Szóval. Nem értem egészen a kérdést. Egy hangszórónak sima b-reflexként 25 liter kell, 36Hz-körüli hangolással, ugyanennyi alsó határfrekvencia mellett, így kb 60W-ig terhelhető.
Ha isobarik megoldásban gondolkodnál, akkor a két hangszórónak feleekkora térfogatra lenne szükség, 12,5 literre, ugyanolyan hangolással és mélyátvitellel, de ennek a feleakkora érzékenység az ára.

Igazából más megoldásnak nem látom értelmét.

A nálad meglévő 12,3 liter doboztérfogat azért jó, mert csökken a membránkitérés és a hangszóró mechanikai igénybevétele, 45Hz-re hangolva, 50Hz alsó határfreki mellett 100W-ig terhelhető nagyjából a hangsugárzó.
Válaszol
Köszönöm a választ!

Ha jól értem, akkor azt javaslod, hogy hagyjam meg a válaszfalat a két féldoboz között.
Hogy viselkedne a rendszer, ha mégsincs a válaszfal? Mármint a gyakorlatban. A WinISD hajszálra pontosan ugyanazt a görbét rajzolja, ha két hsz dupla térfogatban, vagy 1 hsz szimpla térfogatban van.
Viszont fele akkora sebességet számít a két ugyanakkora reflexcsövön.
Azaz 0,10 a 0,19-cel szemben, ami szerint az összenyitottal jobban járok.

[Kép: Img2008-02-12_0012_www.kepfeltoltes.hu_.jpg]

U.i. A szivacsot én csináltam.
WeTa
Válaszol
Nem értem. Hogy nyitod össze, és mi lesz a hangszórókkal?
Válaszol
Tehát!

Adott volt két db NDK hangdoboz (kb 37x23x18 mag x szél x mély).
Ezeket oldalukkal összeragasztottam, oldalra döntöttem, és erősítőt aplikáltam a a tetejére (2x25W).

[Kép: Img2007-10-30_0008_www.kepfeltoltes.hu_.jpg]

A hangszórók, amik benne voltak, 15W-osak, a magas oválok 30W-osak. A mélyközép hamar betorzított, ezért döntöttem a hsz cserén. Közben kaptam egy kevés rétegelt lemez hulladékot, ami nekem pont elég volt az újraépítéshez. Az arányokat megtartottam, mert igen kényelmes volt kézben cipelni. Ez fontos.
Tehát nagyjából elkészül a dupla doboz remake-je. Már csak az a kérdés, hogy berakjam-e a válaszfalat, ami a két hangdoboz között eredetileg adódott, vagy kihagyhatom?
Végeredményben egy két mélyközepes elrendezés születik.
Remélem világos voltam, tudom, hogy nem mindig sikerül nekem.

Valahogy így fog kinézni a fogantyúval:
[Kép: Img2008-01-26_0001_www.kepfeltoltes.hu_.jpg]

Az elrendezés meg így:

[Kép: Img2008-02-10_0004_www.kepfeltoltes.hu_.jpg]

Persze az egész az oldalára is fordítható, úgy lesz gumilábazva.
WeTa
Válaszol
Kezd leesni. Akkor ennek így semmi köze az isobarikhoz. A reflexcsőben áramló levegő sebessége azonos terhelésnél teljesen egyforma akkor is ha bennvan a válaszfal, és akkor is ha nincs. Valószínűleg eléggé egyformák a hangszórók ahhoz, hogy közös légtérben működjenek, viszont ha sztereó rendszerről van szó, ez a megoldás eleve ki van zárva.
Válaszol

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 86 Vendég