A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kétutas dobozok :)
Ahogy elolvastam, nekem is leesett.

A sztereo miatt mindenképpen beteszem a falat.

Köszönöm.
WeTa
Válaszol
Még egy kérdés:

A program által számolt csőhosszt honnan kell mérni?
Csak a doboz belsejébe lógó hosszt jelenti, vagy a teljeset?
Nem találtam utalást rá a helpben.
WeTa
Válaszol
vsz. igen Smile Tetszik ez a kombó így , szép kivitelezés ! Hangváltó van már hozzá ?
senkisem se nemcsinál se senkivel se semmit se nem ! Smile
Válaszol
Mármint mi igen?

A váltó az UNI/90, de kaptam már tippet a szerintem sok magas ellen. Nem értek igazán hozzá. A kivitelezésnél meg igyekszem. :-)

Ha kész lesz, és érdekel titeket, úgy is megmutatom.
WeTa
Válaszol
Bocsi túl korán volt, nem olvastam figyelmesen. a WinISD valszeg a doboz falától kezdve adja meg a cső hosszát. tehát a falvastagsága a doboznak az plusz...18mm vagy amilyen vastag a fal. Sok magas ellen L-pad. Smile pl.: http://www.webervst.com/lpad.htm
Válaszol
Az L-Pad abban a formában nem jó, mert van soros ellenállás a hangváltón is. Akkor lehet L-padot használni, ha azt előbb rövidrezárod. Ezért szoktam mindig mondani, hogy az univerzális váltók mivel mindenhez jók, valójában semmihez sem igazán.

A csőhossz a cső teljes hossza, nem csak a dobozba lógó rész. De pontos hangsoláshoz mondjuk szerencsés volna mérni impedanciát.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Válaszol
Hát valahogy ugy gondoltam én is, hogy először tiszta legyen az út a RC tagok után, aztán számolni egy jó L-padot neki, és ugy beiktatni. Végső sorban, nálatok létezik olyan hangszóró páros amihez megfelel bármelyik általatok gyártott váltó ? vagy akkor végülis miértelme van a gyári hangváltók gyártásának, ha tudtok annál jobbat ajánlani sokkal... persze ugy is van rajta haszon, de igy a gyári hangváltók megmaradnak... ugyanez S@Lnál is van, de ott picit a felhők fölött járnak Smile árban főeg. És ott még használhatatlanabbak a váltók.
Válaszol
Nem tudom, én nem foglalkozom az univerzális váltókkal, az a cégvezető asztala, ő így látja jónak tehát így gyártja, de attól még én ha csak lehet, nem ajánlom a használatát.
Válaszol
Hm... értem már . Akkor végső sorban, az uni váltók csak ilyen hipp-hopp módszernek jók... esetleg egy szép nyáklapot megér és jó kiindulási alapnak Tongue Ha úgy nézzük, akkor lehet meg is éri, ha számunkra megfelel legalább félig a váltó . Másik felét cseréljük... na mind1. Smile Egyébként elkészültek a hangváltóim, a PA dobozaimba, és már csak azt remélem, hogy nem kell túl sokat változtatni rajta Tongue Nyákrajzolás az olyan elgondolás szerint ment, hogy csak azt hagyom lefedetlenül, amit nagyon muszály, tehát minnél nagyobb rézfelületen mehessen keresztül a kraft... meg persze ha már a rezet fizetem a nyáklapon, akkor azt is használjam Tongue Jah Shala, az miért van, hogy a tekercs réz drótjához nem akart vonzódni túlságosan a forrasztó ón ? :? le kellet előtte kennem sósavval, mert máshogy nem folyt meg rajta .sokk. De végülis jó lett, csak mire rájöttem, hogy savazni kéne, addigra egy jónagy kupac ón termett a lapra .oh. :? Szabad oltani ! ( a váltót )
[Kép: K_p_018_www.kepfeltoltes.hu_.jpg]
[Kép: K_p_013_www.kepfeltoltes.hu_.jpg]
A sikertelen forrasztás Sad
[Kép: K_p_017_www.kepfeltoltes.hu_.jpg]
100%-osan
[Kép: K_p_019_www.kepfeltoltes.hu_.jpg]
Válaszol
Bluefish, le kell kaparni a rézdrót végéről a külső réteget.
A tekercselrendezés nem jó így, az egyiket állítsd az oldalára.
Az a MKT kondi a magasnál van?
Nekem nem igazán jött be oda...

A helyesírásra kicsit figyelhetnél:
muszály=muszáj
minnél=minél
kellet=kellett
.forog.
Válaszol
Nos ez egy alul, és egy felüláteresztő lenne egy nyáklapon. Még az átkötéseket meg kell csinálnom, az vsz. egy 1,5mm-es réz drót lesz. Hát sajnos úgy tudtam csak megoldani, a kondik értékét, ha párhuzamba kötöm őket ! az MKT kondi a mélynél van párhuzamba kötve, és ki van pótolva egy 330nF-os remix kondival, mivel 10.3 uF-re volt szükség. Nos a tekercseknél picit efficiláltam , mert nem tudtam, ha mondjuk sorba kötöm a tekercset, akkor melyik oldala a bemenő, tehát a vége, vagy a tekercselés eleje, ami a csévetest mellett van ? párhuzamos kötésnél úgyszintén sötétben tapogatóztam .forog. tudom , hogy amatőr kivitelezés, de eddig még nem építettem nyáklapra hangváltót :S .oh. ha a tekercs elrendezés helytelen, akkor picit bővebben mond el, hogy hogyan is kellene. És elnézést a hibákért, odafigyelek mostmár.
Válaszol
Nem baj ha párhuzamosítasz, a mélyhez pedig azok is jók.
Kimérted a kondikat? Lehet, h önmagában is megvan a 10 uF-os 10,3 uF.
A bemenő fele ahonnan a tekercs kezdődik, a külső menet a vége.
Egyszerűen az egyik tekercset állítsd az élére, ne feküdjön. (a tengelyük ne azonos síkban helyezkedjen el)
Válaszol
A kondit ki fogom mérni, a biztonság kedvéért odatettem mellé a másikat, de ha szükségtelen, akkor kiiktatom. Néztem Spexcel oldalán a kondiméréseket, hátha megtalálom a 10uF-os MKT-t is, mert akkor egy méréssel beljebb vagyok, de sajnos nincs Sad Ha azonos síkban fekszik a két tekercs, lehet hülyeséget kérdezek, de valahogy beleszólnak egymás működésébe ? Köszi a segítséget !
Válaszol
Még szép, h beleszólnak 1más dolgába, mivel az indukciós erővonalak 1 síkba esnek, és hatással vannak 1más mágneses terére!
Itt kicsit szebben le van írva: http://hu.wikipedia.org/wiki/Tekercs_(elektronika)

Hiába nézegeted Spexcel oldalát, mivel a kondi szórása +-10%.
Amúgy nincs fent.
Válaszol
Mivel már leszabtam a tekercs mindkét kivezetését, vsz. úgy fogom megoldani, hogy a magasnál lévő tekercset leopérálom róla, és egy 40 cm-rel feljebb lévő merevítőbordára fogom felfogatni, és úgy kötöm rá a magasat. talán ezt a legkönyebb , Köszönöm Léva ! sokat segítettél !
Válaszol
10,3.u.? Azért ennyire nem kell követni a kiszámolt értékeket, nem ettől lesz ám jó vagy rossz a váltó.
Válaszol
hát igaz, de ha véletlen az MKT nem 10 uF, hanem éppen 10%al kevesebb, vagyis 9 uF, azért az már komolyabb eltérés szerintem.biztonság kedvéért raktam rá mondtam, ha a készen lesz a hangfal, akkor fülelek, sajnos a mérés lenne az igazi, de arra nincs még sajnos lehetőség. Vagyis lenne, de abból nem lennék sokkal okosabb, mivel a körülményeket tekintve, nem lehetne számba venni a mérés eredményeit... :?
Válaszol
bluefish Írta:Mivel már leszabtam a tekercs mindkét kivezetését, vsz. úgy fogom megoldani, hogy a magasnál lévő tekercset leopérálom róla, és egy 40 cm-rel feljebb lévő merevítőbordára fogom felfogatni, és úgy kötöm rá a magasat. talán ezt a legkönyebb , Köszönöm Léva ! sokat segítettél !
Nem kell leoperálni, elég ha megtoldod a levágott dróttal, és sziloval rögzíted a tekercset állítva. Amúgy ha azonos síkban is helyezed el a tekercseket, 15-20 centiről már elvileg nincs hatásuk 1másra. Az jó elrendezés csak közeli tekercseknél fontos. Van vhol 1 marha jó kép, h milyen hatással vannak 1másra az elrendezések, de nem találom. Sad
Szívesen!
Válaszol
bluefish Írta:hát igaz, de ha véletlen az MKT nem 10 uF, hanem éppen 10%al kevesebb, vagyis 9 uF, azért az már komolyabb eltérés szerintem.
Ezé kell kimérni, v jó esetben válogatni.
Válaszol
Nem találod? .zold. Szólj nekem. Wink http://www.troelsgravesen.dk/coils.htm
Válaszol
Ahogy itt nézem, az is gond, ha mágnes közelbe van, legalább is a kialakult mágneses teret bezavarja vagy micsoda Smile akkor irány a doboz leghátuljába. Persze marad a merevítőn, de kb 30 cmre lesz a mágnestől. Remélem nem lesz para .sokk. Amugy ez a jóember, borzasztó precízen épít, és észvesztőek a művei , igaz ennek azért kell anyagi háttér, egyik projectnél csak 98 dollárt költött a 2 utas hangváltókra. De hát akkor is... Nagyon tud az illető !
Válaszol
Háát izé, azért vannak pontok ahol nem értek vele egyet vagy hiányérzetem van a munkájával kapcs. Big Grin
Válaszol
Előfordul, de lehet hogy neki épp így már megfelelt a hangzás. Smile Amilyen váltókat gyárt.. ezüst mittomén ...az azért oltás egy picit Smile Ahhoz hogy minden beszakadást, vagy púpot levágjunk egy menetből, azért ahhoz nagoyn sok munka kell, talán annál is több mint amit ő csinál, bár ha jó hangszórót vesz az ember, amivel kevés a munka ilyen téren, az megspórol sok időt, de pénzt nem... megint előjönnek a komprumisszumok Smile meg a pénztárca fizikai méretei xD
Válaszol
Egy pötyi gyors kérdés. Ha párhuzamba kötök egy tekercset + ; - között, akkor a tekercs bemenete melyikhez tartozzon ? Smile Köszi !!
Válaszol
A kérdést nem értem.

Az átvitel ilyen szintű egyengetése meg nem biztos, hogy célravezető. A váltótervezésnél nem a +-0,1dB a cél, vannak ettől fontosabb dolgok. Egyébként arra céloztam, hogy Troels és az ismeretei itt-ott felületesek.
Válaszol
Sztem arra gondolt hogy a tekercs elejét és végét melyik pólushoz kell kötni...De én azthiszem az eleje a - de nem biztos..
Válaszol
bluefish Írta:Egy pötyi gyors kérdés. Ha párhuzamba kötök egy tekercset + ; - között, akkor a tekercs bemenete melyikhez tartozzon ? Smile Köszi !!
Én mindig a pozitívra kötöm a bemenetét.

A szép átvitelű és drága hsz-hoz annyit, h az én seas-om szép átvitelű, mégis nehéz dolgozni vele. 6 dB-vel pl. borzasztó hangja van.
Válaszol
és az ellenállásnak melyik a bemenete?
Válaszol
fdsa Írta:és az ellenállásnak melyik a bemenete?
Amelyik végén kevesebb csík van. Na az a pozitív.
Válaszol
Köszi a válaszokat. Élére állítottam a tekercset a hangváltón. A forraztás nehézkés volt picit, de úgylátom csak megállt Smile A mély hsz. előtt lévő tekercset fordítottam meg, mivel annak alapból rosszul volt a bekötése... most az is helyesen van. A magasnál lévő tekercs pedig úgy van jelenleg bekötve, hogy a bemenet van a pozitív részhez, a kondik után, a kimenet pedig a negatív vonalhoz van kötve. Remélem mostmár így jó lesz a tekercs Smile És végül egy kép :
http://kepfeltoltes.hu/view/080217/K_p_0...es.hu_.jpg
Válaszol
bluefish Írta:A mély hsz. előtt lévő tekercset fordítottam meg, mivel annak alapból rosszul volt a bekötése... most az is helyesen van. A magasnál lévő tekercs pedig úgy van jelenleg bekötve, hogy a bemenet van a pozitív részhez, a kondik után, a kimenet pedig a negatív vonalhoz van kötve
Mindegy melyiket hova, erre célzott fdsa az ellenállásos beszólásával. Magam is erre céloztam, de úgy tűnik hiába. Wagnerur
Válaszol
Rendben Smile köszi Shala !
Válaszol
bluefish Írta:Köszi a válaszokat. Élére állítottam a tekercset a hangváltón. A forraztás nehézkés volt picit, de úgylátom csak megállt Smile A mély hsz. előtt lévő tekercset fordítottam meg, mivel annak alapból rosszul volt a bekötése... most az is helyesen van. A magasnál lévő tekercs pedig úgy van jelenleg bekötve, hogy a bemenet van a pozitív részhez, a kondik után, a kimenet pedig a negatív vonalhoz van kötve. Remélem mostmár így jó lesz a tekercs Smile És végül egy kép :
http://kepfeltoltes.hu/view/080217/K_p_0...es.hu_.jpg

Szia!
A saját érdekedben vegyél egy leckét forrasztásból mert ez siralmas!
halgató
Válaszol
furcsa, mert én ebből a képből még nem tudom eldönteni, hogy jó-e vagy sem...
Válaszol
Ha jól megfogta a drótot akkor semmi baj,nekem is van mikor sehogyan sem akarja szépen befolyni a cin és már semmi kedvem pucolgatni meg stb de ha jó és érintkezik akkor úgyhagyom Big Grin
Válaszol

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 119 Vendég