Üzenetek: 7 892
Témák: 30
Értékelés:
1
Mócsing, ami neked a 620-as hangszóróval működött, az nem biztos, hogy minden esetben üdvözítő megoldás. Főleg mivel teljesen más mélyközéphangszóróról van szó. A 12db/oktáv vágású soros váltó nem kifejezetten jó ezekhez, mert keresztezési frekin kiemel, és erre semmi szükség ebben az esetben.
Mivel a mélyközép nagy induktivitású, ahhoz bőven elég egy elsőrendű szűrő, 560-680uH körüli érték, a dómhoz pedig vagy elsőrendű 3-4k körüli -3dB-s pontal (3,3-4,7u), vagy másodrendű ami laposan vág, kis értékű kondenzátor (~3,3u), nagy induktivitás (~470uH), igazából mérni kéne a hangszórók átvitelét dobozan és az alapján lehetne váltót méretezni.
Ui: fontosabb viszont, hogy milyen dobozba került a mélyközép.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Értékelés:
1
Crockoo Írta:a JBL SpeakerShop váltótervező modulja mennyire jó? Mennyire használható váltót lehet vele összeállítani? ui: 599-639 1. rendűvel, kb 2000Hz környékén? Akkor lehet, ha fejben hozzászámolod az impedanciamenetet és a hangszórók átvitelét.  A 2000Hz-es -3dB-s pontú szűrő a 639-es dómnál nem jó ötlet. kb. 3000Hz fölött használható.
Üzenetek: 245
Témák: 0
Értékelés:
0
"Ui: fontosabb viszont, hogy milyen dobozba került a mélyközép."
Még igazából nincs dobozban, de egy 30L körüli zárt láda van tervben, vattavál "bélelve". Ez a sal-os 2utas úgy tudom 3300 körül vág meg 12DB a meredeksége. De közben kipróbáltam csak úgy, de szerintem nagyon kiemeli a magasat. A mélyröl nem tudok nyilatkozni, mert az asztalon nem túl sok volt ebböl a frekvenciából..
Üzenetek: 2 277
Témák: 3
Értékelés:
0
http://maxwell.extra.hu/ekonyvek/elektro...ronika.htm
Innen letöltheted Klinger féle ,Hangdoboz építést . Hasznos .
Egy soros ellenállással lekel csökkenteni a dóm érzékenységét . Próbáldmeg 3.3 Ohmal .
Amit javasoltam ,1 tekercs ,1kondi ,1 ellenállás /kompenzálás nélkül /.
Értékelés:
0
Köszi szépen a linket és a tanácsot, de ezt a könyvet már elolvastam, mert már rég meg volt. De tényleg hasznos. Meg az az igazság, hogy nem az első dobozomat építem, meg igazából megtaláltam ezen az oldalon http://spexcel.hangszoro.net/index.htm "szinte" uezt az összeállítást és azért gondoltam a 30L körüli térfogatot.
Értékelés:
1
De a hangszóró egészen más. Az 569 zárt dobozban 80Hz alatt nem nagyon szól.
Mócsing, hagyd már a mindenáron soros váltódat.  Ezt nem értettem sosem benned, találsz valamit amit te szeretsz, és azt gondolod, hogy mindenkinek az a jó megoldás .?.
Értékelés:
0
Igen egészen más, azért írtam, hogy "szinte"! A TS paraméterek alapján zárt láda kéne neki és nem csak szerintem. Akkor mit tudnál erre a hsz-re mondani, hogy miben érezné jól magát? S a salos váltóra mit mondasz?
Értékelés:
0
Már írtam hogy nem a soroson van a hangsúly , hanem a 12/12dB-s váltásson . A párhuzamos ugyanolyan jólehet . A soroshoz azért ragaszkodok ,mert fele annyi alkatrész kell hozzá , és kevesebb relé . Amellett ,jó a hangja.
Amellett én olyat ajánlok amit kiis próbáltam ,sőt aztis kipróbáltam amit Te javasoltál .
Értékelés:
1
.haha. Ezt sosem próbáltad Mócsing.
Értékelés:
1
wolfsburg Írta:Igen egészen más, azért írtam, hogy "szinte"! A TS paraméterek alapján zárt láda kéne neki és nem csak szerintem. Akkor mit tudnál erre a hsz-re mondani, hogy miben érezné jól magát? S a salos váltóra mit mondasz? Valahol írtam már ez egy olyan hangszóró ami se zárt se b-reflex dobozban nem működik igazán jól. Zártban nincs normális mélyátvitele reflexhez nem elég jó elektromosan. De ha a kettő közül kell válsztani, akkor még mindig inkább az utóbbi.
Értékelés:
0
Az rendben, hogy reflex jobb lenne neki, de mekkora?? Mert igazából nagy buta ládát nem akarok csinálni, mert olyan már van itthon és már lassan semmiképp sem férek el a szobámban..
Értékelés:
1
35-40liter 40Hz-re hangolva. de majd utánaszámolok.
Értékelés:
0
Azt megköszönném! Ezt a méretet még vhogy el is tudnám viselni, de nagyobbat semmiképp. Vannak elképzeléseim a méretet illetően, de ha változtatok rajta akkor egy igen aránytalan "ingatlan" jönne ki.
Meg a másik dolog, hogy a csillapító anyaggal is lehetne növelni a térfogatot virtuálisan.. Arra mennyit lehetne rászámolni?
Értékelés:
0
shalafi66 Írta:.haha. Ezt sosem próbáltad Mócsing. 
Ezt a hangszórót tényleg nem próbáltam . Zobellal kiegészítve szerintem ugyanúgy viselkedik mint a 620-as , annyi különbséggel hogy lejjebb kell váltani .
Értékelés:
1
A kettőnek semmi köze egymáshoz, sztem nagy butaság amit írsz. Még akkor is teljesen más váltó kell, ha két ugyanúgy 180mm-es, ugyanúgy H2000 hangszórót használsz, csak az egyik az üzemből, a másik tőlem való.
Értékelés:
0
Akkor megpróbálom lefordítani . Az én váltóm rossz ,mert roppant tudománytalanul készült .
A Te váltód jó ,mert roppant tudományos ,és jólvan méretezve .
Mint már írtam megépítettem mindakettőt , és a relékkel akár másodpercenként lehet váltani őket . Eredmény :Amit javasoltál a 620/639-hez, annak rosszabb a hangja .
Üzenetek: 283
Témák: 2
Értékelés:
0
shalafi66 Írta:Még akkor is teljesen más váltó kell, ha két ugyanúgy 180mm-es, ugyanúgy H2000 hangszórót használsz, csak az egyik az üzemből, a másik tőlem való. ÉS mi ennek a jelentős különbségnek az oka? Elvileg nem ugyanazt lehet a két forrásból beszerezni, annyi különbséggel, hogy nálad készültek/nek az egyedi hangszórók?
Üdv: Crockoo
Értékelés:
1
Mócsing Írta:Akkor megpróbálom lefordítani . Az én váltóm rossz ,mert roppant tudománytalanul készült . A Te váltód jó ,mert roppant tudományos ,és jólvan méretezve . NEM, ez nem igaz, nem jól fordítod le. Én nem építettem a 620/639-hez semmiféle váltót. Amit javasoltam, amellé is minden esetben odaírtam, hogy kiindulási pontnak jó, nem tökéletes. A módszered pedig tényleg csak próbálgatás vaktában. Mócsing Írta:Mint már írtam megépítettem mindakettőt , és a relékkel akár másodpercenként lehet váltani őket . Eredmény :Amit javasoltál a 620/639-hez, annak rosszabb a hangja . A HANGja? Fene tudja, ez úgy hangzik, mintha Lancelot írta volna a hitelesített fülével. Egyszer megmutathatnád milyen az átvitele.
ui: nagyon remélem, hogy még egyszer nem leszek kénytelen leírni ezeket, és azt is remélem, hogy fogsz még tanulni valamit a váltóépítésről egyszer. Viszont arra szeretnélek megkérni, hogy ha egy mód van rá, ne húzd rá minden egyes H2000 hangszóróra azt a váltót ami szerinted jól működik a 620+639+TL verzióban (vagyis neked jó a hangja). Főleg addig ne, amíg legalább azt nem tudjuk, hogy tényeg jó-e.
Értékelés:
1
Crockoo Írta:ÉS mi ennek a jelentős különbségnek az oka? Elvileg nem ugyanazt lehet a két forrásból beszerezni, annyi különbséggel, hogy nálad készültek/nek az egyedi hangszórók? Az az oka hogy a két hangszóró teljesen más (átvitel és fázis). Tehát valóban, ugyanazt sosem lehetett beszerezni a két forrásból.
Üzenetek: 283
Témák: 2
Értékelés:
0
shalafi66 Írta:a két hangszóró teljesen más (átvitel és fázis). Tehát valóban, ugyanazt sosem lehetett beszerezni a két forrásból. Nem akarok vitatkozni, de számomra furcsa, hogy az üzemben egy széria hangszóró készül, nálad -ezek szerint- egyedi, mivel utóbbi jóval kisebb darabszámban épül. Az adatlapok a széria, üzemi hangszórókra értendőek? (értelemszerűen azokról beszélek, aminél nincs semmi extra jelölés, tehát nem utal arra, hogy bármiben is eltér).
Nekem ez kicsit -jó értelemben véve- érdekes .forog.
Tehát nincs egyedi gyártás, csak ami nálad készül, az más, mint a széria. Ki érti ezt...
Üdv: Crockoo
Értékelés:
1
Én érteni vélem.  Tavaly november óta nem készítek H2000 hangszórót. .nyil. nincs egyedi gyártás (egyébként könnyű megkülönböztetni, mert ami az üzemből jön az előtt ott van a HA HB HC az adatlapon, ami pedig tőlem annak a jelölése rögtön számmal kezdődik). Nna ezek amik nincsenek, természetesen másfélék voltak mint a standard hangszórók az üzemben. Az adatlapok a dátummal jelölt időpontban érvényes állapotot mutatják.
Üzenetek: 182
Témák: 6
Értékelés:
0
Mócsing!
Hány dobozhoz terveztél eddig váltót?
Értékelés:
0
Egyhez ,de ahhoz sokat .
Itt két különböző váltásimódról van szó . Az a baj mindenki csak a sültgalambot várja ,kisérletezni nemakar .
Roppant egyszerü kisérlet a 620-al köss sorba 1.3mH ,aztán hallgasdmeg mitadle .
Üzenetek: 182
Témák: 6
Értékelés:
0
Mócsing, én 1 év alatt sem tudtam a seas-omat gatyába rázni, de azóta pár hangfallal foglalkoztam, és rengeteget tanultam. A soros váltó szajkózását én sem értem, főleg, h ha20-hoz kértek segítséget, ami ugye nem ha18.
Elvileg módomban áll majd nekem is standard 620/639-cel foglalkozni, majd meglátjuk mi sül ki belőle, de akkor ki fogom próbálni a Tied is.
Értékelés:
0
Sziasztok!
Látom kialakult némi "vita" a váltók miatt.  Na én meg közben átszámoltam a dobozt és egy 34L körüli ládát össze tudnék hozni elöl egy 45mm átmérőjű és egy 100mm hosszú csővel s belül vatta csillapítással. Vélemény?
Értékelés:
0
Léva ,nemfigyeltél arra amit írtam . Nem a soros a lényeg ,hanem a 12/12dB-es váltás ,és a 3kHz fx . Azért csináltam sorosra ,mert kevesebb alkatrész kell hozzá , és kevesebb relé az átkapcsoláshoz .
Amúgy én 2 éve váltózom .
Ha felrajzolod az 1.3mH átvitelét ,8 Ohmos terhelésen ,és ráhelyezed a 620-as átviteligörbéjére , meglátod mi a bajom ezzel a megoldással .
Értékelés:
1
És mert a soros váltónak nem jó a karaktere, de mindegy.. Erre gondoltál Mócsing?
595-ös hangszóró átvitele 15 literes b-reflex dobozban. piros: csupaszon, fekete 680uH-vel.
Mivel 620-as hangszóró nincs nálam, csak egy régi 595 ezért másképp nem tudtam szemléltetni a dolgot, de mivel ez 4 ohmos hangszóró itt a 680uH-s tekercs kb. olyan hatással van, mintha egy 8 ohmos elé 1360uH-t kötnénk. Jól látszik, hogy még kevés is, amit levág ez az értékű tekercs, tehát tényleg másodrendű szűrő kéne a mélyközép elé.
Értékelés:
0
Biztos hogy jó ez a diagram ? Az edge szerint , 1500 Hz-en már -6dB a csillapítása . Mármint a 680uH -nek .
Nem így gondoltam . 1.3mH /8Ohm Bode -ját , ráhelyezni a 620 adatlapi diagramjára .
WhiteFül számolókája szerint 6/6dB esetén 930 Hz az fx . Elvileg itt már -3dB az esés / 680uH/4Ohm / . Nemértem hogyan jött ki ilyen enyhe esés .
Értékelés:
1
Akkor miután megértetted jöjj vissza.  Mondtam már, hogy nem jó úton jársz és WhiteFül számolgatóscriptje félrevezet, ha nem jól használod.
Értékelés:
0
Ha jóltudom Whitefül programja Ohmos ellenállásként számol a hangszóróval . Ezt nagyjából a zobel biztosítja .
Szerinted hogyankell használni , hogy pontos legyen ?
Értékelés:
1
leginkább nem használni, vagy fejben hozzáadni azokat a hatásokat amiket kihagy a számításból.
Értékelés:
0
Neharagudj ,de ez így csak mellébeszélés . Konkrét információkat nemmondasz . Pontosn megfogalmazott kérdésekre ,tőled csak homályos utalásokat lehet kapni . Így nemlehet okosodni .
Értékelés:
1
Hát te se haragudj de ez a valóság. Én teljesen pontos választ adtam, neked kell megtenni fejben azt, amit Whiteful programja nem tesz. Jobban konkretizálni nem tudom, mivel egy kétmondatos válaszban nem lehet elmondani azt amire neked most szükséged lenne. A fórum szerinem nem arra való, hogy könyvet írjak ide... és én nem is tanulhatok helyetted, neked kell megérteni a folyamatokat, egyébként ezen és a másik fórumon (audiodiy) is számtalanszor volt már szó róla, ha figyelsz, összerakhatod a részleteket.
Értékelés:
0
Bocsi, hogy beledumálok itt a sztoriba, de kaphatnék vmi "segítséget" a doboz építésemhez, mert vszínű holnap kezdek neki a projektnek? Ha nem változik semmi akkor 36L-es lesz a doboz és a salos váltó megy bele egyelöre, majd ha nagyon gáz lesz lecserélem. Köszi az infókat!
Értékelés:
0
Ennyi betüből amit ide leírtál ,meglettvolna a válasz .
|