A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kétutas dobozok :)
Elmailtam .
Válaszol
gugli " edge baffle" első találat Wink
http://www.tolvan.com/edge/help.htm
A macska egy hülye madár, csak akkor repül, ha belerúgok...
Válaszol
Hy!Lécci segítsen valaki!Ha építek egy dobozt 2db ha31-el kb 120cm magas 40cm széles és 40cm mély,nemtudom h ez kb hány liter kb 130-140.Ez jólenne a 2hsz.-nek?Mert nem akarom elválasztani a 2hsz-t ha nem muszály...Előre is köszi Smile
Válaszol
Flatlander Írta:Hy!Lécci segítsen valaki!Ha építek egy dobozt 2db ha31-el kb 120cm magas 40cm széles és 40cm mély,nemtudom h ez kb hány liter kb 130-140.Ez jólenne a 2hsz.-nek?Mert nem akarom elválasztani a 2hsz-t ha nem muszály...Előre is köszi Smile
Ha egy HA31-re 70 liter körül mondtak, akkor jó lesz. Nem kell külön légtér a két hangszórónak.
A 40x40 centis méret nem túl szerencsés, még ha külső méretek is. Nem jó, ha a doboz belső méretei közül bármely kettő egymással megegyezik, vagy egymásnak egész számú többszöröse, mert nagyon nehezen csillapítható rezonanciák keletkeznek emiatt.
Válaszol
Okés köszi.....Akkor még kigondolom a szélességet és a mélységet.....Bár a 40cm szélességet hagyni szeretném szval a mélységgel kell vmit kezdeni!
Válaszol
Az kb. 150L üresen... Smile
Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye.
Válaszol
Flatlander Írta:Okés köszi.....Akkor még kigondolom a szélességet és a mélységet.....Bár a 40cm szélességet hagyni szeretném szval a mélységgel kell vmit kezdeni!
Az oldalfalak távolsága miatti rezonanciák akkor helyezkednek el (logaritmikusan) egyenletesen, ha az oldalak arányai egyenlőek 1,26-tal.
40 cm-es külső szélességi méret esetén a belső méret kb. 36 cm, ennek 1,26-szorosa, 45,4 cm lehetne a mélységi belméret.
A 36 cm-nek az 1,26-tal osztott értéke, vagy annak egész számú többszörösei adhatják a magassági belméretet. 36/1,26=28,6 cm, ennek a háromszorosa 85,8 cm. A térfogat így kb. 140 liter, de a doboz elég alacsony.
Ha a mélység lenne 28,6 cm, a magasság pedig 3*45,4=136 cm, akkor a térfogat szintén kb 140 liter lenne.
Válaszol
Am nemlenne rossz az a 85cm magas sem csak elég zsúfolt lenne szerintem mert a magasnak és a 2csőnek alig maradna 25cm hely az elrendesére....És am megtudnád mondani mekkora szélesnek és mélynek kéne lennie a doboznak ha 1m magas lenne?Mert sztem a 136 egy kicsit magas,sztem olyan 1m magasan még esztétikusan is ellehetne rendezni benne a cuccokat....Szval ha megkérlek mondanál ehez is méreteket....Előre is köszi Big Grin
Válaszol
Borzalmas nagy batár doboz lenne belöle az tuti.. Mint egy kisebb szekrény! Smile
Válaszol
Az nembaj... Big Grin 1m magas elég,igaz elég nagy deh.... Mindig az a baj h sosincs egy olyan hangfal ami téleg eléggé tudna szólni ha kell.....Hát majd lessz..1pár darabonként 2db ha31-el....már csakfog szólni... Big Grin Big Grin
Válaszol
wolfsburg Írta:Borzalmas nagy batár doboz lenne belöle az tuti.. Mint egy kisebb szekrény! Smile
------------------
..poste restancia...
...ha utólag is,de feltaláltátok a szovjet mikrohifit...

3ajtós,delucc...
pia nyer
Válaszol
Lehet inkább azlessz amit Fdsa írt h 85 magas 40 széles és 45 mély.Így még annyi nem is lenne"nagy" (csak egy picit) Tongue
Válaszol
Flatlander Írta:Lehet inkább azlessz amit Fdsa írt h 85 magas 40 széles és 45 mély.Így még annyi nem is lenne"nagy" (csak egy picit) Tongue
Nem kötelező ragaszkodni a fent leírt arányokhoz. A 140 liter a két hangszóróhoz javasolt nettó térfogat, a hangszórók és reflexcsövek térfogatát hozzá kell adni a doboz nettó térfogatához, tehát számoljunk legalább 150 literrel.
1 m-es belmagasság és 36 cm-es belszélesség esetén a 150 literhez 41,66 cm belső mélységi méret tartozik. Az 1 m-es méret 1/3-a 33,33 cm, ez kissé közel esik a 36 cm-es szélességi mérethez, az arányuk csak 1,08 az ideális 1,26-hoz képest.
A külső méretek (kerekített, 20 mm-es falvastagsággal számolva) 104x40x45,5 cm.
Válaszol
Aham.....Am sztem maradok annál amit elsőnek írtál az a 85cm magasság még aránylag elfogadható is.Nézegettem és az 1m megstb elég magas lenne de a 80-85 az egész jó Big Grin
Válaszol
Na kösz a választ olvasgattam kicsit, erről arról bár még sok mindent nem értek, többek között azt is hogy a mérés arra való hogy megfelelő hangváltót csinálhassak hozzá, de hogyan tudok mérni hangváltó, és hangfal nélkül ? Mert ugye meg veszem a natur hangszórót, nincs doboz nincs váltó, azt akarom megtudni hogy mit hogyan építsek meg, de akkor hogyan mérek ?SS

Egyébként mivel sokan írták, hogy 3 utast nem ajánlotok kezdőknek, és a hangváltó meg teljesen macerás ezért maradok a kétutasnál, és már ki is néztem egy tervet amiből kiindulhatok, az ötletet subvoice honlapján találtam és "primair" névre hallgat, na most én is valami hasonlót szeretnék összeállítani, egy-két változtatással.
1, A 20 centis cdcone mély helyett, 25 centis h2000 mélyközepet pontos tipusot nem tudok mondani mert most nem tudom hova lettek az adatlapok de NINCS .gonosz. meg !! Mindegy is a magassugárzó marad a monacor dt-99! Ill. ehhez méretezném újra a dobozt. a zárt rendszer is szintén maradna ! A hangváltót pedig a jbl speakershoppal terveztetném meg (ezzel a progival valakinek tapasztalat, vélemény ?)

http://http//www.subvoice.hu/hangdobozepites/primair/

A dobozzal kapcsolatban annyi kérdésem lenne, hogy a doboz oldalán /hátlapján levő fa csíkok ferdén felragasztva, azok mire jók ? akusztikai vagy merevítési célra szolgál ?, a másik hogy a hangfal hátlapja mért áll két részből (1-1 tompaszögben összerakott részből és a mögé megy a teljes zárás ! kb. ennyi jutott most eszembe hirtelen, a többit nagyjából tudnám ! ja még annyit hogy az egészet 19mm-es mdfből csinálnám és csavaroznám a lapokat a ragasztáson kívül !

Köszi a válaszokat
Válaszol
PredatorNo1 Írta:... Egyébként mivel sokan írták, hogy 3 utast nem ajánlotok kezdőknek, és a hangváltó meg teljesen macerás ezért maradok a kétutasnál, és már ki is néztem egy tervet amiből kiindulhatok, az ötletet subvoice honlapján találtam és "primair" névre hallgat, na most én is valami hasonlót szeretnék összeállítani, egy-két változtatással.
Szia!

Esetleg nezd meg ezt az oldalt is ketutas ugyben ha H2000 hangszorokkal szeretnel epitkezni: http://spexcel.hangszoro.net/h2000.htm
Igaz mindket hangszoro modositott de talan ha szepen megkered Shala-t, akkor csinal neked is ilyeneket (vagy nem ... csak ő tudja mit miert es mikor csinal). Masreszt valtoterv is van hozza igy elso korben valtotervezessel sem kellene "szorakoznod".
Válaszol
Ebben is a 20 centis mélyközepet találom kicsinek, egyébként láttam már ezt 1 hete, az alakja sem volt meggyőző, de biztos jól szól, de nekem kell egy kis membránfelület is na ha nem is túl nagy !
Van egy reflex mélyládám, készen vettem wolkens ajánlott bele egy 25-ös axtont (4ohm), -ha tehetném ebbe is olyat tennék, csak ne 4 ohm lenne + csak mély, meg egy kicsit drága )- és mostani 2 30-as MNC met simán leszólja, de sztem még a 4 et is... csak mondjuk azok meg 16Ohm-ba vannak.
Lényegtelen, inkább maradjunk a tervemnél, ahhoz kérnék hozzászólást véleményt, a doboztervet a jövőhéten megcsinálom, csak most még mindig nem találom a mélyközép adatlapot pedig eddig megvoltak S .sir. Az meg nem ártana, de ha jól számolok akkor kb. 32cm széles 25 mély és 120cm magas lenne de ez csak nagyon kb. !
Na üdv

A kérdéseimre már megkatam a választ, merevítésre és reconancia elle vannak az alakítások. Bár sztem ha az enyém magasabb lesz rakok be egy berevítő keretet középtájra !
Hanem most olvasom, hogy nem jó ha 16-20 centsi mélyközépnél nagyobb van benne ?SS
Válaszol
Te tudod ... ha neked a hangszoro atmeroje szamit csak, akkor meg se allj 40 centiig. De akkor szinte majdnem biztosan el is felejtheted a 2utat Big Grin Mondjuk nem hiaba szoktak mondani, hogy 20-25 centis hangszoroknal (es felette) mar necces lehet a 2 ut, de azert a 20centi meg nem gaz ha a felhasznalt hangszorok megfeleloek. Ez mondjuk mindig az adott hangszorokon mulik szoval nincs okolszabaly, hogy ha 20centis 1 hangszoro akkor nem lehet ketutasban hasznalni. Egyebkent ha nem tetszik a spexcel fele doboz, at is lehet szabni 8) Ha en most epitenek H2000-el hangdobozt, akkor ezt csinalnam meg elsokent. Zart konstrukcio igy kevesebb szivas van vele mint pl. reflexel, van hozza valtoterv, stb. Igaz a megfelelo hangszorok beszerzese lehet problemas, de hat mi nem az a mai vilagban :|
Válaszol
shala nem készít H2000 hangszórót már régen. Valszeg nem is fog. egy-két alus dómmal tartozom még, aztán annyi.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Válaszol
Értelek, nem akarok, 40 centis mélyet S Akkor inkább tervezek ezek mellé egy aktiv mélyládikót )
És az milyen lenne ha 2x 20 centis mélyközepet helyeznék bele, egyenkét 4ohm-osokat sorba kötve 8ohm-ot kapnék, a magassugárzó meg maradna az eredeti. Vagy nem ajánlatos a sorbakötés ?
A doboz méretét ehhez igazítanám S De mindenképp ami nekem fontos lenne most nem az erős mély illetve a házablakát szévető absszus hanem hogy intenzív erős de mégis tiszta és szép középtartományt kapjak. A mélytartományt, 50Hz alatt elintézi az axton, majd később egy aktiv sub, kb, 35-40-es méllyel .torz. !!

De van egy Pioneer a-66x tipusú erőlködöm, ami becslésem szerint (mindenhol mást irnak) 2x130W-os lehet, bár a hátuljára meg 600W teljesítmény van írva, és 6- ill 8ohm-ot szereti !Ehhez lenne ez a hangfalpár később lehet, csinálok még 2 öt )De ez még odébb van )
Válaszol
FDSA ezeket az arányokat honnan vetted ?Hol van ez leírva ? Oké hogy nem törvény de igy elegáns vagy ez mért fontos hogy így legyen ? Tudsz adni valami linket ahol ez le van írva ?!
Válaszol
PredatorNo1 Írta:FDSA ezeket az arányokat honnan vetted ?Hol van ez leírva ? Oké hogy nem törvény de igy elegáns vagy ez mért fontos hogy így legyen ? Tudsz adni valami linket ahol ez le van írva ?!
Harmadik gyököt vontam 2-ből.
Így kapok egy olyan számot, amelyet, ha az oldalak arányaiként kezelek, akkor a doboz belső rezonanciái a lehető legtávolabb helyezkednek el egymástól.
Legyen a legrövidebb oldal hossza a, a következő oldal ennek k-szorosa, vagyis b=k*a, a harmadik oldal b-nek a k-szorosa, tehát a-nak k-négyzetszerese, vagyis c=k*k*a.
De a feltételem csak úgy teljesül, ha az a oldal hossza a c oldal felének a k-szorosa, és minden oldalra igaz, hogy 2*a=k*k*k*a, 2*b=k*k*k*b...
Ennek a megoldása: k=harmadik gyök(2).
De megengedem, hogy egy magas doboz esetén a c oldal az így kiszámolt c értékének az egész számú többszöröse is lehessen.

FONTOS: ezek belső méretek, a fűrészelés előtt az oldalfalak vastagságát hozzá kell adni! Smile

Nem kötelező ennek így lennie, de így lesznek a rezonanciák egymástól a legtávolabb. Elméletileg. Mert kicsit módosítja a dolgokat a dobozba helyezett hangszóró a maga bonyolult alakjával, a mágneskörével, valamint a dobozba tett csillapítóanyag.

Mások az úgy nevezett "aranymetszés szabályait" ajánlották a dobozok oldalarányai céljára is, ott az arányok kb. 0,6:1:1,6.
Ebben az esetben az arányok valójában: 1,66667 és 1,6.
Válaszol
Ezt értem matek mester .haha.
Csak azt nem tudtam honnan vetted de ezekszerint magad találtad ki Smile grat !
Kösz az infót !

Még annyit mondjon meg valaki hogy azt olvastam kétutas rendszerben nem érdemes 16cm nél nagyobb mélyközepet rakni !
MErt én néztem ezt a hangfalat http://www.subvoice.hu/hangdobozepites/primair/
ebben alapból 20 as mélyközép van, de én 25 öset szeretnék bele rakni és ez alapján méretezném át a dobozt ill középre még egy merevítő keretet helyeznék el !! Vélemény !???
Válaszol
Valaki segítene ? Feltettem pár kérdést amikkel nem vagyok tisztában de eddig senki nem válaszolt S
Köszönöm !
Válaszol
PredatorNo1 Írta:... néztem ezt a hangfalat http://www.subvoice.hu/hangdobozepites/primair/
ebben alapból 20 as mélyközép van, de én 25 öset szeretnék bele rakni és ez alapján méretezném át a dobozt ill középre még egy merevítő keretet helyeznék el !! Vélemény !???

Az egész jó konstrukciónak tűnik, csak néhány dolgot kellene változtatni rajta.

1. A hátfalra tett terelőlapokat is 45 fokra állítanám.

2. Fordítva dönteném a hátfalakat, középen lenne a legszűkebb, és a végei felé tágulna. A jelenlegi konstrukcióban a táguló csőben felgyorsul a hullám, a doboz közepén sokkal gyorsabban halad, mint egy párhuzamos falú csőben tenné. Emiatt a doboz alján/tetején is nagyobb nyomás alakul ki, mint párhuzamos esetben, erősebb lesz a rezonancia, amit aztán győzhetünk csökkenteni. A középen szűkülő doboznál még gyengébb lesz a rezonancia, mint a párhuzamos falú doboz esetén. Így sokkal kevesebb csillapítóanyag kellene a dobozba, de talán egyáltalán nem kellene bele.

3. A terelőlapokat az egész rendszerben úgy állítanám be, hogy azonos irányba "csavarják" a levegőt (ez persze csak ötlet, ki kellene próbálni).
Válaszol
Értem mire gondolsz, nem rossz 5 let megfordítani, de mivel nagyott mélyközepet szeretnék bele, és így nagyobb lenne a magassága. A 45 fokkal meg lesz a gondom ) pl igy nagy lesza szögletörés a találkozásoknál ill. az alja és a teteje érintkezésénél ezt orvosolni csak úgy lehet ha alapból olyan szögre vágom a lapok szélét hogy ne maradjon semmi hézag, egy kis matek ezt meg is oldom és akkor nagyobbnak is kell lennie valamivel )

Mit szólsz ahhoz az ötlethez hogy az egy 25 centis helyett, 2x20 centis mélyközepet sorbakötve 2x4ohm. Vagy ezt nem ajánlod ? Na mindegy jó lenne az a 25 centis is egymaga, csak akkor a dobozt áttervezem, jövőhéten mondjuk !

Másik kérdés a JBL progi jó a hangváltó tervezésére !
Válaszol
A két oldalra tett terelőket én faltól falig tenném, bár mindegyiknek más lesz a hossza, de a hátlapi terelők akkor se tudnak kimenni a falakig.
Azoknak a végeit talán félhenger alakúra kellene csinálni.
(Ugye, nem a komplett hátfalakat gondoltad 45 fokosra beállítani a tetőhöz és az aljához képest? Smile . Ott nagyjából jó az a szög, amit subvoice kitalált: kb. 5 cm-rel legyen kisebb a doboz mélysége középmagasságban, mint lent és fent. Szerk.: még annyi sincs, csak 25-30 mm.)
Semmi akadálya két egyforma 4 ohm-os hangszóró sorbakötésének. A 25 centis hangszóró felső határfrekvenciája valószínűleg mélyebben van, mint a 20 centiseké, mélyebbre kellene tenni a váltást, nem biztos, hogy ugyanaz a magassugárzó jó lenne hozzá.

Tájékoztató számításra minden program jó, de nem árt lemérni az eredményt, mert semmi se lehet tökéletes.
Válaszol
shalafi66 Írta:...egy-két alus dómmal tartozom még, aztán annyi.
.sokk.
Üdv Doki!
Válaszol
igen, neked is jár még egy pár. Tudom.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Válaszol
fdsa Írta:A két oldalra tett terelőket én faltól falig tenném, bár mindegyiknek más lesz a hossza, de a hátlapi terelők akkor se tudnak kimenni a falakig.
Azoknak a végeit talán félhenger alakúra kellene csinálni.
(Ugye, nem a komplett hátfalakat gondoltad 45 fokosra beállítani a tetőhöz és az aljához képest? Smile

Bocsi ezt csúnyán félre olvastam ! .oh.

wolkenssel konzultáltam, azt javasolta semmiképp ne menjek 20 centi fölé, mert akkor nagyon elcsúszna a vágási freki a magashoz képest. Úgyhogy vagy amrad így ahogy van vagy 2 20centis lesz arra még nem mondott áldást Smile De mindenképp a rexlexdobozt ajánlotta, ahhoz meg még nem olvasgattam hozzá úgyhogy most az következik.
De ha marad minden úgy ahogy az eredeti subvoice tervben a doboz méretét akkor is átszabnám, túl alacsonynak találom, egy kicsit emelek rajta még, és használom az 1,26 os logaritmikus hullámcsillapító varázsszámot Big Grin .haha. Tongue
Válaszol
.sokk. <-- ez azt jelenti nekem is )
Válaszol
Szerintem, épp most olvastam utána én is menny fel subvoice honlapjára, ott a hangfal hangolása, ott elolvasod mit ír, átmész az unibox nevű progi használatára elolvasod beállítod az adatokat, és megmond neked mindent a progi, mit hogy mekkorát ! Én nem tartozom közéjük, de a nagy építők sem tudják ezeket fejből hogy na h-31 es lássuk csak ekkora doboz, áá meg is van legyen 41mm-es ! Legalábbis nem tudom igy elképzelni !!
Válaszol
wolf ha ekkora építő mester vagy segíthetnél pár kérdésben D

De ami most nagyon idegesít, hogy nincs egy darab adatlap sem és nem tudom átlátni a tervemet, ill. a kérdésem még mindig fent áll, hogy most akkor rakjak be 2db 20 centis mélyközepet vagy elég az egy is ?!
Válaszol
Az az igazság, hogy én még nem építettem 2 mélyközéppel dobozt, tehát erröl nem sokat tudok neked mondani sajnos. De a képességek topicban van fent néhány kép az én HA20-szal épített dobozomról, ha gondolod nézd meg. Én személy szerint nem szeretem a túl nagy dobozokat. 2 út megfelelö méretű dobozban, s nem magasabban.
Válaszol
Adj róla linket mer végignéztem az 1-3 oldalon szólál hozzá de sehol egy kép S
Válaszol

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 59 Vendég