A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kétutas dobozok :)
Meg van az, én megtaláltam! Wink

http://kepfeltoltes.hu/view/080411/ABCD0...es.hu_.jpg
Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye.
Válaszol
Nem rossz nem rossz, de én magasabbat szeretnék és kevésbé mélyet, mert ennek olyan PC alakja van )Meg amúgy is tök mindegy ugye csak a térfogat meg legyen !Akkor marad az 1 20as !
Magasad mi van benne ?
Monacor DT-99ről vki tud adatlapot, mert találtam csak "td6" fájlformátumú azt meg nem tudom mi nyitja !
Válaszol
Én azért csináltam ilyenre, mert nem szeretem ha szemböl nézve nagy a doboz, és hátrafele meg elfér. Na meg ugye amiatt, mert a JBL Ti 200-ra szerettem volna hogy hasonlítson egy picit. Az a forma jön be nagyon. A magasam is H2000-es, HG2,5-es. Nekem nagyon bevált, van belöle néhány db itthon. Smile
Válaszol
Jah értem, nekem is elférne, de magasat szeretnék )
El tudnád küldeni, a magas adatlapját, ill a váltó tervedet, mert meg akarom nézni, hogy mennyiben fog eltérni az enyémtől.
Ill. hogy a dobozt mivel tervezted meg ?

Most szenvedek ezzel az uniboxxal szenvedek de egy két adatot nem értek benne SS Esetleg értesz hozzá ? Pl megadom hogy az Fs 36hz, erre kiadja hogy a doboz 24hz-re hangolja... SS
Ha értesz hozzá kitöltöm amit tudok átküldeném ellenőrzésre, csak előbb még a hangváltót akarom megtervezni, mert kell a tekercs ellenálása a doboztervhez !
Ty a helpet !
Válaszol
A magas adatlapja:
http://www.satel.hu/product.php?product_...=59-12-027

A váltó sajnos egy univerzális salos vmi, de ahhoz képest nem olyan rossz, de majd szeretnék építeni hozzá egy másikat. Az Uniboxot használom én is, de nem túl sokat bíbelödöm ilyesmikkel, tehát nem sok tapasztalatom van ezzel. Ennek a doboznak a dolgait Shala segítségével hoztam össze.
Válaszol
wolfsburg Írta:A magas adatlapja:
http://www.satel.hu/product.php?product_...=59-12-027

A váltó sajnos egy univerzális salos vmi, de ahhoz képest nem olyan rossz, de majd szeretnék építeni hozzá egy másikat. Az Uniboxot használom én is, de nem túl sokat bíbelödöm ilyesmikkel, tehát nem sok tapasztalatom van ezzel. Ennek a doboznak a dolgait Shala segítségével hoztam össze.

Na végre egy oldal ahol átlátom az árakat, és van pár adatlap is thx, hogy itt mindent úgy kell kihúzni belőletek .torz.
Váltót a jbl speakershoppal tervezgetem, és ha megvannak az értékek még számolok egy indepencia szűrést, meg egy soros lyukszűrést összeforrasztom és készen is vagyok ?! Na jó is lenne...
Akkor a hangvátóval kezdek utána kell a tekercsek összes ellenállása a doboztervhez, ha az is kész akkor már csak egy tervrajz és már kezdődhet is.
Ami neked van HA-20 as annak kicsit magasabb az alsó értéke 42hz körül ha jól olvastam, ezért maradok a másiknál neki 36 pontosan nem tudom.De hogy az unibox mért akarja ennek ellenére 25hz-re hangolni a dobozom ami lehetetlen na nem tudom, furmányos egy progi ! Sad
Válaszol
PredatorNo1 Írta:Ami neked van HA-20 as annak kicsit magasabb az alsó értéke 42hz körül ha jól olvastam, ezért maradok a másiknál neki 36 pontosan nem tudom.

Az azért függ néhány dologtól, hogy meddig fog lemenni. Az kevés, hogy a hsz ennyit tud. (bár a 42Hz elég jó) Általában nem sok zene megy le 40Hz alá, tehát ez nem sokat számít. Szobai célra tökéletesen megfelel. Ha mélyebb frekire van szükséged, építs egy aktív ládát is! Tongue
Válaszol
Van egy passziv mélyládám ahhoz képest amit elvártam volna tőle angyon szépen lemegy mélybe !
Az aktív láda benne van az 5 éves tervembe )
Válaszol
PredatorNo1 Írta:Na végre egy oldal ahol átlátom az árakat, és van pár adatlap is thx, hogy itt mindent úgy kell kihúzni belőletek .torz.
Váltót a jbl speakershoppal tervezgetem, és ha megvannak az értékek még számolok egy indepencia szűrést, meg egy soros lyukszűrést összeforrasztom és készen is vagyok ?![...] Ami neked van HA-20 as annak kicsit magasabb az alsó értéke 42hz körül ha jól olvastam, ezért maradok a másiknál neki 36 pontosan nem tudom.De hogy az unibox mért akarja ennek ellenére 25hz-re hangolni a dobozom ami lehetetlen na nem tudom, furmányos egy progi ! Sad
A hangolási frekvenciának semmi köze az alsó határfrekihez, ahogy közvetlenül az fs-nek sem. Nem ezektől függ önmagában, hogy milyen mélyről indul az átvitel. A kiscsapos HA20 (fs=36Hz) zárt dobozban működőképes 60Hz-től. Az Unibox azért számít ki valami furcsa dobozt a nagycsapos HA20-hoz, mert ahangszóró igazán se zárt, se breflex dobozba nem való.
A JBL-es programmal önmagában nem tudsz váltót tervezni, mert csak a szűrők elektromos átvitelét számolja ki, ehhez még neked kell fejben hozzáadni a hangszórók átvitelét és a BS hatásait.

Ui: a sateles oldalon régi adatlapok vannak, többségük nem aktuális már.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Válaszol
PredatorNo1 Írta:Monacor DT-99ről vki tud adatlapot
Egész tűrhető hangszóró, az egyik leghasználhatóbb dómjuk, csak kicsit magas az érzékenysége, ami most nem feltétlen lenne szükséges. Azért mindenképp jobban jársz vele, mint egy HG2,5-es dómmal, vagy mint a lamalas által említett(sugallt) HiVi-vel.
Válaszol
PredatorNo1 Írta:wolkenssel konzultáltam, azt javasolta semmiképp ne menjek 20 centi fölé, mert akkor nagyon elcsúszna a vágási freki a magashoz képest. Úgyhogy vagy amrad így ahogy van vagy 2 20centis lesz arra még nem mondott áldást Smile De mindenképp a rexlexdobozt ajánlotta, ahhoz meg még nem olvasgattam hozzá úgyhogy most az következik.
Érdekes, még wolkens le van maradva. Mert létezik egyébként 250mm-es hangszóró is, ami 5kHz-ig szól, 200mm-ben is elérhető a 10k-s felső határfreki mindenféle + rezonancia nélkül, ami a nagyobb mélyközéphangszóró talán legnagyobb hátránya, hogy középtartományban irányítottá válik, 45°-ról már jelentősen esik a kHz-es tartományban a hangnyomása. Ez van amikor jó (pl. hangosítás), van amikor kevésbé.
A 2db 200mm-es hangszórót azért tartom fölöslegesnek, mert igazán csak a hangnyomást és a dobozméretet növelheted a duplázással, más pozitív hatása nincs. Valószínűleg úgyis előáll az a helyzet, hogy a HA20 hangosabb lesz, mint az axton mélyhszed, tehát arra eleve nagyobb teljesítmény kell hogy jusson azonos hangerőhöz.

Szerk: még valami, b-reflex dobozhoz sajnos sokkal problmásabb szubot illeszteni.
Válaszol
lamalas Írta:Egyebkent ha nem tetszik a spexcel fele doboz, at is lehet szabni 8) Ha en most epitenek H2000-el hangdobozt, akkor ezt csinalnam meg elsokent. Zart konstrukcio igy kevesebb szivas van vele mint pl. reflexel, van hozza valtoterv, stb. Igaz a megfelelo hangszorok beszerzese lehet problemas, de hat mi nem az a mai vilagban :|
Átszabni át lehet, de akkor már nem ugyanaz lesz. Van hozzá váltóterv, de az impedanciamenet miatt csak a 4 ohmos szabványba fér bele a hangsugárzó, ez néha kizáró ok lehet.
Válaszol
Köszönöm a válaszokat Shala.

Még annyit hogy van egy összefüggés "ha Qts=0,383, akkor a dobozméret (Vb) Vas*0,707" Ez honnan számolható ? Ty
Ezt is subvoice irta, valahonnan csak kitalálta !
Válaszol
shalafi66 Írta:A JBL-es programmal önmagában nem tudsz váltót tervezni, mert csak a szűrők elektromos átvitelét számolja ki, ehhez még neked kell fejben hozzáadni a hangszórók átvitelét és a BS hatásait.
Erről tudsz adni valami leírást, hogy ezt mégis hogy kalkuláljam hozzá ?
Válaszol
Ez a *0,707 elvileg a B4 működési módra utal, de így önmagában nem értelmezhető, még néhány feltétel hiányzik mellőle.
Válaszol
PredatorNo1 Írta:Erről tudsz adni valami leírást, hogy ezt mégis hogy kalkuláljam hozzá ?
Hm, ha érted a hangszórók, váltók működését nem okoz gondot, ha még nem állt össze a kép, akkor most két mondatban nem tudok sokat segíteni. a hszek átvitel hibáit, a doboz küső méreteiből következő BS hatásait hozzá kellene adni fejben a program által kiszámolt Bode-átvitelekhez... Vagy keresni másik programot.
Válaszol
Hát sajnos nem akar összeállni a kép S Hiába olvastam már el vagy kétszer.Főleg az ilyen kétértelmű magyarázásoktól ráz ki már a hideg...
Válaszol
Igazából elfogadhatóan úgy lehetne program segítségével váltót méretezni, ha megmérnéd a hangszórók átvitelét, impedaciáját dobozba építve, majd egy olyan programmal ami tud kezelni/megjeleníteni átvitelt és impedanciát kezdheted a modellezést. Ha találtál egy olyan váltómegoldást, ahol elfogadhatónak tűnnek a program által kiszámolt értékek, akkor azt kipróbálhatod élesben is. Utána lehet igazítani rajta, finomhangolni, ha nem tetszik, újrakezdeni. Ez egy ilyen folyamat. Nem tudom, mi kétértelmű van rajta.

Sajnos (vagy nem) a hangsugárzóépítés nincs mindenkibe belekódolva genetikailag, egyikünk sem születik úgy, hogy tudná mit és hogyan kell/lehet. Menet közben tanulja meg, és mivel összetett feladatról van szó, két nap alatt nem lehet elsajátítani.
Válaszol
Ezt értem, és gondoltam is de a baj ott van, hogy a doboz tervezéshez kell a váltó ohmos ellenállása, tehát először meg kellene terveznem a váltót, de a váltót már a doboz segítségével kellene terveznem amit meg újból csak akkor tervezhetem ha megvan a váltó, tiszta ördögi kör ) Na olvasgatok még annyira nem sürgős a dolog, a nyár végére akarom kivitelezni !!
Kösz mindent !
Válaszol
Még annyit hogy tudsz mondani valami jó kis szimulátor programot, amit használhatnék ?!
Válaszol
shalafi66 Írta:Ui: a sateles oldalon régi adatlapok vannak, többségük nem aktuális már.

Az lehet, de itt legalább volt vmilyen adatlap!
Válaszol
Lényegtelen, ha nem olyan a hangszóró.
Válaszol
PredatorNo1 Írta:Még annyit hogy tudsz mondani valami jó kis szimulátor programot, amit használhatnék ?!
Az unibox és a PCD megfelelőek, ha jól használod, pontos adatokból kiindulva, akkor ezekkel sincs nagy probléma.
Válaszol
PredatorNo1 Írta:Ezt értem, és gondoltam is de a baj ott van, hogy a doboz tervezéshez kell a váltó Ωos ellenállása, tehát először meg kellene terveznem a váltót, de a váltót már a doboz segítségével kellene terveznem amit meg újból csak akkor tervezhetem ha megvan a váltó, tiszta ördögi kör Smile Na olvasgatok még annyira nem sürgős a dolog, a nyár végére akarom kivitelezni !! Kösz mindent !
A doboztervezéshez miért kéne a váltó? Ahhoz a T-S paraméterek kellenek. Nincs itt semmi .ordog.i.
Válaszol
shalafi66 Írta:Lényegtelen, ha nem olyan a hangszóró.

De ez közelebb állt hozzá, mint a semmi!!
Válaszol
.haha. Hja, végülis. Ennyi erővel SAL-t is lehetne. Azt hiszem nem értem még elég jól az igényeket.
Válaszol
Azt azért nem! De ebböl jobban ki lehet indulni, mint a salos megoldásból, meg a nagy semmiböl!! Aki esetleg dobozt szeretne építeni ahhoz ugye kéne némi adatlap! De nincs! Ez nem túl nagy igény szerintem!
Válaszol
Nnade ha a hangszóró más mint a AL, akkor ugyanoda jutsz mint a kínaiaknál. Nem? Én meg ahhoz nem adom a nevem, hogy valamit leírok az adatlappra aztán a valóság meg más, és mindezt úgy, hogy tudok róla. Ilyet tőlem senki ne várjon.
Válaszol
A régi adatlappal? Nem hinném! Mert én arról beszélek és nem a retek salról.. De jó, hogy közben írtál hozzá! Tongue
Válaszol
Igen a régi általam készített H2000 adatlapokról beszéltem, arról hogy nem olyanok most a hangszórók egészen, ahogy a több mint két éves méréseken látod, tehát gyakorlatilag mindegy, hogy fent vannak-e az adatlapok vagy sem, sőt nekem jobb hogy nincsenek, mert így nincs miért tartani a hátam, magyarázkodnom, nem hazudok mint a szóbanforgó importőr cég, stb...
Válaszol
Ezzel nincs is semmi baj, hogy nincs félrevezetés. Amúgy ekkorát változtak a hsz-ek? Remélem jó irányba! Tongue
Válaszol
Na hogy miről beszélek azt itt megleled de gondolom már olvastad !!!

"Ez az ellenállás a hangszóró előtti kábelezésből, az erősítő esetleges kimeneti ellenállásából illetve a hangszóró előtti passzív alkatrészek (jellemzően a tekercsek) ellenállásából áll. Én a legtöbb esetben ide csak a tekercs ellenállását írom."

http://www.subvoice.hu/hangdobozepites/elmelet/unibox/

Vagy ez is csak utal valamire ?XD
Egyébként most nem értem miről beszéltek itt, alig van pár adatlap, azt hogy meg, nem akarsz felrakni hamisat, az oké de ne úgy old meg hogy semmit nem raksz fel :S

A PCD progi teljes nevét elkérhetem ?!
Válaszol
PredatorNo1 Írta:Egyébként most nem értem miről beszéltek itt, alig van pár adatlap
Az a hatvan amit elkészítettem, valóban, tényleg csak pár darab.

A mélyközéphangszóró előtti soros ellenállás tényleg számít, de a doboz szükségs térfogatába igazán nem szól bele, legfeljebb a hangolást kell kicsit arrébbcsalni, azt is csak akkor, ha valami nagy egyenáramú ellenállású tekerccsel építkezel.

PCD: http://www.pvconsultants.com/audio/frdgroup.htm
Válaszol
Értem akkor azt haggyam úgy ahogy van alapból ?!

Egyébként a pár darabot arra értettem amit a hiánypótló topicban találtam.
De most már azok sincsenek meg S Csak ha tároltban indítom !
Válaszol
Ehhez a progihoz kell némi angol tudás de a legnagyobb baj hogy azt irja állítsam be a típus..de nem engedi megváltoztatni- továbbá hiába próbálok bármilyen buttont benyomni nem csinál semmit ?! Kell valami speckós beállítást tolni az excellben ?
Válaszol

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 93 Vendég