A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kétutas dobozok :)
Nagyon szépen köszönöm vava !!!

Nekem is csak azért kellett így elsőre, hogy kb mekkora erősítőt építsünk hozzá, Fész technikus kollégámat kértem meg, hogy segítsen , persze másoktól is elfogadok ötleket/javaslatokat/segítséget.

A célom egy viszonylag kis méretű hangdoboz, szép hangzással,jó tér hatása legyen , (számítógép mellé tehát elég közel lennék a dobozokhoz)
ezekkel a hangszórókkal mennyire valósítható meg ez?( ill. a H2000-nél található magasakkal)
Válaszol
Ha 15 tökéletes erre a célra. Csak ne a hg 2,5-öt válaszd mellé. Nézz körül mondjuk ARV 104-04-8. Ez sem sokkal jobb de még mindig biztosabb hogy nem hibás példányt kapsz mint a h2000-től. Az utolsó értesüléseim szerint még mindig rosszak.
Erősítőnek ha elég 20W akkor vf3 (ha nem akkor vf2). Nekem van 2db félkész. Ha akarod a két panelt befejezem és egy ezresét darabját oda adom. Raksz hozzá egy tápot meg egy dobozt és kész. A VF szériájú erősítőknél egyszerűbb olcsóbb nincs. A VF2 hangja pedig már egy audiofil belépő széria. A mai kommersz házmozi erőlködők a nyomukban se érnek.

A hangfal doboz tervezésénél vedd figyelembe hogy közel lesz hozzád így a lehető legközelebb kerüljenek egymáshoz a hangszórók. Ha ügyes vagy megteheted hogy a magas hsz-t süllyeszted és a mély hsz peremét ráengeded a magas előlapjára.

üdv: vava
Ha a Microsoft egy napon olyan terméket gyárt amivel nem lehet szívni, az valószínűleg a Microsoftos porszívó lesz...
Válaszol
ARV104 semmivel sem jobb. Csak több, mint kétszer drágább.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Válaszol
igaz
Ha a Microsoft egy napon olyan terméket gyárt amivel nem lehet szívni, az valószínűleg a Microsoftos porszívó lesz...
Válaszol
Gond van a kör alaku HG 2,5-tel? Pedig én a közeljövőben be akarok szerezni kettőt belőlük. Vagy csak néhány példnyt érint a dolog?
Nem én vagyok hülye.. a világ nem normális Smile
Válaszol
minden HG2,5 ugyanolyan belül. a zárófedél lényegtelen.
Válaszol
Boccsi, tényleg, ezt elfelejtettem.. de akkor mi az a problem, ami miatt a vava inkább másikat ajánlott a srácnak?
Válaszol
Mert a gyártási minőség nem a legjobb. Nem központos a cséve stb. Állítólag még szakadt membránnal is jöttek ki hg-ék. Ez van ezt kell szeretni... Confused
Válaszol
Akkor ezt gondolom hallani is.. habár szerelhető a dolog, korrigálni lehet.. vagy korrigáltatniTongue Nekem egyelőre a HA-17ek gyártási minőségével nincs bajom.. nem súrol, nem ferde rajta semmi, nem szól eltérően.. ezen két hangszóró alapján egész jó gyártási minőséget tudnék megítélni.
Válaszol
Hello mindenkinek!
Segítséget szeretnék kérni,kiválasztottam két hangszórót
az egyik ha 13-478 és a hg 2,5-639 ,terveztem egy 11 literes dobozt hozzá
54 Hz fb-vel.
Viszont a hangváltó tervezéssel nem jutok előbbre nem tudok mit csinálni a magas hangszóróval.Próbáltam mindenféle szűrőt (x-over a program) mindenféle értékkel ,de vagy kiugrás van a frekimenetben vagy nagyon leesik a vége felé.
Lenne valakinek valamilyen ötlete milyen hangváltót lenne célszerű használni?
Válaszol
Először is üdv a fórumon. Smile

Meg is építetted a tervezet váltókat és mérted is? Így kaptad a leírt anomáliákat?
Közzé tehetnéd a kapcsolásokat azzal talán előrébb jutunk Smile

üdv: vava
Válaszol
szia Vava!

Még nincs kész semmi,még a tervezés fázisában vagyok Big Grin .
Ami úgy nézett ki hogy terveztem egy dobozt,azután van egy hangváltó tervező programom -x-over-.Mely szimulálja a kész hangváltó működését a hangszórók adatai alapján.
És az ott elvégzett szimulációk alapján írtam hogy nem tudok mit csinálni a magas hangváltójával,mivel vagy kiemel vagy erős leszívás tapasztalható.
Tehát sehogy sem közelít az ideális egyeneshez.
Remélem ezt jól gondolom :? .
Mérni sajnos nem tudok ,úgyhogy maradtak ezek az eszközeim,abban reménykedek hogy egy nálam tapasztaltabb usernek már volt dolga ilyesmivel és tud segíteni....
Válaszol
Elsőként is felejtsd el ezeket a szimuláló programokat. Építsd meg és mérj! Ha meg nem mérsz akkor hallgatózz (csak végső esetben) de ez még mindig jobb mint szimulálni...
Válaszol
khm....
Válaszol
shalafi66 Írta:khm....

Úgy érzem hülyeséget írtam :S
Válaszol
Wink A kettőt egyszerre érdemes használni, modellezni a várható változásokat, és közben mérni.
Válaszol
Én valami konkrét megoldásra gondoltam,gondolom nem én vagyok az első aki vásárolt (vásárolna) ilyen hangszórót,és valamilyen hangváltót csak használt? Sad
Vagy ez nem lenne jó?
Gondolom ha adott egy ideális keresztezési frekvencia ami jó mindkét hangszórónak akkor a magas hangszóró frekvencia tartománya elméletileg egyezik nem?
na mindegy nem megyek bele mert szerintem nem értek hozzá és millió kérdést tudnék feltenni
egy szónak is száz a vége valami használható váltót szeretnék!
Válaszol
Még egy kérdés A doboz mérete és a hangolási frekvencia jónak tűnik?
Válaszol
És a két hangszóró jó választás,pontosabban a mélyközéphez jó lesz e ez a magas?
köszönök minden választ
Válaszol
Váltó szerintem : 12/12 dB-es ,soros ,3.5kHz-en váltva . Számolás -Whitefül oldalán levő számolóval . Kondenzátor- C219 ,1uF-okból összeállítva .
Mély kompenzálás ,külön R-L taggal .
Válaszol
roboguard Írta:Még egy kérdés A doboz mérete és a hangolási frekvencia jónak tűnik?
Nagyjából,bár néhány Hz-vel lejjebb engedném a tuningot,de végülis jójaz.
Viszont az említett magashsz. elváltási gondodra egy olyan megoldás lehet jó,hogy mivel úgy is legalább 4-5dB illesztés szükséges,így csalhatsz a frekimenettel úgy,hogy az illesztőellenállattal párhuzamosan kötsz egy kondért,ami frekiemelkedésével söntöli az állatot...(nekem bevált hason vidismodmagasproblémámnál Wink )
Üdv Doki!
Válaszol
Mócsing Írta:Váltó szerintem : 12/12 dB-es ,soros ,3.5kHz-en váltva . Számolás -Whitefül oldalán levő számolóval . Kondenzátor- C219 ,1uF-okból összeállítva .
Mély kompenzálás ,külön R-L taggal .

szia Mócsing!
Csipogó impedanciája Z1= 8 Ω 12 dB/okt
Mélysugárzó impedanciája Z2= 8 Ω C =11,4 µF
Keresztezési frekvencia Fo=3500 Hz L =0,182 mH
Nekem ezek jöttek ki,a mély kompenzálás miért kell?és hogyan kell számolni?
Válaszol
doki Írta:
roboguard Írta:Még egy kérdés A doboz mérete és a hangolási frekvencia jónak tűnik?
Nagyjából,bár néhány Hz-vel lejjebb engedném a tuningot,de végülis jójaz.
Viszont az említett magashsz. elváltási gondodra egy olyan megoldás lehet jó,hogy mivel úgy is legalább 4-5dB illesztés szükséges,így csalhatsz a frekimenettel úgy,hogy az illesztőellenállattal párhuzamosan kötsz egy kondért,ami frekiemelkedésével söntöli az állatot...(nekem bevált hason vidismodmagasproblémámnál Wink )

szia doki!
KIcsit lemaradtam ,tudnál egy kicsit konkrétabb lenni?
Válaszol
Helló Roboguard .
Mélykompenzálásra a baffle steap miat van szükség . Az a lényege hogy a mélyhangok sokkal kevésbé irányítottak mint a közép .és a magas . Mégha a doboz le is sugározza , a körkörös terjedés miatt ,mégis kevesebb jut egy adott irányra . Úgy szokták kompenzálni ,hogy a közép ,és a magas szintjét csökkentik ,a mélyhez képest . Nálam ez egy párhuzamos R-L taggal van megoldva . Méretezésre az edge nevü programot használtam . A 12/12 párhuzamos váltó szerintem ugynolyan jó ,csak több alkatrész kell bele .
Válaszol
Step.
Válaszol
szaisztok
Ugy érzem megszületett a hangváltó a fejemben Smile
Mit szóltok hozzá?
http://kepfeltolto.hu/i/?218903
Válaszol
A 2 kHz fölötti esés minek köszönhető?
Válaszol
Sajnos be kell vallanom fogalmam sincs :|
ezt sikerült kihoznom és hidd el ez a legjobb...a többihez képest.
Válaszol
Elmondanád, melyik szín mit jelent, illetve pontosabban miket számolt a programod, mert megnéztem az adatlapokat, és túl szabályosnak tünnek a görbék. Az előlap hatásáról nem is szólva .torz.
Válaszol
Sziasztok! Újra méréseket végeztem a dobozaimon, és újra ott van az a beszakadás 1K környékén. Vava azt mondta erre, hogy nem jók a doboz oldalarányai, és emiatt van azon a frekin egy rezonancia, ami azt a beszakadást eredményezi. Hogyan lehet kiszámolni az optimális oldalarányokat?
(Egyébként vava szerint a dobozom átvitele pocsék Big Grin Bevallom.. ránézésre szerintem is Tongue De benne van az, hogy elég közeli mérés volt, plusz a magasaim még mindig DTF-12-ők.. de szerintem egész hallgathatónak mondható)
Válaszol
Én ezt a programot használtam:
http://www.pvconsultants.com/audio/diffr...oadbds.htm
Válaszol
Ez az eredmény:
[Kép: 3-way-baffle_www.kepfeltoltes.hu_.gif]
Lila a mély, kék a magas, sárga a közép. Ezek a görbék ideális hangszóróra vonatkoznak, később, egy másik programmal kell összekombinálni a hangszóró görbéivel.
Azért is tettem fel, hogy lássátok, miért nem lehet az előlap hatásit teljesen kikompenzálni. Ez is okozza a 3 utas topic-ba feltett méréseimen látható kisebb nagyobb huplikat.
Tapasztalatom szerint, ha a dobozod a lehető legkeskenyebb és legmagasabb, akkor kapod a legjobb eredményt. Most, hogy kész a dobozom, úgy látom, még egy két centivel lehetett volna keskenyebb, illetve a mélysége is lehetne kisebb, így növelhettem volna a magasságot. Picit még szebb lenne a karakterisztika.
Válaszol
Az én dobozom egyébként 60 centi magas, 20 centi széles, és 29 centi mély (külméretek). A mélyközép az előlap közepétől egy két centivel feljebb van elhelyezve. Akkor mégis mi lehet az a majd 3dB-es esés 1K környékén.. fogalmam sincs.. az MNC-vel is lemértem kíváncsiságból, és azzal is megvan ez a jelenség. Lehetséges, hogy a "tojástartó-szivacs" csinálja ezt a huncutságot valami oknál fogva? Egyébként az előlapot kivéve az összes oldalt az borítja belülről.
Válaszol
szia Njzs!

A zöld a mélyközép, piros a magas fehér az eredő.
Be kell irni a hangszoró adatait,majd kitalálod a hangváltót hogy milyen fajta legyen és a program (x-over) ilyet rajzol.
Most megnézem azzal amit ajánlottál.
Válaszol
Én most egyelőre hangszóró szinten gondolkodom. Most még -mint majdnem mindenki tudja Big Grin- DTF-12 szolgál magasként, nem sok sikerrel. Terveztem a közeljövőben két HG 2,5-ös venni, azonban most, hogy újra látom az adatlapját, nem tetszik nekem az a 4-7kHz közötti szakasz a maga 7,5 decibeles szintkülönbségével. És bár vava határozottan lebeszél a háromutas megoldásokról, nekem mégis van egy három utas ötletem:
Mélyközép: HA 16-542 vagy HA 17-582 vagy HA 18-620 (ahogy néztem, szinte ugyanaz a három hangszóró 1K alatt, mondjuk szerintem a legjobban a 620 teljesít, a leggyengébben pedig az 582 az 1-3k tartományban) 3200Hz-ig engedve, fölötte 12dB/oktáv vágás
Magas1: HD 8-597 3200-8000Hz között használva, alatta/fölötte 12dB/oktáv vágás
Magas2: HG 1,9-623 8000Hz-től, alatta 12dB/oktáv.
Az LPAD-okat ne felejtsük ki Tongue Mondjuk azok pontos értékét úgyis majd méréssel fogom belőni.
Így sikerül szerintem mindhárom hangszóró viszonylag egyenletes szakaszait kihasználni. Csak hát ez a sok 12dB/oktávos vágás nem e okoz majd valami plusz gondot.. valami azt súgja: igen.. de hogy mit, az számomra rejtély. Ha valaki tudja, mik ennek a megoldásnak a hátrányai, ne folytsa magába Smile
Válaszol

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 105 Vendég