A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kétutas dobozok :)
SMA Írta:A jelenséget és részbeni megoldását megírtam topetinek, ha tudja, majd beteszi a képeket a nyüglődéseimről.
A másik megoldás SMA szerint, a szenvedések helyett ismertebb hangszórókkal építkezni. Tongue
Majd valamelyik este azért, ha lesz egy kis időm, előszedem a meglévó 8 literes zárt dobozom, és megpróbálok egy jó váltót kieszelni ehhez a hangszórókészlethez. Smile Biztos, vagyok benne, h. nem lehetetlen, és sztem nem is túl bonyolult a jó megoldás.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Válaszol
Lex Írta:A csőről úgy tudom, hogy a mélytől a lehető legtávolabb a jó. Ez igaz? A magasat meg célszerű közel tenni a mélyhez, hogy közelítsen a pontsugárzóhoz?
Ha már itt tartunk, hova fog kerülni a kész hangsugárzó?
Válaszol
Jó kérdés. Több variáció is van. Majd meglátom, hol lesz a legjobb .oh. Igyekszem figyelembe venni, olyan dolgokat, hogy ne toljam a falra, bár az növeli a mélyeket. Két állványt is szeretnék fabrikálni két MDF lapból és egy homokkal töltött vascsőből. És szeretném valahogy megoldani a tüskézést, úgy, hogy ne a dobozba kelljen rakni, hanem az állványba, de ne szúrja ki se a padlót, se a dobozt.
Válaszol
Ha állványra kerül, a négyes változat is jó. Smile
Válaszol
A 4. 5. kiesett, mert már kivágtam a mély helyét. De nem baj, mert minél univerzálisabb, annál jobb. Egyébként, ha pl. falra akarnám szerelni, akkor melyik a jó?
Válaszol
Lex Írta:Egyébként, ha pl. falra akarnám szerelni, akkor melyik a jó?
Egyiksem Smile Vagy ha az a célod, hogy a mély hangokat akarod növelni, akkor szereld a falra .zold.
Második előlap, és a 4. változatot készítsd el. De ha nem akarsz dupla előlappal szenvedni,
akkor a második, ahogy azt shala is javasolta (magas középre).
SMA válaszát azért még várjuk meg, biztos lesz hozzáfűzni valója Smile
Üdv, Péter
Válaszol
Kedves topeti és Többiek!

Nem tudom, mit javasoljak, ha már kész az előlap.
Én a szimmetrikus elrendezés híve vagyok, többnyire ez bevált.
Ha aszimmetrikus a hangsugárzó, akkor tükrözve kell kivitelezni, tehát egy balos és egy jobbos legyen a két hangsugárzó, mert így a sztereó kép jobb.

Mintha egy hozzászólásom eltűnt volna?!
Üdv! SMA
Válaszol
Mivel ktutas, gondoltam, beírom, Smile a ha25 braunnal és a hg 2,5-lel kérésre összehoztam egy kétutas megoldást. Egészen jó lett.
Ezeknek a helyére kerül: http://hangszoro.net/laci/img1.jpg http://hangszoro.net/laci/img2.jpg

Biztos, h. nem tűnt el, SMA, lapozz vissza egy oldalt. Smile
Válaszol
Shalafi , részletesebb leírást fogsz írni Braun + 639 projectről? Váltókészítés, adatok, stb... vagy titkos? .zold.
Üdv, Péter
Válaszol
SMA Írta:Kedves topeti és Többiek!

Nagyjából kész az átvitelről készített rajzom, de ha ezt elküldöm, nem fogja senki elhinni, hogy ilyen az átvitele a hangsugárzónak.
Megpróbálom az XTA analizátort újra elhozni és lefotózom az átvitelről készült képet, 1/3-oktávos, 2dB-es felbontásban.
Hétvégén nem volt időm feltenni a képeket, ma vagy holnap pótlom.
SMA, szöveget is írjak hozzá? Ha igen mit?
Amit levélbe küldtél, vagy inkább irsz egy másik levelet, aminek a tartalmát a képek alá tegyem?
Üdv, Péter
Válaszol
topeti Írta:Shalafi , részletesebb leírást fogsz írni Braun + 639 projectről? Váltókészítés, adatok, stb... vagy titkos? .zold.
Szigorúan.
Tehát egy 65 literes zárt dobozban lakik majd a két mély, Nekem itthon 33,5 literes volt, túl sokat nem változtat a mélyátvitelen.
A váltó így néz ki: http://hangszoro.net/laci/672+639sch.gif és ezt az átvitelt produkálja vele a két hsz: http://hangszoro.net/laci/672+639spl.gif . A célnak sztem meg fog felelni. Eddig a magashsz feladatát egy 100mm-es Ciare szélessávú látta el, nem túl nagy sikerrel, a terhelhetőséggel voltak gondok. Igazából ezért indult az egész project. Smile

Ezután nekifoghatok a 634+639 párosnak, amit SMA épített.
Válaszol
Kedves SMA és többiek !

Elkészítettem SMA oldalát a tárhelyemen Smile
http://topeti.try.hu
Hifi / SMA oldala

( Közvetlen link: http://topeti.uw.hu/sma.html )
Üdv, Péter
Válaszol
Kedves topeti és Többiek!

Mehet az is amit Én írtam, de kiegészítheted, vagy átírhatod.

shalafi66!
Nem érdemes ezt megépíteni, legalábbis ahogy Én csináltam. Sad
Valami nem stimmel a mélyhangszórókkal.
A magasak nekem 90-91dB érzékenységre mértek, 2-4-8-12kHz-en, ez még rendben is van.
A mély kompenzált mágneskörrel 88-90dB érzékeny a 100Hz, 800Hz frekvenciákon. 150Hz-750Hz között vályú, -4dB 180-240Hz között, az 1,2k-4kHz tartományban kiemelnek, fémes mellékhangzást produkálva, ezen csak a legutóbbi váltó-módosítás segített valamit, ha segített. A szintek már OK, de a hangja nem. Olyan, mint egy "égett" lengőtekercs okozta torzítás.
Nem csak a saját véleményem, tapasztalatom írom most, sajnos a család is piszkál, hogy vissza az egész, egyre rosszabbul szól ez a hangsugárzó Sad
Ugyan van már némi mélyhang, de az egész hangkép torz, hiányos, éles-fémes, zavaros, főleg a beszéd problémás TV-ről és DVD-ről is.

Délután bedühödtem, a Centerből kivettem a mélyet és betettem a Beyma 6B30P-mélyközepet a 634M-helyett. A (módosított) váltóból a 0,31mH kikerült és a3,3uF kondi is. Tehát most a 0,84mH és 10uF van benn a mélynél, a magas változatlan. Nos igen, ez már jó beszédhang, egyelőre ez marad a dobozban.
Érdekes, nem zavarja a TV-képet az árnyékolatlan Beyma, kb. 0,5m-ről.
A 634 és 639 páros igen, ha mozgatom a hangsugárzót még így is látszik a képben változás.
Egyáltalán, ilyenkor hová célszerű a hangsugárzót tenni, ha a TV érzékeny rá?!
Költözés kizárva, lakás-átrendezés szintén. Falon nincs hely, máshol sem. Sad
Üdv! SMA
Válaszol
Kedves topeti!

Igazán köszönöm, hogy helyet adsz a hevenyészett képeimnek, alkalomadtán meghálálom. Smile
Üdv! SMA
Válaszol
SMA Írta:Kedves topeti és Többiek!

Mehet az is amit Én írtam, de kiegészítheted, vagy átírhatod.
Szia SMA!

Kész, az oldal szöveggel kiegészítve Smile Csekkeld Smile
Üdv, Péter
Válaszol
Sma, továbbra is azt mondom, ha nem felel meg, küldd vissza a hszeket, visszaadom az árát, és utána a pénzzel tégy belátásod szerint.
Válaszol
SMA!
Ha nem is akarod végleg visszaadni, esetleg Shalafi megnézné, hátha tényleg gyártási hiba. Van ilyen. Nevesebb cégekkel is előfordul. De ekkor legalább véget ér a kínlódásod és mi is megnyugszunk (vagy nem .ordog. )
Válaszol
Különben nem egész fél nap alatt én is jutottam egyfajta megoldásra, ez a saját megitélésem szerint, nem is olyan rossz.
Fogtam a megszokott 8,5literes zárt dobozom, csillapítóanyag bele, majd a két hangszóró, utána pedig mérés, fülelés a váltó kiigazítása... Nem lett az első kisérlet jó, bár az sem volt túl rossz. Az ötödik már jól hallgatható, hangsúlyozom, szerintem. Mivel nincs más itt, aki megmondja. Smile
Négy átviteli görbét mutatok, sok különbség nincs küztük, mégis mindegyik hallhatóan másképp szól. Smile Az ötödikhez a váltórajzot is mellékelem, a saját véleményem most is az, h. igenis érdemes ezekkel a hangszórókkal építkezni, jó példa rá a monaudio, nekik is sikerült a 634-es mélyközepet használni. Vannak rossz tulajdonságai, nagyrészt a PP membrán miatt, de vannak jó pontjai is. Smile NNo elég a szövegből, következzenek az eredmények. .zold.
Innen indult minden: http://hangszoro.net/laci/sma/634+639spl.gif aztán néhány lépésen keresztül vezetett az út a jobb (talán jó) megoldáshoz:
http://hangszoro.net/laci/sma/634+639spl3.gif
http://hangszoro.net/laci/sma/634+639spl4.gif
http://hangszoro.net/laci/sma/634+639spl5.gif
Ez pedig a váltó jelenlegi állapota: http://hangszoro.net/laci/sma/634+639sch.gif
Válaszol
Kedves shalafi66 és Többiek!

Lehet, hogy a legbetegebb mélyet elküldöm feljavításra. Addig a centerből kivett mélyet átcserélem a baloldaliba, mert az a legbetegebb, zizeg, torz, a membránszéle sem teljesen ép. Így kaptam, azt gondoltam nem "vészes" a helyzet, a hangja viszont igen.
Ezek a mérésről készült képek jobban hasonlítanak az általam mértekre, mint ami az adatlapon található. Sok a hepe-hupa, még a javítás utáni is hullámos.

Lex!
Nem kell izgulni, nyugodjatok meg. Lehet, hogy maximalista vagyok és ez a baj. Sok időm elment erre a projektre, tanultam is belőle.
Az is igaz, hogy ha az ember egy "versenyre" célzott konstrukciót szeretne minél jobbra elkészíteni, akkor elvárhat valamit a gyártótól, - cserébe esetleg egy jó konstrukcióért, amit utána esetleg sikerre vihet a gyár.

Gyártási hiba: nem mentség, legfeljebb magyarázat lehet, nem annyira bonyolult egy hangszóró elkészítése, pláne, ha a technológia is rendelkezésre áll.
Üdv! SMA
Válaszol
Rendben SMA, majd a kolléga aki gyártotta kicseréli a habszélet.
A hullámok elenére amik azért +-3dB-en belül maradnak, elég jó, részletező a hang. Persze nekem nem elsődleges célom egyenesre vágni az átvitelt. Smile

Szerk: épp most dolgozok egy egyenesebb verzión, nem tudom, jobb hangú lesz-e....
Válaszol
Shalafi!
Szerintem jó dolog, hogy kikísérletezed az adott hsz. kombinációkhoz a váltót, mert aki nem ért hozzá annyira, annak jól jön ez a segítség (pl. nekem), mert a váltó az, amivel rendesen el lehet rontani az egész addigi munkát. Köszönöm szépen a segítségedet. Én is szeretnék a 634-639 párosból házimozit építeni, így jól jön a segítség. Korábban készítettél váltót az 542-464 pároshoz is. Ez is jól jön most nekem. Bár azt mondtad, nem végleges.
Válaszol
Megvan az egyenesebbre gyalult változat is, de sztem jobb az előző...
http://hangszoro.net/laci/sma/634+639spl6.gif
http://hangszoro.net/laci/sma/634+639sch6.gif
Válaszol
Kedves shalafi66 és Többiek!

Egyenes átvitelt Én is csak vonalzóval tudok készíteni. Smile
Nem ez a célom, tényleg, nagyjából bennvan a +3 és -3dB-en belül az átvitel, legalábbis mérve.
Valóban, az előző képekből az 5. volt a legjobb.
Érdekes, hogy kis váltó-változtatás is mennyire elviszi a hangzást valamerre.
Nem egyszerű ez, gondolom mindenki számára kiderül, az Én nyüglődéseimből biztosan. Smile
Üdv! SMA
Válaszol
Bizony, és az átvitelt nem csak a két hsz. középvonalában szoktam nézni, és nem csak merőlegesen, hanem 30 és 60 fokról is. Ez mind mind nehezíti a jó kompromisszum megtalálását.
Válaszol
Shalafi.
Olyan szép , bonyolult váltókat csinálsz mindíg , nincs kedved kipróbálni 6 dB-essel is ?
Válaszol
Azzal nem ment, azért az SMA-féle 4-ed rendű váltóhoz képest még mindig kevésbé túlbonyolított. Smile

Szerk: De mégis Mócsing, milyen elsőrendű váltót javasolnál nekem ehhez a két hszhez? Smile
Válaszol
shalafi66 Írta:Azzal nem ment, azért az SMA-féle 4-ed rendű váltóhoz képest még mindig kevésbé túlbonyolított. Smile

Szerk: De mégis Mócsing, milyen elsőrendű váltót javasolnál nekem ehhez a két hszhez? Smile
Ha 15-öd nincs kéznél valahol?Akkor súgnék váltót.
Üdv Doki!
Válaszol
Van Doki, 15, 13 amit akarsz. Tongue Viszont HG1,9 nincs, meg régi HG2,5 amit te kértél, nna olyan sincs. Wink
Válaszol
shalafi66 Írta:Van Doki, 15, 13 amit akarsz. Tongue Viszont HG1,9 nincs, meg régi HG2,5 amit te kértél, nna olyan sincs. Wink
n
Nem baj.Hg2,5(új)-ha 15-höz,ha van kedved/időd,akkor...
Üdv Doki!
Válaszol
Rendben, a dobozom nem pont hozzávaló, 4 liter zárt, de valamire jó lesz sztem.
Válaszol
"Szerk: De mégis Mócsing, milyen elsőrendű váltót javasolnál nekem ehhez a két hszhez?"

Tekercset / eggyet / , és egy kondenzátort . A tekercset a mélyközéppel gondoltam sorbakötni , a kondenzátort meg a magassal . .haha.
Válaszol
shalafi66 Írta:Rendben, a dobozom nem pont hozzávaló, 4 liter zárt, de valamire jó lesz sztem.
Jó,akkor a mély rész:6dB/oktávos 0,68mH-1mH ig kéne variálni(talán 0,82mH lesz a jó).RC korrekciót rád bízom(esetleg 6,8ohm-22uF).
Magas rész(új magassal):4,7 ohm illesztés,majd 4,7uF erről 0,47mH a hangszóró negatív kivezetésére,majd a 4,7uF és a 0,47mH közösére egy 6,8uF,a másik vége a magas plussza.Ez egy majdnem 18dB/otávos cucc.
Ja és a hsz.-ek azonos fázissal.
Üdv Doki!
Válaszol
Miért kell a magasat ennyire meredeken váltani ?
Ha alacsonyan váltunk , akkor érthető . Viszont 4 kHz nél már szerintem nem szükséges .
Válaszol
Oké, lerajzolom, mer bár vizuális típus vagok, elsőre nem fért a fejembe a kapcsolás. Big Grin
Válaszol
Mócsing Írta:Miért kell a magasat ennyire meredeken váltani ?
Ha alacsonyan váltunk , akkor érthető . Viszont 4 kHz nél már szerintem nem szükséges .
Elvileg így 2-3kHz közé esik a xfreki,de ez nem egy "átlag"18débés szűrő.Majd kiderül,ha Shala összelapátolja,hogy mit zajong így.
Igazából a mélyre lennék kiváncsi,hogy gyakorlatban mit mutat a hatossal,és hogy mekkora tekrenccel lesz a legjobb.(bár ez dobozfüggő is)
Üdv Doki!
Válaszol

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 152 Vendég