A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kétutas dobozok :)
Az egyutasban írtam, hogy jó lenne olyan, amit Shala be is mért, mert akkor tudom ellenőrizni a saját méréseimet. Van ilyen hangszóród?
Lex
Válaszol
Sajnos olyan amit Shalafi mért, olyanom nincsen. Sad De ha ezekről mérsz, lehet elegendő lesz, hogy meglásd tényleg ilyen nagy eltérés van e a két hsz-ed között. Wink
Válaszol
Megmértem a 2. HA16-542-t: Kép8
A kettő együtt: Kép9

HA16-542:
Adatlap...............1. Mért/Számolt....2. Mért/Számolt:
Re: 6,0 Ohm.........6,1 Ohm................6,4 Ohm
Zmax:..................40,72 Ohm............39,79 Ohm
fs: 45,393 Hz........53,34 Hz................47,6 Hz
f1:...................................................30,55 Hz
f2:...................................................70,34 Hz
Qms: 2,501..........2,678.....................2,982
Qes: 0,437...........0,479.....................0,572
Qts: 0,372............0,406.....................0,480
Vas: 26,32l...........18,79.....................23,95l
Cms: 1,064...........0,759....................0,968 mm/N
Mms: 11.55 g
Rms: 1.318...........1,47......................1,158 kg/s
BL: 6,726 Tm........7,154 Tm...............6,218 Tm
Lex
Válaszol
Hogy lehet, h. az egyiknél az Re 6,1 a másik 6,4R, mikor szinte teljesen együttfutnak?
A számítások egyébként hellyel-közzel jók. Igaz, h. én megint más eredményre jutottam kicsit. Ezen kívül 80-100Hz körül van valami rezonancia, aminek nem kéne ottlenni.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Válaszol
Sajnos nem egy helyen mértem a kettőt, de majd átviszem a 2-est az 1-eshez és mérek freeairt-t és dobozban is.
Az 1-esnek 14 literes, a másiknak 35 literes dobozt ajánl a BB. Mindkettőt 20,27 literre állítottam (külső: 420x240x300x19).
Az első dobozt 49Hz-re hangoltam. A 2.-ra 45 Hz-et javasol a BB. Vegyem lejjebb? pl. 40 Hz-re, mert a 2.nál a relatíve kisebb doboz miatt kiemel.
Lex
Válaszol
Az elsőre jó a 49 nagyjából a másodikra pedig hasonló átvitelhez kb. 46Hz kell. Persze kicsit bizonytalan így a mérés, de....
Válaszol
shalafi66 Írta:Ezen kívül 80-100Hz körül van valami rezonancia, aminek nem kéne ottlenni.
Pedig mindkettőnél ott van és a város két végén mértem őket. Mi lehet az? Egyébként a freeair-es mérésnél (most elsősorban az impedancia mérésre gonolok) hogyan kell a hsz-t elhelyezni, rögzíteni, ...?
Lex
Válaszol
Megmértem újra a város másik végén is, de mind az Re, mind az fs ugyanazt adta. Az fs 0,5 Hz-cel lett magasabb, de ez belefér a mérési hibába (1%).
Lex
Válaszol
Szeretném megkérdezni, hogy úgy lenne-e jó hangolni a reflex csövet, hogy a két impedancia csúcs azonos legyen? Mennyire helyes ez az álláspont?
Lex
Válaszol
Ennek az "álláspontnak" így semmi értelme. A hangolási frekit kell nézni az előre modellezett átvitel szerint.
Válaszol
Csak azért, mert úgy vettem észre, hogy a BB e szerint hangol és Gilszki is ezt írja: Link
Lex
Válaszol
Nem, a bb nem eszerint számol, az azonos magasra hangolt impedancia csúcsok csak egyféle hangolási módnál érvényesek. A bb is hasonló elvek mentén számol, mint a klinger könyv százvalahányas lapján közölt táblázat. És fontos, h. mindig váltó nélkül kell a dobozt hangolászni, ahogy Gilszkilabor-féle lapon is olvasod.
Válaszol
Értem. Köszönöm szépen.
Lex
Válaszol
Shalafi, mi a véleményed egy HA22 - HD-8 párosításról?
Válaszol
Jó irányított. Wink És a HD8-ból sajnos nincs most új hangszóró csak '96 körüli készlet.
Válaszol
shalafi66 Írta:Jó irányított. Wink És a HD8-ból sajnos nincs most új hangszóró csak '96 körüli készlet.
Na most viccen kívül, ha csak a magas iránykarakterisztikája szűk, az nem gond, mert közeltéri monitort próbálnék vele. Az sem gond, ha régi az a hangszóró, vagy van olyan része, ami elöregedett? Vagy nem stimmel a görbéje, nem szép a hangja, nem megy elég magasra?
Válaszol
Volt néhány változás a hangszóróban. Csak annyi, h. ma jobbat lennénk képesek gyártani. Nézd meg a különbséget a HD6,5 és a HD8 adatlapja között. A 6,5-es friss gyártás, és sztem előrelépés a régihez képest. A két hangszóró egyébként lágyrészeit nézve teljesen azonos lenne, csak a kosár más. Meg jelenleg a gyártási időpont.
Válaszol
Sziasztok.

Nagyon kezdő vagyok ezen a fórumon meg a témában is, de lelkes és a segitségeteket szeretném kérni. Mivel nem szeretnék a tecsóban müanyag hangfalat vásárolni ezért gondoltam épitenék egyet. Fellapoztam a Rádiótechnika évkönyvének 75-ös kiadását és találtam benne egy nagyon szimpatikus dobozt adatokkal, gyári hangszórótipusokkal.
Videoton Brillant 2utas zárt doboz 60x35x32.5cm. Sajnos a bele illő hangszóró mai megfelelőjét nem találtam sehol, igy a segitségeteket szeretném kérni megtalálásában. Minden amit tudok róla:
Megnevezés: D 252 E Brillant
Mélysugárzó: HA 25/12
K
Magassugárzó: HD 10/11
K
Teljesitmény: 20-25W
Impedancia: 4-8 ohm
Átviteli sáv: 25Hz-20kHz
Keresztezési frekvencia: 2.5kHz

Leirás is van benne amiből a lényeg: Egy nagyméretű 250mm átmérőjű gumi membránszélű alacsony rezonanciapontú mélysugárzót, és egy 100mm átmérőjű speciális magassugárzót tartalmaz.
Ezek az adatok mind a Rádótechnika évkönyvben vannak sajnos más forrást nem találtam a tipusról.

A segitségeteket előre is köszönöm.

Kocsis Norbert
Üdv
Válaszol
Hadd előzzem meg shalalát... Felejtsd el, mert már azokat a hangszórókat nem gyártják, sokkal jobb hangszórók vannak. És igaza is lesz. Wink
Válassz szimpatikusat a termékek közül, segítünk megépíteni!
Üdv: spexcel!
Válaszol
Szia.

Köszönöm a gyors választ. Én nem ragaszkodok a gyári hangszórókhoz sőt. Szeretnék az emlitett brillant dobozba való hangszórokaz az új generációból. Illetve ha a komplett konfira gondoltál hogy elavult akkr sorry.

Norbi
Üdv
Válaszol
Az egész elfelejthető, úgy ahogy van, mint a hogy a videoton többi doboza is. Smile 20-30 éves terveket elővenni és éppen videotont egyáltalán nem jó ötlet. Már akkor sem volt jó, most akkor minek utánaépíteni... Ha érdekelnek a miértek, elmagyarázom szívesen.

spexcel arra gondolt, h. próbálj más hangszórókat választani. Én meg azt mondom, h. nagyjából írd le az elképzelésed, milyen hangsugárzót akarsz építeni, és utána csak jutunk valamire.
Válaszol
Köszönöm a törődést.

Szóval nekem egy olyan hangfal kell amit egy erősitőn keresztül működtetnék számitógépról. Mindenképpen 2 utas zárt hangfalban gondolkodom stereo-ban. Viszonylag kicsi szobában(kb 12nm). Nem szoktam bömböltetni a zenét de azért a számitógéphangfalnál többet szóljon jóval. Én arra gondoltam hogy legyen benne mondjuk egy 200-250mm átmérőjű mély meg egy 100mm átmérőjű magas. A hangszórókra való keret olyan 10-15000Huf + az alapanyag amiből épitkeznék.
Remélem tudtam némi infót adni az elképzeléseimből.

Norbi
Üdv
Válaszol
Nos igen, a 100mm-es papíros magashangszórókat nem gyártja a cég már hosszú évek óta. Ebben a méretben nem lehet igazán jó magashszt készíteni. A 250-es mély pedig túl nagy átmérűjű, bár van amelyik viszonylag lineérisan szól 5kHz-ig, de különböző okok miatt két útban ez sem jó igazán.
Amire én gondolok, ha muszáj legalább 200mm-es mélyhsznek lenni, akkor a HA22, és mellé mondjuk a HG2,5-639 dóm magas. Ez a hangszóró egy nagyjából 20-25 literes dobozban jól érzi magát. Esetleg pont a zárt doboz és a két út miatt jobb választás volna a HA20-484 papír porvédővel, csak erről még nem készítettem el az adatlapot.
Válaszol
Köszönöm.

Annyi kérdésem lenne még hogy ha 25L-es dobozt épitek akkor kb milyen arányban legyenek a doboz oldalai mert a 25L elég sokféleképpen kijöhet. Bocsánat a sok amatőr hozzászólásért de sajnos nem sokat értek a témához és a tervező programokban sem tudok kiigazodni. Még annyi hogy a HA20 484M lenne a papirporvédős?

Norbi
Üdv
Válaszol
Nem, végülis 484P jelzéssel szerepel az adatlapon, de ez sokat nem számít.
Válaszol
norbi868 Írta:Köszönöm.

Annyi kérdésem lenne még hogy ha 25L-es dobozt épitek akkor kb milyen arányban legyenek a doboz oldalai mert a 25L elég sokféleképpen kijöhet. Bocsánat a sok amatőr hozzászólásért de sajnos nem sokat értek a témához és a tervező programokban sem tudok kiigazodni. Még annyi hogy a HA20 484M lenne a papirporvédős?

Norbi
Ilyet épített SMA, itt megnézheted:
http://topeti.uw.hu/sma.html
Biztos segít is, ha elakadsz.
Válaszol
Én nem tudom, hogy jött ide ez a link Big Grin SMA egész mást épített. (Csak zárójelben, a tervezési módszerei nem mindig követhetők számomra.)

A doboz oldalarányai talán nem a leglényegesebbek. Hogy férne el, ez a fő szempont. Mennyi hely van?
Válaszol
pagrus Írta:Ilyet épített SMA, itt megnézheted:
http://topeti.uw.hu/sma.html
Biztos segít is, ha elakadsz.
Igaz, az övé kisebb, de H2000 hangszórókból van.
Nemrég építettem 25 literest ezekkel a belső méretekkel: 477x295x182
Az meg ilyen:
http://barjak.net/egyebek/IMG_2442r.jpg
A hangszórókat persze máshogy is elrendezheted.
Válaszol
shalafi66 Írta:Én nem tudom, hogy jött ide ez a link Big Grin SMA egész mást épített. (Csak zárójelben, a tervezési módszerei nem mindig követhetők számomra.) A doboz oldalarányai talán nem a leglényegesebbek. Hogy férne el, ez a fő szempont. Mennyi hely van?
Hely lenne neki bőven de én úgy gondoltam csinálok hozzá polcot és feldobom a falra.
Üdv
Válaszol
Nos a doboz optimális külső méreteihez az ún. „arany metszés” arányai szerint jutunk. A te esetedben ekkor így néz ki a doboz 19mm-es MDF lapból:
[Kép: n868.gif]
Válaszol
Köszönöm szépen a rengeteg segitséget.
A konfig nagyjából összeállt persze hangváltóra is szükségem lesz de azt majd a későbbiekben ha eljutok odáig mert azt is épiteni szeretném.

Norbi
Üdv
Válaszol
Szeva!
Váltóval spexcelt keresd meg. Wink
Ha a Microsoft egy napon olyan terméket gyárt amivel nem lehet szívni, az valószínűleg a Microsoftos porszívó lesz...
Válaszol
Azért ne kifejezzeten spexcelt, inkább itt a fórumon próbálkozz. Smile De ha lehet, ne offoljunk.
Válaszol
Shalafi!
Megtennéd azt a szívességet, hogy annak a váltónak a rajzát, amit a HA16-542 + HG2,5-464-hez kikísérleteztél, felraknád ide! Előre is köszönöm.
Lex
Válaszol
shalafi66 Írta:Nos a doboz optimális külső méreteihez az ún. „arany metszés” arányai szerint jutunk.
I.
Azaz a doboz belső szélességének és mélységének arányai úgy aránylanak egymáshoz, mint 1:1,6
(jó nem pont 1,6 de az egyszerűség kedvéért legyen 1,6)
Ajánlatos a két hangszórót minél közelebb tenni egymáshoz.

II.
Minden frekvenciához tartozik egy hullámhossz. Fx hullámhosszára szokás helyezni a
két hangszóró középpontját egymáshoz. Azaz, ha az Fx = 2500 Hz, akkor a két hszóró közepe
136 mm-re kell hogy legyen egymástól (c = 340 m/s, l = c / F = 136 mm).

III.
Magassugárzó közepét a doboz széleitől szintén az aranymetszéspontba kell tenni. Ha a doboz 200mm széles,
akkor az elhelyezés így alakulna: a magasat a doboz középvonalába tenném, tetejétől 62,5mm-re.
x = (200/2) / 1,6 = 62,5 mm
Ha a magas 118mm átmérőjű, akkor a magas külső átmérője és a doboz teteje között 3,5mm van.
(Ha netán nem voltam érthető, készitek egy mórickaábrát Big Grin)

[Kép: moricka.gif]

IV.
Na persze ezektől az elméleti számolgatásoktól el lehet ám térni Big Grin
Üdv, Péter
Válaszol

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 125 Vendég