A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
DT 132 E alias Minimax
#1
Üdvözletem. Lenne egypár kérdésem a fenti hangfallal kapcsolatosan, és mivel gondoltam felteszem ezeket itt.
Napokban hozzám került 1 pár a topicban lévő hangfalból (egészen pontosan Minimax 3), és szegény kicsit le van amortizálódva. Szeretném rendbehozni, mert kb ilyen méretű hangfalakra van szükségem a tv mellé, illetve ugyebár mégiscsak ez a külföldön is (el)ismert magyar hangfal, így őrá esett a választásom. A rendbetételével kapcsolatosan lenne viszont egypár kérdésem

Az első azzal kapcsolatos, hogy cserére szorul mindkét mélyközép abból kifolyólag, hogy már újraperemezte őket előttem egy vandál (elég szomorú képet festenek szegények, szerintem nem éri meg vele foglalkozni), és akkor már legyen egy csere. Honlap szerint a benne lévő hangszóró típusszáma HA13-444, a csereszavatosé pedig HA13-478. Ezzel kapcsolatosan több kérdés is felmerül bennem. Az első, és legfontosabb, miszerint kép alapján a cserehangszórón szimmetrikusan vannak a lyukak elhelyezkedve. Ezek amik az eredeti hangszórón nem így vannak; a két felső és két alsó csavar közelebb van egymáshoz. Így már bele se tudnám helyezni a dobozba (kivéve persze ha kifúrom, és akkor felül befér, de lent még így se lévén elég kicsi ez a doboz, nincs hely).

Másik kérdésem, nem-e ment az érzékenység a teljesítmény rovására? Értem ez alatt, hogy a cserehangszóró 35/70w-os, ami önmagában jobban hangzik, de ezzel jár némi érzékenységcsökkenés is ekkora méret mellett, és ennek jeleit látom felfedezni az adatlapon. Szerintem az eredeti hangszóró 88dB-nél érzékenyebb legalább 2dB-el. Más eltérést azért nem tudok felfedezni, mert sajnos az eredeti hangszórónak nincs meg az adatlapja, és érzékenységet hasonlítással referencia segítséggel következtettem arra hogy ez nagyobb.

A magas eléggé jó állapotban van, bár mondjuk érdekes hogy "fel van fúrva a közepe". Nem tudom hogy ennek mi értelme volt/van. Az hogy nem gyári megoldás, az biztos (más minimaxon nem láttam), de eléggé profi volt aki csinálta. Ha nem tudnám hogy nem gyári, annak hinném. Szóval lehet magascsere is lesz, bár azt még nem nézegettem a honlapon, majd kicsit később.

Szóval röviden összefoglalva: mélycserével kapcsolatosan mitévő legyek?

DBob
Válaszol
#2
Üdv! Van itt több probléma is. A hangszóróknak nincs teljesítménye (vagyis van, csak nem foglalkozunk vele), a terhelhetőségüket szokás mérni. Ennek viszont semmi köze az érzékenységhez. A régi ha13-444-es még videotonos hangszóró érzékenysége ~84-85dB volt, a paraméterei szerint zárt dobozba való, az új H2000-es HA13-478 88dB érzékenységű, és b-reflex dobozban használható jól. Így nem tudom elképzelni milyen jelekből lehet ennek az ellenkezőjére következtetni. Mivel az új hangszórók nem videotonok, a paramétereik is másfélék, az eredeti dobozban nem mindig érvényesülnek jól, most is épp az a helyzet, így jobb megoldás az eredeti mélyközepet megjavítani.
Melyik magashsz van ebben a minimaxban?
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.

Válaszol
#3
Hi

Mivel a régi hangszóró paramétereit nem ismerem sajnos, különösebben ellenkezni nem akarok, mindössze annyit fűzök hozzá hogy ez hallás alapján nem 85dB.

Én is jobb ötletnek találom megjavíttatni ezeket a hangszórókat, mivel az ajánlott cserehangszóró már kosárszinten sem illeszkedik a dobozba. Ami miatt mégsem tartom jó ötletnek a javíttatást, hogy nem nagyon ismerek hirtelen olyan embert, akire rábíznám a munkát. Adódik ez abból, hogy egy ilyen szakembert egyáltalán sem ismerek. Ami még fontos lenne javíttatás szinten a részemről, hogy megközelítőleg (lehetőleg 1:1-ben) ugyanolyan paraméterekkel rendelkezzen a felújított hangszóró mint az eredeti. Ugyebár ha pl más keménységű membánszélt kap, változnak (nem feltétlenül pozitív irányba) a hangszóró paraméterei.
Eléggé "sziszifuszi" helyzet ez így. Végülis nem szól így se rosszul, csak egy sub mindenféleképpen kell alá, mert amit "rákontárkodtak" membránperem szinte lefojtja a hangszórót ergo mélyeknek szinte nyoma sincs. Viszont subbal tetszetős hangja van.

Ami benne van magas, honlap szerint HG1,9-431, de a hozzá tartozó kép alapján köze sincs a benne találhatóhoz. Ebbe egy "hagyományos" papírmembrános magas van, nem poliészter dóm. Ahhoz képest hogy sima papír magas, elég jól szól. Feltételezem a felfúrásnak is köze van hozzá, de ezt egy másik minimax hiányában igazolni nem tudom Tongue

Illetve most jutott eszembe, anno amikor még kerestem 1-2 éve minimaxot ajánlottak nekem egy "csodaembert", akinek a keze alatt csodás állapotba kerülnek a minimaxok. Sajnos már nem emlékszem ki volt :|
My name is Bob...Demon Bob
Válaszol
#4
Igen, ezért kérdeztem rá a magasra. Ilyen hangszórókat már sok év óta nem gyárt a cég, egyszerűen annyira színvonalon aluliak, hogy nem volt érdemes folytatni a gyártást. Javítani viszont lehet, az eredetitől biztos, hogy csak jobb lehet, például ha az üzemben vagy nálam készül.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.

Válaszol
#5
DBob Írta:kerestem 1-2 éve minimaxot ajánlottak nekem egy "csodaembert", akinek a keze alatt csodás állapotba kerülnek a minimaxok. Sajnos már nem emlékszem ki volt :|
Ennek az embernek a nevére, vagy lakóhelyére emlékszel? Bp, Szeged, stb? Netán DDL, Sonido, stb...
semmire nem emlékszel már? Sad Egy nick alapján kinyomozzuk neked ki ő, már ha egyáltalán fontos ez.
Üdv, Péter
Válaszol
#6
Úgylátszik, már elfelejtettem hangszórót javítani is. Big Grin
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.

Válaszol
#7
Egyébként a Minimaxok tényleg olyan szépen szólnak mint ahogy azt sokan zengik?
Nem én vagyok hülye.. a világ nem normális Smile
Válaszol
#8
CSak attól függ, mihez viszonyítod.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.

Válaszol
#9
http://db.audioasylum.com/cgi/m.mpl?forum=speakers&n=72043&highlight=videoton&r=&session=
Itt egy vélemény.
Nem én vagyok hülye.. a világ nem normális Smile
Válaszol
#10
Sziasztok! Új vagyok itt a fórumban. De azért remélem tud nekem valaki segíteni. Bár látom elég rég volt ehez a témához hozzászólva. Hozzámkerült 1 pár minimax 3 dt 132 e persze ki van ürítve de egy nagyon tetszik és szeretném felújítani de nem szeretnék a zárt dobozból reflexet csinálni és szeretném ha legalább úgy szólna mint új korában tehát nem csak azt szeretném, hogy hogy szóljon hanem azt, hogy szépen szóljon! Gyárilag 4 ohm os volt de nekem a 8 ohm os variáció ideálisabb lenne. Mit lenne érdemes belerakni ami stimmel is bele?

Miben más ez a 3 hangszóró???
HG 1,9-443 nincs adatlap
HG 1,9-585 nincs adatlap
HG 1,9-623
Válaszol
#11
Az eredetit megközelítő mélyközép sajnos most nincs gyártásban, magasnak régen a 10 centis HD vagy HB10 került bele, ennek a helyére elvileg elfér a HG2,5-464, az 1,9-es dómok inkább háromutasként működnek jól, magasabb váltási frekvenciával. a három hangszórónál csak a zárófedél más, illetve a 443 rajzszámú alapesetben 4 ohmos. A régi mérések nem érvényesek 100%-ban, mert azóta volt változás a felhasznált alapanyagokban.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.

Válaszol
Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég