A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2.1
#1
Az is lehet hogy leengedem a szatelitekben a HA 13-asokat 130Hz-ig. Csak akkor kb. 100Hz-re kéne behangolni a 4 literes dobbozt, és ez lehet a HA 13 ajánlott hangolási frekije felett van.. lehet romolhat az impulzusválasz? (gondolom ez összefüggésben van a Group Delay-val.. ha 60Hz-re hangolom, akkor a 130Hz fölötti tartományban kisebb lesz ez a delay, csak akkora cső nem fér el a dobozban Big Grin) Lehet hogy inkább két db. HA 10-et kéne használnom, mivel annak 90Hz körül van a rezonanciafrekije (amiatt kettőt, hogy meglegyen a min. kb 30W-os terhelhetőség.. mondjuk ott lesz még a 30W-os magas is.. de nem baj, ha kicsit túl van méretezve.. a végfok is kicsit túl lesz.. és le lesz korlátozva)...
Nem én vagyok hülye.. a világ nem normális Smile
Válaszol
#2
Miért nem próbálod inkább a HA15-tel?
Válaszol
#3
Ahogy néztem, az majdnem ugyanaz mint a HA 13.. lehet az lesz, hogy behangolom kb. 60Hz-re, vagy annyira, amit szeret, amugy sem engedem majd rá csak 130-tól vagy 150-től... és így legalább külön is lehetne őket erősítővel használni. Mindenesetre 5-6 literes doboztól nem akarok nagyobbat neki. MIndenképp reflex kell azoknak is, mert zártban nem működik túl jól.. 120Hz lenne az f3. Pedig eredetileg zárt dobozt akartam neki.. mert eredetileg 200-ig akartam felmenni a szubbal.. de szerintem 120-130-nál magasabbra nem kéne.. max 150, de lehet ez már sok lenne.. na mindegy.. még gondolkodom ezen Tongue
Nem én vagyok hülye.. a világ nem normális Smile
Válaszol
#4
Aha értem. ÉS milyen lenne a cumó ha két ha10-es raknál bele? Felül alul közötte meg a dóm Big Grin Na jó ez mondjuk a te dolgod csak eszembe jutott ez is Big Grin
Válaszol
#5
öö.. izé.. .oh. én a HD 6,5-re gondoltam.. .haha. Szerintem annyira nem rossz az átvitele.. hogy egy kicsit irányított, mert kónuszos.. az igaz.. amugy a HG 2,5 is produkál fura dolgokat az átvitele alapján Tongue
(Generálpurpóz cucc lesz, koliba zajoskodni Tongue)
Nem én vagyok hülye.. a világ nem normális Smile
Válaszol
#6
Hát a papír sok mindent elbír, de én személy szerint nem hiszek a papírmembrános magasakban. HAllottam a pioneertől meg a jamotól is ilyen magasakkal szerelt dobozt és nekem nem nyerte el a tetszésem. de mondom ez én vagyok, attól még lehet jó. Amúgy én dóm párti vagyok .haha. Olyannnyira, hogy a középsugárzóm is az lesz. Az új hg2.5-seket nem hallottam, nekem csak régi van (még videoton) hát azoknak elég furcsa hangzásuk van (szolidan kifejezve).
Válaszol
#7
Majdmeglássuk.. Tongue Mindenesetre én abban bízom hogy legalább hallgatható lesz.. a SAL-os SM06 az 2 perc után idegesítő volt anno.. annál még az orosz szines csövestévéből buherált kis ovál cicegő is szebben szólt Big Grin
Én bízom a kis hatésfelesben Tongue
Nem én vagyok hülye.. a világ nem normális Smile
Válaszol
#8
Ezek amúgy már meg is vetted? Vagy egyelőre tervezél még?
Amúgy én a HA-31-gyet úgy tervezem felengedem 900hz vagy 1500hz-ig bár lehet nagyon irányított lesz akkor már. Elvileg 400hztől kezd irányítottan sugározni. Majd meglátom még, sajna ez a dóm közép hátránya, hogy 900hztől használható Big Grin (de megéri)
Válaszol
#9
Még csak tervezem.. még egyelőre nincs rá pénzem Tongue Én "2.1" rendszerben akarom megcsinálni, azért nem akarom nagyon felengedni a sub-ot. Aktív sub lesz, annyira aktív, hogy a szatelitek végfokai meg a sub közösítője, meg az aktív szűrők és a táp is a mélyládában lesznek, persze különzárva a HA 31 légterétől, hátul. Így lesz 45x45x40 helyett 45x45x50-es méretű. És lesz egy "remote" dobozka a hangerőszabályzásra kivezetve, a cerative rendszerekhez hasonlóan. A szintillesztésekkel meg a vágási frekvenciákkal lehet el fogok bíbelődni rendesen.. de szeretem a kihívásokat Smile
Nem én vagyok hülye.. a világ nem normális Smile
Válaszol
#10
Én is így vagyok a kihívásokkal. Sőt lesznek itt is bőven. Először is vennem kellene normális mérőmikrofont .haha. Én háromutas rendszerben gondolkodok, mindhárom hangszórónak külön erősítővel. (magyarul aktív)
Jó meló lesz a hangszórókat összehozni, de talán nem akkora mint ha passzív szűrővel tervetem volna rendszert.
Amúgy felugrott bennem még egy kérdés. A zártkosaras közepeknél mondjuk ha megnézed a hb12,5 van egy púp a frekimenetében kb 1khz környékén ahol van a membrán rezonancia frekije. Itt írják hogy a hangszóró 1250hztől használható, de mi van akkor ha én azon a púpon vágom meg 24db/oktávú szűrővel? (tehát mondjuk 900hz-en) Ezt azért kérdem mert a dóm közepemnek is hasonló a frekimenete(ugyanilyen púppal) de ott azt írják használható 900hztől.
Válaszol
#11
PWM Írta:Én is így vagyok a kihívásokkal. Sőt lesznek itt is bőven. Először is vennem kellene normális mérőmikrofont .haha.
Nekem van egy MCE-4000-rem.. már egy jóideje.. csak még karakterisztikám nincs hozzá.. nyáron Shala felajánlotta, hogy megmérjük, etalonként használva az ő WM-61-ét, de nem sikerült összehozni.
A középpel kapcsolatban.. sajna nem tudom a választ. .oh. .haha.
Nem én vagyok hülye.. a világ nem normális Smile
Válaszol
#12
Nézegettem őket a Monacornál, de nemtudom melyiket vegyem. Van az MCE-400 450ft-ért állítólag 20-20k-ig, aztán van a jóval drágább panasonic mce-2002 20-16k-ig 2000ft-ért. Én azt mondom a karakterisztika nem annyira fontos, megakarom nézni, a keresztezési frekiket, meg azonos érzékenységre hozni a hangszórókat. Mivel aktív szűrőről van szó mást nem igazán akarok mérni vele, mert a többi már úgy is a hangszórókon múlik.

-Jah amúgy fogok fűrészelni a reflexcsőböl, mert ahogy így nézem nem fogja bírni a hangszóró a max 60 wattot. A kítűzött célom a 32hz-es hangolási freki lesz .haha. Remélem sikerülni fog.
Válaszol
#13
Szerintem fontos az amplitúdókarakterisztika kompenzálása, főleg akkor, ha szinteket akarsz egymáshoz illeszteni. Pár decibeles tévedés se hanyagolható el, bár szerintem egy két decibelről van csak szó.. mondjuk 10k-ig szerintem nincs nagy gond.. én 300Ft-ért vettem az MCE-4000-ret az EMO-ban, a Monacortol rendelték nekem.. állitolag kompatibilis a wm-61-gyel.
Nem én vagyok hülye.. a világ nem normális Smile
Válaszol
#14
Hát ha 10k-ig jó akkor nekem megfelel, mert 900hz-en meg 5k vágok ez a két rizikós pont úgy gondolom.
- Remélem este majd megint csinál Shalafi egy összegzést ahol kijavítja a hibáinkat, meg válaszol a kérdéseinkre Big Grin Meg amúgy is, ha vhol nagy hülyeséget írtam ne villogjon már itt a fórumon .forog.
Válaszol
#15
PWM Írta:Meg amúgy is, ha vhol nagy hülyeséget írtam ne villogjon már itt a fórumon .forog.


Smile)
Válaszol
#16
A 10k-t azt saccoltam. Mócsing írta anno, hogy 5k-ig szinte minden elektrétkapszula megfelel. Csak gondoltam azért ez mégiscsak egy MCE-4000 (ettől nem feltétlenül van igazam Tongue)
Nem én vagyok hülye.. a világ nem normális Smile
Válaszol
#17
Most van egy noname azzal méregetek, sajna nem tudom mennyire hiteles, ezért akarok vmi "jobbat". nekem 10k-ig bőven elég lenne. Sajna itt ahol lakom csak a posta jöhet szóba, mert egyszerűen nem tudok kitől rendelni.
Válaszol
#18
De rég volt itt ekkora forgalom .!.
Válaszol
#19
SEAS Írta:De rég volt itt ekkora forgalom .!.
Azért írok ennyit, mert reménykedem, hogy majd más is hozzászól rajtunk kívül
Válaszol
#20
PWM Írta:"... mert 900hz-en meg 5k vágok ..."

Milyen hsz-kat hasznalsz, hogy ez a vagasi frekid ?
Válaszol
#21
SEAS Írta:De rég volt itt ekkora forgalom .!.
Nyugi, szöveg az van sok.. de csak ketten pofázzuk most tele a fórumot Big Grin
Nem én vagyok hülye.. a világ nem normális Smile
Válaszol
#22
A rekord az az volt, amikor egyszerre 59 felhasználó volt jelen egy időben a fórumon. Mostanában jó, ha három.

Idézet:Szóval megvan a következő kompromisszum tárgya: terhelhetőség kontra rezonanciák (ugyanis 200Hz-ig fog felmenni a doboz).
Hát 200 Hz még nem probléma, több száz literes doboznál vannak inkább akkora távolságok, ahol már nagyon bele esik ebbe a tartományba az állóhullámok kialakulása. Merevíteni meg így-is úgy is kell.
Válaszol
#23
Kezdek rájönni, hogy tényleg sok szívás lesz az aktív hangváltókkal.. Kiszámoltattam a vágási frekikre passzív szűrőket, és lemodelleztem velük a sub-ot meg a satelitet. Hiába vágnám 200Hz-en egy negyedfokú Linkwitz-Riley-jel, egy csúúúnya háromszög lesz az átvitel, 70Hz-es csúccsal. Kíváncsiságból kipróbáltam azt, hogy mi van, ha 600Hz-en vágok.. de ekkor is megmaradt a háromszög: 70Hztől folyamatosan esett lefelé.. A szateliteket meg szintén negyedrendű linkwitz-riley felüláteresztővel vágom 80Hz nél, csak azért itt, hogy legyen valami átfedés, de még így is 200Hz-en 6dB-es esés van a váltó nélkülihez képest, amellett, hogy egy k széles környezetében kiemel. A legjobb talán az lenne, ha a szatelitek elé nem tennék váltót, de akkor a 40Hz++ frekitartományban (mivel akkor ezeket is megkapná) lecsökken a terhelhetőség kb. 7W-ra.

Most már belátom, nem olyan egyszerű ez a dolog hogy csak berakok egy alul meg egy felülvágót.. lehet még a szateliten kéne igazítani.. hogy alapból az is szépen lemenjen vagy 50Hz-ig, és akkor lehet szebben lehetne vágni. Lehet hogy mégiscsak HA-16 lesz a HA-13 helyett..

Szerk: lehet hogy azt teszem azzal a majd' 6 decibeles púppal a szubon, hogy beteszek a lowpass után egy aktív negyedrendű sávzárót a púp köré.. nem számít az erősítéscsökkenés, még a végfok előtt vagynk, lehet korrigálni.. de juuj akkor már igen csak össze lesz kuszálva az elektronok útja. Mindenesetre ezek csak távoli tervek, és építés után is módosíthatom.. mivel külön panel lesz az előfok a szűrőkkel.. legelőször összerakom két másodfokú aktív szűrővel meg trimmerpotikkal, betekergetem kb úgy, ahogy kiszámoltam, aztán meg ha nem tetszik, variálok tovább az erősítésekkel meg a frekikkel. Csak lenne máár kéééész Big Grin

(Shala, szerintem csinálj nekünk egy új topikot és dobj át oda Big Grin.. )
Nem én vagyok hülye.. a világ nem normális Smile
Válaszol
#24
Kész..2.1 konstrukció feladva. Ha belezöldülök se fogok tudni ezzel normális átvitelt csinálni. Akárhogy kísérletezek a szűrőkkel, akkor is ott van 80-100Hz körül az a púp. Egy esetben nincs, nevezetesen akkor, ha 300Hz-en vágok egy elsőfokú szűrővel, és a végfok alsó határfrekijét feltolom a csatolókondival 40Hz-re. De ekkor meg még 5-600 körül is érezteti a hatását, ami szerintem jól elmossa a sztereóképet. Másrészt a szateliteket se tudtam normálisan vágni. Egyszó mint 100: csinálok én is két 3 utas falat Big Grin Pedig vava azt javasolta, hogy még véletlenül se csináljak 3 utasat.. azzal csak a gond van. Inkább aktív szubot meg két másik falat, amit nem engedek 100-200 alá. Nade ezzel is van sok gond.
Közben lemértük szomszédszobában lakó srác Cambridge Soundworks mélynyomóját.. annak is púp az átvitele, viszont a csúcs 50Hz-en van, és nem 80Hz-en, mint én modelleztem. Szóval bonyolult dolog még ez az aktív szűrögetés is.
Nem én vagyok hülye.. a világ nem normális Smile
Válaszol
#25
zupp87 Írta:Kész..2.1 konstrukció feladva. ... Egyszó mint 100: csinálok én is két 3 utas falat Big Grin.

Szerintem helyesen dontottel.
Válaszol
#26
És az előbbi problemák mellett még nem is említettem azt, hogy az elfogadható terhelhetőséget is milyen nehéz belőni.

Talán most a Shala felsóhajt: "végre ez a zupp gyerek megtanul lassacskán a program nyomkodása mellett gondolkodni is" Big Grin
Eleinte jó ötletnek tűnt ez a 2.1 sztori: "elfogadható f3, nem emel ki túl sokat.. csak le kell vágni 200Hz-en".. De mégse megy az csak úgy Big Grin

A háromutassal sem lesz könnyebb dolgom, de lehet kezdem megtalálni ott is a számomra megfelelő megoldást.. de még tuti kell kísérleteznem.. nameg majd mérnem. Mindenesetre eddig jónak tűnik.

Szerk: gondolom az "on-axis piston band response" dolgot és a difrakció hatását is bele kell vennem, ha jól akarok modellezni.. mert akkor megint ideges leszek Big Grin
(ez van, ha az ember nem akar vackot csinálni, és mindennek megpróbál utánajárni.. kiderül, hogy nem könnyű a dolog, és ideges lesz Big Grin)
Szerk2: amugy annyira talán nem vészes a helyzet.. ugyanis a hsz átvitelét csak 1k-ig adtam meg, mivel subot akartam eredetileg.. mondjuk fölötte meg végig 0-án hagytam.. de majd kigúvadt a szemem mire az összes fontosabb pontot megsaccoltam Tongue)
Nem én vagyok hülye.. a világ nem normális Smile
Válaszol
#27
Nem értem mi a baj a 2.1-es hangcuccal. Igazából, aktív szűrökkel könnyebb tervezni hangváltót, mint passzívval. Legalább is szerintem. A púpot meg nem értem teljesen. Nekem lenne ötletem egy kapcsolásra, (saját kitaláció), de nem tudom mennyire lenne jó, mert csak most pattant ki a fejemből és nem szimuláltam még. Majd lehet megteszem .haha.
Válaszol
#28
No, adtam neki még egy esélyt, játszottam még a frekikkel, meg 80Hz-re levittem a satelit hangolási frekijét (HA 13, 4 liter). A sub-ot 200Hz-nél vágom egy negyedfokú Linkwitz-Riley aluláteresztővel, valamint ez előtt egy 40Hz-re beállított felüláteresztő van (ezt majd a végfok csatolókondijával meg lehet oldani). A felüláteresztő nélkül túl hegyes az a púp. A szateliteket másodfokú felüláteresztővel vágom 100Hz-en.

Íme a sub vágás nélkül (64 liter, fb=30,2Hz, f3=40,3Hz):
http://zupp87.extra.hu/sound/sub.jpg

És a satelit vágás nélkül (4 liter, fb=80Hz, f3=91,29Hz):
http://zupp87.extra.hu/sound/sat.jpg

És íme a kettő együtt, szűrőkkel, valamint érzékenységek egy szintre hozva:
http://zupp87.extra.hu/sound/full.jpg

Valamivel szebb, mint tegnap.. de én még akkor is félek kicsit.
Egyébként terhelhetőség szempontjából (lineáris kitérésen belül) a satelitek mélyközepei tudni fogját a 35W-os terhelhetőséget. A mély az kb. 50W-ig fog lineárisan kitérni (ezek az értékek már a váltót figyelembevéve értendők).
Nem én vagyok hülye.. a világ nem normális Smile
Válaszol
#29
Közben rájöttem, hogy az aktív filter nem pont úgy fog működni, mint a passzív. Ugyanis 60-80Hz körül van egy impedanciacsúcs.. és emiatt is lehet az a kiemelés. Szerintem ez aktív szűrővel az erősítő előtt nem vagy csak alig fog jelentkezni. Szóval lehet mégiscsak 2.1 lesz Smile Kipróbáltam a Braunnal is.. azzal kisebb doboz mellett kb ugyanolyan mélyre lemegy. Csak kicsit kisebb az érzékenysége, és terhelhetősége is kicsit kevesebb ugyanebben az átvitelben.
Nem én vagyok hülye.. a világ nem normális Smile
Válaszol
#30
Ha 2.1 akkor inkább aktív szűrővel csináld! (szerintem) Az erősítődre visszatérve, írtad, hogy lesz kimeneti csatolókondi. Nem tom milyen erősítő, de inkább csatolókondi nélkül csináld, és szimmetrikus táppal! Sokkal jobban szól úgy .haha. Főleg mélynyomónál nem mind1!
Válaszol
#31
Aktív szűrővel akarom mindenképp, azzal is akartam. Csak a bassbox nem tudott aktívat modellezni, csak passzívat. Ezért passzív szűrőkkel próbáltam modellezni a karakterisztikákat, csak rájöttem, hogy az impedanciamenet miatt az aktív és a passzív nem pont ugyanugy működik. Kimeneten nem lesz csatolókondi, szimmetrikus tápos végfok lesz, és az előfok meg a szűrők is szimmetrikusak lesznek, egyedül a bemeneten lesz csatolókondi. Meg az offsetkiegyenlítést is meg kell majd csinálni, meg méréssel leellenőrizni.
Nem én vagyok hülye.. a világ nem normális Smile
Válaszol
#32
JAh bocs sokmindent félreértelmeztem itt ez erősítővel meg a szűrővel kapcsolatban.
Ezzel a progival ha tudom a három hangszóróm átvitelét akkor letudom szimulálni a komplett átvitelt vágási frekikkel együtt?
Válaszol
#33
Több okból sem: csak passzív szűrőt tudsz a programmal modellezni, valamint mélyhangszórókra lett kitalálva, zárt kosarasoknál meg dómoknál amugy sem befolyásol a doboz, csak az átvitel, meg még számos dolog, ami szoba- vagy előlapfüggő, és nem függ a doboz belsejétől. A nevében is benne van: BassBox Big Grin Van a cégnek egy ilyen progija is, hogy X•over Pro 3, csak még sehonnan nem tudtam megszerezni.
Nem én vagyok hülye.. a világ nem normális Smile
Válaszol
#34
Azért kérdeztem mert a subvoice oldallán láttam egyik dobozánál olyat, hogy a doboz szimulált átvitele. Csak azt nem tudom melyik progival csinálta.
Válaszol
#35
Közben nézegetem az aktív szűrőket. A másodfokú(12dB/oktáv) és a negyedfokú(24dB/oktáv) Linkwitz-Riley féle szűrők átvitelét és "group delay" grafikonját tanulmányozva elmondhatom, hogy a negyedfokú élesebben vág, de a másodfokú kevésbé rontja az impulzusválaszt. Majdhogynem fele annál a group delay csúcsa. Ja, és az ún. vágási ponton 6dB-t csillapít mindkettő. Anno mi ezt tanultuk is (én is villamosmérnök-jelölt vagyok.. februárban talán már villamosmérnök leszek Tongue), csak kb. 6 félévvel ezelőtt, és ezért szörnyülködtem, mikor vizsgáltam a másod meg negyedfokú szűrőket, hogy nem ugy vág ahogy kéne Tongue
Nem én vagyok hülye.. a világ nem normális Smile
Válaszol
Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég