A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Real Stereo
#1
Azért néhány ponton vitatkoznék a megállapításokkal.
Ha a többcsatornás rögzítés és annak élethü visszaadása valóban eljön, mint valami kánaán, a sztereó egy távoli emlék marad. Smile
A gondot inkább a jelenleg elérhetö zenei anyagokban látom. Azok jelentös része mesterségesen elöállított teret próbál visszaadni, több-kevesebb sikerrel. Létezik persze valóban 5 csatornás felvétel, amin elsö hallásra is ledöbben az ember: így is szólhat valami? Smile
A valódi sztereó valóban jó, magam is sajnálattal tapasztaltam az elmúlt évek tendenciáit, és attól tartok, hogy hasonló sorsra jut mint az LP. Maradunk páran (ez a szám már egyre csökken) akik nem engedünk a megszokott színvonalból és a még megmaradt müszerész-gárdával csináltatunk saját elképzelésünknek, pénztárcánknak megfelelö sztereó erösítöt, (phono-)elöerösítöt, stb. (találtam egy régebbi Yamaha sztereó elöfokot, baba phono-fokozattal, és talán magamévá is teszem Wink )
Azért ne feledjük, honnan indultunk, de tartsuk szem elött merre tartunk. A mai digitális hanghordozók már lehetövé tennék valóban jó minöségü sztereó felvételek rögzítését, élethü visszaadását! A DVD-lemez már képes elegendö anyagot tárolni, hogy közel LP-minöségü hangot hallhassunk sztereóban! Ezt a technikát viszont senki sem alkalmazza.
Remélem sikerült egy jó kis vitatémát felvetnem. Wink
Válaszol
#2
Ezen nincs mit vitatni...ez így van. .zold.
Ráadásul nálam a sztereó mellett van az is, hogy inkább két szép és valóban jó doboz a szobámba, mint x.1db kicsi, de xar. Jó-jó, vannak "full-size" Big Grin házimozi sugárzók is, de vajon hol spórol a cég, hogy a magyar piac sajátosságait (főleg fizetőképességét,de néha informáltságát, kultúráját is) figyelembe véve eladható maradjon a termék? .forog.
Másképpen fogalmazva tehát: inkább választok (vagy sokkal inkább építek) egy jó párat, mint ugyanannyi cash-ért x.1-et...ami a helyzetből adódóan rosszabb minőségű dobozokat tartalmaz. Sad
Válaszol
#3
Wágner úr hogy meg fog lepődni, ha végre látja, h. valaki hozzá mert szólni a témájához. Big Grin
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.

Válaszol
#4
Big Grin Remélem örülni fog.
Láttam US DIY oldalakon már ezt a logót, és így megismertem rögtön, amikor itt találkoztam vele. Jó ötletnek tartom, hogy a H2000 is a mozgalom mögé állt.
Az, hogy a "kommerszebb" márkák (Sony, Aiwa, Panasonic-Technics, Onkyo, stb.) szinte teljesen elfeledkeztek a sztereóról, azt eredményezte, hogy azok a "hájgend" cégek, akik megmaradtak ebben a szegmensben képtelen árcédulákkal forgalmazzák termékeiket. (amelyek sokszor legfeljebb azonos szinten vannak egy-egy régebbi jól sikerült, híres konstrukcióval, pl.: Kenwood KA-907, stb.) Pedig az csak Hi-Fi volt... Nekem úgy is megfelelt. .zold.
Válaszol
#5
Kedves Mindannyian!

Valóban, eljön majd a kánaán a gyártók számára, részben már itt is van. Smile
Ne tévesszük, vagy keverjük össze a jó sztereó hangot egy sokcsatornás mixelt-mátrixolt, DSP-vel mérgezett hanganyaggal.
A házi használatra szánt DVD-filmhang és zene moslék, egy szemét, az eredeti filmhanghoz képest. A szinkronizált magyar(!) filmek pláne! A gyártók nem is törekednek arra, hogy jobbat adjanak, nem ez a céljuk, de akkor minek adták a DVD-technikát az emberek kezébe?
Üdv! SMA
Válaszol
#6
Marketinges szakemberként erre csak egy választ tudok: azért, mert így mindenkinek új jelforrásokat (dvd lejátszó, sacd lejátszó), új erősítőt, és kettő helyett 6db (min) hangfalat kell vásárolnia. .haha.
Persze, az is valószínű, hogy a dvd/sacd technológiát kidolgozó mérnököket a legjobb szándékok vezérelték - valószínűleg ők is kevésnek érezték a cd-t a bakelithez képest. Ám a piac (és itt nem a keresletet, hanem a kapcsolódó iparágakat kell érteni) nem volt még érett erre. Most meg a kereslettel van baj, mert egy magyar átlagember, amióta a Tacskó és hasonló hiperek vannak Mo-on, legfeljebb egy hátfali infarktussal konstatálva továbbáll a minőségi hangfalaktól a kínai kompaktok felé. Arra meg minek jó minőségű hang? Az árverseny a kiadóknál is működik (na nem azért, hogy olcsóbb legyen egy lemez), hanem hogy magasabb legyen a project megtérülése. Sad
Vannak audiofil lemezek is (cd/dvd/sacd), csak azokat nem magyar kiadók adják ki, és nem fehér embernek való áron. .sir.
Azért persze azt is valljuk be: kevés ember van ma magyarországon, akinek a rendszerének a hangzása már csak egy jobb forrással javítható, minden más tökéletes. Big Grin
Válaszol
#7
SMA Írta:A házi használatra szánt DVD-filmhang és zene moslék, egy szemét, az eredeti filmhanghoz képest. A szinkronizált magyar(!) filmek pláne! A gyártók nem is törekednek arra, hogy jobbat adjanak, nem ez a céljuk
Hallgassátok meg a Star Wars egyes epizódjainak hangjait magyarul és angolul.
Valami hihetetlen döbbenetes különbség van az angol javára persze.
Üdv, Péter
Válaszol
#8
Ezen én is csodálkozok, mert ugyan nem vagyok hangmérnök, de valahogy nem értem, hogy a szöveg nélküli 5.1-es anyaghoz miért nem lehet normál minőségben hozzákeverni a külön felvett szinkront? Ezt még én is meg tudom tenni itt a gépemen, digitálisan, minőségromlás nélkül, ráadásul biztos van rá ingyenes progi is. Egy magyarázatot látok csak rá: a PÉNZ. Lehet, hogy szar hanggal olcsóbban adták. :x
Válaszol
#9
Kedves Lex és Többiek!

Én a DVD-hangra gondoltam elsősorban, az eredeti hanggal nincs különösebb probléma.
Ha jó a szinkron, akkor ott is jó lehet a hang, viszont azt nem értem, miért nem lehet pont a dialógot, tehát a szinkron hangot azonos szinten rögzíteni a lemezen, vagy inkább emelve a szintjén, hogy jól érthető legyen a szöveg.
Többnyire nem így van, az effektek és egyéb zajok szinte teljesen elnyomják a beszédet, nem is érteni részeket néhány filmben.
Jó példa erre az Argo c. Magyar film, aminek borzalmas a beszédérthetősége, a durvább kötőszavakon kívül nehéz érteni mást, pláne ha bedurran valami más hang mellé.
A Moziban más a hang, részben azért, mert a terem méretei is nagyobbak, mint egy lakószoba. Mivel itt már probléma van a DVD-hangban, érdemes lenne a Center-csatorna jelszintjét emelve rögzíteni a lemezen, főleg ha szinkronizált(!), hogy otthon a közeli hangsugárzók miatt ne legyen elnyomva a Center-csatorna. Nem minden csatorna állítható tetszés szerint a házi mozi hangprocesszzorokban, többnyire együttfutó állítás lehetséges.

Másik nagy probléma, hogy kényelem és igénytelenség miatt a filmhang-gyártóknál a kontroll két csatornában működik, vagyis a hangmérnök, technikus kvázi-sztereóban hallgatja a kész hangot és abból ítélik meg a végleges DVD-hangot, amit 6-csatornában visznek fel a lemezek egy részére. Van is ezzel gond elég!
Ez így nem jó, nem is lehet így korrekt hangot előállítani 6-csatornára, ahhoz ugyanis kell építeni egy kis termet, lehallgató szobát, amiben korrekt módon kivitelezett 6-csatornás hangrendszer működik és megfelelően működik!
Tehát a kontrollt is 6-csatornában kell végezni, mert ha hiba van, akkor az így hallható, de sztereóban kontrollálni a 6-csatornányi hanganyagot, nem lehet észerevenni a hibákat.
Tapasztaltam ezt, több studióban is itthon. Sad
Üdv! SMA
Válaszol
#10
topeti Írta:Hallgassátok meg a Star Wars egyes epizódjainak hangjait magyarul és angolul.
Valami hihetetlen döbbenetes különbség van az angol javára persze.

Vissza a jövőbe 1. rész: az eredeti angol hangból nem átallottak rendes 5.1-es hangot csinálni.
A magyar is 5.1-ben van felírva, csak éppen 3 csatornán nincsen semmi. .torz.

Amúgy nem osztom 100%-ban azt a véleményt, hogy a manipulált hang kötelezően "mérgezett" lenne. Nézd és hallgasd meg a Bourne rejtély autós üldözését, például. Olyan gyönyörűen pozícionált minden hang, hogy öröm hallgatni. Tehát lehet fikázni a hangmérnököket, hogy mindez mesterséges, de hogy ott Hollywoodban jó iparosok dolgoznak, az biztos. Big Grin
Válaszol
#11
Kedves wolkens és Többiek!

Én nem az amerikai hangmérnököket szidom. Smile
Azok tudnak, igaz, ki van építve a teljes kontroll-studió, nem úgy mint nálunk.
Üdv! SMA
Válaszol
#12
És még vannak tartalékok, a harmadik dimenzió kihasználása is megkezdődött. 4 évvel ezelőtt Újházi László (a Magyar Rádió egykori műszaki igazgatója) már bemutatott egy rendszert, 2 pár sztereó hangszóróval, ahol a hangforrás függőleges pozíciója is lokalizálható volt. A felvétel a Magyar Rádióban készült.
Válaszol
#13
Az elrendezés milyen volt?
Válaszol
#14
SEAS Írta:Az elrendezés milyen volt?
Az egyik pár doboz a földön, a másik pár fölöttük, kb. 1,6-1,8 m magasan.
Válaszol
#15
Sziasztok!

Két kérdés merült fel bennem a témát olvasva.
- Hol lehet kapni SACD, és DVD Audio lemezeket? Szétnéztem egy jó nagy zeneboltban, és volt összesen egy ici-pici polcocska ezeknek fenntartva. A bolt többi hatalmas része hagyományos Audio CD-vel volt feltöltve, és DVD filmekkel.
- A másik, hogy mivel én 100%-ban kimaradtam a bakelit lemezes korszakból, sajnos sejtelmem sincs, hogy az mitől lehet annyival jobb, mint pl. a CD. Néhányszor hallottam egy rokonnál bakelit lemezről szóló zenét. Akkor, és ott pocsékul szólt. Pattogott, sercegett, és nem volt annyi, és olyan tiszta magas, mint az ugyanarról a láncról szóló CD-lejátszó esetében. Azt elfogadható magyarázatnak tartom, hogy a CD digitális mivolta, és szerény felbontása miatt nem szól szépen, de létezik, hogy ez jobban zavar valakit, mint a sercegés, pattogás?

köszi! Smile
Válaszol
#16
Vegyen az ismerősöd egy rendes normális LP-t és akkor jelentkezni fog a különbség az LP javára Smile és akkor nem lesz se sercegés,
se pattogás... Óriási a különbség egy óccsó és egy normális lemezjátszó közt. Előbbitől elmegy a kedved, utóbbitól leesett az állam.
Üdv, Péter
Válaszol
#17
Hali!

Hmmm, érdekes, de biztos így van. A lemezen lévő karcokat gondolom nem tudja elsimítani a jobb LP sem, vagy tévedek? Dehát nyilván vigyázni kellett volna rájuk, vagy nem Sharp cuccal hallgatni.
(Valakitől hallottam - még régen - olyan bakelit lemezjátszóról, ami lézerrel olvasta le a barázdákat tű helyett. Nem tudom, hogy tényleg van ilyen, vagy csak valami kísérleti dolog volt, de az nem karcolná a lemezt nyilván.)
Ezek szerint a 80-as évekhez képest most visszaléptünk? SACD és DVD Audio lemezeket én szinte sehol nem láttam. Marad a sima CD.

Köszi a választ!
Válaszol
#18
1 millió dollárba kerül a lézeres LP olvasó ha jól emlékszek az árára. Még jó hogy lehet kapni Smile
Szóval én is olvastam ezt a cikket, tényleg létezik ilyen ketyere kérdés, hogy forgalomba került-e.
A profi LP-ken lehet tűnyomást állítani, valamint a tű érzékenysége olyan dinamikát tud nyújtani,
amit a lemez-pörgettyűsök nem. A tűnyomást be lehet úgy állítani hogy alig halld a sercegést.
Haverom mesélte, hogy volt karcos LP-je, feltette erős tűnyomásra, 2-3 alkalommal végigjátszotta a
hibás területen a lemezt és onnantól kis tűnyomásnál sem ugrott. Persze szeretett lódítani Smile
De szerintem ennek van valóságalapja. Mellékesen megjegyzem, hogy nincs LP-m, de gyermekkoromban
volt egy gagyi. Big Grin Én imádom az LP-ket, pár éven belül veszek is csak még nemtudom milyet...
Üdv, Péter
Válaszol
#19
Csak egy millió dollár? Rohanok érte a boltba. Big Grin
Amúgy lehet még kapni LP lemezt, vagy kéz alatt veszel majd?
Válaszol
#20
Van vagy 50 darab a szekrénybe a szülőknél. Meg lehet még kapni, ismerek egy helyet ahol
pár száz Ft-ért lehet a használt LP-ket megvenni. Csak vajon lesz-e még belőle akkor is ! :?
Üdv, Péter
Válaszol
#21
topeti Írta:...Meg lehet még kapni, ismerek egy helyet ahol
pár száz Ft-ért lehet a használt LP-ket megvenni. Csak vajon lesz-e még belőle akkor is ! :?
Ne kímélj!
Üdv Doki!
Válaszol
#22
Lomisoknál ,47-200 között vettem .
Válaszol
#23
topeti Írta:Haverom mesélte, hogy volt karcos LP-je, feltette erős tűnyomásra, 2-3 alkalommal végigjátszotta a
hibás területen a lemezt és onnantól kis tűnyomásnál sem ugrott. Persze szeretett lódítani Smile

Sajnos kopó. Ez a legnagyobb bajom.
Válaszol
#24
Hogy mi? Bocs de nem értem.
Üdv, Péter
Válaszol
#25
Hogy tű és lemez egymást alakítják.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.

Válaszol
#26
A felületi karcok a barázda tetejét roncsolják, kis nyomásnál ugrik a lemez, nagyobb tűnyomásnál a barázda még sértetlen alja helyes irányba vezeti a tűt, így az "megjavítja" a sérülést.
Válaszol
#27
fdsa Írta:A felületi karcok a barázda tetejét roncsolják, kis nyomásnál ugrik a lemez
Bocsánat. Nem a lemez ugrik hanem a tű 8)
Üdv, Péter
Válaszol
#28
topeti Írta:Bocsánat. Nem a lemez ugrik hanem a tű 8)
Látom, figyelsz Smile
Válaszol
#29
Én imádom az LP-ket, pár éven belül veszek is csak még nemtudom milyet...

---------------

egyre több szíjhajtásút gyártanak...
hja ,a kínaiak szerelik....

lemezt is gyártanak CD árban
híg fidelity
pia nyer
Válaszol
#30
Bici -----------

Két kérdés merült fel bennem a témát olvasva.
Néhányszor hallottam egy rokonnál bakelit lemezről szóló zenét. Akkor, és ott pocsékul szólt. Pattogott, sercegett, és nem volt annyi, és olyan tiszta magas, mint az ugyanarról a láncról szóló CD-lejátszó esetében. Azt elfogadható magyarázatnak tartom, hogy a CD digitális mivolta, és szerény felbontása miatt nem szól szépen, de létezik, hogy ez jobban zavar valakit, mint a sercegés, pattogás?

-----------------

ez még pszihoakusztika...a HFM egyik jellegzetes szövege volt, az első alkalommal élő koncertet halgatóról...
...közben mindig fel akartam tekerni a magasat,meg a mélyet....
pia nyer
Válaszol
#31
Smile Ez tetszik.

Én akkor érzek a koncerthez viszonyítva elfogadható minőséget, ha a mély, és közép tartomány kifejezetten pörgős. Az előző erősítőmnek valószínűleg nem volt túl nagy csillapítása, és a SAL hangszórókból épített hangfalon túl sok (és túl lágy) mély szólt, ezért a mély folyamatosan -3, -5 dB állásban volt. A magas - mivel nagyon magasan emelt/vágott a hangszínszabályzó - +3 dB körül volt. (De ez utóbbi még csak nem is kompenzálta a DTF-801 frekimenetét szerintem.)
Ekkor éreztem a legjobbnak a hangzást.

Nem hallottam még (ezek szerint) jó minőségű LP-t szólni...
A beszerzési nehézségekre való tekintettel nem is tudom, hogy a SACD ill. DVD Audio felé kacsintgassak, vagy a bakelit felé...
Valszeg körülnézek az LP-piacon, hogy miket lehet találni.
Válaszol
#32
Nem hallottam még (ezek szerint) jó minőségű LP-t szólni...
A beszerzési nehézségekre való tekintettel nem is tudom, hogy a SACD ill. DVD Audio felé kacsintgassak, vagy a bakelit felé...
Valszeg körülnézek az LP-piacon, hogy miket lehet találni.
----------------
ez nem lehet kérdés...
hacsak nics külön zeneszobád,és mozitermed...

..lp...mint régen a villanyvasút....a papa vette magának,mert volt már pénze és a gyerek elött is villogott vele.
pia nyer
Válaszol
#33
Miért kell zeneszoba, vagy moziterem a SACD-nek, vagy DVD Audionak?
Válaszol
#34
Nagyon Real Stereo .

I. Országos Bakelit Találkozó . Művészetek Völgye - Nagyvázsony . Bővebben : kapolcs.hu
Válaszol
#35
topeti Írta:Vegyen az ismerősöd egy rendes normális LP-t és akkor jelentkezni fog a különbség az LP javára Smile és akkor nem lesz se sercegés,
se pattogás... Óriási a különbség egy óccsó és egy normális lemezjátszó közt. Előbbitől elmegy a kedved, utóbbitól leesett az állam.
Egy ócsó lemezjátszó is messze felülmúlja a CD minőségét megfelelően beállítva, jó hangszedővel, jó RIAA-korrektorral. Az enyém nemtom volt talán 20e és ennek a fele a tű volt. Sala talán tudja mi volt az ára. Jó állapotú lemezzel a sony lissa-t (lsa-1, stb.) simán gyalázta pedig az tényleg szépen szól. Tehát el kell azt a tévhitet oszlatni, hogy egy jó LP-lejátszó drága. Jó lemezt találni sokkal nehezebb és költségesebb móka.
Válaszol
Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég