A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mutant Conquest 15"
#1
Sziasztok!
Van egy ilyen melyhangszorom, amihez dobozt akarok csinalni. A kivitelezes megy, de a tervezes sajnos nem nagyon, ebben kellene segitseg.
Nem tudom ismeritek e, mindenesetre bemasoltam ide az adatait, de itt van a komplett adatlapja is a linken:

http://www.mutant.uk.com/downloads/manuals/Conquest_Manual.pdf

Max Power (Watts) 1000
RMS Power (Watts) 500
Impedance (Ohms) Dual 2ohm
Frequency Response (Hz) 25-1500
Magnet Size (oz) 160
Voice coil diameter (inches) 3
Sensitivity (dB) dB (1W/1M) 90.1
Resonant Frequency (Hz) fs 22.997
Mechanical Q Factor Qms 2.821
Electrical Q Factor Qes 0.363
Total Q Factor Qts 0.322
Equivalent Volume (Ltr) Vas 193.505
DC Resistance (ohms) Re 3.6
Linear Excursion X-Max 14
Effective Piston Area (mm2) Sd 82.958
Mechanical Mass (g) Mms 241.891
Mechanical Compliance (mm) Cms 198.01
Force Factor ™ Bl 18.608
Reference Effiecency (%) No 0.626
Diaphragm Mass (g) Mmd 214.413
Non Linear
Parameters
Krm (m ohm) Krm 7.333
Kxm Kxm 96.208
Erm Erm 0.909
Exm Exm 0.626

A masik kerdesem az lenne, hogy melyik a jobb mely hangszoro, ez a mutant conquest 15", vagy az earthquake tremorx15? Ez utobbibol van 4 es 8 ohm-os verzio.
Kiraktam mindketto adatait ide:
http://anonym1s.tvn.hu/subs.png
vagy itt a komplett adatlap linkek:
http://www.mutant.uk.com/downloads/manuals/Conquest_Manual.pdf
http://www.earthquakesound.com/IMAGEJP/CAR/pdf/tremorx_manual.pdf
Válaszol
#2
anonym1s Írta:Sziasztok!
Van egy ilyen melyhangszorom, amihez dobozt akarok csinalni. A kivitelezes megy, de a tervezes sajnos nem nagyon, ebben kellene segitseg.

RTFM...

a belinkelt adatlap 16-17. oldala segít. .torz.
- VR
Válaszol
#3
Sejtettem hogy lesz ilyen hozzaszolas. Lattam hogy van az adatlapon ladaterv, de en azert kerdeztem mert beirtam a hangszoro adatait a winisd-be es az mast mond mint az adatlap. Nekem a winisd 90L dobozt szamolt kozel 44centi hosszu 10centi atmeroju csovel, az adatlap meg 110L mond 12.5centi atmeroju 27.5centi hosszu csovel. Vagy az adatlapon levo terv nem jo, vagy a winisd.
Válaszol
#4
Ha ezt előbb beírod, nem lett volna ilyen hozzászólás.

Nem tudom melyiknek van igaza, de első látásra a Winisd-nek. Ezek alapján persze meg kellene fontolni, igazak-e az adatlapra írt számok.
- VR
Válaszol
#5
Amit a winisd számol, azt általában meg kell fontolni. Ő magától sokmindent nem vesz figyelembe. Én személy szerint a BassBox-ot jobban szeretem, mivel részletesebb képet ad: várható membránkitérés, reflexcső levegősebessége, stb. Ezek a programok csak számolnak, ezeket a kiszámolt adatokat nekünk kell kiértékelni. És ehhez kell egy kis gyakorlat. Nem szabad úgy tekinteni pl. a winisd által számolt dobozméretre, mint szentírásra. Még az általa számolt reflexcsőhosszat is választva érdemes egy impedanciamenet-vizsgálattal ellenőrizni a hangolási frekvenciát, mivel azt még a valóságban jópár dolog befolyásolhatja. És tapasztalatból mondom: akár 2Hz-es hangolásbeli különbség is tud bizonyos körülmények között számítani. Végül: én azt javaslom, ha már korrekt módon a gyártó külön ehhez a hangszóróhoz adott doboztervet (nem SAL-füzetke szinten, mindenhez ugyanaz a konfig..), akkor szerintem érdemes azt az utat elkezdeni járni.. és maximum aztán módosítani kicsit.
Egyébként egész korrekt az adatlap. És ahogy nézem, azok a grafikonok BassBox-szal készülhettek, szimulált eredmények. Viszont látszik, hogy a 15 coloshoz ajánlott reflex doboz azért kicsit felül van hangolva, és az a 3,9 köbláb (~120-125 liter) sok neki. Bár a zárt verzióban sem törekedtek a kompromisszumos, 0,707-es Qb-re, oda is sok a 77 liter. Én mindenesetre egy 80-90 literes reflex dobozzal indulnék neki, egy kicsit kisebb, kb. 10-es csővel. És aztán annak a hosszával lehet játszani.
Na most hogy mindkettőt láttam: inkább a WinISD-nek van igaza, tévedtem az elején Smile Csak kicsit utána kellett gondolni, és megnézni az adatlapi dobozzal kapott eredményeket azokon a grafikonokon, amik már ránézésre rosszak. Csak az elején azt nem olvastam Big Grin
Nem én vagyok hülye.. a világ nem normális Smile
Válaszol
Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég