A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
TL hangdobozok
Mócsing Írta:....A King féle min. 2.5*Sd , már egyenest ormótlan . / Párhuzamos oldalura gondoltam . /
Szűkülőre gondoljál. Smile
Üdv., Pagrus
---
Isten őrei lassan mormolnak.
Válaszol
Arra már gondoltam eleget . Most egy párhuzamos kisérleti dobozon töröm az elmémet , .kopp. így, a végén elhelyezett hangszóróval . Fontos lenne a jó hatásfok .
Válaszol
Hali!

Sokat agyaltam, úgy döntöttem szűkülő TL-t fogok építeni Mócsing mintájára. Én inkább 40 Hz körül hangolnám a dobozt, és szeretném 20 fokban dönteni a hsz-kat. Asszem ez 1 kis fejfájásra ad okot. :?
Szívesen hallanék ötleteket.
Válaszol
Arra ügyelj hogy a dóm fülmagasságba kerüljön .
Válaszol
Ja, még annyi, h akkor a cső hossza a középvonal, v a legrövidebb út? Asszem Fdsa írt erről.
Válaszol
Ezt Fdsa jobbantudja , én a középvonalban számoltam .
King táblázatát tanulmányoztad ? Dóm döntése az irányítottsága miatt szerintem nem lessz jó . Persze ha létráról, v. a szőnyegen fekve hallgatod, més a helyzet .
Válaszol
Üres cső esetén úgy néz ki, hogy a legrövidebb út számít, de hozzáadódik a torkolati tényező és a csillapítás hossznövelő hatása.
Tehát semmit nem lehet tudni Smile
Válaszol
A szűkülő kevés csillapítással rosszabb hatásfoku ,mint az azonosan csillapított párhuzamos oldalu . Viszont egyenletesebb az átvitele . Namármost a párhuzamos oldalu átvitelét lehet egyengetni , több csillapítással , akkor viszont romlik a hatásfoka . Nagy dillema ez .
/ Legalábbis szerintem . /
Válaszol
A szűkülő nagy előnye még, hogy kisebb méretek kellenek ugyanakkora rezonanciafrekvencia eléréséhez.
Válaszol
A Léva féle 20 fokos döntés , nemhiszem hogy szerencsés lenne .
Válaszol
Asszem lemondtam az omni lehetőségéről, (már ha 20 fok omninak számít :? ) marad a direktsugárzás.
Ha 40 Hz-re szeretném méretezni a dobozt, és a hsz-im fs-e is 40 Hz-en van, lehet belőle vmi baj?
Még annyi, h én a 180-as belső helyett 172-re csinálnám, h karcsúbb legyen, ez elvileg nem szól bele a hangolásba, viszont kevesebb a csőben lévő légtömeg. Jól gondolom?
Válaszol
Léva, egyáltalán milyen hangszórókból építkezel? Ahhoz, hogy bármit hozzá tudjunk szólni, kellene legalább a hangszóró Sd és Qts értéke.
A csőben lévő levegő tömege egyáltalán nem káros, ez a tömeg hozzáadódik a lengőszerelvény tömegéhez, és (a zárt dobozzal ellentétben) mélyebbre hangolja a membránrezonanciát.
Szűkülő csőről beszélsz, de melyik pontján választanád 180 helyett a 172-t?
Válaszol
Bocsánat, kicsit ma szét vok esve. .oh.
Seas CA18RNX hsz-im vannak, Sd: 136 cm2, Qts: 0,31.
A nettó szélességét venném keskenyebbre.
Válaszol
M.J. King szerint a cső zárt végének 2,588*Sd értékűnek, tehát 352 cm^2 keresztmetszetűnek kellene lennie ahhoz, hogy a membrán a legjobb hatásfokkal illeszkedjen a cső akusztikai impedanciájához.
Válaszol
Köszi az informálást Fdsa.
Kérdeztem már fentebb, h lehet-e gond, ha a hsz Fs-ére hangolom a dobozt is. (bár akkor már lejjebb kerül az Fs a cső légtömege miatt .hm. )

Hoppá, kicsit visszaolvastam és láttam 1 hosszú leírásodban, amit belinkeltek, ott az van, h "a cső szélesége nem lehet kisebb, mint a kosár átmérője".
Akkor ugrott a karcsú doboz, mert 176 mm a kosár átmérője.

Átcsapok kicsit dedósba, és leírom eddig mit számoltam, h mindenki bólogasson. Smile
Sd: 176*77 mm (135,52 cm2)
S0: 176*200 mm (352 cm2)

Hangolás 40 Hz: 215 cm - 6,35 cm torkolati tényező -> 208,65 cm csőhossz.
Válaszol
Azon nemúljék . .ok. .ok. .ok.
Válaszol
Most próbálok tervezni a Te dobozod alapján, de nem 1szerű... .oh.
Válaszol
Mócsing, nem hagy még mindig nyugodni, h végülis hova hangoltad a dobozod.
Szerintem 40 Hz-re van!
Kiszámoltam a belső élek mentén a hosszt majd a külsőn is, és átlagoltam a két eredményt, amire nekem 2140 mm jött ki.
344/4/2,14 ~ 40 Hz

Vagy tévednék?
Válaszol
A szűkülés miatt megnő az efektív csőhossz .
Amár oly sokszor emlegetett táblázat éppen erre ad választ .
A .ir. tényleg nem egyszerü és gyors dolog . Nekem két műszakom ment el vele . .ok.
Válaszol
Akkor én vmit nagyon nem vágok!
A torkolati tényező ennyire nem befolyásolja a hosszt.
Vki adjon útba igazítást!
Válaszol
Üdv!

Egy szűkülő TL-t készülök építeni HA-20-502-esekkel (ismerőstől kaptam még tavaly augusztusban, azóta sajnos nem igazán volt időm és lehetőségem, hogy dobozt készítsek hozzájuk).
Shalafi nem igazán javasolta ezt a típust TL-be, viszont reflexbe vagy zártba se igazán jó .hm. (nem sok mélyet lehet belőle kihozni, vagy túl nagy doboz kellene hozzá a szimuláció szerint .tor. )... szóval én mégiscsak a TL pártján állok... .kopp.

A láda 2 utas lenne, oldalanként 2 db HA20-502 sorba kötve + HG-2,5 (mivel az 502-esből 4 db van, és 4 ohmosak).

Kicsit (újra) áttanulmányoztam MJK írásait, és az itteni TL topicot. MJK táblázatából kinéztem a Qts-nek megfelelő S0 étréket, meg a szűküléshez kapcsolódó csőhossz változások métrékét. Viszont van még pár dolog, ami nem tejlesen tiszta .hm. ..... Az SL (nyitott csővég keresztmetszet) értéke szabadon válsztható, vagy pontosan meg kell egyeznie Sd-vel? És mivel az Sd nálam dupla lesz a két hangszóró miatt, ugye ez alapján az S0-nak és az SL-nek is duplának kell lennie .?.

Előre is kösz a segítséget!
<k-sonix>
Válaszol
Léva Írta:Hoppá, kicsit visszaolvastam és láttam 1 hosszú leírásodban, amit belinkeltek, ott az van, h "a cső szélesége nem lehet kisebb, mint a kosár átmérője".
Akkor ugrott a karcsú doboz, mert 176 mm a kosár átmérője.

Átcsapok kicsit dedósba, és leírom eddig mit számoltam, h mindenki bólogasson. Smile
Sd: 176*77 mm (135,52 cm2)
S0: 176*200 mm (352 cm2)

Hangolás 40 Hz: 215 cm - 6,35 cm torkolati tényező -> 208,65 cm csőhossz.
Ha erről a hangszóróról van szó: http://www.madisound.com/pdf/seas/H1215.pdf , akkor annak az Sd értéke 130 cm^2. Az S0 értéke 352 cm^2-tel megfelelő MJK szerint.
A cső fizikailag értelmes külső szélességi mérete nem lehet nagyobb a kosár átmérőjénél, hülyén néz ki, ha a hangszóró lelóg a dobozról Smile
Ha nem süllyeszted a hangszórót az előlapba, akkor a kosár esetleg rálóghat az oldalfalakra, ekkor az előlapon kivágandó kör (D=146 mm) korlátozza a szélességedet, de erre a méretre is érdemes a két oldalon legalább 10-10 mm-t ráhagyni. Ekkor a cső belső szélessége 166 mm lesz.
Ha süllyeszteni akarod a hangszórót, akkor a süllyesztés mellett is kell hagyni kb. 5-5 mm "húst", hogy ki ne szakadjon az anyag. Ekkor a cső belső szélességi mérete 186 mm lesz.
Válaszol
Léva Írta:Sd: 176*77 mm (135,52 cm2)
S0: 176*200 mm (352 cm2)

Hangolás 40 Hz: 215 cm - 6,35 cm torkolati tényező -> 208,65 cm csőhossz.
A torkolat tényező nálam 5,17 cm-re jött ki, de 1 centin nem múlik semmi.
Téglalap keresztmetszetnél az SL-lel azonos területű kör sugarát kell kiszámolni (Te itt Sd-vel jelölted), majd a sugarat szorozni pi-vel, és osztani 4-gyel.
A hangszóród rezonanciafrekvenciája 36 Hz, tehát nyugodtan hangolhatod lejjebb is, inkább a legrövidebb úttal számolj. A csillapítás miatt úgysem egy éles rezonanciát kapsz eredményül, hanem egy ellaposodót.
Válaszol
Mócsing Írta:Nekem két műszakom ment el vele . .ok.
Hát még nekem Big Grin
Üdv, Péter
Válaszol
Nocsak ,Teis TL-ezni akarsz ? Jó döntés .
Válaszol
k-sonix Írta:Shalafi nem igazán javasolta ezt a típust TL-be, viszont reflexbe vagy zártba se igazán jó .hm.
B-reflex dobozban jó. Smile De HA jól sikerül méretezni, TL-hez is elfogadható lesz.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.

Válaszol
k-sonix Írta:Az SL (nyitott csővég keresztmetszet) értéke szabadon válsztható, vagy pontosan meg kell egyeznie Sd-vel? És mivel az Sd nálam dupla lesz a két hangszóró miatt, ugye ez alapján az S0-nak és az SL-nek is duplának kell lennie .?.

Előre is kösz a segítséget!
Az S0-t javasolja MJK az Sd és a Qts alapján kiválasztani. Utána a szűkülési tényezőt magad választod, és ez az SL/S0 arány adja az SL értékét. Két hangszórónál valóban kétszeres Sd értékből kell kiindulni.
Válaszol
Szép nagy doboz lessz .
Válaszol
Mócsing Írta:Nocsak ,Teis TL-ezni akarsz ? Jó döntés .
Hát annó nem küldtem neked TL terveket? Smile)
Üdv, Péter
Válaszol
Hát , specel küldtél , ha azt a skiccet annak lehet nevezni . / Ami alapján aztán méreteztem a dobozomat ./
Válaszol
Léva Írta:Akkor én vmit nagyon nem vágok!
A torkolati tényező ennyire nem befolyásolja a hosszt.
Vki adjon útba igazítást!
Ha lesz csillapítóanyag a csőben,akkor azt is kalkulálni kellene a hosszhoz.A kiszámolt hosszhoz képest szinte mindíg kisebb lesz a mért rez.freki.
Üdv Doki!
Válaszol
Persze semmi sem szentírás, MJK sem.
Amikor én belekezdtem a TL-be, általános vélekedés volt, hogy a cső keresztmetszetének meg kell egyeznie az Sd értékével, így én is olyat csináltam. Ezzel a méretezéssel is emeli erősen a mélyeket.

A Terminálon - Cortezzel társalogva - felmerült, hogy a kipufogó-rendszerekben használt hangtompítást kellene a TL-ekben is alkalmazni. A hangtompító egy akusztikai aluláteresztő szűrő, a robbanómotorok kipufogórendszerén igyekeznek csak az "egyenkomponenst" átengedni. Kicsit szelídebb változata jól működne TL-ben is.
Válaszol
fdsa Írta:... A hangtompító egy akusztikai aluláteresztő szűrő, a robbanómotorok kipufogórendszerén igyekeznek csak az "egyenkomponenst" átengedni. Kicsit szelídebb változata jól működne TL-ben is.
Konkrétabban?
Üdv Doki!
Válaszol
Konkrétabban
fdsamano Írta:kipufogó problémája kettős, egyszer van egy csillapító dob, ami egy akusztikai aluláteresztő szűrő. A válaszfallal leszűkített keresztmetszet egy soros ági induktivitásnak, a két válaszfal közötti kamra térfogata egy keresztági kapacitásnak tekinthető. Hasonló módon számolható, mint egy band-pass láda.
A füstgázt elvezető cső problémája már inkább a csőtápvonalak kategóriájába tartozik. A csőben a gáz rezgésbe jön. Ahol a cső hossza a rezgés hullámhosszának a negyede, ott a cső rezonáns módon segít kiszippantani a kipufogógázokat. Kétszer ekkora fordulatszámon a cső lambda-feles rezonátorként viselkedik, olyan, mintha azon a frekvencián be lenne hegesztve, megakadályozza a gázok eltávozását.
igaz, ezt Iranytunek írtam a Hangfal hangolása topicban 2005 nov. 13-án.
Cortezzel folytatott beszélgetésünket még keresem.

Ezen a környéken volt: http://forum.terminal.hu/viewtopic.php?t=4493&postdays=0&postorder=asc&highlight=kipufog%F3&start=667

és itt kezdődött: http://forum.terminal.hu/viewtopic.php?t=4493&start=635
Válaszol
Idézet:Ha erről a hangszóróról van szó: http://www.madisound.com/pdf/seas/H1215.pdf , akkor annak az Sd értéke 130 cm². Az S0 értéke 352 cm²-tel megfelelő MJK szerint.
Ha süllyeszteni akarod a hangszórót, akkor a süllyesztés mellett is kell hagyni kb. 5-5 mm "húst", hogy ki ne szakadjon az anyag. Ekkor a cső belső szélességi mérete 186 mm lesz.
Inkább ez: http://www.seas.no/Prestige%20Basser%20PDF/CA18RNX-H1215-08.pdf
Mivel tudok hsz-t mérni, ez áll közel a valósághoz.
38-40 Hz között van a 2 hsz Fs-e. (kb. 1,5 Hz eltéréssel)
A 176 mm-es belső szélesség megfelelő még süllyesztés esetén is.

Idézet:A cső fizikailag értelmes külső szélességi mérete nem lehet nagyobb a kosár átmérőjénél, hülyén néz ki, ha a hangszóró lelóg a dobozról Smile
Ebben a mondatban ellentmondást vélek felfedezni.
Válaszol
Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 6 Vendég