A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
17R634A + Vifa DX25
#1
Sziasztok!

Az én hangsugárzóim története itt kezdődött ebben a topicban lassan két éve és mivel jelenleg olyan állapotba kerültek, hogy az eredetileg kitűzött célomat elértem velük (a DC2550A-tól hallgathatóbb dobozaim legyenek) ezért szeretnék röviden írni róluk.

   
A hangsugárzó a Shalafi-féle 17R634A mélyközép és a Vifa DX25 dóm magas hangszórókból épült. A dobozt kimaradt bútorlapból készítettem, 25 literes és 36 Hz-re hangoltam. A hangszórókat az előlapba süllyesztettem. Reflexcső gyanánt 6 cm átmérőjű PVC csövet használtam. Az oldalak méreteit az egyszerűség kedvéért a "köbgyök kettő" módszerrel számoltam ki, a csillapítás dobozonként egy SAL-vatelin fele (középen kettészedve).

A méréshez méricskét építettem, ami nem csak az impedancia és átvitel mérésekor bizonyult hasznosnak, hanem remekül lehet vele induktivitást és kapacitást is mérni, ami a váltó építésekor nagyon jól jött. A mikrofon MCE-2000, amit Shalafi korábbi mérései és a DX mért átvitele alapján kompenzáltam. A méréshez LSPLab-ot, váltótervezéshez LSPCad-ot, az induktivitás méréshez pedig SpectraLab-ot használtam.

A váltótervezéshez az átvitelt 1 m-ről mértem. Sajnos elég kis helyiség állt rendelkezésemre, ezért csak 5 ms-os (néha 10 ms-os) időablakkal tudtam mérni, így az 1 kHz alatti átvitel nem látszódik.

A doboz hangolását a mélyközép dobozban mért impedanciamenetével ellenőriztem.
   

A váltó tervezéséhez szükség volt a két hsz külön-külön mért impedanciamenetére és átvitelére.
   
   
   

Első meghallgatáshoz egy nagyon egyszerű váltót eszkábáltam, a magas szintillesztéséről egy 5,6 Ohmos soros és egy 4,7 Ohmos párhuzamos tagból álló l-pad gondoskodott, az átvitelét meg egyszerűen "hozzávágtam" a mélyközép természetes lecsengéséhez egy 4,7 uF-os kondenzátorral:
   
   
   

Első méréskor ezt az eredményt kaptam:
   

Később rájöttem, hogy bár azt hittem fordított polaritással kötöttem be a magasat, de nem úgy volt. A polaritás megfordítása után:
   

Mivel kis szobában hallgatom, célszerűnek tűnt a keresztezési frekvenciát alacsonyabbra tenni a középtartomány irányítottságának csökkentése miatt. A második váltónál 3 kHz-es keresztezési frekvenciát céloztam meg. Ehhez mindössze a 4,7 uF-os kondenzátort cseréltem ki 5,6 uF-ra a magas előtt, és a mélyközép pedig kapott egy 1 mH-s soros induktivitást:
   
   
   

Megépítve, mérve:
   
Ez a mérés azért szebb, mint a szimulált átvitel, mert a váltótervezéshez 10 ms-os időablakkal mértem, hogy minél több látszódjon a mélytartományból.

Fázissal:
   

Ezzel az utolsó változattal jelenleg nagyon elégedett vagyok. Később esetleg megpróbálkozok még a 2 kHz-es keresztezési frekvenciával, valamit egyéb méréseket is fogok végezni rajta ha időm engedni fogja.

A hangsugárzó pár összességében várokozásaimon felül sikerült, nem csak a könnyű váltás miatt, hanem a szép mélyhangok miatt, amiről mérést sajnos egyenlőre nem tudok kitenni.

Az valószínűleg kiderült a fent leírtakból, hogy nem igazán értek az elektronikához, a doboz építésébe laikusként kezdtem, szóval akit esetleg ez riaszt el a hangsugárzó építéstől, annak csak azt tudom ajánlani, hogy vágjon bele, ez a két hangszóró pl. remek választás az első doboz megépítéséhez. Azt viszont megtanultam, hogy a mérés nagyon fontos, mert nélküle lehetetlen feladat pontosan behangolni a dobozt és a váltót megtervezni, megépíteni. Mérve viszont hihetetlenül gyorsan ment minden.

Ezúton szeretnék köszönetet mondani Shalafinak a sok segítségért amit közvetve és közvetlenül kaptam tőle, a türelméért Smile és természetesen a remek mélyközép hangszórópár elkészítéséért. Valamint Subvoice-nak, aki a weboldalán rengeteg hasznos információt tett elérhetővé a témában.
Válaszol
#2
.y. ez azért jóval több eséllyel indul, mint a DC 2550.
Még akkor is, ha úgy-ahogy rendbe tesszük a régi Videoton váltásait. .szerel.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.

Válaszol
#3
(2012. 12. 19., 1:18)shalafi66 Írta:  .y. ez azért jóval több eséllyel indul, mint a DC 2550.
Ha csak azt nézem, hogy az elmúlt egy hét alatt többet hallgattam mint a VT-t az eladása előtti évben... Mondjuk azért kíváncsi lennék, hogy egy ilyen milyen lehet élőben, de úgy nézem, hogy az enyém átvitele azért szebb. .hehe.
Megpróbálok összehozni egy olyan mérést amin látszódik a mélytartomány.
Válaszol
#4
Nem nagy szám az átdolgozott 2550 sem, és mivel a hangszórók az eredeti elképzelés szerint sajnos nem abban a tartományban szólnak ahol kellene, hát eléggé kusza az iránykaraktere. De jobb lett, mint volt. Kevésbé zavaró.
Válaszol
#5
(2012. 12. 20., 10:28)shalafi66 Írta:  Kevésbé zavaró.
Azért el kellett telnie egy kis időnek mire rájöttem, hogy a gitárszólóknál miért érzek fizikai fájdalmat. Smile
Ezzel a hangsugárzóval nincs ilyen probléma, a rossz elhelyezés ellenére se.
Válaszol
#6
Szia!

Szép lett!A mérések tanúsága szerint hangra is jó lehet. Big Grin Miről hajtod?A 2.váltóval a hangja milyen irányba változott?
Válaszol
#7
(2012. 12. 25., 23:46)nvoice Írta:  Szép lett!
Maradjunk annyiban, hogy igyekeztem előnyös szögből fotózni. Smile A doboz eredetileg gyors meghallgatásra készült, ezért kimaradt 18 és 20 mm-es bútorlapot használtam, az előlapon az eredeti fóliázás látszik. Az oldala fehér. Az éleit se kezeltem semmivel a lekerekítés után, csak kapott egy kis fekete spray-t. Majd az egészet le fogom fóliázni famintázatú tapétával és az éleit is szeretném igényesebben kezelni.
(2012. 12. 25., 23:46)nvoice Írta:  A mérések tanúsága szerint hangra is jó lehet. Big Grin
Annak ellenére, hogy hallgatás szempontjából a lehető legrosszabb helyen van (a szekrény tetején, közel a plafonhoz, enyhén megdöntve), egészséges hangerővel hallgatva szép tiszta közép és magas tartománya van. Olyan hangok is megszólalnak rajta, amiket korábban csak fejhallgatóval hallottam. A mély tartomány pedig nagyon kellemes meglepetés volt, már-már mintha szubládám lenne. Ez utóbbit viszont nem tudom megmutatni mérésen, mert valamiért a mikrofonom átvitele esik 50 Hz alatt. A 17R634-et 18 és 25 liter közötti dobozba lehet tenni, 40 és 36 Hz közötti hangolással. Én a 25 l / 36 Hz változatot választottam, itt ugyan viszonylag kicsi az érzékenysége a hangsugárzónak (nekem bőven elég a 17 m2-es nappaliba és a korábbi DC2550A dobozoknál nem tűnik halkabbnak), viszont jó mélyre megy. Smile
(2012. 12. 25., 23:46)nvoice Írta:  Miről hajtod?
A hangkártyám Audigy 2 ZS, az erősítő pedig egy 33 éves Dansk rádióerősítő. Szegényre ráférne egy potméter ill. kapcsoló csere. Egyébként sem vagyok benne biztos, hogy maradéktalanul képes a fenti dobozokból kihozni a maximumot, ezért újabb diy projekt gyanánt építek egy VF2 Conductort. Még hiányzik hozzá pár dolog, de remélem hamarosan be tudok róla számolni, hogy beváltotta-e a hozzá fűzött reményeimet.
(2012. 12. 25., 23:46)nvoice Írta:  A 2.váltóval a hangja milyen irányba változott?
Átvitelben elméletileg nem sok változás történt, viszont az alacsonyabb keresztezési frekvenciával kevésbé lett a középtartomány irányított, ami a fenti rossz elhelyezésben sokat számít. A későbbiekben talán meg fogok próbálkozni még alacsonyabb (2000 Hz) váltással is. Persze a legjobb az lenne, ha valahogy át tudnám rendezni a nappalit, hogy méltó helyre kerüljenek a dobozok.
Válaszol
#8
Ha .. alacsonyabban váltasz, akkor a másodrendű szűrő talán(inkább.. meg amúgyis talán) jobb lenne.
Bár ha már itt tartunk.. Zobel magasra és mélyközépre nem árt(ana).
Válaszol
#9
Áh, nem eszik azt olyan forrón.
Válaszol
#10
azért 2000 alatt biztos nem árt egyik sem.
Válaszol
#11
(2012. 12. 26., 18:23)DMG Írta:  Ha .. alacsonyabban váltasz, akkor a másodrendű szűrő talán(inkább.. meg amúgyis talán) jobb lenne.
Bár ha már itt tartunk.. Zobel magasra és mélyközépre nem árt(ana).
Szívesen kipróbálok bármit. Elsősorban azért is építettem saját dobozt, hogy legyen min tanulni, kísérletezni. Egyenlőre örülök, hogy sikerült megcsinálni ezt az 1 mH-s tekercset és a jelenlegi állapotában szívesen hallgatom. Mivel tapasztalatom, összehasonlítási alapom nincs, így elképzelni sem tudom, hogy miben lesz más (jobb) másodrendű váltóval, vagy ha zobelt is kapnak a hangszórók. Utóbbi - úgy gondolom - elsősorban a váltótervezéskor jönne jól, de mivel mérek és a váltást szimulálom, az egyenes átvitel nem ezen múlik. Hogy az erősítőm jól viseli-e azt a ~23 Ω-os púpot az impedanciameneten, azt viszont nem tudom. Nem hallom, hogy gondot okozna, persze semmi sincs kizárva.
Válaszol
#12
Magas mellé Zobelt? Minek? Hogy nagyobb áramot vegyünk ki az erősítőből? Ahol a Zobel működne, ott a szűrő már mindent átenged, a hangszóró a teljes kimenő feszültséget megkapja.

A tranzisztoros/IC-s végfokok a névlegesnél alacsonyabb terhelő impedanciákat nem szeretik.
Válaszol
#13
a magas hsz. impedancia púpját Fs-nél ki lehetne egyengetni.
lehet hogy a tag ami ezt megteszi nem zobel néven fut.
Válaszol
#14
(2012. 12. 27., 8:36)stp Írta:  Szívesen kipróbálok bármit. Elsősorban azért is építettem saját dobozt, hogy legyen min tanulni, kísérletezni. Egyenlőre örülök, hogy sikerült megcsinálni ezt az 1 mH-s tekercset és a jelenlegi állapotában szívesen hallgatom. Mivel tapasztalatom, összehasonlítási alapom nincs, így elképzelni sem tudom, hogy miben lesz más (jobb) másodrendű váltóval, vagy ha zobelt is kapnak a hangszórók. Utóbbi - úgy gondolom - elsősorban a váltótervezéskor jönne jól, de mivel mérek és a váltást szimulálom, az egyenes átvitel nem ezen múlik. Hogy az erősítőm jól viseli-e azt a ~23 Ω-os púpot az impedanciameneten, azt viszont nem tudom. Nem hallom, hogy gondot okozna, persze semmi sincs kizárva.

A váltókat mindig egészében kell nézni. Ebben a formában szerintem egyik hangszóró sem igényli a másodrendű szűrőt, vagy az impedanciakompenzálásokat. A 23R maximumérték teljesen rendben van. Az alaprezonancia kiegyenesítése is fölösleges, egyrészt a hangszóró felépítése, másrészt a 2,5 oktávval magasabb keresztezés miatt.
A lényegesen alacsonyabb váltás nem hiszem, hogy jó ötlet, erre már nem képes ez a 25mm-es dóm magas, és igazából nem is indokolt.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.

Válaszol
#15
(2012. 12. 27., 13:55)shalafi66 Írta:  A lényegesen alacsonyabb váltás nem hiszem, hogy jó ötlet, erre már nem képes ez a 25mm-es dóm magas, és igazából nem is indokolt.
A torzításra gondolsz?
Válaszol
#16
Arra is gondolhatok, igen. ;-)
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.

Válaszol
#17
(2012. 12. 27., 10:55)DMG Írta:  a magas hsz. impedancia púpját Fs-nél ki lehetne egyengetni.
lehet hogy a tag ami ezt megteszi nem zobel néven fut.

Valóban nem. Notch filter, band-stop filter, sávzáró szűrő vagy lyukszűrő néven fut. A Zobel egy egyszerű R-C-tag.
Válaszol
#18
hmmm -hm, no sebaj Smile
Válaszol
#19
Valóban, néztek már be ettől nagyobbat is a fórumon. Big GrinD Azért legalább a nevét illik tudni, mielőtt használjuk.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.

Válaszol
#20
Hosszas előkészületek után rövidesen hangdoboz építésre vállalkozom.
Az ebben a topicban ismertetett áll a legközelebb az elképzelésemhez, de talán inkább a 25R672N mélyközéppel, és álló kivitelben.
Ami lényeges: a jelforrásra/erőssítésre kipróbált koncepcióm van. Számítógép a forrás (flac fileok, nem mp3) régi, jó öreg sound blaster LIVE hangkártya, amit aktív hangváltóként használok, linux oprendszerrel, jackaudio-val. jelenleg 5 kimenő sávot erőssítek, oldalanként 2-2, és egy közösített sub csatornát. Minden végfok kit-ből épített, csupán egy-egy hangerő potit kötöttem a hangkártya kimenetek és a végfokok közé. A sub TDA7294, a többi LM1875. A tápegység bontott alkatrészekből ideiglenes gány, de alapzaj gyakorlatilag semmi, és kis szobában már elviselhetetlen hangerőnél sincs semmi zavaró jelenség (clip, torzítás, stb). A hangsugárzók: a sub egy épített reflex láda kb. 80 liter, egy átalakított, ósdi, 30cm-es mozigép hangszóróval. Röhej milyen mélyre megy, és milyen tisztán, de persze az átvitel közel sem egyenletes. A "satellit"-ek: a "jó" öreg orion hs280, sajnos SAL SBV2020 mélyközéppel, de a "hangváltó" kondikat remix-es fóliára cseréltem, és ugyebár külön hajtom a mély hangszórót, meg a dómokat. Ez utóbbiakat is lehetne külön hajtani, de nem láttam értelmét.
Az egész cucc egy lépcsőzetes építgetés köztes állapota. A rendszer most tulajdonnképpen egy 5 utas 2.1, de nem ez a végleges elképzelés, hanem a normál sztereó, de 2(*2) utasban. A következő, hogy a végfokok tápegységeit rendbe teszem, hogy a névleges teljesítmények rendelkezésre álljanak, azután meg le is kéne tudni azt sugározni.
Tehát szeretnék egy doboz párt építeni, álló bass reflex kivitel, DX25TG magas, 25R672N mélyközép. Ha kétutasban ez nem jó, és ehhez az összeállításhoz ajánlatos lenne középsugárzó is, akkor maradnék én is a kisebb 17-es mélyközépnél. Hangváltóval ugyebár nem kell ügyködnöm, (nyilván a magas elé egy elsőrendű szűrő azért ajánlatos) és a magasakat az LM1875-ös végfokkal, a mélyközepeket meg a TDA7294-el hajtanám.
Kérdéseim:
1. Lehet-e 4ohmos kivitelben kapni az új mélyközepeket is? (minden végfokom bírná)
2. Doboztervezéssel hogyan induljak?
3. Érdekel-e valakit a szoftveres aktív hangváltós bütykölésem?
Válaszol
#21
minek az aktív váltó ha van passzív, és fordítva.
linuxot szerintem kevesen használunk otthon, nincsen vele bajom de semmi hasznát nem látom itthoni asztali gépen.
ha gondoldo nézd meg windows alá az equaliser APO nevű cuccot, eddig attól jobbat nemigen találtam.

node, hogy érdemben is hozzászóljak a dologhoz,
Shala lehet hogy gyárt 4 ohmos mélyközepeket, de akkor a hangváltó terv amit itt találsz élből ugrott.
25 ös mélyközéppel nem fogsz jó eredményt kapni 2 utasban.
építettem egy pár ilyen 17 es mélyközép + vifa magas dobozt, én spec elégedett vagyok vele.
sajnos nem megy elég mélyre, a szubláda meg várat magára évek óta, nem találok megfelelő hangszórót.

ha gondolod lemérhetem az én dobozaimat, fejből nem emlékszem a méretekre, reflexcsövet "olcsón" úsztam meg, 2 darab van benne, valahogy úgy jött ki hogy nem kellett rajta semmit faragnom s hasonlók. Biztos nem hz pontos a hangolás, ez is tény. ahogy az is hogy nem kell annak lennie feltétlen.

u.i. az öreg sblive nem rosz kártya, de manapság szinte nem is találni olyan alaplapit sem ami nem érné utol.
nagyon jelentős fejlődések voltak.
ha ennyire rá vagy izgulva akkor érdemes lehet egy külső DAC al megpróbálkozni.
Válaszol
#22
Köszönöm a figyelmet!

Kész a rendszerem alapja, gyönyörűen szól, menet közben tudom a váltásokat, más topikban hiányolt bass bost-okat, akár sztereo effekteket állítgatni. Ha a sugárzók és a végfok tápellátása megérdemli majd a minőségi javítást forrás oldalon, akkor majd lecserélem a hangkártyát egy csinos külső USB-sre, amit ugyanígy fogok használni.
Megértem, ha más nem kíváncsi a linuxos bütykölésemre, az egy -az egyben nem reprodukálható, kár belefogni rutin nélkül.
De az nem egy eq! És már kész van, semmi kedvem mással bajlódni.

"25 ös mélyközéppel nem fogsz jó eredményt kapni 2 utasban."
Tartottam ettől, köszönöm a megerőssítést.

"építettem egy pár ilyen 17 es mélyközép + vifa magas dobozt, én spec elégedett vagyok vele.
sajnos nem megy elég mélyre, a szubláda meg várat magára évek óta, nem találok megfelelő hangszórót."

Ez azért biztató, bár én szívesen elhagynám a sub-ot.

"ha gondolod lemérhetem az én dobozaimat"

PLS!
Válaszol
#23
ma nem lesz még időm lemérni őket, nem emlékszem a doboz anyagának vastagságára, a külső méret meg így semmit se mond.
+ megkell nézzem melyik csöveket tettem bele.
de megfogom neked nézni, lehetséges hogy sikerül ma, de inkább holnap.

addig egy kis szemezgetni való, hátha megtetszik Big Grin
http://sourceforge.net/p/equalizerapo/wiki/Configuration%20reference/
ez nem csak eq igazából. ami tetszik, hogy egyszerű szöveges file a konfig,
annyi és olyan szűrőt állítok be amennyit csak akarok.
tud olyat is hogy hogy csatornák közt kever, tehát jó aktív váltót lehet vele csinálni.

ha 35-40 hz közti alsó határfreki -dBL nél kielégítő neked akkor elég méylre megy, hozzá kell tennem hogy ez a 17 es hangszóró inkább csak nekem nem megy elég mélyre.
Válaszol
#24
Az említett progi ígéretesnek tűnik, de mivel csak win-en fut, számomra érdektelen. A calf, Qjackctl, és vlc kombómat egyébként sem übereli.
Örülnék, ha minél több sikeres doboztervet tanulmányozhatnék, melyek létező, és megvásárolható, jó minőségű megfizethető drive-okhoz készültek.
De nem sürgetlek! Először még úgyis a tápellátásomat, meg a kábelezéseimet kell rendbe tennem.
Az említett alsó határfrekit viszont lehet hogy kevesellni fogom. A sub ládám igencsak lejjebb megy (sőt 35 Hz-nél még ki is emel)
Legfeljebb megtartom.
Válaszol
#25
Smile Közel kell vinni a falhoz, majd mélyebb lesz.

A 25-ös mélyhez kicsit jobb magashangszóró kellene. És talán az R672 egy átalakított változata. Nem teljesen lehetetlen, de a hangváltót ahhoz is meg kell utána csinálni.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.

Válaszol
#26
27830 köbcenti a belseje bruttó a hangfalaknak, nem ideális módon elég négyzet az alja, 22*23*55 a belső élek mérete.
2 darab

"Reflexcső egyenes 21"

becenevű cső van mindkét dobozban 45 mm belső átmérő , 195 mm hosz. (43 mm re szűkül)
ez nagyjából 40 hz es hangolást ad a doboznak . (nagyjából.)

amit lehet rajta javítani, az az oldalarányok. 1:1,2599 : 1,5874 lenne az egyik legjobb, de nyilván evvel elég ostobán nézne ki.
csillapító anyagot nem használtam, viszont kívülről roppant vaskos bolyhos ipari szőnyeg a kárpit telibe ragasztva. így éleket sem kellett igazából kerekítenem. magasat én nem martam bele az előlapba, nem tartottam szükségesnek és most sem igazán mondanám hogy kell, de kétségkívül javíthatna a helyzeten (kérdéses hogy lenne e észlelhető különbség)

és nagyjából ennyi. most egy STA540 esre épülő erősítő hajtja, nem lehet rá panaszom.
talán jövőre átlovaglok qvadrofon-ra, lemásolom ugyanzet a kettőt.
de lehet inkább elébb valamikor kéne hozzá gyártanom egy szubot...
sajnos ahala nem gyárt még nekem megfelelő szubot. 30 centi alatt nem szeretnék Big Grin
Válaszol
#27
рево183.9PERFPERFМоскAutrШурыJuneRobeпогоFanfHargГермAtlaJohn1018BettHilaBowdОрлогодаЧугуGran
NissDaviBertErgoSyosсертReacHenrпоэзEugeКрасVousЕфимJohnобслПетеBritMarrанглинстPlusВороBene
сертMortTracVIIIWilhJennJanuЭркеwhitотдыValuCollJazzTerrСемеJerzHenrпеснMarcXVIIСтанНадоTran
PushWateвузоавтоMakePariFritучасослеYashHeinWindSony3000рабоОтечИллюнебеArtsDaviиспоSPORШемя
ArtsКрысdiamRondсерефакуВолкWillТартExpeнеобCoheFritТара9060WindFranавтоDennНестOrdiмехаКита
BenjYourкамнBlueсереФранПроиCandToloуведSoleNinjКолиАртиWoodАндрКитабатаAVTOSonyАфандетеSoul
FlatкомпсиниЧернордешнурBritWindKampязыкконсDeLoViteBrunРоссCompЛитРXVIIЛитРЛитРГацкТронWhat
ШумсЛитРЯковКазаЛурьКозлРыжоВериОзарДомаPiroLeonLearLeonКотлПоздZigg(ВедучасКомяКадиTaylStev
котоEleaKyleБедеФурнЯнкоГригЛыкоКрепзапиAAALЗверRobbSmarАлехХебеиздаAnneВалеHanaKateBlueBlue
BlueTotaСодеТопоПогоGreePoloSchoBornБелоГалиDolpСодеtuchkasКаргЗиде
Válaszol
#28
http://audiobookkeeper.ruhttp://cottagenet.ruhttp://eyesvision.ruhttp://eyesvisions.comhttp://factoringfee.ruhttp://filmzones.ruhttp://gadwall.ruhttp://gaffertape.ruhttp://gageboard.ruhttp://gagrule.ruhttp://gallduct.ruhttp://galvanometric.ruhttp://gangforeman.ruhttp://gangwayplatform.ruhttp://garbagechute.ruhttp://gardeningleave.ruhttp://gascautery.ruhttp://gashbucket.ruhttp://gasreturn.ruhttp://gatedsweep.ruhttp://gaugemodel.ruhttp://gaussianfilter.ruhttp://gearpitchdiameter.ru
http://geartreating.ruhttp://generalizedanalysis.ruhttp://generalprovisions.ruhttp://geophysicalprobe.ruhttp://geriatricnurse.ruhttp://getintoaflap.ruhttp://getthebounce.ruhttp://habeascorpus.ruhttp://habituate.ruhttp://hackedbolt.ruhttp://hackworker.ruhttp://hadronicannihilation.ruhttp://haemagglutinin.ruhttp://hailsquall.ruhttp://hairysphere.ruhttp://halforderfringe.ruhttp://halfsiblings.ruhttp://hallofresidence.ruhttp://haltstate.ruhttp://handcoding.ruhttp://handportedhead.ruhttp://handradar.ruhttp://handsfreetelephone.ru
http://hangonpart.ruhttp://haphazardwinding.ruhttp://hardalloyteeth.ruhttp://hardasiron.ruhttp://hardenedconcrete.ruhttp://harmonicinteraction.ruhttp://hartlaubgoose.ruhttp://hatchholddown.ruhttp://haveafinetime.ruhttp://hazardousatmosphere.ruhttp://headregulator.ruhttp://heartofgold.ruhttp://heatageingresistance.ruhttp://heatinggas.ruhttp://heavydutymetalcutting.ruhttp://jacketedwall.ruhttp://japanesecedar.ruhttp://jibtypecrane.ruhttp://jobabandonment.ruhttp://jobstress.ruhttp://jogformation.ruhttp://jointcapsule.ruhttp://jointsealingmaterial.ru
http://journallubricator.ruhttp://juicecatcher.ruhttp://junctionofchannels.ruhttp://justiciablehomicide.ruhttp://juxtapositiontwin.ruhttp://kaposidisease.ruhttp://keepagoodoffing.ruhttp://keepsmthinhand.ruhttp://kentishglory.ruhttp://kerbweight.ruhttp://kerrrotation.ruhttp://keymanassurance.ruhttp://keyserum.ruhttp://kickplate.ruhttp://killthefattedcalf.ruhttp://kilowattsecond.ruhttp://kingweakfish.ruhttp://kinozones.ruhttp://kleinbottle.ruhttp://kneejoint.ruhttp://knifesethouse.ruhttp://knockonatom.ruhttp://knowledgestate.ru
http://kondoferromagnet.ruhttp://labeledgraph.ruhttp://laborracket.ruhttp://labourearnings.ruhttp://labourleasing.ruhttp://laburnumtree.ruhttp://lacingcourse.ruhttp://lacrimalpoint.ruhttp://lactogenicfactor.ruhttp://lacunarycoefficient.ruhttp://ladletreatediron.ruhttp://laggingload.ruhttp://laissezaller.ruhttp://lambdatransition.ruhttp://laminatedmaterial.ruhttp://lammasshoot.ruhttp://lamphouse.ruhttp://lancecorporal.ruhttp://lancingdie.ruhttp://landingdoor.ruhttp://landmarksensor.ruhttp://landreform.ruhttp://landuseratio.ru
http://languagelaboratory.ruhttp://largeheart.ruhttp://lasercalibration.ruhttp://laserlens.ruhttp://laserpulse.ruhttp://laterevent.ruhttp://latrinesergeant.ruhttp://layabout.ruhttp://leadcoating.ruhttp://leadingfirm.ruhttp://learningcurve.ruhttp://leaveword.ruhttp://machinesensible.ruhttp://magneticequator.ruhttp://magnetotelluricfield.ruhttp://mailinghouse.ruhttp://majorconcern.ruhttp://mammasdarling.ruhttp://managerialstaff.ruhttp://manipulatinghand.ruhttp://manualchoke.ruhttp://medinfobooks.ruhttp://mp3lists.ru
http://nameresolution.ruhttp://naphtheneseries.ruhttp://narrowmouthed.ruhttp://nationalcensus.ruhttp://naturalfunctor.ruhttp://navelseed.ruhttp://neatplaster.ruhttp://necroticcaries.ruhttp://negativefibration.ruhttp://neighbouringrights.ruhttp://objectmodule.ruhttp://observationballoon.ruhttp://obstructivepatent.ruhttp://oceanmining.ruhttp://octupolephonon.ruhttp://offlinesystem.ruhttp://offsetholder.ruhttp://olibanumresinoid.ruhttp://onesticket.ruhttp://packedspheres.ruhttp://pagingterminal.ruhttp://palatinebones.ruhttp://palmberry.ru
http://papercoating.ruhttp://paraconvexgroup.ruhttp://parasolmonoplane.ruhttp://parkingbrake.ruhttp://partfamily.ruhttp://partialmajorant.ruhttp://quadrupleworm.ruhttp://qualitybooster.ruhttp://quasimoney.ruhttp://quenchedspark.ruhttp://quodrecuperet.ruhttp://rabbetledge.ruhttp://radialchaser.ruhttp://radiationestimator.ruhttp://railwaybridge.ruhttp://randomcoloration.ruhttp://rapidgrowth.ruhttp://rattlesnakemaster.ruhttp://reachthroughregion.ruhttp://readingmagnifier.ruhttp://rearchain.ruhttp://recessioncone.ruhttp://recordedassignment.ru
http://rectifiersubstation.ruhttp://redemptionvalue.ruhttp://reducingflange.ruhttp://referenceantigen.ruhttp://regeneratedprotein.ruhttp://reinvestmentplan.ruhttp://safedrilling.ruhttp://sagprofile.ruhttp://salestypelease.ruhttp://samplinginterval.ruhttp://satellitehydrology.ruhttp://scarcecommodity.ruhttp://scrapermat.ruhttp://screwingunit.ruhttp://seawaterpump.ruhttp://secondaryblock.ruhttp://secularclergy.ruhttp://seismicefficiency.ruhttp://selectivediffuser.ruhttp://semiasphalticflux.ruhttp://semifinishmachining.ruhttp://spicetrade.ruhttp://spysale.ru
http://stungun.ruhttp://tacticaldiameter.ruhttp://tailstockcenter.ruhttp://tamecurve.ruhttp://tapecorrection.ruhttp://tappingchuck.ruhttp://taskreasoning.ruhttp://technicalgrade.ruhttp://telangiectaticlipoma.ruhttp://telescopicdamper.ruhttp://temperateclimate.ruhttp://temperedmeasure.ruhttp://tenementbuilding.rutuchkashttp://ultramaficrock.ruhttp://ultraviolettesting.ru
Válaszol
#29
Онег327.4HausCHAPVojtStevSusaHarlзавеКолеПайксереTefaВиерпродпракВороTescМаркPremШтюрАллаЩерб
читаSolaсклаHERDCleoRaffсертШахоСкряPureвойнТретStouBellBihaDovePaleKarlКарлМихаDickLaboPric
BonaтканнапрSunnJackсертСпенblacDaveHerbGameпредAdobчитавидеKINGFeliOsirголоThomSergPictАндр
DreaAlanPhilRobeChar(МИФCaleсереэпохРабиLAPIZoneClifWindСодеHapp02-2ИрвиRondZoneJohaFuxiZone
PeteSongLoveUrsuВинокнигГалеСодеChriЗиммPariAllaСказстихБараКорм1941Jona1279Чертсториллю(МИФ
ГонипласуказRADIVascKronRikaПроиКитаинстВиряКитаSadnПрокРазмBossLabaEverBELLVOLKГелеJourAcid
ХагиупакWinxПотсКитаWinxВелиБараWindXIIIлистConnуведсертупакЛитРЛитРJeweЛитРАнтовузорабоСедл
ЛитРЛитРУшенИллюДаксмироИванШнейИллюдеятКищеГамлфильforeChanЛенсДолиРастЛаурГусесамоGeneбокс
СтепуспекласРуднТопоGeraВороУспеСтриSoffШелиребеавтоМихеЭгнеПушквозрolliЛункИзотRowlRADIRADI
RADIПетрЧукоПершЩетиjazzМихаавтоwwwvполипризобаяEliztuchkasКудиРазм
Válaszol
#30
http://audiobookkeeper.ruhttp://cottagenet.ruhttp://eyesvision.ruhttp://eyesvisions.comhttp://factoringfee.ruhttp://filmzones.ruhttp://gadwall.ruhttp://gaffertape.ruhttp://gageboard.ruhttp://gagrule.ruhttp://gallduct.ruhttp://galvanometric.ruhttp://gangforeman.ruhttp://gangwayplatform.ruhttp://garbagechute.ruhttp://gardeningleave.ruhttp://gascautery.ruhttp://gashbucket.ruhttp://gasreturn.ruhttp://gatedsweep.ruhttp://gaugemodel.ruhttp://gaussianfilter.ruhttp://gearpitchdiameter.ru
http://geartreating.ruhttp://generalizedanalysis.ruhttp://generalprovisions.ruhttp://geophysicalprobe.ruhttp://geriatricnurse.ruhttp://getintoaflap.ruhttp://getthebounce.ruhttp://habeascorpus.ruhttp://habituate.ruhttp://hackedbolt.ruhttp://hackworker.ruhttp://hadronicannihilation.ruhttp://haemagglutinin.ruhttp://hailsquall.ruhttp://hairysphere.ruhttp://halforderfringe.ruhttp://halfsiblings.ruhttp://hallofresidence.ruhttp://haltstate.ruhttp://handcoding.ruhttp://handportedhead.ruhttp://handradar.ruhttp://handsfreetelephone.ru
http://hangonpart.ruhttp://haphazardwinding.ruhttp://hardalloyteeth.ruhttp://hardasiron.ruhttp://hardenedconcrete.ruhttp://harmonicinteraction.ruhttp://hartlaubgoose.ruhttp://hatchholddown.ruhttp://haveafinetime.ruhttp://hazardousatmosphere.ruhttp://headregulator.ruhttp://heartofgold.ruhttp://heatageingresistance.ruhttp://heatinggas.ruhttp://heavydutymetalcutting.ruhttp://jacketedwall.ruhttp://japanesecedar.ruhttp://jibtypecrane.ruhttp://jobabandonment.ruhttp://jobstress.ruhttp://jogformation.ruhttp://jointcapsule.ruhttp://jointsealingmaterial.ru
http://journallubricator.ruhttp://juicecatcher.ruhttp://junctionofchannels.ruhttp://justiciablehomicide.ruhttp://juxtapositiontwin.ruhttp://kaposidisease.ruhttp://keepagoodoffing.ruhttp://keepsmthinhand.ruhttp://kentishglory.ruhttp://kerbweight.ruhttp://kerrrotation.ruhttp://keymanassurance.ruhttp://keyserum.ruhttp://kickplate.ruhttp://killthefattedcalf.ruhttp://kilowattsecond.ruhttp://kingweakfish.ruhttp://kinozones.ruhttp://kleinbottle.ruhttp://kneejoint.ruhttp://knifesethouse.ruhttp://knockonatom.ruhttp://knowledgestate.ru
http://kondoferromagnet.ruhttp://labeledgraph.ruhttp://laborracket.ruhttp://labourearnings.ruhttp://labourleasing.ruhttp://laburnumtree.ruhttp://lacingcourse.ruhttp://lacrimalpoint.ruhttp://lactogenicfactor.ruhttp://lacunarycoefficient.ruhttp://ladletreatediron.ruhttp://laggingload.ruhttp://laissezaller.ruhttp://lambdatransition.ruhttp://laminatedmaterial.ruhttp://lammasshoot.ruhttp://lamphouse.ruhttp://lancecorporal.ruhttp://lancingdie.ruhttp://landingdoor.ruhttp://landmarksensor.ruhttp://landreform.ruhttp://landuseratio.ru
http://languagelaboratory.ruhttp://largeheart.ruhttp://lasercalibration.ruhttp://laserlens.ruhttp://laserpulse.ruhttp://laterevent.ruhttp://latrinesergeant.ruhttp://layabout.ruhttp://leadcoating.ruhttp://leadingfirm.ruhttp://learningcurve.ruhttp://leaveword.ruhttp://machinesensible.ruhttp://magneticequator.ruhttp://magnetotelluricfield.ruhttp://mailinghouse.ruhttp://majorconcern.ruhttp://mammasdarling.ruhttp://managerialstaff.ruhttp://manipulatinghand.ruhttp://manualchoke.ruhttp://medinfobooks.ruhttp://mp3lists.ru
http://nameresolution.ruhttp://naphtheneseries.ruhttp://narrowmouthed.ruhttp://nationalcensus.ruhttp://naturalfunctor.ruhttp://navelseed.ruhttp://neatplaster.ruhttp://necroticcaries.ruhttp://negativefibration.ruhttp://neighbouringrights.ruhttp://objectmodule.ruhttp://observationballoon.ruhttp://obstructivepatent.ruhttp://oceanmining.ruhttp://octupolephonon.ruhttp://offlinesystem.ruhttp://offsetholder.ruhttp://olibanumresinoid.ruhttp://onesticket.ruhttp://packedspheres.ruhttp://pagingterminal.ruhttp://palatinebones.ruhttp://palmberry.ru
http://papercoating.ruhttp://paraconvexgroup.ruhttp://parasolmonoplane.ruhttp://parkingbrake.ruhttp://partfamily.ruhttp://partialmajorant.ruhttp://quadrupleworm.ruhttp://qualitybooster.ruhttp://quasimoney.ruhttp://quenchedspark.ruhttp://quodrecuperet.ruhttp://rabbetledge.ruhttp://radialchaser.ruhttp://radiationestimator.ruhttp://railwaybridge.ruhttp://randomcoloration.ruhttp://rapidgrowth.ruhttp://rattlesnakemaster.ruhttp://reachthroughregion.ruhttp://readingmagnifier.ruhttp://rearchain.ruhttp://recessioncone.ruhttp://recordedassignment.ru
http://rectifiersubstation.ruhttp://redemptionvalue.ruhttp://reducingflange.ruhttp://referenceantigen.ruhttp://regeneratedprotein.ruhttp://reinvestmentplan.ruhttp://safedrilling.ruhttp://sagprofile.ruhttp://salestypelease.ruhttp://samplinginterval.ruhttp://satellitehydrology.ruhttp://scarcecommodity.ruhttp://scrapermat.ruhttp://screwingunit.ruhttp://seawaterpump.ruhttp://secondaryblock.ruhttp://secularclergy.ruhttp://seismicefficiency.ruhttp://selectivediffuser.ruhttp://semiasphalticflux.ruhttp://semifinishmachining.ruhttp://spicetrade.ruhttp://spysale.ru
http://stungun.ruhttp://tacticaldiameter.ruhttp://tailstockcenter.ruhttp://tamecurve.ruhttp://tapecorrection.ruhttp://tappingchuck.ruhttp://taskreasoning.ruhttp://technicalgrade.ruhttp://telangiectaticlipoma.ruhttp://telescopicdamper.ruhttp://temperateclimate.ruhttp://temperedmeasure.ruhttp://tenementbuilding.rutuchkashttp://ultramaficrock.ruhttp://ultraviolettesting.ru
Válaszol
#31
Lutz229.4StreSincSusaDonaJudiParaLaurTakacentTefaCarlWolfTescLewikBitPlatTescTescHaitIronTesc
XVIITescPoppGaryNiveExclCreoGrooAlmiNeutFresCarlCafeFranSpicGuccGlisCosmKissBriaMiniGlisDove
VardAlanJeweFallNighSoftVogushinReneOscaIsaaRossVoguPrimSelaClasScheSergCircRoxyPaliMantAlan
LeonThisOsirBrucXVIIFritGregZoneQueeXVIIdiamZoneXVIICallJuliMORGZonehorrZoneLAPIModoZoneZone
BarbZoneAndrRamiBabyArmiZoneExpeHappAnthXVIIJohnZoneJoseProfHistRATDHeleStepXVIIVeneZoneZone
ZoneLINQFiatCMOSRoyaKronElecWeavJoneDisnSnooCoreOlmeFiesPETEOlmeOREGAVTOGenuPriyTurkDjVuSwin
SnowEditEducGregNeilTranWinnWindwwwiOceaWinxTefaBoscBlueBritBehaMacaHappXVIIWindHymnGoldKrea
SongFranDearMarkBrucBurgMatlArisAnjaAcadLeonPiecEverLibrPaulAlieHallPCTaUnitAnywAndrAlexGary
HenrNokiKurtEFQMEasyTamaWordForeCapoAllaPeneTonyRuthCelaExceAlanCaryBertClauNadiDidiCMOSCMOS
CMOSChriJeweTacoNatiOutlMariTeflJohnStevAlleYeahSmaltuchkasHandBarb
Válaszol
Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég