A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Orion Rumba HS 280 Hangdoboz
#36
Azt tudom hogy nem lesz köze a H280-hoz, azt meg is írtam hogy " csak úgy nézzenek ki és jó hangja legyen szép tiszta ".

Szerintem a Videoton hangszórókra nem lehet panasz, jó hangjuk van megfizethető ...
Válaszol
#37
a világ legjobb hangszórója sem szól jól egy nem neki való dobozban.
a világ legjobb hangszórója a nekivaló dobozban sem szól jól a neki való hangváltó nélkül.

ha foigsz egy jó hangszórót és beteszed egy olyan dobozba ami nem annak a hangszórónak való, és beteszel egy hangváltót ami szintén nem oda való, akkor nemsokra mentél.

főleg ha karnyújtásnyira van a lehetőség hogy egészen jó hangszórókat a nekik méretezett dobozba tegéyl, a hozzájuk való hangváltóval.

hogy mennyit számít a doboz azt nem csak hiperérzékeny fülűek hallják.
hanem bárki.
ugyanez igaz hangváltóra is.

a hangszórókra nincsen is panasz, ha megfelelő dobozba kerülnek.
ez a doboz csak erős megkötésekkel megy el a bekínált hansgzórókhoz.
szóval hangminőségben kb sehol nem volna a kétutashoz képest.
Válaszol
#38
Gondolkodtam a dolgon és arra jutottam hogy megpróbálok beszerzni hozzá eredeti hangszórókat, olcsóbban is kijön mint vadi új videotonnal.
Válaszol
#39
(2014. 07. 25., 0:24)martin66789 Írta:  Gondolkodtam a dolgon és arra jutottam hogy megpróbálok beszerzni hozzá eredeti hangszórókat, olcsóbban is kijön mint vadi új videotonnal.

Azt döntsd el, mit szeretnél.
- jobb hangminőséget, vagy eredeti állapotot ?

Ha jobb hangminőséget akarsz, akkor H2000 hszekkel csinálod, mert mindenképpen jobbak lesznek mint az Orion, főleg a használt Orion. Viszont nehezebb pontosan váltani, mert az általános váltók nem tervezettek hanem csak egy jó közelítéssel, átagos frekikkel dolgoznak. A doboz sem Vidikhez készült - mégis jobb eredmény várható tőlük.

Ha nem annyira fontos az eredeti kinézet, és úgyis új előlapokat készítesz, akkor érdemes lenne egy jó kétutast összehozni, egyszerűbben válthatod és valószínűleg jobb hangminőséget kapsz.

Ha az eredeti kinézet a fontos, akkor maradnak az Orion hszek, de akkor ne várj tőlük csodás hangot, eredetileg sem volt jó doboz a HS280. Ne feledd, hogy hiába tuningolod a váltót, dobozt, stb. ha a hangszóró képtelen lekövetni, visszaadni a hangokat. De hát itt most a kinézet a fontos, nem a hangminőség.

És akkor ha ez a döntés illetve döntések már megvannak, akkor jön az a kérdés, hogy minderre mennyit akarsz áldozni, időt és pénzt is.

- Én személy szerint megtartanám a dobozokat, egy egyszerű kétutas elrendezéssel. A HA20 jó alany, hozzá valami jobb dóm magas (mondjuk Vifa) és egy egyszerű váltó elég magas igényeket is ki tudna elégíteni. akkor már mondhatod, hogy nem a hangszóró a leggyengébb pont a rendszerben, de nincs is túlméretezve, kb mindegy lenne milyen (ICs vagy tranzisztoros) erősítővel hajtod, és mivel eteted az erősítőt. De ökölszabályként: egy vacak hangdoboz hibáit nagyon nehéz lesz (vagy akár lehetetlen) kompenzálni az erősítővel, mindenképpen rosszul fog szólni.
- VR
Válaszol
#40
A kinézet és a hangminőség is számítana.
Ezt a videót találtam eredeti javítatlan Orion Rumba HS280-as hangfalról, és be kell látni még így felvéve is elég szép hangja van:
https://www.youtube.com/watch?v=Tv50KxemoLk

A hangváltó egy kicsit tuningolt lesz hozzá, itt egy cikkban egy rendesen megtervezett kipróbált hangváltót készítettek hozzá ami csak az eredeti 8Ohm-os hangszórókkal szuperál:
http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/orion_hs_280_hs_282_hangminosegenek_javitasa.html
Válaszol
#41
A kinézet csak akkor lesz ugyanilyen, ha "eredeti" dóm közép és magas kerül bele, és akkor a hangja is eredeti vacak lesz, akárhova tuningolod a váltót.
Mivel azt írtad, hogy bontott hsz készletet veszel, gondolom a kinézet többet nyom a latban mint a minőség.
A youtube pedig bármi lehet, az alapján ne dönts, mert egy netes video nem bizonyíték, sőt ! Azt te nem látod, hogy közben meddig tekerték fel a mély és magas hangszínt, nem látod, hogy dolgozik-e valahol egy sub doboz a szobában, vagy hogy mennyire van az egész video megvágva és más hangsáv alátéve. A te dobozodat a te szobádban teszteld, a te cuccaiddal. A spéci dolgok csak másoknál működnek, Murphy óta.
- VR
Válaszol
#42
Többen is mondták akinek még gyári javítatlan hangfalpárja van hogy szép hangja van.
Most én nem a stúdió minőségre gondolok én egy átlagos szép hangzásra otthoni mozizáshoz Frontoknak, zenehalgatáshoz Sztereó hangfalaknak.
Válaszol
#43
(2014. 07. 26., 20:13)martin66789 Írta:  Többen is mondták akinek még gyári javítatlan hangfalpárja van hogy szép hangja van.
Most én nem a stúdió minőségre gondolok én egy átlagos szép hangzásra otthoni mozizáshoz Frontoknak, zenehalgatáshoz Sztereó hangfalaknak.

A neten mindent meg lehet találni. És az ellenkezőjét is. Az, hogy valaki azt mondja, hogy szép hangja van, az csak azt bizonyítja, hogy annak az illetőnek tetszik a doboz hangja. Vagy azt, hogy az illető hazudik, de dicséri a hangját (mert pl. el akarja adni). Menj el, hallgasd meg és azután dönts.
Ha nincs lehetőséged meghallgatni egy eredetit, akkor pedig a méréseknek higgy, mert azok objektívek.
- VR
Válaszol
#44
legjobb meghallgatni.
nem mindíg derül ki a görbéből hogy valaminek tetszetős e a hangja vagy sem Big Grin

olyan görbe meg nincsen ami mindenkinek tetszik.
Válaszol
#45
(2014. 07. 28., 14:50)DMG Írta:  legjobb meghallgatni.
nem mindíg derül ki a görbéből hogy valaminek tetszetős e a hangja vagy sem Big Grin

olyan görbe meg nincsen ami mindenkinek tetszik.

Pontosan. Azt írtam felljebb, hogy " A te dobozodat a te szobádban teszteld, a te cuccaiddal. A spéci dolgok csak másoknál működnek, Murphy óta. "

Amennyiben ez nem lehetséges, akkor pedig csak a mérések lehetnek az irányadóak. Ami mérve jobb, az hallgatva is. És egy rossz hsz nem fogja tudni visszaadni azokat a hangokat amik a neki kényelmes tartományon kívül vannak. Ez pedig kiderül a mérésekből, hiába tetszik egyébként a hangja.

Megjegyzem, nagyapámat kifejezetten zavarta ha a rádió "jól" szólt. Mindig teljesen letekerte mind a magas, mind a mély hangszínt, pedig egyébként sem volt sok (egyszerű Grundig világvevő rádió váltotta a Pacsirtát). Neki így tetszett mert ezt szokta meg, és mert egyébként félig süket volt már. Neki bizonyosan nem tetszett volna az Orion HS280.
- VR
Válaszol
#46
Szerintem, érdemes, lenne elolvasni a téma első hozzászólását.
Válaszol
#47
(2014. 07. 29., 10:21)doktor Írta:  Szerintem, érdemes, lenne elolvasni a téma első hozzászólását.

Miért is ? Szerinted mi nem illik ide, miben mondtunk hülyeséget ? És a kioktató hangnem nem való ide. Szerintem...
- VR
Válaszol
#48
Egy olyat szeretnék kérdezni hogy ha a H2000-ből rendelek egy membránszélt és a Logitech.hu-ról rendelek hangváltóhoz ellenállást, MKP ERO kondit és induktivitást akkor az eljön egy postával ?
Válaszol
Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég