A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Erősítők (épített) (nem szub)
#1
Sziasztok!

Ide lehetne írni a saját építésű ill. kit erősítőkről és ezekkel kapcsolatos elektronikai dolgokról.

Saját részről az egyutas topikban leírt PC-hez készített 3 l-es dobozhoz szeretnék egy kicsi, pofás erősítőt. Mivel nem vagyok analóg elektronikában túl gyakorlott - főleg a NYÁK készítésben -, ezért "gyorsfagyasztott" félkész terméket kerestem. Így bukkantam a D-Audió honlapjára, ahol van néhány jó dolog nagyon olcsón.Úgy gondoltam, hogy az AMP-02 (950,-/db), TDA2030-assal épített 14W-os erősítőből 2 db-ot összerakok és ezzel hajtom a 15W-os dobozt. Az erősítőbe rakok még egy fejhallgató erősítőt is (HPA-01, 860,-/db). Előfok címen egy sztereó B-s potival állítom a hangerőt. Tápnak van egy régi, nem használt 50 VA-es 6-12-24V/2A-es EI magos trafóm, Ezt egy Graetz híddal és jó nagy pufferkondival megspékelem, és vagy az említett oldalon lévő REG-01 fesz.szabbal vagy más módon stabilizálom.
Az erősítőnek elég egy max. 6-36V-os táp. Ami a 24V-os szekunder esetén nálam 30 V lesz, míg a fejhallgató erölködőnek max. +- 18V kell. Ezt úgy oldom meg, hogy a trafó 12V-os kivezetését használva 0-nak a táp 0-ját -15V-nak, míg a +30V-ot +15V-nak használom.
Ha valami hülyeséget írtam, akkor kérem a hozzáértőket, javítsanak ki! Köszönöm.

PS: A szuberősítőkröl van topik a H2000 termékek részben, bár tartalma alapján nem oda kellene (mivel nincs H2000 erősítő). Shalafi! Át lehetne rakni ide és átnevezni szuberősítőkre.
Válaszol
#2
Kedves Lex és Többiek!

Jó kis végfok a TDA2030-as, de jobb ha kettős, +15-18V, -15-18V-os tápról működik.
Ehhez olyan trafó kell, ami 2x15V-os üresen mérve és két végfokhoz 60VA-es legalább. Ezzel üresen lesz kb.2x20V egyenfeszültség, ami terhelve leesik a kívánt üzemi határadatra. Pufikondinak 4700uF elég, oldalanként. A két végfokot célszerű egymástól diódákkal leválasztott tápról és plusz szűrőkondiról járatni, így nem lesz áthatás, áthallás a két végfok között.
Jó az a weboldal, majd Én is rendelek néhány cuccot. Smile
Üdv! SMA
Válaszol
#3
SMA Írta:Ehhez olyan trafó kell, ami 2x15V-os üresen mérve és két végfokhoz 60VA-es legalább. Ezzel üresen lesz kb.2x20V egyenfeszültség, ami terhelve leesik a kívánt üzemi határadatra. Pufikondinak 4700uF elég, oldalanként. A két végfokot célszerű egymástól diódákkal leválasztott tápról és plusz szűrőkondiról járatni, így nem lesz áthatás, áthallás a két végfok között.
Jó az a weboldal, majd Én is rendelek néhány cuccot. Smile
Üdv! SMA

3 literes PC-s dobozhoz TDA-2030, duál táp, 4x 4700 mikróval, fejhallgató erősítővel? .sokk.
Ennyi pénzért kapni használt asztali erősítőt, és az már dobozban van!
Válaszol
#4
Gondolom itt a cél a minél kisebb méret, mert PC-hez készülne.
Üdv, Péter
Válaszol
#5
Pontosan. Olyan szélesre és mélyre akarom készíteni, mint a doboz (16x19 cm), és ugyanúgy le akarom tapettázni. Az előlapot MDF-ből lekerekítve akarom elkészíteni, mint a dobozt.

Kedves SMA!

A NYÁK az oldalon fix, és nem tudok itthoni körülmények között nyákot készíteni. Ezért marad a kit. Az meg olyan. De nem kell hi-end, mert a PC-sem egy 115 dB-es s/n-es forrás, hogy a többiről ne is beszéljünk.
A trafó 2 A-es terhelésnél adja le a 6-12-24 V-ot, így üresen nagyobb. Majd lemérem, mennyire.
Válaszol
#6
SMA Írta:Kedves Lex és Többiek!

Jó kis végfok a TDA2030-as, de jobb ha kettős, +15-18V, -15-18V-os tápról működik.
Jó az a weboldal, majd Én is rendelek néhány cuccot. Smile
Kedves SMA!

Egyszer meséltél nekem egy saját építésű erősítőről. LM vagy TDA már nem is tudom...
Beavatnál minket a részletekbe, hogyan épül fel a kapcsolás, hány bemenetű, teljesítményű?
Na és persze a lényeg, hogy a hangja legyen jó Smile

ui.
Mit rendelnél arról a weblapról? Wink
Üdv, Péter
Válaszol
#7
David Gilmour: On An Island (the new album) on the AKAI SR-H110.
Results: Gilmour 5, Akai 3.

Kösz Mócsing, már megvettem. TDA7294, 70 Watt/8Ohm RMS. Ez lesz az RA6363-ba, csak annak a tápja értelmében kb. 30-35W. De sokkal-sokkal jobb az eredetinél... DMOS, 10A kimeneti csúcsáram, 50W-ig 0.1% teljes harmonikus torzítás, 80 dB nyílthurkú erősítés (visszacsatolva tipikusan 30) 100k-ig -1dB, rövidzár védelem, muting, standby undzovájter. Darabja panellel-alkatrészekkel 2190 HUF. Csak fel kell csavarozni az egyik végtr helyére. Ha ebből csinálnál házimozi erősítőt, kb. 700 W-os trafót kéne tekerned hozzá.
- Ajándékot hoztam, malájok fejedelme. Aquamarinkék.
- Az ajándék szép, de ilyet már ettem.
Válaszol
#8
Lehet, h. egyszerűbb a tda, meg paraméterek szintjén jobb, (nem sokkal) de azért közel nem szól úgy, mint az eredeti kapcsolás, kicsit kijavítva... Persze ez csak a saját véleményem.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.

Válaszol
#9
Akkor jobban jártam... de ha drágábban akarod az Urbánelektronikánál 3500. Kettő párban akciós-kedvezményes bevezetőáron(!) 5500. Csupasz IC-t 1e HUF alatt tudok venni (nem Urbánnál).

Shalala tiéd a megmaradt mono végfok, ha van kedved modifikálni. Én maradok a TDA-nál. Azt nem kell modifikálni. Évek óta a 2030-as kistesóját hallgatom, és nem hijányzik a Vidi modul egyáltalán, peddig aszt is volt módom pár évig hallgatószni. HorsePower, máris szereld ki, úgyis jársz még Shalala felé...
- Ajándékot hoztam, malájok fejedelme. Aquamarinkék.
- Az ajándék szép, de ilyet már ettem.
Válaszol
#10
topeti Írta:Gondolom itt a cél a minél kisebb méret, mert PC-hez készülne.

Már mikor elküldtem az előzőt, gyanítottam, hogy nem jól fogalmaztam. .oh.
Arra akartam célozni, hogy ott már megvan a bekapcsológomb, van hangerőszabályozó, balansz, satöbbi. Mire az összes vicik-vacakot megveszed, nagyon drága lesz a dolog. Persze ez nem lebeszélés akar lenni, mert hát ugye van olyan is, aki az építés öröméért épít erősítőt is.
És akkor még nem szóltam arról, hogy egy apró földprobléma miatt vidáman brummoghat az egész...
Én egyszer építettem, azt mondtam, soha többet, pedig az előerősítő/bemenetválasztó fokozat még kész sincs. Sad
Válaszol
#11
wolkens Írta:Én egyszer építettem, azt mondtam, soha többet, pedig az előerősítő/bemenetválasztó fokozat még kész sincs. Sad

De hogy pozitív legyen a hozzáállásom Big Grin , akinek nem kell ennyi Watt, annak érdemes megnézni a http://www.headwize.com oldalt. Csupa fejhallgató erősítő, köztük több class A változatú (az egyetlen erősítőfajta, amit talán építenék, mert érdekel), csöves és FET-es változatokban egyaránt. Ekkora teljesítménynél ráadásul a hatásfok sem érdekel senkit.

subvoice, egy ilyet a Sennheiserhez? Wink
Válaszol
#12
Wolkens! Mint írtad, nem az ára dominál (csak egy kicsit Smile) Az erősítőt másra is lehet majd használni nem csak ehhez a dobozhoz és a lényeg: ezt én csináltam.

Idézet:subvoice, egy ilyet a Sennheiserhez? Wink
Akkor inkább ezt: Link
Lex
Válaszol
#13
shalafi66 Írta:Lehet, h. egyszerűbb a tda, meg paraméterek szintjén jobb, (nem sokkal) de azért közel nem szól úgy, mint az eredeti kapcsolás, kicsit kijavítva... Persze ez csak a saját véleményem.
Ezzel még nem tudok vitatkozni, de ha összeraktam referálok. Mindenesetre fenntartásaim vannak a Vidi végfokkal szemben, és kíváncsian várom a TDA megszólalását. Mint egy másik helyt már említettem a 2030 nevű kistesójával kedvező tapasztalataim vannak. Addig is elimélem a 7294 adatlapját szíves tanulmánnyosszás végbül. A számok beszédesek. Mellé lehet tenni a Vidiét...és nem a wattokról van szó. Kissé modernebb a koncepcijó vagy hogyishíjják.
- Ajándékot hoztam, malájok fejedelme. Aquamarinkék.
- Az ajándék szép, de ilyet már ettem.
Válaszol
#14
Jól ismerem mindkettőt (mindhármat, mer a 2030-at is). Smile Hallgattam eleget. Smile A 2030 még tényleg HiFi kategória, a 7294 sztem már nem az.
Freemélem meg nincs.... Smile
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.

Válaszol
#15
Kedves topeti és Többiek!

Régen volt egy tervem, ami TDA2030-as, vagy 2040-es mindegy, IC-re alapult, házi mozi célra, 5-6 csatornányi kiépítésben.
Terv maradt, mert közben vettünk egy gyári Philipset.

Úgy épült fel a terv szerint, hogy volt egy főtáp, ami 2x20V-ot állított elő és minden végfok el volt választva diódákkal ettől, valamint végfokonként volt még pufi-kondi, 2x1000uF-ok. Teljesítményre a 15-18W/4 Ohm elég, illetve a 10-12W/8 Ohm, szobában jó hangsugárzóval, bőven.
Tuljadonképpen bármikor megépíthető ez a készülék, PC-hez nem is kell jobb.
Megépíthető ez LM3875 IC-vel is, a nagyobb teljesítmény érdekében, persze nagyobb táp is kell hozzá. A szub-csatorna természetesen szűrve és két IC-hídban nyomja.
A TDA 7294 legfeljebb szubnak használható, nem igazán jóhangú IC ez, akkor az LM inkább.
Ha a TDA2030-as érdekel valakit, küldhetek rajzot a kapcsolásról, tápról és topeti majd bevarázsolja ide. Szub-filter is van, hidas kimenettel. Smile

Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok, mindenkinek!
Üdv! SMA
Válaszol
#16
Szervusztok !
Az STK 077 - tel van tapasztalata valakinek ?
Meg aztán a T-Amp is érdekel .

Kellemes Húsvéti Ünnepeket mindenkinek !
/ És büdös kölnit a locsoláshoz. /
Válaszol
#17
És a Sanyó STK 4142II-est ismeri valaki? Ez épp van itt.
Lex
Válaszol
#18
SMA Írta:Régen volt egy tervem, ami TDA2030-as, vagy 2040-es mindegy, IC-re alapult, házi mozi célra, 5-6 csatornányi kiépítésben.

Ha a TDA2030-as érdekel valakit, küldhetek rajzot a kapcsolásról, tápról és topei majd bevarázsolja ide. Szub-filter is van, hidas kimenettel. Smile
Kíváncsi lennék arra a képre, légyszives küld el.
Nevem elírásáért... na püff, oda se neki Big Grin Semmi gond, velem is soxor előfordul Wink

ui.
Kellemes Húsvétot Smile
Üdv, Péter
Válaszol
#19
Shalafi!
Leírnád, hogy mivel és hogyan tuningoltad az EA 6383S-t? Köszönöm szépen előre is.
Lex
Válaszol
#20
Hű, nem biztos, h. le tudom írni egyből. Nem volt olyan része, amihez nem nyúltam. Még a trafót is kicseréltem annakidején... Persze ez nem kötelező, de így a végfok is gond nélkül mehet AB osztályban az eredeti B helyett. Smile Majd csinálok egy rajzot valamikor.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.

Válaszol
#21
Köszönöm szépen. Trafó csere? Az azért húzósabb anyagilag. Ha jól tudom 160-as van alapban benne.
Lex
Válaszol
#22
Végülis adta magát akkor a dolog. Találtam hozzá egy 270VA-es trafalgárt, ami pont elfért. Smile De ez nem kötelező.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.

Válaszol
#23
Mócsing Írta:...Az STK 077 - tel van tapasztalata valakinek ?...

Van az még egyáltalán?
Üdv Doki!
Válaszol
#24
Hogyne .
Ezek is relaxálnak nálam vagy 25 éve .
Válaszol
#25
shalafi66 Írta:Jól ismerem mindkettőt (mindhármat, mer a 2030-at is). Smile Hallgattam eleget. Smile A 2030 még tényleg HiFi kategória, a 7294 sztem már nem az.

SMA Írta:A TDA 7294 legfeljebb szubnak használható, nem igazán jóhangú IC ez, akkor az LM inkább.

Ezt azért kérném hogy indokoljátok meg, minek alapján ítélitek így. Nem kötözködni akarok, csak kíváncsi vagyok rá. És miért inkább az LMA?

Van egy olyan valószínűség is, miszerint nem lehetséges az, hogy a többi elem is közrejátszott abban (és miért ne játszana), ahogy a TDA szólt nektek? Kezdve a tápegységtól az erősítő alkatrészein keresztül a hangsugárzóig bezárva. Bizonyos erősítők háklisak a doboz rugdalózására pl.
- Ajándékot hoztam, malájok fejedelme. Aquamarinkék.
- Az ajándék szép, de ilyet már ettem.
Válaszol
#26
Megnéztem az LM adatlapját, és nem tűnik nagyobb durranásnak a TDA-nál, eléggé hasonlóak a paraméterek. A TDA-nál egyszerűbb erősítő, egyszerűbb építeni is vele, hagyományos technika.

Találtam egy külföldi honlapot is, nem voltak elszállva tőle. Hifibe nem ajánlják.
- Ajándékot hoztam, malájok fejedelme. Aquamarinkék.
- Az ajándék szép, de ilyet már ettem.
Válaszol
#27
Az LM-el úgy tudom , drága erősítőket is építenek .
Válaszol
#28
Érdekes, annyi alkatrész kell hozzá, mint a TDA2030-hoz. Kb 6 db. A végfok nem lehet drága... keresem, mennyi az IC önmaga.
- Ajándékot hoztam, malájok fejedelme. Aquamarinkék.
- Az ajándék szép, de ilyet már ettem.
Válaszol
#29
Úgy tudom 1500 körül . .zsepi. Azért sír a bigyó , mert alighanem nekem is építenem kell . Pedig a hátam közepére sem kívánom .
Válaszol
#30
Összeraktam hogy kipihenjem a loccsintás fáradalmait. Holnad megdöngetem.

Az LM-re nem tanyáltam árat. De ahoz panel se nem kell. Láttam klf. honlapokon hogy csak ráhegesztették aszta pár alkatrájsz az tok lábazattyára. .sor.
Válaszol
#31
Jó lenne , hozzáértő egyéntől megtudni, mellik a jobb az STK v. az LM .
Válaszol
#32
Az adatlapját elnézegetve elég szép kapcsolás az stk. Smile Az LM-től sztem csak jobb lehet, bár éppp ezzel az STK-val sosem volt dolgom még...
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.

Válaszol
#33
Küggyem vkinek asz LM adat lapját?

Mócsing, nemgyüttmél a czégesre sem.
- Ajándékot hoztam, malájok fejedelme. Aquamarinkék.
- Az ajándék szép, de ilyet már ettem.
Válaszol
#34
Én kérnék egyet. Köszönöm.
lex kukac dpg pont hu (ide csak .hu végű címről tudsz küldeni)
Ha tudsz kitet, ahol meg lehet rendelni, azt is megköszönném.
Lex
Válaszol
#35
A cégesről nem megy el a dpg.hu címre, a rendszer nem tudja továbbítani. Shalának meg Mócsingnak viszont elküdtem, hátha közülük vki át tudja nyomni neked.

Nem hogy kitet de egyáltalán az ICt sem találtam kereskedőknél a neten. De azt a pár alkatrészt kár is panelba ültetni. .hehe.
- Ajándékot hoztam, malájok fejedelme. Aquamarinkék.
- Az ajándék szép, de ilyet már ettem.
Válaszol
Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 2 Vendég