2006. 01. 19., 20:32
shalafi66 Írta:Nem tudom, majdnem sikerült megfelezni az Fs-t a hg2,5-nél (850-900Hz), ettől lejjebb már nem megy sajnos.
900 Hz alatt már OK.

Hangszórók
|
2006. 01. 19., 20:32
shalafi66 Írta:Nem tudom, majdnem sikerült megfelezni az Fs-t a hg2,5-nél (850-900Hz), ettől lejjebb már nem megy sajnos. 900 Hz alatt már OK. ![]()
2006. 01. 21., 16:09
Wolkens .
Az én hangszóróim már elvileg úton vannak , és 1.8 KHz-re tervezem a váltást, 6 db-s váltóval . Topetinek a soros verzió jött be , de erről lehet hogy Shalafinak is van véleménye .
2006. 01. 21., 16:37
Nem tartom jó ötletnek. A 2kHz-es váltást is 12dB/okt. váltóval tartom elképzelhetőnek.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban. Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
2006. 01. 21., 18:56
Én 2.5 kHz-en váltok 9dB/oktávú szűrővel.
Ettől lejjebb váltani 6dB-el szerintem felelőtlenség. De majd kiderül egy hangosabb teszt során ![]()
Üdv, Péter
2006. 01. 21., 19:22
Nem azért Péter, elvezeti a hőt a csévetest, egy bizonyos határig, de közbejön a hsz. rezonancia-pontja, ami a hangváltónak meg a hangképnek sem tesz jót. Ahogy én emlékszem. :|
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban. Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
2006. 01. 21., 19:49
Én is 6 dB-vel tervezgettem (-6 dB@2200 Hz), de az impedancia púp a rezonancia frekin olyan nagy, hogy nem lehet miatta ilyen alacsony fokú váltót használni. Viszont másodrendűvel már elég jó lett (+1 tekercs olcsóbb, mint a kompenzáló tag
![]()
2006. 01. 21., 20:43
Maga a hangszóró kibírja az 1.8 KHz-et ? A + tekercs nem lenne probléma .
2006. 01. 21., 20:56
Másodrendű szűrővel valószínű, de nem ha18-at rendeltél? .forog. Ahhoz egyáltalán nem muszáj ilyen alacsony X-frekit választani. Az elméleti felső határa 6kHz.
2006. 01. 21., 21:47
A HA 18 persze hogy bírja , én a dómra gondoltam .
2006. 01. 21., 22:04
Sziasztok!
Íme a soros váltóm elméleti impedanciamenete (Kis szerencsével Shalafi belinkeli a valós, mértet, hogy legyen összehasonlítási alapunk az elmélet és a gyakorlat közt.) Mindazonáltal a tervezett magas nem árnyékolt, a megépítendő viszont az. És érzékenyebb 1 dB-nyivel nagyjából. ![]() OFF: Mócsing, másik fórumon írtam privátot ![]()
Üdv, Péter
2006. 01. 22., 1:18
shalafi66 Írta:Másodrendű szűrővel valószínűItt én is a dómra gondoltam, csak nem értem az 1800Hz-et. ![]() Péter, majd belinkelem. H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban. Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
2006. 01. 22., 10:29
Az 1800 Hz-es váltást azért akarom meghalgatni,mert ketten is írták hogy az alacsony váltás nagyon jó sztereot eredményezett . Amenyiben nem válik be, természetesen nem ragaszkodom hozzá .
Nincs kedved kipróbálni ?
2006. 01. 22., 10:35
Én kipróbálhatom, de a terminálon valahol SMA is azt írta a jó szt. kép meg a részleteő hang nemcsak a dómtól függ, a mélyközéptől is, egyetértek vele. Más, valahol WhiteFül írta, két hangszórót sosem ott váltasz, ahol te akarsz, hanem ott, ahol azok engedik, ezzek is egyetértek.
![]() ![]() A kipróbáláshoz emailben valami kapcsolás-félét küldj akkor, már csak azért, hogy biztos legyen a dolog. ![]() H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban. Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
2006. 01. 22., 11:26
Igazság szerint, teljesen egyet értek veletek . A HG frekvenciamenetét nézve is jobb lenne feljebb váltani . A dobozt már kiszámoltam ,de a váltót lefeljebb WhiteFül programjával tudom méretezni pillanatnyilag .
A soros verzióra gondoltam . A próbának annyi előnye lenne a részetekről,ha legközelebb kérdezi valaki meg tudjátok mondani hány Hz-től ad elfogadható hangot . Amúgy meg hagyd a csodába ,kisérletezzen vele akinek ez a hepje./vagyis én /
2006. 01. 22., 11:32
Majd ha lesz egy kis időm megpróbálom.
2006. 01. 22., 11:36
Köszönöm!
2006. 01. 22., 20:47
Persze ez így csak a HA18-HG2,5 párosra vonatkozik majd.
Egyelőre az első szimulációk szerint 4kHz körül lehet váltani 6dB/okt-os szűrővel. Vélemény: sokáig lehetne javítgatni, hogy jó legyen, vagy eleve rosszul fogtam hozzá. ![]() Második próba, 2000Hz 12dB/okt. váltó egyelőre elég biztatóan szól, majd mérek imp. menetet is róla. Szóval egész tűrhető lett, az imp ment is elviselhető. http://pl13.tvn.hu/25.gif Végülis működőképes a 6db/oktáv 2000Hz-en is http://pl13.tvn.hu/26.gif a hangja is jó, de mintha kicsit kiemelne 1000Hz környékén. Háát igen, LP-vel hallgatva pedig egyértelmű lett, hogy ez így nem jó a dómnak, de ha már ottvan a HA18 ami nem is olyan rossz mélyközép, sztem érdemes hagyni kibontakozni. Szóval első hallásra az Fc=2000Hz 12dB/oktávos váltó a legjobb nekem. H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban. Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
2006. 01. 23., 10:01
Köszönöm Shalafi !
Ezekkel az infokkal sok kisérletezéstől mentesz meg . Ráadásul az én fülem közel sem annyira white mint atöbbieké. Gondolom már ezeken kívül is kipróbáltál néhány Fc-t , melyik volt eddíg a legjobb kompromisszum ? Elsőre azzal fogom kezdeni .
2006. 01. 23., 10:42
.zold. Nem akarom tovább fokozni a dolgokat, de a hangváltó végső kialatítása a doboztól is függ.
![]() H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban. Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
2006. 01. 23., 14:53
Sziasztok
Shalala, hozzád fordulnék egy kéréssel... A magassugárzóimon nincs feltüntetve, hogy melyik a + és melyik a - polaritás. A hangszóró fenekét magam felé tartva a két fül egyirányba néz. Mondjuk lefelé... majd rajzolok is egyet. NEM RÖHÖG A RAJZON!! ![]() Megtennéd, hogy megmondod melyik a plusz és a minusz? Már 24 órája szól a rádió a hangszórókon ![]() ![]() Köszi !
Üdv, Péter
2006. 01. 23., 15:00
A zárófedél hátában találsz egy + jelet Péter. Természetesen az lesz a + vége a csévének.
2006. 01. 23., 16:51
De ha mondom hogy _nincs_! Legalább tízszer átnéztem már .torz.
Ez az árnyékolt 639.es, és sehol semmi jel nincs rajta.
Üdv, Péter
2006. 01. 23., 17:30
Olyan nincs, hogy nincs.
![]() ![]() ![]() H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban. Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
2006. 01. 23., 17:36
Szóval ha a két forrfül lfelelé néz, akkor a bal oldani.
Majd megnézem az enyémet is, hogy azon ott van-e. Holnap tudósítok, hogy tényleg én vagyok-e vak ![]()
Üdv, Péter
2006. 01. 23., 18:07
Van egy talán jobb képem róla:
![]() H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban. Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
2006. 01. 23., 19:18
KEDVES ADMIN!!!
Volna néhány kérdésem: 1. Tulajdonosa vagyok 2db HA31-snek(1544 422 gyári számú) ezeket ha jól olvasom 011206-án gyártották, na már most ezek a régiek vagy sem, pontos szám érdekelne és akkor visszakeresném az adatbázisotokban a Rdc=6,2 Ohm kb? 2. Tudom azt írtátok valahol, hogy ezek nem valók, de (egyszerre mindkettőt) ezt csak zártban ill. Bandpass ládában használhatom? 3. Megadtátok a max lineáris kitéréseket is na mármost mikor min alsó vagy max felső helyzetben tartózkodik a membrán mennyi mm tekercs van még a légrésben, kérdezem ezt azért mert ugye minnél több annál kevésbé fog esni az alacsony frekinél a hangnyomás, és ilyen alacsony frekinél ez rendkívül sokat számít? 4. Egy QUAD405(100W) elég lenne a kettő meghajtásához 4 v 16 Ohmban? 5. Mennyire tömjem ki a ládát (ásványgyapottal), vagy kitapasztalom és kész? VÁLASZOKAT KÖSZÖNÖM ÜDV KARAK
2006. 01. 23., 20:20
Már egyszer leírtam a választ, de nem tudtam elküldeni. Nekifutok mégegyszer.
Tehát Re=6,7Ohm, '96-tól elvileg nem sok változás volt a hangszórókban. Zárt vagy negyed rendű Bp. ládába tökéletes, bass-reflexként a lágy felfüggesztés miatt nem érdemes használni, viszont a névleges terhelhetőség kb. felén nem lehetetlen ez sem. A lineáris kitérésen belül maradva pedig a cséve nem lép, nem is léphet ki a légrésből, hanem túllóg rajta. Kb így: http://videoton.uw.hu/laci/mk.gif a rajz nem vmi tökéletes, de így sikerült. H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban. Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
2006. 01. 23., 21:08
Köszönöm a válaszokat!!!
Még maradt néhány kérdés. és ijabbak is felmerültek: 6. Erős kitérésnél(tudom tilos doboz nélkül hajtani, mert lágy), akár kézzel is Hatáfelület koppanás van, felverődés (a mágnes hátsó felénél található dugó ami lágy vasbál készült).Ez szerintem nem normális , miért nincs biztonsági tartalék hogy ilyen még véletlenül se legyen(szétveri a csévét, hozzá se merek kezdeni a doboz építéséhez)? A Quad elegendő teljesítményt nyujt majd a két hangszórónak? A dobozt (zárt) 0,7-re(kb 50 liter) vagy 1-re(kb 23 liter) lőjem be, de a kettő között lenne mert egyik tul kicsi a másik tul nagy(2db hangszóró ellenütemben)? A ládát mennyire töltsem fel vagy meghalgatások alapján állítsam be? Válaszokat köszönöm
2006. 01. 23., 21:49
A cséve sehogysem érhet hozzá a vasmaghoz. Ha kézzel a max. kitérésen túl mozdítod, a membrán ér hozzá a kosárhoz, a cséve nem sérülhet. Különben nem egészséges kézzel mozgatni a membránt. Majd holnapra megpróbálok számolni egy optimális dobozméretet.
2006. 01. 24., 0:12
http://videoton.uw.hu/laci/26.gif
Tehát ide jutottam, kb. 80literes zárt, vagy ugyanekkora bass-reflex doboz 35Hz-re hangolva a két hangszórónak. A quad sztem elég lesz, a 100W otthoni használatra már sok is, persze attól függ, milyen célra kell. A megfelelő csillapítást mindig utólag kell megtalálni, hallgatva a különbséget. H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban. Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
2006. 01. 24., 0:41
Mócsingnak: a legjobb kompromisszum végül Fc=4200Hz lett, majd linkelek egy hv. rajzot, ha szükséges.
2006. 01. 24., 5:34
Ha a max lineáris kitérésen van számolva, akkor nem lóg ki a cséve 5,5+7+5,5=18, de mihelyt átlépjük ezt a határt max mechanikai kitérés akkor bizony már kint van a légrésből 7+7+7=21, a 19mm csévemagassággal szemben.
Én a zárt ládát 2 db szembefordított hangszóróval (), vagy 2db egymás mögé helyezett hangszóróval )) kivánom elérni mint a Klinger könyvben. ilyenkor nem lessz ilyen hatalmas a doboz. Köszönöm a Válaszokat.
2006. 01. 24., 8:53
karak Írta:(2db hangszóró ellenütemben)Akkor az isobarik elrendezésű doboz, nem ellenütemű. ![]() Ott feleakkora térfogat kell, mint egy hangszórónál. Így már a zárt doboz kevésbé előnyös, kb. 50 literes bass-reflex dobozt 30Hz-re hangolva a membránkitérés is elfogadató mértékű lesz. http://videoton.uw.hu/laci/27.gif 50literes bass-reflex 25 30 35Hz-en és 35literes zárt A cséve elvileg nem lép ki a légrésből a max. kitérés után sem fölfelé, hiszen nem pont középre van pozicionálva a légrésben, 2-3m-rel lejjebb tartózkodik. Ekkora hibák azért nincsenek a hangszórókban. Szívesen válaszoltam. ![]() H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban. Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
2006. 01. 24., 17:02
Nagyon szükséges !
Ha lehet olyan induktivitással számolj, amely szerepel a repertoárotokban .
2006. 01. 25., 21:41
topeti Írta:Sziasztok Kép frissítve ![]() De a legtutibb, ha leveszitek a müanyag zárófedelet, mert az alatt van a fehér műanyag lapon a plusz jelecske ![]()
Üdv, Péter
|
|