SEAS Írta:Az az EQ elég csálén áll.
Normál esetben teljesen lineáron van hallgatva, az eq-val a szélsőségek voltak tesztelve ebben az állásban.
Sőt, az EQ-n van mérőmikrofon bemenet, integrált sinus generátorral, így "teljesen" lineárba hangolható vele a rendszer.
Freddy Írta:SEAS Írta:Az az EQ elég csálén áll.
Normál esetben teljesen lineáron van hallgatva, az eq-val a szélsőségek voltak tesztelve ebben az állásban.
Sőt, az EQ-n van mérőmikrofon bemenet, integrált sinus generátorral, így "teljesen" lineárba hangolható vele a rendszer.
A legtöbbet akkor használ a hangképnek, ha kikötjük a rendszerből, és kihuzzuk a konnektorból :-)
NGA Írta:93-ban B31-es Preludium már nem volt.
Lehet, én nem kerestem, de az akkori ('93-ban) frissen vásárolt Videoton Sonus C101-hez járó garancialevelen még feltüntették, mint a Videoton Holding Audio Kft. által készített termékek egyikét. Valószinü már a többi is eltünőben vagy meg nem születőben volt a Kft.-nél.
Amit Shalafi írt a Vifa hangszórókról, azt igazolja a Sonus C101-ben lévő valószinüleg már új fejlesztésű hangszórók jelenléte (más számozása is). Ezek már a 1544-XXX cimkével voltak cimkézve. A magassugárzója (1544-450) iszonyat érzéketlen és fedett volt és a közepei enyhén orrhangúak (1544-539). H2000-es kiváltókkal ezeket lehetett orvosolni, de a váltóba is bele kellett volna nyúlni, hogy jobb legyen a helyzet.
Ha már ezeknél tartunk, volna egy kérdésem. Van 1 pár gyönyörű B32-esem, még az eredeti peremmel, és még nem repedezett be. Mivel lehetne megóvni a berepedezéstől? Le lehet kenni valamivel?
![[Kép: b32.preview.jpg]](http://www.retronom.hu/files/images/b32.preview.jpg)
NGA Írta:Freddy Írta:SEAS Írta:Az az EQ elég csálén áll.
A legtöbbet akkor használ a hangképnek, ha kikötjük a rendszerből, és kihuzzuk a konnektorból :-)
...és a legrövidebb jelutat választjuk a hangforrás és a hangfalak közt. Jobb nem tudni, hogy miféle "plusz" pofont ad a hangképnek. Egyedüli értelme hanganyagok restaurálásánál (bár ennél a szoftveresek többet érnek), hangosításnál valamint mikrofonproci mellett (vagy beleintegrálva) van.
shalafi66 Írta:SEAS Írta:Az az EQ elég csálén áll.
Lehet, hogy a váltót kompenzálja vele. .zold.
Ha a váltót kompenzálnná akkor a mély szekció le lenne húzva (alul kevésbé mélyközépben kicsit jobban) a közép felsőbb regisztereinél enyhe kiemeléssel javítva, a magasaknál pedig a felső sávokat kellene "csak" kompenzálnia a C101 esetében.

Lehet kenni, de nem sok értelme van. A műanyaghab szétbomlik így is, úgy is. Valószínűleg most is már csak a ragasztó tartja össze.
Nameg az M21 pilléje nem kifejezetten szeret központosítani, főleg ennyi év után, annak sem árt a csere.
Ghee Írta:Ha a váltót kompenzálnná akkor a mély szekció le lenne húzva (alul kevésbé mélyközépben kicsit jobban) a közép felsőbb regisztereinél enyhe kiemeléssel javítva, a magasaknál pedig a felső sávokat kellene "csak" kompenzálnia a C101 esetében. 
Vannak ott másféle hangsugárzók is.

NGA Írta:Ha már ezeknél tartunk, volna egy kérdésem. Van 1 pár gyönyörű B32-esem, még az eredeti peremmel, és még nem repedezett be. Mivel lehetne megóvni a berepedezéstől? Le lehet kenni valamivel?
Szépek a B32-eseid! ...ja és jók a hozzászólásaid a retronómon is.

shalafi66 Írta:Lehet kenni, de nem sok értelme van. A műanyaghab szétbomlik így is, úgy is. Valószínűleg most is már csak a ragasztó tartja össze.
Nameg az M21 pilléje nem kifejezetten szeret központosítani, főleg ennyi év után, annak sem árt a csere.
Megnyomkodtam őket, de még igy sem jelenik meg a repedés, reménykedem benne, hogy egy ideig tudom használni, mert szeretem ezeket a dobozokat.
Ghee Írta:NGA Írta:Ha már ezeknél tartunk, volna egy kérdésem. Van 1 pár gyönyörű B32-esem, még az eredeti peremmel, és még nem repedezett be. Mivel lehetne megóvni a berepedezéstől? Le lehet kenni valamivel?
Szépek a B32-eseid! ...ja és jók a hozzászólásaid a retronómon is. 
Köszönöm. Nem kötözködésnek irtam, amit irtam, de a HFM-nek kettős etalonrendszere volt, az egyik a legalapabb minimumra (ez volt a HS-280), a másik volt a BC1 majd a HB1. A HS-280 borzalmas hangú doboz akár egy B32 után hallgatva is, de a 80-as évek elején a boltban nem lehetett jobbat kapni. Van valahol még 1 pár nekem is, de hibás az egyik mély, és valahogy erőm sem volt nekiállni, ugyis ismerem a végeredményt :-) De akkor ez volt a "hájend" sokunknak. A retronomon nagyon sok önjelölt szakértő van, néha elcsodálkozom amiket leirnak. Én műszaki eladóként akkoriban árultam ezeket az S30 S90 dobozokat, és akkor csak azért vették sokan, mert jó nagyok. A hangjuk borzalmas volt. Ez most hogy javulhatott fel szinte "hájendi" magaslatokba, nemtudom.
NGA Írta:Köszönöm. Nem kötözködésnek irtam, amit irtam, de a HFM-nek kettős etalonrendszere volt, az egyik a legalapabb minimumra (ez volt a HS-280), a másik volt a BC1 majd a HB1.
Nah, a HB1 a másik.

A magashangszóró hibáit nem kompenzálták, a közepét és mélytartományát meg elszúrja a váltó. Szép Etalonok, mondhatom. .zold.
NGA Írta:shalafi66 Írta:Lehet kenni, de nem sok értelme van. A műanyaghab szétbomlik így is, úgy is. Valószínűleg most is már csak a ragasztó tartja össze.
Megnyomkodtam őket, de még igy sem jelenik meg a repedés, reménykedem benne, hogy egy ideig tudom használni, mert szeretem ezeket a dobozokat.
Viszont jó messze van már az eredeti paramétereitől a mélyközép ebben a korban.

De hosszú évek alatt könnyű megszokni a változást.
Először a külső ragasztási felület és a rilni találkozásánál törik-szakad el a hab, aztán a membrántól vagy a membrán külső pereménél válik el. Általában a habszélek szerkezete egyformán rossz az idő előrehaladtával, legfeljebb egyiken látszik, a másik meg "csak" belül rossz, kívülről nem látszik rajta. Gondolom ha kicsit kifelé nyomnád a rilnit a habon azt már nem élné túl.
Eredetileg a gyártó tehetett volna valamit az öregedés ellen, pl. lehetett volna impregnálni a szélt, de ebben az állapotában már nem lehet mit csinálni. Legfeljebb kicserélni.

shalafi66 Írta:NGA Írta:shalafi66 Írta:Lehet kenni, de nem sok értelme van. A műanyaghab szétbomlik így is, úgy is. Valószínűleg most is már csak a ragasztó tartja össze.
Viszont jó messze van már az eredeti paramétereitől a mélyközép ebben a korban.
De hosszú évek alatt könnyű megszokni a változást.
Először a külső ragasztási felület és a rilni találkozásánál törik-szakad el a hab, aztán a membrántól vagy a membrán külső pereménél válik el. Általában a habszélek szerkezete egyformán rossz az idő előrehaladtával, legfeljebb egyiken látszik, a másik meg "csak" belül rossz, kívülről nem látszik rajta. Gondolom ha kicsit kifelé nyomnád a rilnit a habon azt már nem élné túl.
Eredetileg a gyártó tehetett volna valamit az öregedés ellen, pl. lehetett volna impregnálni a szélt, de ebben az állapotában már nem lehet mit csinálni. Legfeljebb kicserélni. 
Ezek mellett van 1 pár Sony SS-G3-am, azoknak a peremével semmi baj. Valami inverz perem, mert nem kifele dudorodik, hanem befele. Klasszikus zenén elvérzik nagyon, de popzenén elsöprő hangja van mindenféle hangszin állithatás nélkül.
Gondolom nem műanyaghab a széle.

És valami gyenge elektromos paraméterű hangszóró ül benne.
Egyébként fura dolog, de a Sony hangszórókból a mai napig a membránszél az egyetlen használható alkatrész.
shalafi66 Írta:Gondolom nem műanyaghab a széle.
És valami gyenge elektromos paraméterű hangszóró ül benne.
Egyébként fura dolog, de a Sony hangszórókból a mai napig a membránszél az egyetlen használható alkatrész.
Ezek 1979-es dobozok, darabonként 20 kilósak.
8) Ez nem zárja ki azt amit írtam.
Viszont hogy ontopic is legyen a dolog, ezek a B32-ők még D25-el készültek, akkor ezek voltak az első példányok?
Emlékeim szerint nem a 280 volt a kis etalon, hanem a 282...
Freddy Írta:Emlékeim szerint nem a 280 volt a kis etalon, hanem a 282...
Egykutya kb. :-)
Az nehezen, a 282 valami utánérzése volt a 280-nak gyakorlatilag hangváltó nélkül.
Na mindegy, picit eltértünk a témáról.
Most hogy ilyen sokan összejöttünk, mindenki vegye elő a fényképezőjét, fényképezze le a vidi hangfalait, és küldje el gyorsan nekem, hogy minél hamarabb összeálljon a vidi archívum. + Várom a pontos adatokat, évjáratokat.
f.acs@chello.hu
Freddy Írta:Na mindegy, picit eltértünk a témáról.
Most hogy ilyen sokat összejöttünk, mindenki vegye elő a fényképezőjét, fényképezze le a vidi hangfalait, és küldje el gyorsan nekem, hogy minél hamarabb összeálljon a vidi archívum. + Várom a pontos adatokat, évjáratokat.
Na az én B32-im itt vannak. valószinűleg 1989-90 körüliek lehetnek.
NGA Írta:Freddy Írta:Na mindegy, picit eltértünk a témáról.
Most hogy ilyen sokat összejöttünk, mindenki vegye elő a fényképezőjét, fényképezze le a vidi hangfalait, és küldje el gyorsan nekem, hogy minél hamarabb összeálljon a vidi archívum. + Várom a pontos adatokat, évjáratokat.
Na az én B32-im itt vannak. valószinűleg 1989-90 körüliek lehetnek.
Hátlapot, és adattáblát is fotóznál mellé?
Valamint kapok, meg már pár meg is van Videoton prosi szkennelés a 70-es évekből, abban még az Eliption is benne van.
Freddy Írta:Hátlapot, és adattáblát is fotóznál mellé?
Igen. De majd este
NGA Írta:Valamint kapok, meg már pár meg is van Videoton prosi szkennelés a 70-es évekből, abban még az Eliption is benne van.
Azt is várom sok szeretettel!
Egyébként az egykori tervezőket ismerjük?
Inkább kezdték volna 10 évvel később, de akkor tényleg hangsugárzókat gyártotak volna.... .sir. Pedig nem mondható, hogy rossz körülmények közt, rossz kiindulási alapokból kellett volna dolgozni a tervezőknek.. A jó hangszórók megvoltak hozzá mindvégig. :|
Videoton Preludium B32 No.: 16743
![[Kép: b32cimke2.jpg]](http://img524.imageshack.us/img524/7745/b32cimke2.jpg)
Ez a doboz eldöntené a retronom-on dúló Ori/Vidi harcokat: ezzel mindenkit ki lehetne zavarni az erdőből. .torz.
![[Kép: orividi.jpg]](http://img259.imageshack.us/img259/2474/orividi.jpg)
Ghee Írta:Ez a doboz eldöntené a retronom-on dúló Ori/Vidi harcokat: ezzel mindenkit ki lehetne zavarni az erdőből. .torz.
![[Kép: orividi.jpg]](http://img259.imageshack.us/img259/2474/orividi.jpg)
Nem semmi

Fel kell rakni nekik
Egyébként szinte már egy vicc, hogy mennyire egymásnak esnek mindig egy és ugyanaz a témával.