2009. 11. 30., 23:26
2009. 12. 03., 21:12
Köszönöm a kimerítő válaszokat! 8)
2009. 12. 04., 0:07
Már a kérdés is rossz. 

2009. 12. 04., 2:30
darthdenes Írta:HaliAz sokmindentől függ.. egy hangváltó nem merül ki egyszerűen annyiban, hogy keresztezési frekvenciát számolsz.. az akusztikai keresztezés más, mint az elektromos. Függ a doboztól, a hangszórók elhelyezésétől, stb. Valamint egy jó hangváltó feladata még, hogy kiküszöbölje a hangsugárzók anomáliáit, átviteli hibáit. Szóval elindulsz onnan, hogy kiméred a két hangszórót külön a saját helyén, összeveted a kapott jelleggörbéket, számolsz, méretezel ez alapján, elkészíted, megint mérsz, újra számolsz (esetleg még csillapítóbb LPAD, Notch filter, satöbbi..)... És ezt addíg, amig el nem éred az optimális megoldást. Javaslom a mérés utáni szakaszra a Visaton BoxSim nevű programot, ugyanis a hangsugárzók átvitelét (dobozban mérve) megadva, lehet hangváltót szimulálni, belekalkulálva a hangszórók elhelyezését, az előlap méretét, és még számos egyéb tényezőt. Valamint még a HT Audionak (a bassbox tervezőcsapata) is van egy hangváltóméretező-szimulátor programja, csak az sehonnan sem sikerült letöltenem. Illetve még hasznos segtőtársad lehet egy LSPLab/LSPCad, vagy jobb híján egy RightMark Audio Analizer.
Hol lenne szerencsés keresztezni ezt a két hangszórót?
HB10-427 és HA25-479
2009. 12. 04., 20:58
shalafi tőled kb ezt a választ vártam!
Zupa utána nézek a progiknak, köszi!
2009. 12. 04., 21:59
darthdenes Írta:shalafi tőled kb ezt a választ vártam!Javaslom a hangváltós fórumokon tapasztaltabb emberkék hozzászólásait is figyelni.
2009. 12. 05., 0:18
darthdenes Írta:shalafi tőled kb ezt a választ vártam!Nekem nincs időm többre, és megfelelő infók nélkül normális válasz sem adható. Egyébként is biztosra veszem, hogy már jópárszor le lett írva fórumba. Az a helyzet, hogy Zupp is onnan tudja. .zold. Csak ő figyel.
2009. 12. 05., 17:57
Ez így van 

2009. 12. 08., 22:32
Extra hülye kérdés! Figyelgetvén a felújított mélyeket feltűnt, hogy azok mély fekete szinűek, az enyém elég fakó, valamivel lehet ezen javítani?
2009. 12. 09., 0:55
darthdenes Írta:Extra hülye kérdés! Figyelgetvén a felújított mélyeket feltűnt, hogy azok mély fekete szinűek, az enyém elég fakó, valamivel lehet ezen javítani?
Szia!
Ha Shalafi, vagy az üzem javította volna akkor impregnálva is lettek volna a felújítás során és akkor ezek is olyan színűek lennének.
Házilagosan a megfelelő impregnáló anyag nélkül nehéz lesz, valamint a hangsúly nem is a színen van. De ezt egy hozzáértő majd megmondja.
Üdv.
2009. 12. 09., 3:56
Így jobban hasonlít az eredetihez.
2010. 01. 29., 10:26
Sziasztok!
Tanácsot, segítséget kérnék tőletek a DC 2580 cuccomhoz:
Már vagy nyolc éve használom ezeket a hangfalakat, nem egy csúcs kategória, de a mai fröccsöntött cuccoknál még mindig ezerszer jobban szól (a középhangokat én is hiányolom kicsit). Sokáig a jó öreg Cleopatra szólaltatta meg, mostanában pedig egy Technics erősítő dolgozik alá. A hiba, hogy magas hangerőn a jobb hangfalban a magas sugárzó erősen berezonál, ill. csúnyán recseg. Kisebb hangerőnél gyönyörűen csilingelnek, csak hangos üzemmódban produkálja. Szerintetek kuka? Vagy javítható? Ha csere, milyenre érdemes?
Én amatőr vagyok a témát illetően, lécci "konyhanyelven" várnék segítséget.
üdv.
Tanácsot, segítséget kérnék tőletek a DC 2580 cuccomhoz:
Már vagy nyolc éve használom ezeket a hangfalakat, nem egy csúcs kategória, de a mai fröccsöntött cuccoknál még mindig ezerszer jobban szól (a középhangokat én is hiányolom kicsit). Sokáig a jó öreg Cleopatra szólaltatta meg, mostanában pedig egy Technics erősítő dolgozik alá. A hiba, hogy magas hangerőn a jobb hangfalban a magas sugárzó erősen berezonál, ill. csúnyán recseg. Kisebb hangerőnél gyönyörűen csilingelnek, csak hangos üzemmódban produkálja. Szerintetek kuka? Vagy javítható? Ha csere, milyenre érdemes?
Én amatőr vagyok a témát illetően, lécci "konyhanyelven" várnék segítséget.
üdv.
2010. 01. 31., 22:59
Hali!
Első körben én megcserélném a két magasat a hangfalban, ha a problémásnak talált hangszóró a másik hangfalban is zörög akkor az beteg! Csere, mégpedig a fórumban már olvasott HG1,9-443/8 ennek 2000ft /db az ára és ugyan úgy néz ki mint ami benne van most.
(http://h2000.hangszoro.net/speaker/tweet.html)
Ebből rendelsz két darabot! Mert mindig párban cserélünk hangszórót, beszereled és (most jut eszembe, szopsz mert pár mm hilya lesz, hogy beférjen, tehát a lyukon reszelni kell!)
hátradőlve hallgatod munkád eredményét, mert tényleg jók ezek az "új" magasak!
Szerintem ezt lehetne tenni. Valaki még?
Első körben én megcserélném a két magasat a hangfalban, ha a problémásnak talált hangszóró a másik hangfalban is zörög akkor az beteg! Csere, mégpedig a fórumban már olvasott HG1,9-443/8 ennek 2000ft /db az ára és ugyan úgy néz ki mint ami benne van most.
(http://h2000.hangszoro.net/speaker/tweet.html)
Ebből rendelsz két darabot! Mert mindig párban cserélünk hangszórót, beszereled és (most jut eszembe, szopsz mert pár mm hilya lesz, hogy beférjen, tehát a lyukon reszelni kell!)
hátradőlve hallgatod munkád eredményét, mert tényleg jók ezek az "új" magasak!
Szerintem ezt lehetne tenni. Valaki még?
2010. 01. 31., 23:54
Nehéz ügy. Nem volna jó hatással, ha még érzékenyebb lenne a magashsz, mint a régi. És az eredeti talán jobban központosított volt.
Első körben egy pille csere is szóba jöhet. Már ha az eredeti tényleg sérült. Először ezt kell ellenőrizni.
Első körben egy pille csere is szóba jöhet. Már ha az eredeti tényleg sérült. Először ezt kell ellenőrizni.
2010. 02. 02., 9:40
Hali!
Köszi a válaszokat!
Az új beszerzése ígéretesen hangzik, csak pont a farigcsálást akartam elkerülni, mert amilyen fakezű vagyok, elbaszarintom. A pár mm azt jelenti, hogy a csavarok lyukon lesznek, csak a hangszóró helyét kell tágítani? Ha a másik dobozba is zörög a csere után, akkor a hangváltó a cserés? Még egy kérdés: mi az a pille? :-)
Köszi
Köszi a válaszokat!
Az új beszerzése ígéretesen hangzik, csak pont a farigcsálást akartam elkerülni, mert amilyen fakezű vagyok, elbaszarintom. A pár mm azt jelenti, hogy a csavarok lyukon lesznek, csak a hangszóró helyét kell tágítani? Ha a másik dobozba is zörög a csere után, akkor a hangváltó a cserés? Még egy kérdés: mi az a pille? :-)
Köszi
2010. 02. 02., 13:31
Amennyiben a csere után is tovább zörög ugyan az a hangfal, akkor nagyon valószínű, hogy a váltó körül lehet a hiba. Bár mindezek a szerelések előtt (tehát mostani állapotában) lehet nem ártana az erősítő csatlakozónál felcserélni a két oldalt. Mert ha a megcserélés után a másik oldal (ami eddig jó volt) kezd zörögni akkor lehet az erősítő a hunyó. Na akkor cumi van! Ha továbbra is a problémás zörög akkor lehet a hangszóró cserés verziót megjátszani.
Ha botkezű vagy, akkor célszerű csak a pillét berendelni
(http://h2000.hangszoro.net/alk.html) HG1,9 /8ohmból rendelsz 2 db. ennek 700/db az ára
A pille
http://www.satel.hu/file/product_photo/5657_t.jpg
Kiszereled a hangszórót a dobozból, leforrasztod a kábeleket, figyeled, hogy mit honnan forrasztottál le! Kicsavarozod az előlapot, óvatosan kiemeled a pillét. Majd behelyezed az újat visszacsavaroz, visszaforraszt, berak a dobozba.
Ha egy új magasat veszel kompletten akkor a csavarok helye ugyan oda fog esni, de a nagyobb mágnes miatt nem fog beleférni a lyukba. Itt nagyon óvatosnak kell lenni, mert csak pár mm kell reszelni. Ha túlreszeled, ami nagyon könnyen bekövetkezhet, a hangszóró zárófedele (nem az a rácsos dísz!!!) nem fogja eltakarni a lyukat és szelelni fog a doboz. A zárófedél alja és teteje ( a vízszintesen tartod) csak 1-2 mm nagyobb a mágnes átmérőjénél!
Egyébként én is egy pár komplett új vásárlása mellett döntenék!
Ha botkezű vagy, akkor célszerű csak a pillét berendelni
(http://h2000.hangszoro.net/alk.html) HG1,9 /8ohmból rendelsz 2 db. ennek 700/db az ára
A pille
http://www.satel.hu/file/product_photo/5657_t.jpg
Kiszereled a hangszórót a dobozból, leforrasztod a kábeleket, figyeled, hogy mit honnan forrasztottál le! Kicsavarozod az előlapot, óvatosan kiemeled a pillét. Majd behelyezed az újat visszacsavaroz, visszaforraszt, berak a dobozba.
Ha egy új magasat veszel kompletten akkor a csavarok helye ugyan oda fog esni, de a nagyobb mágnes miatt nem fog beleférni a lyukba. Itt nagyon óvatosnak kell lenni, mert csak pár mm kell reszelni. Ha túlreszeled, ami nagyon könnyen bekövetkezhet, a hangszóró zárófedele (nem az a rácsos dísz!!!) nem fogja eltakarni a lyukat és szelelni fog a doboz. A zárófedél alja és teteje ( a vízszintesen tartod) csak 1-2 mm nagyobb a mágnes átmérőjénél!
Egyébként én is egy pár komplett új vásárlása mellett döntenék!
2010. 02. 02., 14:10
Jut eszembe, ha már rendelsz cuccot, nézd meg a középhangszórót is, hogy a hangszóró széle ne e porlad, ugyan ez igaz a mélyre is!
2010. 02. 02., 14:47
darthdenes Írta:Ha botkezű vagy, akkor célszerű csak a pillét berendelniAhogy korábban is írtam, minden esetben ez a célszerű (sőt legalább hangszórónként két darabot kell kérni), ugyans a jelenlegi magashangszórók-pillék nem mindig központosak, és a hangszórócsere ellen szól az is, hogy az új, valamivel erősebb mágnessel eltolódna az átvitel egyensúlya.
Inkább érdemes a középhszt cserélni a magas helyett, ott a mostaniak jobban teljesítnek, és egy soros ellenállással jól kompenzálható az 1-2-3dB-vel magasabb érzékenység is.
A mélyeket (ha gond van velük) javítani érdemes, mivel zárt dobozról van szó.
Ui. darthdenes, a hozzászólások szerkeszthetők. Ha valami kimaradt, utólag hozzá tudod írni, emiatt nem kell új hszt beküldeni.
2010. 02. 03., 10:37
Na ez a pille csere szimpatikus, ahogy látom, ebben nemigazán tudnék mit elcseszni, asszem meglépem. A mély szerintem ok, úgylátom amikor vettem, már túl volt egy peremezésen, nincs rajta sérülés. A közép csere elkezdett motoszkálni a fejembe, mivel írtam is, hogy szerintem kevés. Ez a két beavatkozás már hallható változást hozna a hangzásba?
2010. 02. 03., 12:11
A mostani középhangszórók valamivel érzékenyebbek, szóval valószínűleg hallható lenne. Lehet, hogy pl. a mágnes miatt nincs meg már az a szint, mint amikor kijött a gyárból.
2010. 02. 03., 21:17
Az új középpel hallhatóan jobb lesz, az tuti! De messze nem tökéletes. Az új közép, faragás nélkül belemegy a régi helyére!
2010. 05. 17., 21:57
Sziasztok!
Hozzájutottam egy pár AudioTon 2580 as hangfalpárhoz ami ha jól tudom (remélem nem írok hülyeséget) a videoton 2580-as exportra szánt verziója.
A cimkén az alábbi adatok találhatók:
System: 3-Weg
Frequenz 40-22.000 HZ
Belastbarkeit: 160/120 W
Igazábol azt nem értem a terhelhetőségnél (Belastbarkeit) miért 160/120 w szerepel?
Ha jól tudom a vidi 2580-as névleges teljesítménye 60 Watt
zenei teljesítménye 80 Watt.
Hozzájutottam egy pár AudioTon 2580 as hangfalpárhoz ami ha jól tudom (remélem nem írok hülyeséget) a videoton 2580-as exportra szánt verziója.
A cimkén az alábbi adatok találhatók:
System: 3-Weg
Frequenz 40-22.000 HZ
Belastbarkeit: 160/120 W
Igazábol azt nem értem a terhelhetőségnél (Belastbarkeit) miért 160/120 w szerepel?
Ha jól tudom a vidi 2580-as névleges teljesítménye 60 Watt
zenei teljesítménye 80 Watt.
2010. 05. 25., 20:20
Hello ! Néhány cég nem névleges / zenei terhelhetőséget ad meg, hanem zenei / maximum teljesítményt. Sajnos nem ismerem az Auditon márkát, így nem ítélkezek róla semmi jót se rosszat. Vidi meg olyan volt amilyen
nem a teljesítménytől szakadt a perem
.aaa.
nem a teljesítménytől szakadt a perem
.aaa.2010. 05. 27., 21:21
Korábban is előfordult, de ma már jellemző, hogy a hangdobozok teljesítmény adatait inkább a reklám osztály
határozza meg mint a műszakiak.
határozza meg mint a műszakiak.
2010. 05. 27., 21:25
Értem. Köszönöm a válaszokat. Eszembe jutott hasonló de igazábol azért hessegettem el a gondolatot mivel videoton-audioton gondolom gyakorlatilag egy cég. 

2010. 05. 31., 8:51
xerb Írta:Értem. Köszönöm a válaszokat. Eszembe jutott hasonló de igazábol azért hessegettem el a gondolatot mivel videoton-audioton gondolom gyakorlatilag egy cég.
Nem, az Audio-Ton egy osztrák cég volt (AudioTon Electronics Handels GmbH, Wien), olcsó kommersz kategóriában importáltak Taiwanról műanyag "hifi" berendezéseket. Legjobb tudtommal nem volt kooperáció a Vidi es közöttük. Szerintem a tipusjelzés egyezősége csak véletlen egybeesés.
2010. 05. 31., 9:59
Veszett Roka Írta:xerb Írta:Értem. Köszönöm a válaszokat. Eszembe jutott hasonló de igazábol azért hessegettem el a gondolatot mivel videoton-audioton gondolom gyakorlatilag egy cég.
Nem, az Audio-Ton egy osztrák cég volt (AudioTon Electronics Handels GmbH, Wien), olcsó kommersz kategóriában importáltak Taiwanról műanyag "hifi" berendezéseket. Legjobb tudtommal nem volt kooperáció a Vidi es közöttük. Szerintem a tipusjelzés egyezősége csak véletlen egybeesés.
Ezek szerint mégis volt kooperáció a két cég közt.
És nem csak tipusjelzés eggyezõségröl van szó .
A hangfalak vidi dc 2580-asok csak éppen Audioton márkajelzésekkel.
Itt vannak a képek a falakról:
http://retronom.hu/node/22509
2010. 05. 31., 10:28
Elnézést a duplázásért.
Közben ránéztem , a falakban található mélyhangszóró tipua : HA25/1128( 8 ohm)
Esetleg aki ismeri a vidi 2580-ast.
Azokat is ezekkel a mélyekkel szerelték?
:S
Közben ránéztem , a falakban található mélyhangszóró tipua : HA25/1128( 8 ohm)
Esetleg aki ismeri a vidi 2580-ast.
Azokat is ezekkel a mélyekkel szerelték?
:S
2010. 06. 01., 9:52
xerb Írta:Ezek szerint mégis volt kooperáció a két cég közt.
És nem csak tipusjelzés eggyezõségröl van szó .
A hangfalak vidi dc 2580-asok csak éppen Audioton márkajelzésekkel.
Itt vannak a képek a falakról:
http://retronom.hu/node/22509
Ne haragudj, de ez csak egy kép egy cetliről, ez még semmit nem bizonyít. :?
Ettől függetlenül még lehet hogy a Vidi szállított Bécsbe DC 2580-as hangdobozokat... .hm.
2010. 06. 01., 10:37
"Ettől függetlenül még lehet hogy a Vidi szállított Bécsbe DC 2580-as hangdobozokat... "
Én is valami hasonlóra gondoltam.
Kivitték , audioton parasztvakitásnak hozzáírt a teljesítményhez egy jó 50-est és ,úgy forgalmazták.
Taán valami hasonló kooperáció lehetett mint a sanyo-orion.
Van 1 pár sanyo sx 340-em ami gyakorlatilag orion hs 282 csak sanyo márkajelzésekkel ha jól tudom.
Egyébként a "cetli" alatt látható a 2 fal képe , amin egyértelmüen látszik hogy vidi 2580-asokról van szó.
A képen látható cetli pedig a hangfal adattáblájának funkcióját töltötte be.
Én is valami hasonlóra gondoltam.
Kivitték , audioton parasztvakitásnak hozzáírt a teljesítményhez egy jó 50-est és ,úgy forgalmazták.
Taán valami hasonló kooperáció lehetett mint a sanyo-orion.
Van 1 pár sanyo sx 340-em ami gyakorlatilag orion hs 282 csak sanyo márkajelzésekkel ha jól tudom.
Egyébként a "cetli" alatt látható a 2 fal képe , amin egyértelmüen látszik hogy vidi 2580-asokról van szó.
2010. 06. 01., 12:12
xerb Írta:Egyébként a "cetli" alatt látható a 2 fal képe , amin egyértelmüen látszik hogy vidi 2580-asokról van szó.
Nem látszanak az új képek.
2010. 06. 01., 12:35
Ohh , értem .
Akkor nem csoda hogy így elbeszélnünk egymás mellett
http://noob.hu/2010/05/19/audioton.jpg
http://noob.hu/2010/05/19/audioton2.jpg
Ennek a 2 hangfalnak az egyikéröl való a képen látható cimke , a másikon még rajt van.
A 2 kép akkor készült mikor az új habszélekre vártak a hangszórók amiket tegnap meg is kaptak.
Alig várom hogy megkergethessem õket, csak még várok ,hogy a ragasztó száz százalékosan megkössön.
Mit gondolsz úgy 18-20 órás száradási idõ elég a palmatexnek hogy elérje a végleges szilárdságát ,vagy esetleg várjak még vele?
Akkor nem csoda hogy így elbeszélnünk egymás mellett

http://noob.hu/2010/05/19/audioton.jpg
http://noob.hu/2010/05/19/audioton2.jpg
Ennek a 2 hangfalnak az egyikéröl való a képen látható cimke , a másikon még rajt van.
A 2 kép akkor készült mikor az új habszélekre vártak a hangszórók amiket tegnap meg is kaptak.
Alig várom hogy megkergethessem õket, csak még várok ,hogy a ragasztó száz százalékosan megkössön.

Mit gondolsz úgy 18-20 órás száradási idõ elég a palmatexnek hogy elérje a végleges szilárdságát ,vagy esetleg várjak még vele?
2013. 01. 26., 18:58
Adott eme remek hangdoboz
. Már meg vagyok elégedve a hangjával. Viszont észrevettem, hogy a doboz merevítés enyhén szólva hagy némi kívánni valót kb 1cm bútorlapból van. Ha megszólal szinte kézzel tapintható a hátulján, hogy ki akar szakadni a hátlap. Gondoltam utólagosan helyezek bele némi merevítést. Pl középen összekötöm a hátlapot az előlappal. Neten keresgélvén futottam bele az alábbi cikkbe:
http://proteusaudio.hu/index.php?/Tanacs...nyek-koezt
Itt bitumen lappal vonják be a doboz belsejét. Erről van valakinek tapasztalata? Megéri vele foglalkozni vagy semmit sem ér?
Köszi.
. Már meg vagyok elégedve a hangjával. Viszont észrevettem, hogy a doboz merevítés enyhén szólva hagy némi kívánni valót kb 1cm bútorlapból van. Ha megszólal szinte kézzel tapintható a hátulján, hogy ki akar szakadni a hátlap. Gondoltam utólagosan helyezek bele némi merevítést. Pl középen összekötöm a hátlapot az előlappal. Neten keresgélvén futottam bele az alábbi cikkbe:http://proteusaudio.hu/index.php?/Tanacs...nyek-koezt
Itt bitumen lappal vonják be a doboz belsejét. Erről van valakinek tapasztalata? Megéri vele foglalkozni vagy semmit sem ér?
Köszi.
2013. 01. 26., 20:35
minden érhet adott esettben valamit.
az a helyzet ha a belsejébe teszel valamit akkor a térfogaton is változtatsz.
egyszerűbb lenne ha.. csinálnál egy másik dobozt ami vastagabb anyagból van, de a belseje ugyanakkora mint ennek.
az a helyzet ha a belsejébe teszel valamit akkor a térfogaton is változtatsz.
egyszerűbb lenne ha.. csinálnál egy másik dobozt ami vastagabb anyagból van, de a belseje ugyanakkora mint ennek.
2013. 01. 26., 21:20
Nem annyira bonyolult a képlet. Merevítve magasabb frekvencián szól az oldallap, nehezítve pedig alacsonyabb frekvencián, kisebb jósággal.