Köszi!
Igen olyannak tűnik a karakterisztika, mint az impedanciamenet.
Összefoglalom a kis gyermeki problémámat, ahol pillanatnyilag tart

.
Ha az áram kelti a mágneses teret, erőt.
..és ez "után" a mágneses erő kelti az impedanciát.
Akkor ebből az lenne a benyomásom, hogy maga a mágneses erő növekszik meg, mert az a mozgató erő.
Erre azt a választ kaptam máshol, fizikai fórumon, hogy a mágneses erő nem függvénye a frekvenciának.
Talán középiskolások válaszoltak, mondjuk nem prof-ok.
De ettől még tőlem igazán lehet igazuk.
Viszont akkor maradt egy másik ötlet, hogy esetleg a megoldás a hangszóró mechanikájából ered, vagy olyasmi ami épp hangafal ismerettel indokolható.
A mechanikából eredő rezonancia mondjuk "rendben van", azt hiszem azt értem.
Ami maradt, hogy a kitérés a rezonancia felett is növekszik, tehát mintha "eleve" lenne egy frekvencia függő erő növekedés...még akkor is, ha ez a dolog a felső határfrekvenciánál "véget ér", vagy más dolgok elnyomják.
Tehát honnan van az extra ereje itt a mozgásnak?
Elgondolkodtató hogy tényleg látszat is lehet az egész, és egy extra "visszatartó erővel" kell számolni a frekvenciával lefelé.
Kipróbálva zárt doboznál is megmarad a hangerő növekedés. Nem tudom, lehet, hogy más is van?
Ha hangszóró-mechanikával kapcsolatos a dolog akkor vajon miért, mi számít?
(...és vajon "halál biztos"-e, hogy nincs frekvencia-függő mágneses térerő növekedés?, ha lenne akkor persze azt kérdezném, hogy "..és az miért van?")
Chip
.......
shalafi66 Írta:Hja, nem figyeltem. Áramgen. Emelkedő impedanciamenet a megoldás.