HANGSZORO.NET fórum

Teljes verzió: HANGNYOMÁS
Jelenleg könnyített verzióban tekinted meg a fórumot. Megtekintés teljes verzióban teljes formázással és grafikai elemekkel.
hy all.
az lenne a kérdésem hogy hogyan lehet kiszámolni azt hogy egy hangszóró mekkora hangnyomással fog működni max teljesítményen,bass reflex ládában?
előre thx
erre létezik nagyon komplikált válasz is, mivel ez egy frekvencia függő dolog, és a dobozka sem lényegtelen (lehet kiemelése itt-ott), és számít a terhelhetőség is...

ha tudod mennyivel lehet terhelni, és eltételezzük hogy az átvitel lapos, éééééééés nem akarjuk bonyolítani az életünket, valamint tudod mekkora az átlag érzkenysége a hangszórócskának, akkor közelítésnek elég lehet az alábbi megoldás...

feltételezünk egy hangszórót, 32 watt terhelhetőséggel, és 87 dBL átlag érzékenységgel..

1w -> 87 dBL,
2w -> 90 dBL,
4w-> 93 dBL,
8w-> 96 dBL
16w -> 109 dBL,
32w -> 112 dBL.

Persze ehhez jön még a hely ahol hallgatod, meg még egy jóó nagy rakás egyébb dolog ami a bonyolult válaszhoz tartozna. A fenti "példa" végeredményét én 110 dBL nek venném, és elkönyvelném hogy kb akkora hangnyomással fog szólni. Feltéve ha 1 méterről hallgatom... Ha meszebbről akkor nyilván csökenni fog a hangnyomás.. Meg az sem lenne mindegy hogy szemben vagyok vele pont, vagy sem.

Átfogalmazom a választ:
pontosan nem lehet megmondani, lehet távolit tippelni ahogy fentebb mutattam, meg lehet közelebbit is nagyon sok szenvedés árán. Ha meg mérni fogod, rájösz hogy lehetséges hogy a tippek köszönő viszonyban sincsennek a valósággal, ennek kismillió oka lehet.

Pontos(abb) adatot akkor kapsz ha megméred..