HANGSZORO.NET fórum

Teljes verzió: Real Stereo
Jelenleg könnyített verzióban tekinted meg a fórumot. Megtekintés teljes verzióban teljes formázással és grafikai elemekkel.
Oldalak: 1 2
Azért néhány ponton vitatkoznék a megállapításokkal.
Ha a többcsatornás rögzítés és annak élethü visszaadása valóban eljön, mint valami kánaán, a sztereó egy távoli emlék marad. Smile
A gondot inkább a jelenleg elérhetö zenei anyagokban látom. Azok jelentös része mesterségesen elöállított teret próbál visszaadni, több-kevesebb sikerrel. Létezik persze valóban 5 csatornás felvétel, amin elsö hallásra is ledöbben az ember: így is szólhat valami? Smile
A valódi sztereó valóban jó, magam is sajnálattal tapasztaltam az elmúlt évek tendenciáit, és attól tartok, hogy hasonló sorsra jut mint az LP. Maradunk páran (ez a szám már egyre csökken) akik nem engedünk a megszokott színvonalból és a még megmaradt müszerész-gárdával csináltatunk saját elképzelésünknek, pénztárcánknak megfelelö sztereó erösítöt, (phono-)elöerösítöt, stb. (találtam egy régebbi Yamaha sztereó elöfokot, baba phono-fokozattal, és talán magamévá is teszem Wink )
Azért ne feledjük, honnan indultunk, de tartsuk szem elött merre tartunk. A mai digitális hanghordozók már lehetövé tennék valóban jó minöségü sztereó felvételek rögzítését, élethü visszaadását! A DVD-lemez már képes elegendö anyagot tárolni, hogy közel LP-minöségü hangot hallhassunk sztereóban! Ezt a technikát viszont senki sem alkalmazza.
Remélem sikerült egy jó kis vitatémát felvetnem. Wink
Ezen nincs mit vitatni...ez így van. .zold.
Ráadásul nálam a sztereó mellett van az is, hogy inkább két szép és valóban jó doboz a szobámba, mint x.1db kicsi, de xar. Jó-jó, vannak "full-size" Big Grin házimozi sugárzók is, de vajon hol spórol a cég, hogy a magyar piac sajátosságait (főleg fizetőképességét,de néha informáltságát, kultúráját is) figyelembe véve eladható maradjon a termék? .forog.
Másképpen fogalmazva tehát: inkább választok (vagy sokkal inkább építek) egy jó párat, mint ugyanannyi cash-ért x.1-et...ami a helyzetből adódóan rosszabb minőségű dobozokat tartalmaz. Sad
Wágner úr hogy meg fog lepődni, ha végre látja, h. valaki hozzá mert szólni a témájához. Big Grin
Big Grin Remélem örülni fog.
Láttam US DIY oldalakon már ezt a logót, és így megismertem rögtön, amikor itt találkoztam vele. Jó ötletnek tartom, hogy a H2000 is a mozgalom mögé állt.
Az, hogy a "kommerszebb" márkák (Sony, Aiwa, Panasonic-Technics, Onkyo, stb.) szinte teljesen elfeledkeztek a sztereóról, azt eredményezte, hogy azok a "hájgend" cégek, akik megmaradtak ebben a szegmensben képtelen árcédulákkal forgalmazzák termékeiket. (amelyek sokszor legfeljebb azonos szinten vannak egy-egy régebbi jól sikerült, híres konstrukcióval, pl.: Kenwood KA-907, stb.) Pedig az csak Hi-Fi volt... Nekem úgy is megfelelt. .zold.
Kedves Mindannyian!

Valóban, eljön majd a kánaán a gyártók számára, részben már itt is van. Smile
Ne tévesszük, vagy keverjük össze a jó sztereó hangot egy sokcsatornás mixelt-mátrixolt, DSP-vel mérgezett hanganyaggal.
A házi használatra szánt DVD-filmhang és zene moslék, egy szemét, az eredeti filmhanghoz képest. A szinkronizált magyar(!) filmek pláne! A gyártók nem is törekednek arra, hogy jobbat adjanak, nem ez a céljuk, de akkor minek adták a DVD-technikát az emberek kezébe?
Üdv! SMA
Marketinges szakemberként erre csak egy választ tudok: azért, mert így mindenkinek új jelforrásokat (dvd lejátszó, sacd lejátszó), új erősítőt, és kettő helyett 6db (min) hangfalat kell vásárolnia. .haha.
Persze, az is valószínű, hogy a dvd/sacd technológiát kidolgozó mérnököket a legjobb szándékok vezérelték - valószínűleg ők is kevésnek érezték a cd-t a bakelithez képest. Ám a piac (és itt nem a keresletet, hanem a kapcsolódó iparágakat kell érteni) nem volt még érett erre. Most meg a kereslettel van baj, mert egy magyar átlagember, amióta a Tacskó és hasonló hiperek vannak Mo-on, legfeljebb egy hátfali infarktussal konstatálva továbbáll a minőségi hangfalaktól a kínai kompaktok felé. Arra meg minek jó minőségű hang? Az árverseny a kiadóknál is működik (na nem azért, hogy olcsóbb legyen egy lemez), hanem hogy magasabb legyen a project megtérülése. Sad
Vannak audiofil lemezek is (cd/dvd/sacd), csak azokat nem magyar kiadók adják ki, és nem fehér embernek való áron. .sir.
Azért persze azt is valljuk be: kevés ember van ma magyarországon, akinek a rendszerének a hangzása már csak egy jobb forrással javítható, minden más tökéletes. Big Grin
SMA Írta:A házi használatra szánt DVD-filmhang és zene moslék, egy szemét, az eredeti filmhanghoz képest. A szinkronizált magyar(!) filmek pláne! A gyártók nem is törekednek arra, hogy jobbat adjanak, nem ez a céljuk
Hallgassátok meg a Star Wars egyes epizódjainak hangjait magyarul és angolul.
Valami hihetetlen döbbenetes különbség van az angol javára persze.
Ezen én is csodálkozok, mert ugyan nem vagyok hangmérnök, de valahogy nem értem, hogy a szöveg nélküli 5.1-es anyaghoz miért nem lehet normál minőségben hozzákeverni a külön felvett szinkront? Ezt még én is meg tudom tenni itt a gépemen, digitálisan, minőségromlás nélkül, ráadásul biztos van rá ingyenes progi is. Egy magyarázatot látok csak rá: a PÉNZ. Lehet, hogy szar hanggal olcsóbban adták. :x
Kedves Lex és Többiek!

Én a DVD-hangra gondoltam elsősorban, az eredeti hanggal nincs különösebb probléma.
Ha jó a szinkron, akkor ott is jó lehet a hang, viszont azt nem értem, miért nem lehet pont a dialógot, tehát a szinkron hangot azonos szinten rögzíteni a lemezen, vagy inkább emelve a szintjén, hogy jól érthető legyen a szöveg.
Többnyire nem így van, az effektek és egyéb zajok szinte teljesen elnyomják a beszédet, nem is érteni részeket néhány filmben.
Jó példa erre az Argo c. Magyar film, aminek borzalmas a beszédérthetősége, a durvább kötőszavakon kívül nehéz érteni mást, pláne ha bedurran valami más hang mellé.
A Moziban más a hang, részben azért, mert a terem méretei is nagyobbak, mint egy lakószoba. Mivel itt már probléma van a DVD-hangban, érdemes lenne a Center-csatorna jelszintjét emelve rögzíteni a lemezen, főleg ha szinkronizált(!), hogy otthon a közeli hangsugárzók miatt ne legyen elnyomva a Center-csatorna. Nem minden csatorna állítható tetszés szerint a házi mozi hangprocesszzorokban, többnyire együttfutó állítás lehetséges.

Másik nagy probléma, hogy kényelem és igénytelenség miatt a filmhang-gyártóknál a kontroll két csatornában működik, vagyis a hangmérnök, technikus kvázi-sztereóban hallgatja a kész hangot és abból ítélik meg a végleges DVD-hangot, amit 6-csatornában visznek fel a lemezek egy részére. Van is ezzel gond elég!
Ez így nem jó, nem is lehet így korrekt hangot előállítani 6-csatornára, ahhoz ugyanis kell építeni egy kis termet, lehallgató szobát, amiben korrekt módon kivitelezett 6-csatornás hangrendszer működik és megfelelően működik!
Tehát a kontrollt is 6-csatornában kell végezni, mert ha hiba van, akkor az így hallható, de sztereóban kontrollálni a 6-csatornányi hanganyagot, nem lehet észerevenni a hibákat.
Tapasztaltam ezt, több studióban is itthon. Sad
Üdv! SMA
topeti Írta:Hallgassátok meg a Star Wars egyes epizódjainak hangjait magyarul és angolul.
Valami hihetetlen döbbenetes különbség van az angol javára persze.

Vissza a jövőbe 1. rész: az eredeti angol hangból nem átallottak rendes 5.1-es hangot csinálni.
A magyar is 5.1-ben van felírva, csak éppen 3 csatornán nincsen semmi. .torz.

Amúgy nem osztom 100%-ban azt a véleményt, hogy a manipulált hang kötelezően "mérgezett" lenne. Nézd és hallgasd meg a Bourne rejtély autós üldözését, például. Olyan gyönyörűen pozícionált minden hang, hogy öröm hallgatni. Tehát lehet fikázni a hangmérnököket, hogy mindez mesterséges, de hogy ott Hollywoodban jó iparosok dolgoznak, az biztos. Big Grin
Kedves wolkens és Többiek!

Én nem az amerikai hangmérnököket szidom. Smile
Azok tudnak, igaz, ki van építve a teljes kontroll-studió, nem úgy mint nálunk.
Üdv! SMA
És még vannak tartalékok, a harmadik dimenzió kihasználása is megkezdődött. 4 évvel ezelőtt Újházi László (a Magyar Rádió egykori műszaki igazgatója) már bemutatott egy rendszert, 2 pár sztereó hangszóróval, ahol a hangforrás függőleges pozíciója is lokalizálható volt. A felvétel a Magyar Rádióban készült.
Az elrendezés milyen volt?
SEAS Írta:Az elrendezés milyen volt?
Az egyik pár doboz a földön, a másik pár fölöttük, kb. 1,6-1,8 m magasan.
Sziasztok!

Két kérdés merült fel bennem a témát olvasva.
- Hol lehet kapni SACD, és DVD Audio lemezeket? Szétnéztem egy jó nagy zeneboltban, és volt összesen egy ici-pici polcocska ezeknek fenntartva. A bolt többi hatalmas része hagyományos Audio CD-vel volt feltöltve, és DVD filmekkel.
- A másik, hogy mivel én 100%-ban kimaradtam a bakelit lemezes korszakból, sajnos sejtelmem sincs, hogy az mitől lehet annyival jobb, mint pl. a CD. Néhányszor hallottam egy rokonnál bakelit lemezről szóló zenét. Akkor, és ott pocsékul szólt. Pattogott, sercegett, és nem volt annyi, és olyan tiszta magas, mint az ugyanarról a láncról szóló CD-lejátszó esetében. Azt elfogadható magyarázatnak tartom, hogy a CD digitális mivolta, és szerény felbontása miatt nem szól szépen, de létezik, hogy ez jobban zavar valakit, mint a sercegés, pattogás?

köszi! Smile
Vegyen az ismerősöd egy rendes normális LP-t és akkor jelentkezni fog a különbség az LP javára Smile és akkor nem lesz se sercegés,
se pattogás... Óriási a különbség egy óccsó és egy normális lemezjátszó közt. Előbbitől elmegy a kedved, utóbbitól leesett az állam.
Hali!

Hmmm, érdekes, de biztos így van. A lemezen lévő karcokat gondolom nem tudja elsimítani a jobb LP sem, vagy tévedek? Dehát nyilván vigyázni kellett volna rájuk, vagy nem Sharp cuccal hallgatni.
(Valakitől hallottam - még régen - olyan bakelit lemezjátszóról, ami lézerrel olvasta le a barázdákat tű helyett. Nem tudom, hogy tényleg van ilyen, vagy csak valami kísérleti dolog volt, de az nem karcolná a lemezt nyilván.)
Ezek szerint a 80-as évekhez képest most visszaléptünk? SACD és DVD Audio lemezeket én szinte sehol nem láttam. Marad a sima CD.

Köszi a választ!
1 millió dollárba kerül a lézeres LP olvasó ha jól emlékszek az árára. Még jó hogy lehet kapni Smile
Szóval én is olvastam ezt a cikket, tényleg létezik ilyen ketyere kérdés, hogy forgalomba került-e.
A profi LP-ken lehet tűnyomást állítani, valamint a tű érzékenysége olyan dinamikát tud nyújtani,
amit a lemez-pörgettyűsök nem. A tűnyomást be lehet úgy állítani hogy alig halld a sercegést.
Haverom mesélte, hogy volt karcos LP-je, feltette erős tűnyomásra, 2-3 alkalommal végigjátszotta a
hibás területen a lemezt és onnantól kis tűnyomásnál sem ugrott. Persze szeretett lódítani Smile
De szerintem ennek van valóságalapja. Mellékesen megjegyzem, hogy nincs LP-m, de gyermekkoromban
volt egy gagyi. Big Grin Én imádom az LP-ket, pár éven belül veszek is csak még nemtudom milyet...
Csak egy millió dollár? Rohanok érte a boltba. Big Grin
Amúgy lehet még kapni LP lemezt, vagy kéz alatt veszel majd?
Van vagy 50 darab a szekrénybe a szülőknél. Meg lehet még kapni, ismerek egy helyet ahol
pár száz Ft-ért lehet a használt LP-ket megvenni. Csak vajon lesz-e még belőle akkor is ! :?
topeti Írta:...Meg lehet még kapni, ismerek egy helyet ahol
pár száz Ft-ért lehet a használt LP-ket megvenni. Csak vajon lesz-e még belőle akkor is ! :?
Ne kímélj!
Lomisoknál ,47-200 között vettem .
topeti Írta:Haverom mesélte, hogy volt karcos LP-je, feltette erős tűnyomásra, 2-3 alkalommal végigjátszotta a
hibás területen a lemezt és onnantól kis tűnyomásnál sem ugrott. Persze szeretett lódítani Smile

Sajnos kopó. Ez a legnagyobb bajom.
Hogy mi? Bocs de nem értem.
Hogy tű és lemez egymást alakítják.
A felületi karcok a barázda tetejét roncsolják, kis nyomásnál ugrik a lemez, nagyobb tűnyomásnál a barázda még sértetlen alja helyes irányba vezeti a tűt, így az "megjavítja" a sérülést.
fdsa Írta:A felületi karcok a barázda tetejét roncsolják, kis nyomásnál ugrik a lemez
Bocsánat. Nem a lemez ugrik hanem a tű 8)
topeti Írta:Bocsánat. Nem a lemez ugrik hanem a tű 8)
Látom, figyelsz Smile
Én imádom az LP-ket, pár éven belül veszek is csak még nemtudom milyet...

---------------

egyre több szíjhajtásút gyártanak...
hja ,a kínaiak szerelik....

lemezt is gyártanak CD árban
híg fidelity
Bici -----------

Két kérdés merült fel bennem a témát olvasva.
Néhányszor hallottam egy rokonnál bakelit lemezről szóló zenét. Akkor, és ott pocsékul szólt. Pattogott, sercegett, és nem volt annyi, és olyan tiszta magas, mint az ugyanarról a láncról szóló CD-lejátszó esetében. Azt elfogadható magyarázatnak tartom, hogy a CD digitális mivolta, és szerény felbontása miatt nem szól szépen, de létezik, hogy ez jobban zavar valakit, mint a sercegés, pattogás?

-----------------

ez még pszihoakusztika...a HFM egyik jellegzetes szövege volt, az első alkalommal élő koncertet halgatóról...
...közben mindig fel akartam tekerni a magasat,meg a mélyet....
Smile Ez tetszik.

Én akkor érzek a koncerthez viszonyítva elfogadható minőséget, ha a mély, és közép tartomány kifejezetten pörgős. Az előző erősítőmnek valószínűleg nem volt túl nagy csillapítása, és a SAL hangszórókból épített hangfalon túl sok (és túl lágy) mély szólt, ezért a mély folyamatosan -3, -5 dB állásban volt. A magas - mivel nagyon magasan emelt/vágott a hangszínszabályzó - +3 dB körül volt. (De ez utóbbi még csak nem is kompenzálta a DTF-801 frekimenetét szerintem.)
Ekkor éreztem a legjobbnak a hangzást.

Nem hallottam még (ezek szerint) jó minőségű LP-t szólni...
A beszerzési nehézségekre való tekintettel nem is tudom, hogy a SACD ill. DVD Audio felé kacsintgassak, vagy a bakelit felé...
Valszeg körülnézek az LP-piacon, hogy miket lehet találni.
Nem hallottam még (ezek szerint) jó minőségű LP-t szólni...
A beszerzési nehézségekre való tekintettel nem is tudom, hogy a SACD ill. DVD Audio felé kacsintgassak, vagy a bakelit felé...
Valszeg körülnézek az LP-piacon, hogy miket lehet találni.
----------------
ez nem lehet kérdés...
hacsak nics külön zeneszobád,és mozitermed...

..lp...mint régen a villanyvasút....a papa vette magának,mert volt már pénze és a gyerek elött is villogott vele.
Miért kell zeneszoba, vagy moziterem a SACD-nek, vagy DVD Audionak?
Nagyon Real Stereo .

I. Országos Bakelit Találkozó . Művészetek Völgye - Nagyvázsony . Bővebben : kapolcs.hu
topeti Írta:Vegyen az ismerősöd egy rendes normális LP-t és akkor jelentkezni fog a különbség az LP javára Smile és akkor nem lesz se sercegés,
se pattogás... Óriási a különbség egy óccsó és egy normális lemezjátszó közt. Előbbitől elmegy a kedved, utóbbitól leesett az állam.
Egy ócsó lemezjátszó is messze felülmúlja a CD minőségét megfelelően beállítva, jó hangszedővel, jó RIAA-korrektorral. Az enyém nemtom volt talán 20e és ennek a fele a tű volt. Sala talán tudja mi volt az ára. Jó állapotú lemezzel a sony lissa-t (lsa-1, stb.) simán gyalázta pedig az tényleg szépen szól. Tehát el kell azt a tévhitet oszlatni, hogy egy jó LP-lejátszó drága. Jó lemezt találni sokkal nehezebb és költségesebb móka.
Oldalak: 1 2