HANGSZORO.NET fórum

Teljes verzió: Általános kérdések
Jelenleg könnyített verzióban tekinted meg a fórumot. Megtekintés teljes verzióban teljes formázással és grafikai elemekkel.
Oldalak: 1 2 3 4 5
Szia! Shalafi
Nemrég beszéltünk egy olyan 2 utas hangsugárzóról amibe oldalanként két darab 25R672N II-lenne. Szerinted milyen magassal lehetne összehozni? Olvastam olyat is, hogy több fajtát is készítesz belőle, olyat is ami 7kHz-ig is szól.

Más.
Anno rendeltem Tőled 4db 17R626A nevű mélyközepet. Nos őket szeretném párosítani egy monacor dtm 104-sel. Hol érdemes szerinted váltani? Én 3500Hz körül gondoltam.
Nagy felületű és érzékenységű dóm, vagy kónuszos magashangszóróval lehet működőképes.
A 7kHz-et biztosan rosszul olvastad, azt szoktam írni, hogy 6kHz-ig nagyjából rezonanciamentes a középtartomány, de ez nem azt jelenti, hogy addig konstans hangnyomással is szól. Jóval hamarabb, 2k körül már esni kezd az átvitel.

Azt a monacor dómot én kihagynám a helyedben, ha olcsón kell valami a 17-esek mellé, akkor mondjuk a DT-99 jó lehet. A keresztezés 3000Hz körül lesz, de nem a szokásos tankönyvi képletek alapján méretezett szimmetrikus szűrőkre kell kiszámolni az alkatrészek értékeit, mert azokkal egészen más eredményre jutsz, mint amit eredetileg akartál.
A monacor dóm már (akkor sajnos) megvan. Szóval abból kell építkeznem. ( a 17-esek 8R párhuzamosan kötve 4R és mellé a dóm is 4R. )

" nem a szokásos tankönyvi képletek alapján méretezett szimmetrikus szűrőkre kell kiszámolni az alkatrészek értékeit" Akkor milyen értékű alkatrészeket kellene vásárolnom?

Esetleg valami konkrét típust tudnál ajánlani a két braun mellé?

köszönöm szépen a válaszokat!
(2013. 01. 20., 17:06)Ariel Írta: [ -> ]A monacor dóm már (akkor sajnos) megvan. Szóval abból kell építkeznem. ( a 17-esek 8R párhuzamosan kötve 4R és mellé a dóm is 4R. )

" nem a szokásos tankönyvi képletek alapján méretezett szimmetrikus szűrőkre kell kiszámolni az alkatrészek értékeit" Akkor milyen értékű alkatrészeket kellene vásárolnom?

Esetleg valami konkrét típust tudnál ajánlani a két braun mellé?

köszönöm szépen a válaszokat!

A legegyszerűbb variáció, a mélyközepekkel sorosan 820uH, minél kisebb DC ellenállással, a magasnál pedig másodrendű szűrő, kb. 4,7uF × 330uH előtte kb. 1,5-2,2R soros ellenállással kell a hangnyomást csillapítani.

Hja igen, a 25-ös mélyhez jó lehet pl. a SEAS régi nagy méretű dóm magasa, a H087. Mást így hirtelen nem tudok sajnos, amit jó szívvel ajánlhatnék, és elérhető árkategóriába tartozna.
Köszönöm szépen, meg is rendeltem az alkatrészeket a Logotech-től. Viszont amit ajánlottál SEAS H087- dómot sehol nem kapni. A két 17R626A mélyközéphez milyen ill. mekkora reflexcsövet ajánlasz? A doboz ~46,5 literes lesz.
Nagyon régi Vintage hangszóró, természetesen csak használtak vannak.
(2013. 01. 21., 21:20)shalafi66 Írta: [ -> ]Nagyon régi Vintage hangszóró, természetesen csak használtak vannak.

Igen és csak külföldön árulják őket egyesével, leharcolt külsővel.... Esetleg valami használható alternatíva nincs a tarsolyodban? Akár saját gyártású is lehet. :-)
Az avx-en volt pár darab mostanában. Illetve ebay lehet a forrása, esetleg B&O hangsugárzókban is gyakran előfordulnak.

Középhangszórón kívül mást nem tudok jelenleg.
(2013. 01. 21., 21:32)shalafi66 Írta: [ -> ]Az avx-en volt pár darab mostanában. Illetve ebay lehet a forrása, esetleg B&O hangsugárzókban is gyakran előfordulnak.

Középhangszórón kívül mást nem tudok jelenleg.

Értem köszi! És erre mit mondasz?

"A két 17R626A mélyközéphez milyen ill. mekkora reflexcsövet ajánlasz? A doboz ~46,5 literes lesz."
40Hz-es hangolás már jó lehet, ~80-as csőátmérővel.
Köszönöm!

WinISD vel és 80-as átmérővel számolva 150mm-es hossz jött ki. 46l-es dobozban -3dB ~40Hz. Így jó lesz?
Szerintem kicsit rövidebb fog kelleni, de meg kell mérni és kiderül pontosan.
a program jól számol abból amit tud.
de ha egy 46 literes dobozba beteszel egy 15 centi hosszú 8 centi belső átmérőjűű csövet a valóságban akkor sajnos semmi sem garantálja hogy az 40 hz re lesz hangolva.
ha jól emlékszem -érdemes kétségbe vonni- akkor membrán kitérés a hangolási freqvencián a legkisebb. ebből adódóan "szemre" egy jelgenerátorral is be lehet vizsgálni hogy hova is hangoltad végül. aztán utánna állítani.
Végső esetben én is ezt szoktam ajánlani, de elég nehéz ilyen frekvenciákon érzékelni a különbséget pl. 1 és 1,5mm között, így a pontosságnak lőttek. :-)

Azt szoktam írni és mondani, hogy ha az "elmélet" és "gyakorlat" eltérő eredményeket mutat, akkor a kettő közül valamelyik biztosan hibás. És a hibák legnagyobb része a kezdeti elhanyagolásoknál keresendő. Így van ez a méretezőprogram által jósolt értékekkel is. Le lehetne modellezni hajszálpontosan is, de tovább tart a folyamat, mint megépíteni egy dobozt. :-)
köszönöm a válaszokat!

Shalafi

Megrendeltem a logothec oldaláról az alkatrészeket a @logotech.hu-s címen, de semmi visszaigazolást nem kaptam. Hogyan működik ez? (név cím telszámot megadtam)
Nem tudom, hogy megkapták-e, érdemesebb inkább a hangszórós mailcímre küldeni a leveleket, azoknál 100%, hogy jó kezekbe kerülnek.

Melyik tekercset rendelted 820uH-ből?
hangszoro kukac logotech.hu erre küldtem.

A 0,6mm-es huzalból készültet.
Na ezaz, hogy én nem azt ajánlottam. Smile Nagyon vékony lesz a 0,6-os huzal, túl magas az egyenáramú ellenállása, és azt írtam, hogy legyen minél kevesebb.
Legalább 0,8-as huzal kell, és érdemes még tovább csökkenteni a DC ellenállást, 560uH/0,8+ferrit formájában kell kérni inkább. Az induktivitás megegyezik, de kevesebb a réz.
Igazad van, pont fordítva gondolkodtam. Gyorsan küldök egy üzenetet nekik, hogy cserélném. Viszont ez nem teljesen világos: "560uH/0,8+ferrit formájában kell kérni inkább. "

Ferrit magosból nincs is 560uH tekercsük.
Tudni fogják, miről van szó. Egy kis méretű ferritmagot ragasztanak az 560uH-s tekercsbe, így lesz belőle 820uH. Ez a megoldás külön nincs feltüntetve sehol, de így lesz jobb.

Kedden, csütörtökön postáznak, ha ma nem adták fel, akkor még nem késő.
Rendben, elküldtem a módosított megrendelést már csak valamiféle visszaigazolásra várok.
Köszönöm ismételten.

szerk.: Akkor így jártam, jöhet csütörtöki postával a másik fele.
Nagyon szívesen.
Szia!

Holnap megérkeznek a hangváltó alkatrészek.

Jól gondolom, hogy így kell bekötni? ( 2db 17R626A + monacor dóm )

http://kep-feltoltes.hu/share-0829_51083BF7.html

Utp kábellel lesz használva a kész doboz, ilyenkor érdemes a váltó alkatrészeket is ugyan azzal összekötni?
Szerintem jó lesz. Az alkatrészeknek elég hosszú a lába a bekötéshez, a belső kábelezés lehet utp is.
Értem köszi az infót. .aha.
Összeraktam a váltót, mintha más hangszórókat hallgatnék. Olyan hangokat hallok amik eddig nem is voltak jelen. Nagyon jó lett ezzel a hangváltóval. Az ellenállás végül nem került bele. Nem tudom mennyi lehet a monacor dómnak a valós érzékenysége, de hogy 92dB nincs az biztos.. így is halknak találom.
Az már biztató, ha nem lett rosszabb, és tetszik. :-)
Pedig biztosan vannak még benne hibák.

Ez a monacor, nekem úgy tűnik, hogy a régi TVM/Tesla dómok kiváltására készült, azok sem voltak érzékenyebbek 88dB-nél 1W-on.
Igen, biztosan vannak benne hibák, de sokkal jobb/szebb mint volt.

Azt a monacor dómot érdemes lenne szerinted lecserélni erre?
http://h2000.hangszoro.net/index.php/uj-...5tg-09-04-
Szörnyen halknak találom, rendesen pumpálni kell bele a Wattokat, hogy szóljon valamit.
Most valami hangkártyára vadászom, hogy milyet vegyek. Te milyet használsz? vagy csakis cd-ről hallgatsz zenét?
Attól biztosan jobb lesz a DX.

Én mindent hallgatok, csak CD-t nem. .tolem. Főleg LP-t és mindenféle digit anyagokat, Youtube és MP3-tól FLAC-ig.

2,5 utas megoldás is szóba jöhet esetleg, akkor a magasat csak az egyik mélyközéphez kell illeszteni, a másik 17-es pedig a mélytartomány esését kompenzálja párszáz Hz alatt.
Nemsokára rendelek 2db-ot abból a Vifa-ból. A többi marad így, nekem megfelel, csak a magassal van egy kis problémám. Lehet egy jó kábelezés is sokat javít majd a magas tartományon. Ugyanis jelenleg valami sal féle "kábellel" van összerakva. Azért egy jó hangkártya sem ártana, mert most csak egy alaplapi szutyokkal hallgatom.
őszintén szólva nagyon kevés kábelféle van ami ront a hangon.
az alaplapi kártyák sem annyira vészesek már.
nem mondom az alaplapi kártyák nem túl jók, és a rossz kábel sem túl jó dolog.
de egy nemjól váltott nem túl jó magason nem segít semmi ezek közül.
Egy hangkártya átvitele simán eshet magasban, biztosat csak akkor lehet tudni, ha valaki megméri. A kábelek is módosítanak tized dB-ket, de inkább másfelé érdemes keresni a hatásaikat.

A magashangszóró hiányzó érzékenységét szűrőkkel nem lehet pótolni, ebben az esetben a "rossz váltás" kizárható.
(2013. 01. 20., 16:06)Ariel Írta: [ -> ][...]Nos őket szeretném párosítani egy monacor dtm 104-sel.
Kicsit jobban megnézve, a monacor mérései biztos nem stimmelnek itt sem, a 4 és 8 ohmos verzióhoz is ugyanazt rajzolták oda. .tolem.

[Kép: DTM-104-4.jpg]
[Kép: DTM-104-8.jpg]
(2013. 01. 31., 17:13)DMG Írta: [ -> ]őszintén szólva nagyon kevés kábelféle van ami ront a hangon.
az alaplapi kártyák sem annyira vészesek már.
nem mondom az alaplapi kártyák nem túl jók, és a rossz kábel sem túl jó dolog.
de egy nemjól váltott nem túl jó magason nem segít semmi ezek közül.

A kábelben igazad lehet, még nem cseréltem le, egyelőre tekergetem és blankolgatom az utp kábelt, meglátjuk. Viszont a hangkártya iszonyat sokat számít. Anno volt egy tök alap 4-5000.Ft-os hangkarim és hát had ne mondjam, mintha élet költözött volna az akkori hangsugárzóimba az alaplapihoz képest.
kérdés hogy az anno mit jelent Smile
meg hogy milyen lap is volt az.
Oldalak: 1 2 3 4 5