A téma értékelése:
  • 1 szavazat - átlag 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hangszórók
inkább úgy fogalmaznék hogy sok sok apró kicsi kéz ügyesen gyártja a sok sok hulladékot amit huncut kicsi réseken keresztül valaki megvizsgál úgy, hogy bődületes eredményeket produkáljon. Majd csomagolják s tőlük távol "úriemberek" -az emberiség rákfenéje- mindenféle márkanevek matricáját ragasztatják ezekre a hulladékokra, besöpörve sok pénzt azoktól , akik jóhiszeműen vásárolnak.
Válaszol
(2012. 10. 17., 22:02)shalafi66 Írta: Nekem még nem sikerült egyet sem eltörni.

Hogy mitől halkabb nalad, azt nem tudom, nem láttam a hangszórót, valószínűleg nincs jo pozícióban a lengőcséve.

Nos igen, annak idején az első párat azért akartam lecserélni, mert betekertem az előlap tartó csavarokat. Mikor szereltem ki őket akkor láttam, hogy az egyiken csak a szentlélek tarthatta helyén a mágnest.

Az újakon gyárilag teljesen be vannak tekerve, most ahogy szedtem szét az egyiken szintén el voltak törve. Nem tudom mi lehet, mindíg csak az egyik... (?).

Kicsit kavartam:
A korábbi párnál az egyikről leszedtem a jó fedlapot, kicseréltem a töröttet, a másikba amelyik rosszul szólt, kicseréltem a pillét (hátha szakadt vagy ilyesmi Smile ) egy régivel, a csavarokat teljesen betekertem, lazán, nehogy eltörjem, de gyárilag is lazán voltak. Így már nem szólt rosszul, szebben jönnek belőle a hangok és nem recseg,nem torzít.
Azt hittem megoldódik a problémám, talán ezért éreztem halkabbnak a jobb oldalt, de nem, valami más probléma lehet.

(Amit észre vettem, hogy annak a pillének amelyikkel visszafogottabban szólt, recsegett,mintha rövidebb lenne a lengőcsévéje.)

(Gyári hangfalakkal is kipróbáltam, ugyan ez volt a helyzet, kábeleket is felcseréltem, próbáltam pc-ről, DVD lejátszóról, más-más összekötőkábelekkel is, de mindig erőteljesebb volt a bal oldal Sad )
Válaszol
mármint próbáltad a balos hangfalat jobbosnak használni?
erősítő bal kimenete jobbos hangfalra kötve, úgyértem.

megeshet hogy nem egyformán hangos a kettő,
még az sem teljesen lehetetlen -bár inkább a mélyhangokra jellemző) hogy az elhelyezés változtat hangerőben sokat.
Válaszol
Shalafinak címezve, de hátha más is tudja: a 484 200-as füles kosaras hangszórónak létezik ugye 22-es körperemes változata is? Arra a 484-re gondolok ami zártba jó.
Üdv: Crockoo
Válaszol
Miért, másféle is van? :-) Kb. 60-70Hz az alsó határ zárt dobozban.
http://h2000.hangszoro.net/index.php/h20...598-detail
Válaszol
(2013. 01. 07., 21:47)shalafi66 Írta: Miért, másféle is van? :-)
Én azt nem tudhatom, laikus vagyok. Smile
Egyébként 3 körperemes (azaz "szép") 20-asotok van, ebből kettő ha jól sejtem nagycsapos (594 és 599, utóbbival próbálkoztam, de nem tetszett neki a doboz...) és és az egyetlen kiscsapos - az 598.
Anno a DB2228-at szerettem volna utánépíteni. Csak ott toltam el, hogy nem 599-el meg eredeti váltóval kellett volna nekilátni. Gondolom a '90-es békeévek eleji 200-asok és 2.5-ös dómok kicsit másabbak voltak, mint a maiak.
Válaszol
Én úgy látom, hogy nagyon hasonló eredményt hoz mindegyik fehérvári 200mm-es hangszóró zárt dobozban, a 484 egy hajszállal jobb mélyátvitelben, de gyengébbek a jósági tényezők, alacsonyabb a terhelhetőség, és túl hangos középtartományban. Az eredeti 599-es, amit a VT használt, kicsit gyengébb mágnessel készült mint a maiak, ezért volt jobb az alsó határfrekvencia.
A váltó nem tudom milyen, ránézésre egy-két alkatrész értéke nem stimmel csak. :-)
Nekem is van DB2228-am, még idén biztosan talpraállítom, és kigyomlálom a hibáit.
Válaszol
(2013. 01. 07., 23:18)shalafi66 Írta: É
Nekem is van DB2228-am, még idén biztosan talpraállítom, és kigyomlálom a hibáit.
Tehát ezek szerint nem tartod hallgathatatlannak. Smile
Egyébként az 598-as kiscsapos mekkora zárt dobozban lenne ideális? Hasonló méretűben mint az eredeti DB2228? Jó, tudom, nem említhető egy lapon a régi és az új hangszóró.
Egyébként remélem még emlékszel a 18R620-ra és a 18N634-re meg a 672P-re, amiket nekem készítettél. Smile Végül mind megmaradt, a 620 és a 634 egy Pio A209-esen, együtt van hallgatva. Mára szépen bejáratódtak, és jól együttest alkotnak. Örök hálám azokért a hangszórókért és a segítségért! .taps.
Válaszol
Nincs mit hálálkodni, nagyon szívesen. Mára már azok a hangszórók is átalakultak egészen. :-)

A dobozajánlás ott van az adatlapon: http://h2000.hangszoro.net/adat/484.pdf

(2013. 01. 08., 19:36)Crockoo Írta: Tehát ezek szerint nem tartod hallgathatatlannak. Smile
Nem tudom, biztosan nem fogom eredeti állapotában hallgatni. Legfeljebb egy mérés erejéig. Változni fognak a hangszórók és a váltó is, anélkül nem lenne értelme.
Válaszol
Sziasztok!

HA25-451-es hangszóró milyen lenne egy 38literes zárt ládában? a 479-et néztem hogy inkább az való zárt ládába,de sokkal kisebb a tekercs átmérő és a terhelhetőség is.Nagyon rosszul szólni a 451es benne vagy hallgatható lenne azért?
Válaszol
Valamivel jobb az alsó határ 479-es rajzszámú hangszóróval kis méretű zárt dobozban, de nagyobb a kiemelés is mélytartományban. Az utolsó mérések alapján a 451 sem marad el sokkal, kb. 5Hz a különbség.
Válaszol
(2013. 01. 10., 11:57)shalafi66 Írta: Valamivel jobb az alsó határ 479-es rajzszámú hangszóróval kis méretű zárt dobozban, de nagyobb a kiemelés is mélytartományban. Az utolsó mérések alapján a 451 sem marad el sokkal, kb. 5Hz a különbség.

Akkor maradok a 451-nél,aztán majd kiderül milyen remélhetőleg annyira nemrossz azért ebben a dobozban.
Válaszol
Mivel mostanában nehezebb a membránja kicsit, ezért biztosan jobb lesz, mint az adatlap szerint lenne várható.
Válaszol
(2013. 01. 11., 14:15)shalafi66 Írta: Mivel mostanában nehezebb a membránja kicsit, ezért biztosan jobb lesz, mint az adatlap szerint lenne várható.

Akkor maradok ennél,amire nekem kell arra csak jólesz,hb12 és hg 2,5-tel.
Válaszol
:-) Biztosan szólni fog.
Válaszol
(2013. 01. 13., 21:30)shalafi66 Írta: :-) Biztosan szólni fog.

Az biztos.Most nézem az mennyire baj hogy a mély és magas 8ohm a közép viszont 4?Eredetileg ez hangfal 4ohmos volt,ha a mély 8ohm lesz az mit befolyásol? mennyivel tolódik el a vágási freki?Eddig minden 4ohm volt(magas/közép párhuzamban,közép,két mély párhuzamban) váltót nem akarok módosítani ha nem szükséges.
Válaszol
Nagy baj. Inkább legyen 4R a mély.
Válaszol
eltolódik a váltás, és felborul az érzékenység illesztés.
Válaszol
Akkor lehet hogy 4ohm lesz a mély,az hogy a magas 8 talán már nem sokat befolyásol,végülis a videoton erősítő amihez lesz bírja már bőven a 4ohmot is.
Válaszol
Végülis... :-) A lezáróimpedancia változásával nem is az a fő gond, hogy "eltolódik" a váltás.
A 8R magashoz viszont mindenképp át kell tervezni a szűrőt.
Válaszol
Mit kell megváltoztatni? Esetleg ellenállással 4ohm-osra?
Válaszol
az ötlet működ(het)ne, ha teljesen ohmikus lenne a magas.
részben.

a magasnak is frekvenciafüggő az impedanciája. ezért igen változó eredményeket mutatna ez a megoldás. váltó újratervezést ajánlanám inkább.
Válaszol
Magastartományban tetszőlegesen változtatható az impedancia soros/párhuzamos ellenállásokkal, emiatt nem kell aggódni. Valószínűleg megfelelő lesz, ha kap párhuzamosan egy 4,7 ohmot. Elvileg az érzékenység is elégséges a 25-ös mélyhez, de ezt pontosan csak a konkrét hangszórók mérése után lehetne megmondani.
Válaszol
Akkora kap egy párhuzamos ellenállást,10W elég lesz?
Válaszol
Bőven. Smile
Válaszol
Akkor jó,a közép gyárilag vagy nem gyárilag nemtudom fordított polaritással volt bekötve,én azonosan kötöttem be.Van ennek bármi szerepe?kössem át?
Válaszol
Mindennek van szerepe, de konkrétumok nélkül nem lehet megmondani, hogy melyik verzió lesz jó. Smile Legalább váltórajz, hangszóróról fotók, gyártási dátum kell (ha van rajta új címke).
Válaszol
Lefényképeztem őket,váltó rajzom nincs már bevan építve nemakartam kiszedni de biztos ismerni fogod.

https://lh5.googleusercontent.com/-rLqJJ...AG0855.jpg
https://lh5.googleusercontent.com/-DFsfe...AG0858.jpg
Válaszol
A kék kerül a magasra, és a sárga a középre, ugye? Sajnos nem tudom beazonosítani ez alapján. A kapcsolása nagyjából tiszta, de az értékek nem tudom, mekkorák. Milyen VT hangsugárzó ez eredetileg? Hátha dolgoztam már vele.

A közép HB12,5 tudom, de hogy konkrétan milyen azt nem tudom megállapítani, ennek is elég sokféle variációja volt a gyártás kezdete óta. Annyi biztos, hogy általában magas érzékenységű, 92-93dB@1W.

A privátra válaszolva, a hangszórók külsérelmi nyomok nélkül is szólhatnak rosszul. Smile Ez gyakorlatilag mindegyikre igaz, a HG jelzésű dómokra is.
Válaszol
Igen úgyvan bekötve,akkor hagyjam így a közepet azonos polaritással? amugy ezért került vissza bele a poti is mert eléggé érzékeny a többihez képest.ha segít esetleg ez már az a fajta hb aminek fényes a porvédője,a hangváltó pedig egy dc4018-ból való hátha így jobban beugrik,a fekete remix 3,3uF a kis kékek 10uF.A magas pedig hát igazából nemrossz olyan furcsa hangja van kicsit...bár mondták többen is hogy ez a fajta dóm nem a legjobb azért,engem inkább a közép zavar hogy nagyobb hangerőn torzan szól de ezt még kikell derítenem.Egyébként ez lett belőle,hamarosan megkapja a mélyeket is.
Ui:nemsoká leírom a váltó kapcsolását,hátha úgy tudsz valamit mondani rá.

https://lh4.googleusercontent.com/-ztrhU...AG0845.jpg
Válaszol
DC4018, akkor végülis nincs nagy baj, úgy látom, a hangváltó eleve 8R terhelésre van méretezve, csak soros ellenállásokkal csökkenteni kell a magas és közép hangnyomását.
A tekercsekre írt számok érdekesek még, azokat kellene leolvasni, ha még meg tudod oldani beépítve.

Az is lehet, hogy a középhangszóróval eleve nem stimmelt valami, már a gyártáskor, és ez a torzítások forrása.
Válaszol
Megnéztem a számokat,a képen ráírtam a tekercsekre.A középhez nemkell ellenállás ottvan a poti hozzá,a magasra rakjak párhuzamba? vagy csak sorba?vagy mindkettő?4 vagy 8ohm legyen akkor a mélyközép hozzá? a közepek 4 a magasak 8ohmosak.

https://lh5.googleusercontent.com/-COV2u...AG0858.jpg
Válaszol
A 110-et és a 112-őt nem cserélted fel véletlenül a képen? Mert csak úgy van értelme. :-)

A mély lehet 4R, a közép maradhat a mostani, de legalább 3,3ohm soros ellenállásra szükség van, ha a potenciométer pótolja azt, az sem baj. És a magas szintén lehet 8R, de valamekkora soros ellenállással ott is csillapítani kell a hangnyomást.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Válaszol
Akkor végülis jó ez a váltó? a magasra nem is kell párhuzamosan csak sorosan? és kb mekkora? hallásra nemtűnik fel hogy nagyon elütne a közép ami érzékeny nagyon de azt betudom állítani.Most jelenleg úgy hallgatom tesztelési céllal hogy egy sony hifi és a hangváltóra vannak kötve a hangfalai,így egész szép hangja van a középnek és magasnak,kicsit talán tényleg kéne csillapítani a magason.lehet tényleg a kis vidi erősítőm lesz a ludas...
Válaszol
Ha a két tekercs, amit írtam, tényleg fordítva helyezkedik el, akkor igen, pont jó lesz.

Ez elvileg 8 ohmos váltónak készült, nem kell a magasból 4-eset csinálni. A DC 4018-ban annakidején úgy volt, hogy a 2*4R mélyek és közepek sorosan voltak kapcsolva, a magasból viszont csak egy volt, 8R névleges impedanciával.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Válaszol

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 57 Vendég