A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Videoton DC2050E, Videoton DC2550A, Videoton DC3011A
(2016. 06. 17., 0:08)shalafi66 Írta: Semmi garancia arra, hogy a 3010-ben a korábbi import mélyhangszóró van, ment az ki mindkettővel. Smile Megnézted, szétszedted?

A VT mélyhangszóró kisebb mechanikai kitéréseket kezel, de az is elég szokott lenni.
A 3010 ben a spanyol Beyma hangszóró van. Szét is szedtem, de a Hangszóró 2000 nél is voltam javíttatni. Ők is azt mondták. A 3011 ben pedig a Videoton mélyek vannak.
Válaszol
Annyit még észrevettem, hogy az egyik 3011 em reflex csövén van belülről hangszóró selyem ragasztva. A másikról ez hiányzik. Gyári lehet. Mert amelyiken nincs ott is vannak fekete szövet foszlányok. Az sokkal jobban pumpálja a levegőt amelyik reflexcsövén nincs szövet. Ez is okozhat más membrán mozgást. Lehet, hogy így kioltják egymást. Teszek a másik reflexre is szövetet.
Valószínűleg azért tehették a csőre belülről a fekete szövetet, hogy ne lehessen belátni a dobozba és ne jöjjön ki a csillapító anyag.
Válaszol
Van két darab Videoton EA6383 erősítőm. Egyikre tettem a Dc 3010 dobozokat a másikra a 3011 dobozokat. Mindegyik polaritás helyesen bekötve. Mindkettő egy forrásból kapja a bemenetet. Külön külön mindkettő ad mélyet, de egyszerre a négy ugyanazon a hangerőn kioltja egymást. Szinte semmi mély nincs. Kipróbáltam azt, hogy megfordítottam a 3010 esek polaritását. Akkor egyszerre is jól szól a négy hangfal. Van mély. Lezárt reflexcsövű 3011-el próbáltam .
Válaszol
Íme a négy hangfal. Vagyis inkább hat. A kettő a földön Akai srh50.

Csatolt fájl(ok) Előnézet(ek)

Válaszol
A spanyol mélynyomó a Dc 3010 ben.

Válaszol
(2016. 06. 17., 13:44)szaccos Írta:
(2016. 06. 15., 21:46)Attila 82 Írta:
(2016. 06. 15., 16:19)szaccos Írta:
(2016. 06. 14., 20:35)Attila 82 Írta:
(2016. 06. 14., 14:24)szaccos Írta: Jó lenne tudnom a tekercsre írt számokat.

Miért kell? Hol van ezeken szám? A képen nem látszik semmi.

Kíváncsiság, azonosítás, stb. De ha nem, nem.
Ha szétszedem megírom.
Köszönöm!!
A Dc 3011 hangváltó. Nem látok a tekercseken feliratot. Lehet, hogy oldalt van ráírva?

Válaszol
Igen, elméletileg egy papírszalaggal vannak körberagasztva a tekercsek, és azon egy háromjegyű szám azonosítja.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Válaszol
Kipróbáltam a Dc 3011 eket másik erősítővel. Egy Pioneer A 201
típusú erősítővel ami szintén nem mai darab. Megjött a mély és a hangerő is. Kifejezetten jól szól nem betömött reflex csővel. Tehát a Vidi erősítő bizonyul gyengének. Nem csak hullámoznak a mélyek, hanem mozognak rendesen.
Válaszol
(2016. 06. 20., 15:15)Attila 82 Írta: Kipróbáltam a Dc 3011 eket másik erősítővel. Egy Pioneer A 201
típusú erősítővel ami szintén nem mai darab. Megjött a mély és a hangerő is. Kifejezetten jól szól nem betömött reflex csővel. Tehát a Vidi erősítő bizonyul gyengének. Nem csak hullámoznak a mélyek, hanem mozognak rendesen.

Smile
Válaszol
Sziasztok! Létezhet, hogy kevesebb a magas az új 2.5 ös dóm pillével mint az eredeti Videotonnal? Mintha a Vidi tekercsén kevesebb lenne a menet.
Válaszol
Bármi létezhet. De nagy különbségek nincsenek, ha mindkét pille jó. A VT HG2,5 egyik-másik korai sorozata inkább kiemelős-rezonáns, az valóban hangosabb egy szűk sávban, de nem szól szépen.
Válaszol
Van még egy észrevételem dc 3011 nél. Az egyik mélynyomó jobban mozog mint a másik. Hamarabb is bekopog ugyanazon hangerőn. Felcseréltem az erősítő kimenetét, akkor is ugyanaz a felállás. Annyi a különbség hogy abban amelyik hamarabb kopog jóval több majdnem dupla annyi a csillapító anyag. Az okozhat ilyet?
Válaszol
Smile Lehetséges. Annyi biztos, hogy hangolási frekvencián csökken a kitérés, de ez csak akkor érvényes, ha a cső jósága nem túl alacsony.
Válaszol
Dc 3011-cseréltem két közép hangszórót H2000 közepekre. Valahol előrébb olvastam hogy a gyári közép 95 decibel érzékenységű, az új pedig 93. Ilyenkor kell az előtte lévő 4,7 ohmos ellenállást módosítani vagy elég, ha feljebb tekertem a potmétert?
Válaszol
Ez igazából a véletlenen múlik, az eredetire 94-et írtak, de másféle módszer szerint állapították meg, mint én az új adatlapokon. Szerintem a mostani is hasonló, talán 1dB-lel lehet halkabb bizonyos frekvenciákon a nehezebb membrán miatt. Emiatt nem kell a hangváltót módosítani.
Válaszol
Olvasgattam a hangdoboz tervezésről egy oldalon. Sikerült megvilágosodnom, hogy a Dc 3011 bizonyos zenéknél miért csinál olyan fura membrán mozgást. Hullámzik a membrán, mintha elszabadulna. Azt írják hogy:
A hangolási frekvencia alatt a membránt a doboz nem csillapítja.
Nagyobb teljesítmény esetén (pl. hangosítás) aktív szűrésre is szükség lehet a hangolási frekvencia alatt.

Bizonyos zenéknél használhatatlan a hangfal, nagyobb hangerőn. A membrán hullámzik ki-be, elég nagy a kilengése, és közben mozog is. Ilyenkor kopog a tekercs.
Válaszol
Elképzelhető, valószínű hogy ez is benne van (bár itt nem klasszikus b-reflex dobozokról van szó), de a HA31 gyári változatainál elég kevés a mechanikai kitérés is.
Válaszol
(2016. 07. 28., 10:45)shalafi66 Írta: Elképzelhető, valószínű hogy ez is benne van (bár itt nem klasszikus b-reflex dobozokról van szó), de a HA31 gyári változatainál elég kevés a mechanikai kitérés is.

A H 2000 30 centise nagyobb mechanikai kitérést enged?
Egyik haverom régen Ladában subládába használta a H2000 30-ast.
Nagyon jól szólt, csak egyfolytában tekercseltetni hordta a nagy hangerő miatt. Ez kb 1995-6 körül volt
Válaszol
Smile Ugyanaz mechanikailag a VT és a H2000, utóbbi talán 1-1,5mm-rel kevesebbet tud néha, az aktuális gyártástól függ.. Akkor jobb, ha én készítem.

Smile Tekercseltetni azért vihette, mert torzításba vezérelte az erősítőt, és túlmelegedett a lengőcséve. Vagy eleve rosszul javították meg.
Válaszol
(2016. 07. 28., 15:11)shalafi66 Írta: Smile Ugyanaz mechanikailag a VT és a H2000, utóbbi talán 1-1,5mm-rel kevesebbet tud néha, az aktuális gyártástól függ.. Akkor jobb, ha én készítem.

Smile Tekercseltetni azért vihette, mert torzításba vezérelte az erősítőt, és túlmelegedett a lengőcséve. Vagy eleve rosszul javították meg.
Lehet, hogy te javítottad a kb két hónapja bevitt Beyma 30 cm-es mélyemet? Pille lett cserélve rajta. Legalábbis azt láttam. Azóta jól működik.
Válaszol
Van egy pár Akai srh-70 hangfalam. Én marha egy frekvencia generátor programmal kinyírtam benne a két magast. Ez pár éve történt. Vettem bele két db 8 ohmos H2000 6,5 centiméteres magast. Az eredeti is 6,5 ös 8 ohmos volt. Aztán használtam pár hétig, csak zenehallgatásra, és mindkét hangfalban kipurcant a magas. A gyári bírta 30 évig, amíg ki nem nyirtam. Az újak vajon mitől halhattak meg pár hét alatt. Nem lettek túlhajtva, (panelban már kis hangerőn is verik a radiátort). Már nem látom a weboldalon a kínálatban a 6,5 cm es magast.
Válaszol
Elméletileg van HD6,5 PSS távol-keleti gyártás. De van saját is. Majd ránézek a webáruházra.

Nem tudom megmondani, melyik miért lett szakadt nálad. Smile Kevés ehhez az infó.

Én nem javítok Fehérváron semmit, nem én voltam. Smile Nem ott dolgozom.
Válaszol
Még mindig a kedvenc, az LCD tv és a notebook mellett is a szoba dísze. És az ágyból hallgatva olyan mélye van, hogy nem kell másik. És a Vidi erősítőröl szól.

Válaszol
(2016. 08. 05., 22:52)Attila 82 Írta: Még mindig a kedvenc, az LCD tv és a notebook mellett is a szoba dísze. És az ágyból hallgatva olyan mélye van, hogy nem kell másik. És a Vidi erősítőröl szól.

Huhh....szerencsétlen DC3011-nek az a sarok nem épp a legjobb hely. Ráadásul a földön. Ha lehetséges, én kiszedném onnan, és fülmagasságba emelném. Úgy talán a mélyei is elviselhetőbbek lesznek. Smile
Válaszol
(2016. 08. 23., 13:54)levi401 Írta:
(2016. 08. 05., 22:52)Attila 82 Írta: Még mindig a kedvenc, az LCD tv és a notebook mellett is a szoba dísze. És az ágyból hallgatva olyan mélye van, hogy nem kell másik. És a Vidi erősítőröl szól.

Huhh....szerencsétlen DC3011-nek az a sarok nem épp a legjobb hely. Ráadásul a földön. Ha lehetséges, én kiszedném onnan, és fülmagasságba emelném. Úgy talán a mélyei is elviselhetőbbek lesznek. Smile
Igazad van de sajnos most nincs hely. Most az ágyon fekve van jó mély, ott hallgatom. Amint elmozdulok onnan nincs szinte semmi mély. Mintha csak a közép és a magas szólna. Mitől lehet? A hangfal ennyire rossz vagy ennyire rossz helyen van?
Vagy mindkettő?
Válaszol
Smile Talán megszoktad a falhoz közel kiemelt mélyeket. Smile
Válaszol
Sziasztok! Vettem még egy pár Videoton Dc 3011 hangfalat. Szinte hibátlan gyári állapotú az utoljára vásárolt. Azt vettem észre, hogy ugyanoda helyezve sokkal jobban szól mélyben mint az első pár. Erőteljesebb és sokkal jobban terhelhető mint a másik pár. Mindkettőben Videoton gyári mélyek vannak és gyári hangváltó. Vajon mi lehet az oka. Hibás lehet a két mélysugárzó? A régebbi mélyeken sem látszik semmi hiba. Talán pille vagy tekercs hiba lehet? Annyit még észrevettem, hogy az "újabban" mintha enyhén bordás lenne a membrán. Tettem fel egy képet róla. Volt ilyen Videoton 30 centis?

Válaszol
Ugyanaz a membrán, mint a többi, csak kicsit vékonyabb az anyag, jobban összepréselte a forma.
Válaszol
(2016. 09. 28., 17:33)shalafi66 Írta: Ugyanaz a membrán, mint a többi, csak kicsit vékonyabb az anyag, jobban összepréselte a forma.

És vajon mi okozhatja a mély hangzás különbséget? Elgondolkodtam, hogy beruházok két H2000 30 centisre. A 422G milyen lenne a dc 3011-ben? Inkább a 422 lenne jó?
Válaszol
A gitárhangszórónak nem olyan szépek a mélyei.
Válaszol
A Videoton 30 centis a magas Qts paraméter miatt nem jó reflex dobozban? Kicsit utána olvastam. Nem nagyon értem. Azt írják, hogy -) A valóságos hangszóró egyes jellemzőinek (mozgatott tömeg, membránfelfüggesztés merevsége, elektromos jellemzők) "kondenzációja" a Qts paraméter.  Ez még érthető.
Alacsony Qts nél lágyabb a membrán felfüggesztés. Magasabb Qts nél pedig keményebb. Azt gondoltam volna, hogy a lágyabb membránú jó zártba, és a keményebb felfüggesztésű reflexbe.
Ezt írja a cikk.:
a Qts értéke 0.2 és 0.4 közötti: tipikusan basszreflex láda,
- a Qts értéke 0.5 és 0.7 közötti: tipikusan zárt láda,
- a Qts értéke 1-nél nagyobb: tipikusan kalaptartó.
Válaszol
Nincs ilyen lágy-kemény megkötés. Mindkettő lehet jó, csak másra. A jósági tényezők, reflexhez, illik, hogy alacsonyabbak legyenek, de inkább az EBP érték mutatja meg hogy melyik hangszóró milyen dobozba jó. A régi VT-nél gyengébb a mágnes, ezért inkább zárt, vagy túlcsillapitott b-reflex jó hozzá.
Válaszol
(2016. 09. 30., 13:09)shalafi66 Írta: Nincs ilyen lágy-kemény megkötés. Mindkettő lehet jó, csak másra. A jósági tényezők, reflexhez, illik, hogy alacsonyabbak legyenek, de inkább az EBP érték mutatja meg hogy melyik hangszóró milyen dobozba jó. A régi VT-nél gyengébb a mágnes, ezért inkább zárt, vagy túlcsillapitott b-reflex jó hozzá.

Köszönöm!
Válaszol
Van a jófogáson egy pár Trident Ts 150. Milyen hangja lehet vajon? Videoton hangszórók vannak benne?
Válaszol
(2010. 03. 04., 17:55)Veszett Roka Írta: Uraim, jelentem elkészült a DC3011A párom, Shalafi segítségével, amit ez úton is köszönök.

A mélyek HA 31-esek lettek, a magasak és a közepek HB 12.5 illetve HG 2.5. A csillapítóanyagnak kb a felét kiszedtem és a reflexcsövet meghosszabbítottam 9.5 cm-re, 6 centis átmérővel. Így a doboz kb. 40-45 Hzre van hangolva, de csak kb...
A magas előtt 4.7 a közép előtt 2.2 Ωos soros ellenállások illesztik az átlag érzékenységet.

Az eredményről... nos levizeltem a bokámat.

A következő projektem, hogy építek valami "épp elfogadható" kétutas zárt ládát a levetett régi HA31-es mélyekből, de előbb még újra kell peremeznem őket. Erről majd a kétutas topicban...egyszer...talán.
Az lenne a kérdésem, hogy a közép elé tett 2,2 ohmos ellenállás a hangváltóban lévő gyárival együtt értendő? Vagy azt kell kicserélni? És még ott van a potméter is.
Válaszol

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 5 Vendég