A téma értékelése:
  • 1 szavazat - átlag 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hangszórók
#36
Köszi!
Egy újabb kérdés: Olvastam itt a HG1,9-ről. Nekem van két 4 ohmos, az autoboxból maradt. Abba szerelhetek-e 8 ohmos pillét? Az említett orion dobozban működő "kék buborék" közepek talán tudnak 5kHz felett is, akkor beszerelném. (A hangváltóban középen egy 6,8uF-os kondi és egy 0,35mH tekercs van sorban a hangszóróval. A magas ágban két 4,7uF kondi sorban a hangszóróval, hét kondi között negatív ág felé (hangszóróval párhuzamosan) ~0,3mH tekercs. Sajna semmi információm nincs a dobozról.) Más: Van két pár DC2550A dobozom is. Már (újra) ellenkező fázisban vannak a középhangszórók, mégis úgy hallom, hogy így is gyengébbek a középtartományban. Az újabb gyártású hangváltótokkal felhozható? Esetleg más megoldás létezik rá?
Üdv,
DJ
Válaszol
#37
Igaz. hogy mostmár lesz új görbe, de a HA-15-nél ua. a görbe, mint a 13-nál.
Válaszol
#38
Persze, ki lehet cserélni a pillét, viszont az a hg1,9 csak 87dB.

Az új hangváltók sem változtatnának a helyzeten, az új hangszórókhoz vannak méretezve.

Elég "hülye" hangváltó az az orion... Az én kérdésem, a mély előtt van-e valami?

SEAS, a HA15 és 13 különböző mérések... .forog.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.

Válaszol
#39
Üdv!

Elírtam. Az előbb a "hét" kondi csak kettő. :-) A mély előtt egy zárt, fazékvasmagos tekercs van, n82 RL6800 felirattal. Lehet, hogy a panelon van az értéke, még nem szedtem szét. Illetve a mélysugárzóval párhuzamosan egy 4,7uF kondi a negatív ág felé, még a tekercs előtt. Igazából ez egy - az Orionban gyártott - Sanyo SX-511 doboz, amibe az orionban megszokott LB1231 mély, felirat nélkül "kék buborékos" néven elhíresült dóm közép, és valamilyen (sajnos hiányzó) magas van. A doboz kivitele megegyezik a nagyobb HS-5xx dobozokkal.

Úgy gondolod, hogy az említett DC2550A dobozok már így maradnak? Nézegettem egy mérettel nagyobb közepeket bele (HB12,5), azoknak jobb az érzékenységük, és talán kis asztalos munkával beszerelhető.

Más:HB10/1018-at is javítotok? A javítható hangszórók listájából úgy vélem, hogy igen. Akkor föladnám postára és a visszatérő csomagban szeretnék két HG2,5 (639) hangszórót is venni. Postai utánvéttel megy a kifizetés?


Köszi!

DJ
Válaszol
#40
Akkor tegyünk rendet. Wink

Orion:
Ha a hv. rendszere nem változik, módosítsd így:
Közép: 6,8u+0,56u__0,3uH(letekerni kell pár menetet, közben mérni) Mondjuk itt nem kötelező változatni, a közép maradhat úgy is, ahogy van.
Magas: 2,2u__0,3uH
Így jöhet nyugodtan a HG1,9 is.


2550: Nem tudom, mikori az a középhangszóró, de az eddigiekből azt sejtem, hogy az eredeti. Szóval, ha érzéketlennek tartod közép-tartományban egyszerűen cseréld ki az új HB10-427-re. (A középhangszóróknál átlagosan 2 dB-lel javult a "hatásfok"Wink

Természetesen lehet utánvéttel. Smile
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.

Válaszol
#41
Köszönöm szépen!
Üdv,
DJ
Válaszol
#42
Nincs mit. Smile
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.

Válaszol
#43
martig Írta:
Admin Írta:Elég "hülye" hangváltó az az orion... Az én kérdésem, a mély előtt van-e valami?

Nem olyan hülye, síma másodrendű szűrő 12 db/oktáv meredekséggel, három utas. ( HS 280 )
Kimerítő ismertetése rajzokkal:
http://www.tar.hu/kapcsrajzok/
djozsi !
Itt menj le a lap aljára, a Hangfalaknál megtalálod a cikket.
Ha a te dobozod Sanyo, akkor úgy emlékszem, hogy abban HS 282 szerinti váltó van. A mély teljes sávon működik.
Igen, az orion magasa ( poliészter dóm HD 25 ) elég szépen csilingel , és jó hatásfokkal. (Készült 20 évvel ezelőtt.) A kék dóm neve MD 40.

Lenne egy kérdésem:
A mélysugárzó szabad légterű fs-e maghatározható otthoni körülmények között ? (hanggenerátor, erősítő, soros ellenállás, millivoltmérő )
Végeztem egy két ilyen mérést,és 30 Hz-ek helyett 40 hz fölötti értékeket kaptam két SAL hangszóróval is.


Ismerem az említett rajzokat, és a mai tervezési megoldások szerint biztosan nem így építeném a hv-t. Ráadásul a rajzon közölt változatok közül egyik sem lehet, hisz egész más értékű alkatrészek ülnek a nyákban. Tehát ez másik hangváltó. .!. A bp szűrő meg 1. rendű benne.

Az Fs természetesen mérhető. A hszórót távol elhelyezve a szoba visszaverődést keltő tárgyaitól, vízszintesen felfüggesztve a levegőbe, lehet mérni. Egy nagyobb értékű ellenálláson (kb. 1k) keresztül vezetve a hangszóróra a jelet, és a hsz-en eső feszültséget figyelve, ott lesz a impedanciamaximum=Fs, ahol a legnagyobb feszültség esik a csévén.

Orionnal kapcsolatban, akik annyira dicsérik, azoknak tudniuk kell, hogy sosem gyártottak itthon hangszórót, tuomásom szrint a Bulgár hangszóróipar remekeit dicsérjük bennük, néhány kivétellel. A végső időkben pedig már a Vidi hangszóróival készültek a hangdobozaik. Lehet, hogy a 25mm-es poli dómnak megvan a teljes magastartománya, de élethűnek semmiképp nem nevezném, főleg ilyen váltó társaságában.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.

Válaszol
#44
A Sanyo-Orion dobozzal kapcs. még valami: ha a hangváltóban elkok vannak, érdemes kicserélni fóliakondira. Wink
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.

Válaszol
#45
Köszönöm szépen az információkat!

A hangváltóban van vegyesen elko és fóliakondi is. A fóliák a magas ádban ülnek. Megnéztem az említett cikket, de sajna ez más hangváltó. Ez egy un. "okos" panelre lett gyártva, ahol még dióda, relé hely is van. Azt hiszem valaha hangfalvédelmet tervezhettek rá. Belinkelek képeket, és rajzokat róla. A hangszórókról én is azt hallottam, hogy Bolgár gyártmányúak. A mély: LB1231, 31 cm, textil szél, alu kosár. A cséve átmérője kb. fele - hétharmada, mint egy HA25-é, és a mágnes mérete sem éri azt el. Ahogy én meg tudom ítélni le sem megy olyan mélyre a doboz, mint a DC2550A. Bár lehet, hogy elfogult vagyok. Smile Kaptam olyan infót is, hogy valaha Isophon magasak szóltak benne. Sajnos a világhálón nem találtam adatot, információt egyik hangszóróról sem.

Üdv,
DJ
Válaszol
#46
Üdv!
Ígéretemhez híven belinkelem a hv és a dobozbelső képeit.
http://www.tar.hu/djozsi1972/SX511hv.jpg
http://www.tar.hu/djozsi1972/SX511.jpg
Az előző hozzászólásomban valótlanul adtam meg a mély ágban lévő kondit. Az a valóságban 47 mikró, az említett 4,7 helyett. Az indukcióról is csak a csévetest adatait adtam meg. A tekercs adatit nem ismerem. A fentebb említett linkek között találtam orion hangdoboz képeket is. Az ott látott középsugárzó sajna nem az a típus, ami az én dobozomban van. De lehet, hogy tévedek. A nálam lévő, aluminium öntvény forgácsolva. Az öntvény hódmezővásárhelyi, Hungalu gyártmány.
Ha valaki felismeri a képeken látható hangváltót, ill középsugárzót, és van információja róla, szívesen veszem.
Köszi!
Üdv,
DJ
Válaszol
#47
A magas és a közép hangszóró is Soundcraft német márka, régebbi Conrad katalógusban megtalálsz róla minden adatot, ma már nem ismerek olyan helyet ahol be lehetne szerezni. A mély az valóban Bulgár.
Válaszol
#48
Köszi szépen. Utánanézek az infónak.
DJ
Válaszol
#49
Sziasztok!
Egy ismerősöm használtan vett DC30..dobozt,külső méretei75*43*30cm.
Az ő példányán van egy gyárinak látszó,kb.6cm átmérőjű,elég rövid reflexcső!A dobozt gyakorlatilag egy az egyben lemásoltam,bevásároltam eredeti videoton hangszórók,hangváltó..Kellemes hangzású dobozt kaptam,ugyanakkor van egy kis gixer:A 30CM-ES MÉLYNYOMÓK ÉS A REFLEXNYÍLÁSOK NEM SZERETIK EGYMÁST,OLYAN MEMBRÁNLENGÉSEK IS ÉSZLELHETŐK,AMIKNEK SZEMMEL LÁTHATÓAN KÖZE NINCS A LESUGÁRZOTT HANGHOZ!Ahány üzletben jártam,annyiféle véleményt hallottam,hogy NYITOTT,avagy ZÁRT doboz kell!Jó lenne ha SEGÍTENE egy IGAZI SZAKEMBER is,hogy most mi az igazság,az eredeti széria hogyan nézett ki,milyen hangszórókat tartalmazott,milyen elven működött! Amúgy alapvetően elégedett videoton tulajdonosnak érzem magam. KÖSZI
Az ész a fontos,nem a haj!

Feri
Válaszol
#50
DCR 3090 dobozról van szó, és egyszerű a megoldás, a mai hangszórókkal, és tervezési módszerekkel nézve csak zártként jó ez a sugárzó.
Hangszórókészlete (bár ez fenn van a honlapon):
HA31-422
HB13-539
HG1,9-477
Űrtartalom: 83 liter
Az eredeti hangváltó ker. frekvenciái 1200 és 7000 Hz.

Úgy hiszem, nem érdemes a régi dobozokat lemásolni, már csak a hangszórók változásai miatt sem. A HA31 felfüggesztése is sokkal lágyabb lett azóta, ez is kizárja bass-reflexként való felhasználását.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.

Válaszol
#51
Feri Írta:Sziasztok!
[...] Kellemes hangzású dobozt kaptam,ugyanakkor van egy kis gixer:A 30CM-ES MÉLYNYOMÓK ÉS A REFLEXNYÍLÁSOK NEM SZERETIK EGYMÁST,OLYAN MEMBRÁNLENGÉSEK IS ÉSZLELHETŐK,AMIKNEK SZEMMEL LÁTHATÓAN KÖZE NINCS A LESUGÁRZOTT HANGHOZ! [...] KÖSZI

Feri,

bocs, hogy ilyet feltételezek Smile de nem véletlenül MP3-mat hallgattatok? Én többször láttam már ilyet MP3 fájlok lejátszásakor, ugyanakkor audio CD-re visszaállva megszűnt a jelenség.
Más lehetőség: ha a reflexcső betömésével megszűnik a probléma, akkor tényleg a méretezéssel van gond, de nekem gyanúsabb az előző eset.
Válaszol
#52
Köszi!
Valószínűleg a reflexnyílások megszűntetése"betapasztása"lesz a megoldás!Így már értem,hogy hogyan működhetett a másik annak idején reflexként!A jelenség egyértelműen a hangdobozhoz(volt:)köthető,hanghordozótól és műsorforrástól függetlenül tapasztaltam!
Amúgy kiváncsi lennék milyen lenne az adatai(Cms) alapján kenyényebb felfüggesztésű G sorozatú hangszórókkal reflexként!Gondolom sokkal hangosabban szólna,de durvábban és szárazabban is(fs magasabb)...
Persze nincs 20000ft-om játszani..
A G sorozat lengőcsévéje egyébként azonos a HA31/1008éval?
Ha igen,akkor a HA31/1008 elég strapabíró,nem nagyon kell félteni őket...
Tényleg meg tud adni valaki erre a mélynyomóra Xmax értéket??
Az Xmax a membrán két szélső helyzete között értendő,vagy a nyugalmi helyzet és a szélső között(nagyon nem mindegy!!)??
Az ész a fontos,nem a haj!

Feri
Válaszol
#53
A gitárhangszórók más csévetesttel készülnek, de a tekercs ugyanaz.

Egyelőre a 422G-nél tudom, ott az Xmax (maximális lineáris kitérés) +-5,5mm, Xmech (a felfügg. által megengedett max kitérés) pedig +-6mm.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.

Válaszol
#54
Admin!

Ehhez a hangszóróhoz: HB 13 /1028 /1024 -539 adat tudsz mondani TnS paramétereket?
Válaszol
#55
Igen:

Átlag érzékenység 90 dB
Induktivitás 290 uH
Re 5,8 Ohm
B*l 7,376 Tm
Sd 87 cm2
Fs 323 Hz
Vas 0,311 l
Cms 0,311 mm/N
Mms 8,4 g
Rms 3,285 kg/s
Qms 5,197
Qes 1,815
Qts 1,345

Ennyit tudunk róla.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.

Válaszol
#56
Admin Írta:Igen:

Átlag érzékenység 90 dB
Induktivitás 290 uH
Re 5,8 Ohm
B*l 7,376 Tm
Sd 87 cm2
Fs 323 Hz
Vas 0,311 l
Cms 0,311 mm/N
Mms 8,4 g
Rms 3,285 kg/s
Qms 5,197
Qes 1,815
Qts 1,345

Ennyit tudunk róla.


Ezer hála...

Qts=1,345 ??????
Válaszol
#57
Idézet:Qts=1,345 ??????

Ne felejtsd el, hogy ez zárt kosaras középhangszóró. 8)
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.

Válaszol
#58
Sziasztok!

Van két Preludium hangfalam. Balfékségem következtében jelentősen megsérült mindkét hangfal gumimembránja. A kérdésem az, pótolható-e a két 165-ös hangszóró, és ha igen mennyiért?
Előre is köszönöm, Plesi
Válaszol
#59
Az eredeti hangszórók már évek óta nincsenek nálunk forgalomban. Ha a gumiszél sérült, az javítható, kb. 2000,- Ft/hangszóró.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.

Válaszol
#60
A Preludiumban (B31) 20 centis impregnált papír Vifák vannak habosított peremmel. A hangszóróban egyáltalán nincs gumiból semmi. A peremezés javítható, ha a membrán sérült, akkor azzal nem tudom, mit lehet csinálni (a Vifa évek óta nem gyártja ezt a típust).
Válaszol
#61
Én is így tudtam, 220mm-esek a mélyek benne. Mailben meg is kértem "plesike"t, mérje le újra.

Különben a hangszórónál nem csak a habszél, az összes alkatrész kicserélhető, kérdés, hogy utána mennyire hasonlít majd az eredetire.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.

Válaszol
#62
Hát ez az... Sad A szegély elég közönségesnek tűnik, de a membrán már tapintásra sem az a tipikus impregnált papír, tényleg gumiszerűnek tűnik.
Válaszol
#63
Mi a tipikus? Láttál már mostani vidi hangszórót?
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.

Válaszol
#64
Nem láttam még (rossz tulajdonságom, hogy akkor megyek boltba, ha kell valami, utálok csak úgy bámészkodni). De ami impregnált papírokat a Vifán kívül láttam/tapogattam, azok másak voltak. A Vifáé olyan, mintha baromi vastagon be lenne kenve valami gumiszerű rugalmas anyaggal, a többinél inkább mintha csak festve lenne a membrán. De ha azt mondod, hogy hasonlóan impregnált a Vidi is, holnap bemegyek egy boltba és megtapogatok egyet. :o
Válaszol
#65
Anyagában hasonló, igaz a most alkalmazott módszer az Akaitól származik. Az impregnálásnak akkor van csak értelme (parciális rezgések csökkentése), ha "gumiszerű" viszkózus anyaggal történik, mint nálunk is. "A többi csak esztétikai tuning" Smile

Különben ez nem rossz tulajdonság, boltba igenis akkor járunk, ha kell onnan valami. Big Grin
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.

Válaszol
#66
Benne lesz a HC10-530-as? Szeretnék egy egyszerű 1 utas hangdobozt csinálni, lecserélendő a Genius SPG10-es számítógépes nyekergőt. Az erölködőjét megtartom, csak a dobozokat cserélem. Admin! Szerinted ehhez milyen dobozt célszerű készíteni? Zárt, nyitott, ...? Liter?

Admin Írta:Áthelyezve a Mérésből.
Válaszol
#67
Csak mély, mélyközép lesz benne. A szélessávúak később jönnek.
A HC10-ről sehol semmi adatlapom. Big Grin

Szerintem, ha ennyire olcsó hangszóróban gondolkodsz, érdemesebb a H0816-tal tervezni. Azt ~4 literes zárt dobozba szoktam tenni. itt egy régi adatlap róla: http://videoton.uw.hu/oldspk/h0816.JPG
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.

Válaszol
#68
Mivel a Genius erölködőjét maghagyom, nincs értelme túl drága hangszórót rárakni, mert az erősítő nem egy hifi.
A H0816 jobb a HC10-nél? Van 4 Ohmos változata?
Válaszol
#69
Admin Írta:Szerintem, ha ennyire olcsó hangszóróban gondolkodsz, érdemesebb a H0816-tal tervezni. Azt ~4 literes zárt dobozba szoktam tenni. itt egy régi adatlap róla: http://videoton.uw.hu/oldspk/h0816.JPG

Ez melyik részen taláható? Szélessávúra gondoltam, de ott nem láttam.
Válaszol
#70
Igen jobb hagra lehetne számítani a H0816-tól, sajnos csak 8 vagy 15 ohmos csévével készül. Szélessávú hangszóróknál az utoló előtti sor a táblázatban. Wink
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.

Válaszol
Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég