A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
3 utas rendszerek
Köszönöm a választ. Egyelőre szimulálom a rendszert. A baffle stepet az FRD megfelelő xls-ével (Beta6.07-278.xls), a hangváltót a Passive Crossover Designer 5.10.xls-sel. Nem akrok addig írni, amíg legalább szerintem nem jó a rendszer .haha. , de egy infó hasznos lenne: mi a hangszórók max illetve min frekvenciája, amin belül szabad használni. Eddig úgy számoltam, hogy egy egy oktávot hagyok le a két szélén.
Válaszol
A sima 479 3k, a hb12,5 1500Hz-6k, a hg1,9 5k-25k. Ha jól emlékszem.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Válaszol
Sziasztok,

Megkezdtem a tervezését és a szimulációját a HA27-HB12.5-HG1.9 összeállításnak. Az első eredmény tartalmazza a valós karakterisztikákat, az előlap szimulált karakterisztikáját és a hangszórók egymáshoz képesti helyzetét. Az alkatrészek még nincsenek a valós értékekhez igazítva, illetve ideális alkatrészekkel számoltam. HA27 helyett a 479 adatait használom. A váltót úgy számoltam, hogy a HB12.5 fordított polaritással van bekötve.
Ha nagy butaságot találtok benne, ne kíméljetek. Következő lépésben a hangszórók elhelyezését fogom optimalizálni, majd a váltót (ESR, reális értékek stb).
[Kép: HA27-HB12.5-HG1.9-valto_0.1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg]
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu
[Kép: HA27-HB12.5-HG1.9_fr_0.1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg]
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu
Válaszol
ööö már próbáltam jelezni, hogy a 479 átvitele mostanában nem olyan mint a régi belinkelt képen itt a fórumban. Tehát nem megy el 5k-ig. Sztem inkáb várj, míg hangszóróid lesznek, aztán próbálj mérni. Bár akkor mondjuk elhelyezéssel nem tudsz már játszani.
Válaszol
Bocs, félreértettelek, a 3k-t, amit tegnap írtál, max. keresztezési frekinek értelmeztem.
Válaszol
Mert az is volt, csak változott a hangszóró ahhoz képest amit én mértem. Nem olyan egyenes az átvitel.
Válaszol
Hy!Szertnék építeni egy kb dcr3090 méretű hangfalat ha31-es mélyel!Középnek a hb15/1028-at gondoltam!Magast még nemtudom!Ti miylen hangváltót,magas hsz-t és mekkora reflexcsövet ajánlotok bele?És ha nemlenne jó bele ez a közép akkor azt is.....Előre is köszönöm....
Válaszol
(Közép még elmenne, magas HG2,5. Doboz méret 64-80 liter, 35Hz-re hangolva.)
Viszont a hangváltót az Isten sem tervezi meg neked. Ezért fog kudarcba fulladni az ötleted. Inkább egy kétutasba gondolkozzál!
Válaszol
Mért nem lehetne hozzá váltót csinálni?Mi a baj vele?
Válaszol
Egy kétutas hangváltó megtervezése során is nagy problámák merülnek fel. Sok a vita velük, ezt itt is láthatod. Ezt egy háromutas hangváltó négyzetesen tetőzi. A három hangszóró illesztése, mind a frekvencia, mind a fázis szempontjából nehézkes. Egyedül a próbálgatás, hallgatás, és hosszú tervezés vezethet eredményre. Nem várhatod, hogy most mondani fognak 10 alkatrészt, meg egy kapcsolási rajzot.
Válaszol
Aham értem..... :?És a készen kapható váltó nemlenne jó vmennyire?
Válaszol
Ugyanott vagy, mintha váltó nélkül csak összekötnéd... Ami mindenre jó, az igazából nem jó semmire.
Válaszol
Nekem végülis nem annyira fontos a közép csak valahogy úgy jobban tetszik a doboz és ha már bennevan akkor legalább makogjon vmit.... :?
Válaszol
Szerintem is jobban jársz 2 úttal. Kár bajlódni a 3-mal. Erre én is rájöttem néhány doboz megépítése után. Soha többet nem kezdek bele 3 utasba. Van baj bőven velük. Smile
Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye.
Válaszol
Akkor leghet maradok a 2útnál....... :? És am hanyas reflexcső kéne ehez a mélyhez h ne legyenek zavaró hangok benne?
Válaszol
njzs!
Most néztem a hangváltó terved, és a hozzá készűlt frekvenciagörbe szimulációd. Hát...,teljesen más lesz a mérési frekigörbéd, mint a szimulált. A mély nem fog ilyen meredeken esni, ha hagyod a 10uF -os kondit. Szerintem próbáld meg egy 33uF -ossal. Először nekem is ezek az értékek jöttek ki nagyjából, és ebből lett egy 2,5mH tekercs és egy 33uF -os kondi. (igaz én Braunt használtam) Ilyen lett:
http://kepfeltoltes.hu/view/080408/padlo...es.hu_.jpg
Válaszol
Azért az a két hangszóró annyira más, hogy semmi közük egymáshoz. És itt ezen a váltó-terven külön bafle-step kompenzálás is van beépítve. Szóval nem lehet minden váltóra, és minden hangszóróra feltétel nélkül ugyanazt ráhúzni bikabeka.

De a rajzot jobban megnézve tényleg van benne valami furcsa. A Mélyhsszel párhuzamos soros RL tag. Az mi lenne?
Válaszol
Nem is akartam ugyan azt ráhúzni. Csak jelezni akartam, hogy nem fog az úgy esni, ahogy a szimuláció rajzolta. Nekem 1,3 mH tekercsel és 10 uF kondival olyan simán ment 1700 Hz -ig mint ha ott sem lettek volna...
Ezzel csak azt akartam mondani, hogy mérjen mielőtt véglegesítene..
Válaszol
De itt eleve más a váltó.

Mérnie annál inkább kell, mert a hangszóról nincs adatlap.
Válaszol
Ezt most nem értem...
Ha a hangszóróról nincs adatlap akkor milyen adatokkal szimulált?
Válaszol
Ja most nézem, hogy milyen adatokat használt....
Válaszol
Sziasztok,

Elnézést kérek, mikor átrajzoltam a Passive Crossover Designer-ből az adatokat PCAD-be, elhibáztam, a 6.94mH helyesen 6.94 ohmos ellenállás és Zobel tagnak szántam.
Ezt a váltótervet csa azért raktam fel, hogy kiderüljön, ha valamit nagyon félreértelmezek. A hangszórók egyébként már megérkeztek, most vágattam le a dobozt, a teljes belső méret 58 liter lesz, így kb. a Shala által megadott 50 liter környékére fog kialakulni a nettó térfogat.
Az igazi váltót csak a doboz megépítése és a mérések után tervezem.
Jó hír, a WM61 kapszula már raktáron van a Panasonic szervízben, kb 700 Ft az ára.
Válaszol
Jól lement.
Válaszol
Szevasztok!

Arra gondoltam, hogy csinálnék egy "doboz nélküli" hangfalat, mert a legtöbb macera úgyis a dobozzal lenne, amiért eddig még nem nagyon próbálkoztam.

A HA 31-442-t kipróbáltam winISD-ben, 9999999 literes dobozzal és lineáris frekvenciamenetet mutatott. Tudom, hogy ez egy kezdetleges program, de nem volt még időm másikakat is kipróbálni.

Szerintetek kisülhetne belőle valami használható? Mi határozza meg, hogy mekkora előlapba tegyem bele a hangszórókat és hogy kell-e oldallap vagy elég csak az előlap?
A hangszóró méretőből adódóan csak három utas konstrukció jöhetne szóba, a közepet érdemes lenne bedobozolni vagy nem zavarná a mély doboz nélkül?

Egyébként van valami különleges átka ennek a fajta felépítésnek? Befolyással van-e a hangszóró terhelhetőségére? Figyelembe kell venni a hangváltó tervezésénél?

előre is köszönöm a hozzászólásokat (mert biztos lesznek) Big Grin
Creative E-MU 1212M ---> Neotech KHS-CA-201 ---> Sony TA-F730ES ---> Gale 315 ---> Celestion F38
Válaszol
Amire te gondolsz, az nem 999999 literes doboznak minősül.
Úgy gondolom, hogy ez open baffle. Minimum akkora előlap kell, mint az egész szoba fala. Vagy nem lesz mélyed. Lehet kompenzálni, de akkor nem lesz terhelhető.
Válaszol
Marci!

Mi a célod a hangfallal? Minőségi zene hallgatás vagy esetleg kisebb bulik stb.?
Ha minőségi zenehallgatás akkor sztem maradj egy egyszerűbb két utasnál és a hsz, és a váltón spórolt pénzből megbízhatsz egy asztalost a dobozmunkával.
És a doboz is kisebb és egyszerűbb megépíteni. És a hangja is jobb (magán vélemény) mint egy három vagy több utasé.

üdv: vava
Ha a Microsoft egy napon olyan terméket gyárt amivel nem lehet szívni, az valószínűleg a Microsoftos porszívó lesz...
Válaszol
Igen, az open baffle-ra gondoltam, csak nem jutott eszembe a neve.
A visaton noboxnak sincs akkora előlapja, mint amilyet mondasz, csak kb kétszer akkora, mint ami feltétlenül szükséges lenne a két hangszóró elhelyezéséhez.
Szoba falányi be sem férne a szobába, főleg kettő.
Szerintem az már sokat segít a dolgon, ha oldala is van a doboznak, mint a nobox esetében, akkor azért mégsem olyan könnyű a hangszórónak maga mögül és maga elől kiszívni a levegőt.

Így ahogy továbbgondolom, ez már egy hátlap híján normális hangfal, úgyhogy elég halott ötletnek tűnik.

http://www.loudspeaker.com.sg/shop/images/noboxbb.jpg

köszi a hozzászólás, meggyőztél, hogy nem kell ilyet építenem Big Grin
egy gondal kevesebb Wink
Creative E-MU 1212M ---> Neotech KHS-CA-201 ---> Sony TA-F730ES ---> Gale 315 ---> Celestion F38
Válaszol
Paraméterei szerint sem lenne jó ilyen dipólba a HA31.
Válaszol
Az meg a másik.
Válaszol
Melyik paramétere nem jó? Gondolom leginkább felfüggesztése lágy hozzá ugye?
Válaszol
ja, egyébként minőségi zenehallgatásra szánnám

OFF:
már kigondoltam magamnak annak idején egy jó kis két utasat ezzel a méllyel: http://www.usspeaker.com/beyma%208BR40-1.htm
és ha jól emlékszem, akkor egy ilyen magassal:
http://www.riviera-acoustics.com/catalog...cts_id=465
de lehet, hogy ez jobb választás lenne:
http://www.riviera-acoustics.com/catalog...cts_id=464
mit szóltok hozzá?
ON

nyugodtan átteheted a 2 utasba, csak a többiek tudjanak róla
Válaszol
Marci Írta:Melyik paramétere nem jó? Gondolom leginkább felfüggesztése lágy hozzá ugye?
Nem, inkább a mágnese túl erős.
Válaszol
Hali! Jamo studio 170-es hangfalba keresek magasat!
Shalafi: tdusz nekem innét ajánlani bele valót? (gyárilag papír membrános a magas benne)
Válaszol
Ez vicces, hogy másnak is kell Smile
Válaszol
Sziasztok ! Úgynézki, hogy nyáron beindul egy 3 utas project. Most ugye van 2 mélyládám ha31-422vel. Ezek a ládából kiugranak, és mennének mélynek. egy kb 70 literes ládára gondoltam. Nos a többi hangszóró kiválasztásában segítsetek légyszives, sőtt inkább a középpel lenne gond, hogy mit is tegyek bele. Esetleg valaki épített már H2000ből 3 utast ? ugyanígy HA31mély... közép az akármi... magas meg pl hg 2.5. Ötleteket, képeket, esetleg teljes konfigurációt(doboz, hangváltóterv, összeállítás stb..) szívesen várok mindenkitől. Pláne ha működőképes a dolog. Előre is nagyon köszönöm !
ui.: Határidő az kb október, szóval olyannyira nem sietős, csak egy nagyjából költségvetést szeretnék számolni, mivel ajándék lesz a hangfal.
senkisem se nemcsinál se senkivel se semmit se nem ! Smile
Válaszol

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 46 Vendég