A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mérőműszerek és használatuk
Quadlipi Írta:próbáltad már mikrofon bemenetről? Próbáld ki! Ha nem túl zajos hangkártyád, akkor működni fog úgy is. A mikrofon boost kapcsold be.
Sajna még nem volt rá időm, most más köti le a szabadidőmet. Sad Sőt, most sok a munka is.
Majd megrendelem mindkét mikielőerősítőt, és meglátjuk mi lesz. Ha megjöttek majd szólok.

A "mic in"-t is kipróbizom boost opcióval természetesen. A mérésig elvonulok, sziasztok.
Üdv, Péter
Válaszol
SMA Írta:Kedves Mindannyian!

Ismeri valaki, vagy van valakinek az MCE-4000 mikrofonkapszuláról frekvencia-átviteli görbéje?
A WM-61 esetleg jobb?
Várok innen-onnan némi infót, de kínkeserves lassan jön használható adat.
Milyen előerősítőt érdemes csinálni egy ilyen kapszulához?

Üdv! SMA
Kedves SMA! Nagyon úgy fest, hogy a MCE-4000 = WM-61. Egy külföldi fórum oldalon találtam róla ezt az infót.
Válaszol
MCE-4000 méretei nem egyeznek a WM61-essel. Esetleg mért görbét találtál a 4000-ről?
Üdv, Péter
Válaszol
http://www.monacor.pl/catalogue.phtml?se...=Keres%E9s

Szerk.: az a furcsa, hogy korábban volt frekimenet is hozzá
Válaszol
Kedves Quadlipi és Többiek!

Igen, azt az infot Én is megtaláltam és valóban, volt átviteli görbe, de mostanában sehol sem találom.
Amit tudok róla, hogy az MCE2000-nek egy "jobb", javított verziója, elvileg +/-2dB beleüli átvitellel és kb. 5,6mV-os kimeneti jellel, de hogy ezt mekkora hangnyomásra értik, nem tudom. ( Elvileg 94dB-hangnyomáson szokásos ez az adatmegadás értéke. )
Mindegy, így is, úgy is kalibrálni kell, ez pedig még elhúzódik egy ideig.
Üdv! SMA
Válaszol
Peti valóban nem egyeznek az MCE-4000 és a WM-61 méretei, pontosan úgy, ahogy a MCE-2000 és a WM-60-é sem, pedig ugyan az a két kapszula. Igen találtam róla átvitelt belinkelve, és ugyan az volt, mint a WM-61-é. Lehet, hogy tévedés? Üdv: Lipi
Válaszol
Kedves Mindannyian!

Néhány újabb infot sikerült összekaparnom a netről, tehát semmi sem 100%-os.
Az MCE-4000 megfelel a WM-61-nek, ugyanott gyártják, ugyanaz a cég. Hmm....
Az MCE-4000-ben VAN FET-es illesztő-kimeneti fokozat, a WM-61-ben NINCS, vagy éppen fordítva.
Esetleg egyikben sincs semmi, vagy mindkettőben van.
Sad
Ami már érdekesebb, hogy azért nem adnak meg átvitelt ilyen mikrofon-kapszulákról, mert beépítve, tokozva teljesen más lesz az átviteli görbéje és ezért az eredmény esetleges.
A mérő-mikrofonok azért olyan drágák, mert keveset gyrátanak belólük és azokat ellenőrzik is(!), mechanikailag és belül elektromosan is, az egyenletes átvitelre vannak "bekalibrálva". Hmm...

Találtam egy egyszerű megoldást, olyan mikrofonokhoz jó, amit kb. 10kOhm körüli ellenálláson keresztül lehet a táphoz ( 3-12V ) kötni, de:
A mikrofonhoz csatlakozó ellenállás kb. 6,2-6,8kOhm, vele sorban egy kb. 5,1-5,6 kOhm és ezzel párhuzamosan egy kb. 330nF-560nF-os kondi. Innen csatlakozunk a tápfeszre. Ez a megoldás azokon segít, ahol a mikrofon kiemel kb. 3kHz-15kHz között. Ezt a kiemelést lehet ezzel a párhuzamos RC-taggal kiegyenlíteni. Persze, valamihez "hitelesíteni" kellene, hogy tényleg jó-e ez a "kompenzálási módszer". A jelet természetesen a mikrofonról visszük tovább.
Gyakorlatilag a mikrofon munkaellenállásának frekvencia-függővé tételével lehet ezt a korrekciót elvégezni, ami még az eredő zajt is némileg csökkenti.

( Ha hihetünk a WM-61 adatlapjának, ez az áramkör már benne van, azért olyan "szép" az átvitele, csupaszon! )

Üdv! SMA
Válaszol
Szerintem nincs abban semilyen kompenzáció . Azértvan 14 kHz körül az a szép nagy púp .
Válaszol
Kedves Mócsing és Többiek!

Melyikre gondolsz?
Ami van a WM-61-ről adatlap, az szinte egyenes átvitelt mutat.
"Állítólag" az MCE-4000 ugyanolyan, persze erről nincs átviteli görbém, szétcincálni pedig nem akarom, hogy mi van belül?
Mivel Én külső mérőadaptert fogok használni, mindenképpen valahogy ki kell mérni a mikrofon átvitelét és bekalibrálni, valamint az esetleges korrekciót is meg kell csinálni hozzá. Így a közel lineáris átvitellel már szinte bármilyen műszerhez csatlakoztatva használható lesz.
Remélem.
Üdv! SMA
Válaszol
.haha. A WM-61 is csak állítóleg olyan, mint az al.-on.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Válaszol
Kedves SMA és Mócsing!
Én ezt az átvitelt találtam az MCE-4000-hez egy külföldi fórum oldalon, ami megegyezett a WM-61 átvitelével.
[Kép: wm61.JPG]
A gyári adatlapokat el kell felejteni, semmi közük a valósághoz! Az hogy van-e fet bennük vagy sem, nem tudom, de ha más lenne a fet, akkor szerintem más lenne az átvitel is. Ez az átvitel WM-61 FRD alapján készült, és ha két kapszula ugyanaz, akkor tökéletesen használható az MCE-4000 korrekciójához a WM-61-hez készült FRD.
SMA Írta:Ami már érdekesebb, hogy azért nem adnak meg átvitelt ilyen mikrofon-kapszulákról, mert beépítve, tokozva teljesen más lesz az átviteli görbéje és ezért az eredmény esetleges.
Ez szerintem a parasztvakítás tipikus esete, mert ha beépíted a kapszulát szinte teljesen mindegy milyen, házat kerítesz köré, az átvitele ugyanaz marad. A gyári mérőmikrofonok abban különböznek, hogy a mikrofonban van egy elektronika. Egy előerősítő és valószínűleg egy korrekció. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem kell hozzá FRD, és természetesen egyedileg kalibráltak is. Üdv: Lipót

Na megtaláltam az oldalt, aki ért külföldiül értelmezze.
http://www.che.es/uniforo/viewtopic.php?...bfb3b5b38e
Válaszol

Hol találtad ezt a szép görbét?
Ha ez ilyen, akkor ebből már lehet tervezni korrekciós fokozatot hozzá és többé-kevésbé lineáris lesz a levehető jel, amit bármilyen cuccba be lehet vezetni, mérési célokra. ( Például egy AC-mV mérőbe, ami a kb. 5mV-os jelet fel tudja dolgozni. Ezzel már eljutunk oda, hogy kalibrálható lesz egy másik garantáltan lineáris átvitelű mikrofonhoz, amit a millivoltmérővel is ellenőrizni tudunk. )

A beépítés után valóban változhat az átvitele a mikrofonnak, attól függően, hogy milyen házba építjük be, ez tény és mérhető is a fentebbi módszerrel!

A 29.-én leírt kompenzációt kiszámolva az alábbi értékeket kaptam:
R1 = 6,81kOhm sorosan 5,49kOhm+473nF paralel kapcsolásával, ez a mikrofon "munkaellenállása". Elvileg ezzel linearizálható az átvitel ( +0,5dB, -0,5dB ) tehát nem kell az a szoftveres kompenzációs-file hozzá.
Majd meglátjuk, meg fogom mérni.
Üdv! SMA
Válaszol
SMA Írta:Hol találtad ezt a szép görbét?
Nem ismered Spexel kolléga oldalát?
http://spexcel.hangszoro.net/meas2.htm

SMA Írta:A beépítés után valóban változhat az átvitele a mikrofonnak, attól függően, hogy milyen házba építjük be, ez tény és mérhető is a fentebbi módszerrel!
Persze, ha olyan elvetemült vagy, hogy pld. túl mélyre ülteted be a kapszulát, vagy a kapszula és a cső közt nincs megfelelő illesztés, de egy gyártónak erre hivatkozva nem közölni az átvitelt parasztvakítás. Magyarul ne nézzenek hülyének annyira, hogy egy „kvázi” amatőr nem lehet tisztában ezekkel, és erre hivatkozva nem közli a specifikációt. Ez olyan, mint ha egy autó gyorsulását nem adnák meg, mert egy amatőr úgy se tudja kihozni belőle a gyári speckót. Üdv: Lipót
Válaszol

Tényleg, láttam már valahol. Smile

Nem fogom beültetni semmibe a mikrofon-kapszulát, illetve zsugorcsőbe lesz behúzatva, mikor a vezeték rá lesz forrasztva. Ez nem takar szinte semmit, így kevésbé változik a mikrofon átvitele.

Megvan a LAPTOP gépem, de kiderült, hogy a DSO-kábele meg szakadt, legalábbis nem látja a gép a műszert. Na dagadt a fejem, a hétvégén sehol nem tudtam kábelt szerezni, ma meglátom kapható-e, ha nem, akkor csinálhatok kábelt.
Türelem, próbálom nyugtatni magamat, pedig már felkészültem a mérésekre.
Sad

Üdv! SMA
Válaszol
Kedves Mindannyian!

Csináltam összekötőkábelt, azután kiderült, mégsem megy a DSO-program. Sad
Találtam a neten egy leírást, hogy mit kell átprogrammozni, hogy XP-alatt működjön, mert valószínűleg ez a baj, hogy XP van a gépen.
Elvittem a cuccot egy olyan helyre, ahol W98-as működik és feltelepítettük, működik, minden rendben. Futás haza, format, majd a telepítések boldog percei, órái jöttek, hadd ne soroljam mennyi vesződséggel.
Most már működik a DSO, szokni kell, gyakorolni. Sajnos log-log skálát nem tud a FFT módban, a 20Hz-20kHz-es frekitartományt is több lépcsőben lehet csak leképezni, mert az alja nem látható, nem értékelhető, összenyomott.
Kezdetnek jó lesz, aztán, ha majd egyszer lesz pénzem, mégiscsak meg kell venni azt a másikat.

shalafi66!
Kérnék némi segítséget, hogy milyen összeállításban érdemes mérni egy hangszórót és kész hangsugárzót, hogy mások által kapott eredményekkel is összevethető legyen a mérés eredménye.
Mit javasolsz?

Üdv! SMA
Válaszol
Kedves mindanyian!

E percben vettem át WM-61a102a tipusú mikrofonomat! .udv. .udv. .udv.
A kérdésem a következő: A kábele mi leygen? CAT 5 vagy CAT 7?
mind2 van itthon. A másik hogy kell-e neki mikrofon erősítő a hangkártyához?
Aztán meg ennek enniyre kicsinek kell lennie? Hihhetetlen kicsi!

http://img529.imageshack.us/my.php?image=mikijw1.jpg

üdv: vava
Ha a Microsoft egy napon olyan terméket gyárt amivel nem lehet szívni, az valószínűleg a Microsoftos porszívó lesz...
Válaszol
Ez a mérete .

Nekem koaxból van a mikrofonkábel . IC-nek sem jött be a CAT 5 , szerintem mikrofonnak sem lenne jó . Ráadásul méterekről van szó .

Állítólag a mirofonbemenet ad ki feszültséget ,tehát lehetne használni .
Viszont méréshez gyenge a minősége . Jobb megoldás a külön mikrofonerősítő . Pl. Gilszki féle Méricske erősítője ,v. Pagrusnál is van hozzá rajz . Ha mikrofonerősítőt használsz , a vonalbemenetre kel kötni .
Válaszol
Kedves Mindannyian!

Nehéz ezekkel a "modern" mérőeszközökkel úgy mérni, ahogy Én szeretnék.
Meg kell szokni, kicsit nehézkes, nekem lassú az egész procedúra, viszont többet-mást tud, mint analóg társai.
Gyakoroltam a DSO-méréseket és van néhány igen nagy előnye a hagyományos szkóppal szemben, például "Single" módban felrajzolja a teljes jelet, pedig még nem is láttam a másik szkóppal, pláne mélyfrekvenciákon, ahol a lassú fűrész miatt néha kiértékelhetetlen a jel.
Ezzel már jól értékelhető.
A lináris átfogás miatt kicsit macerás a számolgatás, mert ugye a hangfrekvenciákon dB-skála ( logaritmikus mennyiség ) és logaritmikus frekvencia-skála van, de szerencsére van a kurzor, amivel mindent meg lehet találni, a képernyőn, persze.

Üdv! SMA
Válaszol
Kedves Mindannyian!

Be kell valljam, férfiasan, hogy EZ a fajta DSO nem arra való, amire szerettem volna használni.
Nincs hibája, de nem lehet vele hangsugárzót, hangszórót mérni, mert egyszerűen nem erre készült és ezért roppant nehézkesen használható ilyen mérésekhez.

Ha valakinek kell, eladó így ez a műszer.
Nem reklámképpen ide írom mit tud:
Hung-Chang DSO 2100 type Digital Storage Oscilloscope.
2-csatornás, 30MHz-es, 50MHz-es FFT-Analyser.
2db. új mérőkábel x1/x10, német gyártmány.
1db. parallel-csatlakozókábel PC-hez.
Win95-98 alatt működik, szofver melléklettel.

Igen keveset használt készülék, hibátlan állapotban.

Úgy tűnik, tervezni kell egy, a hangsugárzók méréséhez való célműszert, amivel egyértelműen lehet néhány jellemzőt mérni.
Fejben már van egy ötletem, de szívesen vennék mástól is ötletet, segítséget.

Üdv! SMA
Válaszol
SMA,mé nem jó neked a Gilszki féle méricske?Eléggé cél,nem? .sokk.
Üdv Doki!
Válaszol
Kedves doki és Többiek!

A "Méricske" okos kis szerkezet, de nem profi célra való, hobbi célú használatra tökéletes.
Én "műszert" szeretnék, ami garantáltan, hitelesíthetően mér.

Alakul már, fejben a következőkre gondoltam:
Egy 555-ös IC, ami astabil módban ketyeg 2-5sec idővel, ezzel rugdos egy másik 555-ös IC-t, ami néhány műveleti erősítő ( OPAMP ) és komparátor ( COMP ) segítségével lineáris fűrészjelet állít elő, szintén kb. 2-5sec hosszan. Ebből a következő két OPAMP-állít elő stabil szintű háromszögjelet, amit utána egy szinuszosító formáz közel tökéletes szinuszjellé. Innen kimenet és végfok is hajtható, újabb OPAMP-ok segítségével.
Minden fokozat behangolható, a kezdő és végfrekvencia külön beállítható, automatikusan működő készülék lenne, de lehet egy potival kézzel is hangolni, resetelni, marker is lenne benne, szintén végighangolhatóan.
Ezt kell egy kécsatornás oszcilloszkópra kötni és X-Y módban a beállítások után, a képernyőn látható lesz a mért készülék, vagy hangsugárzó átvitele.
Tulajdonképpen egy hangfrekvenciás wobbler lenne, de gondolkodom azon, hogy szélesebb sávban is működjön, ha ez megoldható, tehát kb. 2Hz-200kHz között.
Eddig ennek egyetlen hátránya, hogy mivel nem PC-n működik, nem tudom elmenteni a mért adatokat, tehát fényképészeti úton lehet csak dokumentálni.
Ha tudtok, segíthettek, örömmel venném, bárkitől!

Üdv! SMA
Válaszol
[quote="SMA"]Kedves doki és Többiek!

A "Méricske" okos kis szerkezet, de nem profi célra való, hobbi célú használatra tökéletes.

------------------
http://www.churchproductionresources.com...eview.html
TrueRTA Software Review

http://www.trueaudio.com/rta_abt1.htm
TrueRTA Audio Spectrum Analyzer Software

http://www.trueaudio.com/
True Audio: Audio Spectrum Analyzer and Loudspeaker Design Software
pia nyer
Válaszol
http://www.hitsquad.com/smm/win95/SPECTRUM_ANALYZERS/
Windows XP 2000 NT ME 98 95 Music Software: Spectrum Analyzers [Shareware Music Machine]

License Released
4Pockets Desktop RTA v1.0 Feature rich real-time sound analyser. Demo 01-Jan-04
4Pockets Pocket RTA v1.0 Highly portable real-time spectrum analyser for your PC and Pocket PC Demo 30-May-03
4Pockets PocketRTA Professional Highly portable real-time spectrum analyser for your PC and Pocket PC. Demo 28-Mar-06
AutoSignal 1.7 Provides a vast array of spectral analysis procedures. Demo 01-Jan-04
bs-spectrum v1.3 beta Spectrum analyzer. [VST] Beta 11-Jun-07
DSSF3 5.0.6 Sound measurement software. Freeware 07-Feb-05
DXUV Meter 2.0 Monitor any audio device and display the monitored audio levels like a standard VU meter or as an oscilloscope. Demo 16-Aug-02
EchoFilter v3.01 Digital audio filter and audio signal analyzer Demo 01-Jun-03
FFT Properties 3.5 FFT Properties is a PC based report oriented real time spectrum analyzer Shareware 21-Aug-99
FFT Spectrum Analyser v2.70.4a Lite FFT Spectrum Analyser Shareware 01-Jun-01
Fre(a)koscope 0.8 public beta FFT-based real-time spectrum analyzer. [VST] Free Beta 26-Mar-05
Frequency Analyzer Freeware FFT analysis program Freeware 20-Jun-01
Inspector FREE v1.0.1 Analysis plug-in, uses its alarm feature to alert users of adverse conditions in their audio. [VST/RTAS} Freeware 12-Nov-06
InspectorXL v1.0.1 Professional audio analysis plug-in suite. [VST/RTAS] Demo 20-Mar-06
Micro LAB 2.0 Osciloscope, spectrum analyzer and audio generator. Shareware 13-Feb-04
MultiInspector v2.1 31-band spectral analyzer. [VST] Demo 14-Sep-07
MultiInspectorFree v1.1.2 31 band spectral analyzer. [VST] Freeware 31-May-07
OscilloMeter v5.57 Real-time oscilloScope & spectrum analyzer. Shareware 02-Jun-07
PAS 1/24 Octave Analyzer pro Live 4.0 1/3, 1/6, 1/12, 1/24 Octave Spectrum Analyzer. Shareware 01-Mar-05
PAS Analysis Center 3.5 Audio signal analysis utilities. Shareware 01-Oct-02
PAS-Analyzer pro Basic A pure frequency monitor-analyzer Shareware 01-Nov-00
PAS-Surround Meter A combined level and correlation meter for Surround signals for the 5.1-Standard. Shareware 11-Nov-02
Pinguin Audio Meter v2.1 Windows Software for Professional Audio Metering Demo 08-Feb-99
PPMulator+ v2.4 Peak Programme Meter. [VST/Standalone] Demo 16-Mar-07
Sample Champion 3.8 Software for audio and acoustic measurements. Shareware 01-May-05
ScopeDSP ScopeDSP� can generate, read, write, window, and plot sampled-data signals. Shareware 10-Oct-98
SI Works Application Development Toolkit VB/C++ real-time audio/video library and tool set. Freeware 20-Mar-02
Sigview 1.9 Analyzer for audio files or live input. Shareware 26-Feb-04
Sonic Visualiser v1.0 View and analyse the contents of music audio files. Open Source 12-May-07
Sonogram sg-1 v1.0 beta VST sonogram plug-in. Free Beta 14-Oct-05
Sonogram Visible Speech v2.4.8 Configurable Visual Sound Analyzer Program. Open Source 02-Feb-06
Sound Frequency Analyzer Frequency Analyzer Freeware 01-Jul-01
SPEAR v0.7.0 Audio analysis, editing and synthesis software. Freeware 05-Sep-07
SpectR DirectX 31 band spectrum analyzer Demo 01-Sep-03
Spectra1 v1.3.1.06 Real-time standalone (stereo) spectrum analyzer. Shareware 09-Apr-06
SpectraScope A spectrum analyzer for the professional audio engineer or hi-fi enthusiast Shareware 05-Oct-02
Spectrogram v 5.0.8 Spectrogram is a freeware dual channel audio spectrum analyzer Freeware 19-Jun-99
Spectrum Analyzer pro LAB 1/3, 1/6, 1/12, 1/24 Octave displaying of the Spectrum. Shareware 26-Apr-05
StyxVis v1.1 StyxVis is a Winamp plugin Freeware 12-Jun-06
Test Tone Generator v4.2 Function generator for testing or demonstration, sound tuning, education and many other purposes. Shareware 01-Apr-07
UniScope 2.1 Analyse sound and make Hi-Fi recording! Shareware
VA - Visual Analyser 4.0 Oscilloscope and Spectrum Analyser Freeware 21-Oct-03
Virtins Sound Card Instrument 1.1 Powerful PC based virtual instrument. Trial 28-Feb-05
Virtins Sound Card Spectrum Analyzer 1.1 Spectrum Analyzer. Trial 28-Feb-05
Visualizer v1.2 FFT Analyzer. [VST] Demo 08-Apr-07
Voxengo SPAN v1.9 Real-time spectrum analyzer. [VST] Freeware 08-Aug-07
WaveShow Sound Explorer Spectrum Analyzer, Oscilloscope, Mixer, WAV file Player/Recorder, CD player, and MIDI keyboard Shareware 10-Jun-00
WaveTools Draws spectrograms from WAV files Freeware 08-Sep-01
Wtune v2.3.2.0 Check the tuning of your voice/instrument, now with export to MIDI file. Freeware
pia nyer
Válaszol
--[Kép: pohjan_hahmottelua.JPG]-----
[/img]
http://www.dvdplaza.fi/forums/showthread...07&page=50
TrueRTA-for-dummies osa 1 - Page 50 - DVD Plaza Forums

majnem magyarul...ideális odaülés
pia nyer
Válaszol
SMA Írta:Kedves doki és Többiek!

Alakul már, fejben a következőkre gondoltam:
Egy 555-ös IC, ami astabil módban ketyeg 2-5sec idővel, ezzel rugdos egy másik 555-ös IC-t, ami néhány műveleti erősítő ( OPAMP ) és komparátor ( COMP ) segítségével lineáris fűrészjelet állít elő, szintén kb. 2-5sec hosszan. Ebből a következő két OPAMP-állít elő stabil szintű háromszögjelet, amit utána egy szinuszosító formáz közel tökéletes szinuszjellé. Innen kimenet és végfok is hajtható, újabb OPAMP-ok segítségével.
Minden fokozat behangolható, a kezdő és végfrekvencia külön beállítható, automatikusan működő készülék lenne, de lehet egy potival kézzel is hangolni, resetelni, marker is lenne benne, szintén végighangolhatóan.
Ezt kell egy kécsatornás oszcilloszkópra kötni és X-Y módban a beállítások után, a képernyőn látható lesz a mért készülék, vagy hangsugárzó átvitele.
Tulajdonképpen egy hangfrekvenciás wobbler lenne, de gondolkodom azon, hogy szélesebb sávban is működjön, ha ez megoldható, tehát kb. 2Hz-200kHz között.
Eddig ennek egyetlen hátránya, hogy mivel nem PC-n működik, nem tudom elmenteni a mért adatokat, tehát fényképészeti úton lehet csak dokumentálni.
Ha tudtok, segíthettek, örömmel venném, bárkitől!

Üdv! SMA
A szinuszjeledet egyszerűbben állíthatnád elő egy XR-2206-tal, csak a vezérlő fűrészjelet kellene külön generálnod.
A sweepelt szinusszal történő mérést egyébként a legtöbb spektrumanalizátor program tudja.
De nem véletlenül használnak a szinusz helyett zajt az akusztikai mérésekhez.
A hitelesítéshez pedig így is, úgy is egy pisztonfon kellene, anélkül se a műszered, se az analizátorprogramok nem igazán hitelesek.
Válaszol
Kedves pionyer és Többiek!

Köszönöm, azok nagy részét ismerem, Én olyant szeretnék, ami azt csinálja, amit Én akarok mérni.
Venni készen, arra sajnos nincs elég pénzem, inkább építek, ha van megfelelő dokumentáció és beszerezhető minden cucc hozzá.
A hangkártya nem volt megfelelő nekem, pedig jó hangkártyám van-volt a gépben, most pedig az alaplapival nem is kísérletezek, ezek nem mérésre valók. Eleve a közös hidegpont sok méréshez nem felel meg.

Hitelesítés nem probléma, meg tudom majd oldani.

Üdv! SMA
Válaszol
Az Elektorban közöltek hf wobler rajzot .
Válaszol
SMA Írta:Kedves pionyer és Többiek!

Köszönöm, azok nagy részét ismerem, Én olyant szeretnék, ami azt csinálja, amit Én akarok mérni.
Venni készen, arra sajnos nincs elég pénzem, inkább építek, ha van megfelelő dokumentáció és beszerezhető minden cucc hozzá.
A hangkártya nem volt megfelelő nekem, pedig jó hangkártyám van-volt a gépben, most pedig az alaplapival nem is kísérletezek, ezek nem mérésre valók. Eleve a közös hidegpont sok méréshez nem felel meg.

Hitelesítés nem probléma, meg tudom majd oldani.

Üdv! SMA

-----------------

http://kudelsko.free.fr/oscilloscope/logiciel.htm
Logiciels

http://www.dxzone.com/cgi-bin/dir/jump2.cgi?ID=9067
Audio Spectrum Analyzer - OscilloMeter 4.14 by dxzone.com

http://www.dxzone.com/cgi-bin/dir/jump2.cgi?ID=2088
Spectrum FFT by dxzone.com
http://www.dxzone.com/cgi-bin/dir/jump2.cgi?ID=2056
Spectrogram by dxzone.com
pia nyer
Válaszol

Mikor, melyikben?
Nekem sajnos az nincs meg, amiben ilyen leírás szerepel.
Hozzá lehet jutni valamilyen módon?

pionyer!
Ezeket is megnéztem, még nézni fogom tovább is, hátha....

Egyelőre tervezem tovább amit kitaláltam, hátha abból is lesz valami.
Azt nem tudom, hogy a "szép" háromszögjelből, 2x6-pontos szinuszosító után milyen lesz a jel, tehát mekkora torzításra kell felkészülni. Ezt sajnos csak próbával lehet kideríteni, tehát kell egy deszkamodel, amin látni már az eredményt.

Üdv! SMA
Válaszol
Elektor 1990/4 .
Nekem kivan nyomtatva . Hova küldjem ?
Válaszol
Kedves Mócsing!

E-mailben is jöhet, ha megoldható, a címem él és/vagy ott megbeszéljük a részleteket.

Köszönöm, addig is segítséged.

Üdv! SMA
Válaszol
Ha nemtalálommeg a gépen ,holnap szkennelem ée küldöm .
A 96-os ÉK-ben is van .
Válaszol

Megtaláltam az RT96-os Évkönyvében, valamiért ez kiment a fejemből.
Tanulmányozom, ettől függetlenül jöhet az Elektoros leírás, hátha az "jobb".

Ti nem gondoltatok ilyen készülék építésére?

Üdv! SMA
Válaszol
Az Elektorost akartam megépíteni ,de szerencsére rábeszéltek a PC-re .
Válaszol

Áttanulmányoztam az RT96-os leírást és nem tetszik, közben rájöttem, hogy annakidején is mi volt vele a gondom.
Sok beállítóelem és beállítás szükséges, de ez kevésbé probléma. Viszont felülről-lefelé sweepel, ha jól értettem a leírásból, ami nekem nem jó.

Induljunk visszafelé egy ilyen készülék kijelzési lehetőségével, amit egy "jobb" kétcsatornás szkóphoz kell csatlakoztatni.
A mérést külső adapterként megépített készülék csatlakoztatásával végezzük és a szkópon vízszintesen 10 azonos osztás, függőlegesen pedig, 8 osztásunk van a képernyőn. Erre kell a beállításokat elvégezni, de van itt egy kis gond.
A jelszintet állíthatjuk tetszőlegesen, ez a függőleges jel, bármelyik osztásvonalra állítható.
A vízszintes jel a fűrészjel, ami egyszerűbb esetben lineáris felfutású és így a 10 osztás egy-egy kockája 2kHz átfogású, ha 20kHz a teljes tartomány. Ez nem elég jó felbontás, főleg alul, ahol az 1cm-nyi kockában van 0-2kHz-es tartomány. Nagyon durva ez a felbontás. Ha logaritmikus a fűrészjelünk, az sem jó, mert pont alul hirtelen változik és ez megint összenyomott ábrát ad. Ha viszont exponenciális (fordított logaritmusos) a fűrészjel, akkor alul talán jobb, de felül lesz erősen nyomott az ábra.
Esetleg szűkebb tartományt fogunk át, akkor szélesebb a kapott kép és jobban értékelhető, de ezzel több mérést kell végezni és azok eredményét összegezni.
Nehéz így egy hangsugárzó átvitelét értékelhetően mérni, kijelezni a mért eredményt. Van még egy lehetőség, hogy nyújtjuk a képet, de ott már nagyobb a hiba, vagy DSO-szkópot használunk és abban nyújtunk, ha lehet, a "single" méréssel elmenti a mért jelet és utána szinte szabadon nézhetjük. Segít itt minket a kurzor, ami analóg szkópban nem jellemző, hogy van.
Nem tudom ez majd milyen lesz, próbálkozom.

Üdv! SMA
Válaszol

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 5 Vendég