A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
SUB
BalekAlak Írta:"subbwofer2"?? olyan itt nincs!
Hol?

A hanszoro.net-en akár az is lehet Smile
Válaszol
igen, tényleg 30-40W körüli a max.
H2000 hangszórókról lehetőleg ne írj privátot, kérdezd a fórumban.
Egyéb témával kapcsolatban az info@hangszoro.net címen vagyok elérhető.
Válaszol
néhai Írta:Sziasztok!

Annak megértéséhez kérhetnék segítséget, hogy ha a Braun gyári adatlapját betáplálva mondjuk a JBL progiba, akkor az ideális dobozméret szerinte a képen látható, Shalafi által javasolt maximális térfogat+fb-vel rosszabb a group delay és a többi paraméter is, mi ennek az oka, mármint, hogy a progi miért ezt számolja illetve mit csinálok rosszul, hogy nekem nem azt "számolja" amit kellene, jelen esetben a Shalafi által megadott értéket. A progiban kellene máshogyan beállítani valamit? Kipróbáltam például az Unibox-ot az még nagyobb eltérést mutat.
Cső Józsi!

Állítsd át a csillapítást normálra, mingyá leugrik kb. 75 L-re, az pedig nincs már olyan messze a 64 L-től.
Ekkora méretnél nem számít annyira 10 L, a kisebb doboz csak előny, cserébe picit magasabb az alsó határfreki.
Amikor építettem a braun-t, én is kb. ekkorára méreteztem, és látszik is 1 pici emelés a frekimenetben, de az nem is baj ha van. (kb. 1 dB)
Amikor polcdobozt tervezel, akkor pl. nem hátrány ha magasabb a Qts, mert kisebb dobozra méretezve az áhított baffle kompenzáció megvalósul, az emelés által. (csővel érdemes utólag hangolni ízlés szerint) Persze csinyján kell bánni vele, neh átessünk a lovon.
Válaszol
Hello BalekALak!
Bocsi a hibákért! .oh.
Anyíra nem értek ezekhez a dolgokhoz ezért kérdezem a ti véleményeteket és kérem segítségeteket.De még egy kérdés az akív sűrés mit jelent?
Én azért szeretnék egy ilyet építen mert nekem othon van egy pár videoton DC3011 és DC2050-es azokhoz szeretnék építeni egy esztétikus mélyládát,ugyan olyan bútorlapból.Meg nekem azok a hangfalak nagyon bejöttek és a DC3011-be is olyan mélynyomó van amilyen a ládába kell.
Válaszol
Hát ez mondjuk rögtön nem igaz, a videoton DC3011 mélyhangszórója nagyon messze van a jelenlegi H2000-féle HA31-től, a kettőnek semmi köze egymáshoz. Videoton hangszórót több, mint tíz éve nem gyárt a cég.
Válaszol
Hogyérted a mostani az jobb mint a régi vagy fordítva?Az oldalon azt írták ugyanaz csak jobb anyagokbol van csinálva a mostani.
Válaszol
Tudom mit írtam arra az oldalra, ilyet, hogy ugyanaz csak jobb anyagokból egy szóval sem. Wink A hangszóró más mint a videoton, attól szerencsére nagyságrendekkel jobb. Ezért jön össze az áránál jóval magasabb használati érték.

Egyébként ahhoz a Piret-féle BP szubról írt leíráshoz is hozzátettem, hogy más a mostani hangszóró mint a régi, amiből Piret építkezett, de ezek már elég hasonlóak, tehát sokat nem változtat az átvitelen.
Válaszol
köszi!Smile
Válaszol
Sziasztok!

Szeretnék építeni egy passzív szubot, vagyis kettőt amelyet egy sztereó erősítővel hajtanék meg. (2x65W 4 ohm-on)
A házimozi erősítő szub kimenetét kötném össze a sztereó erősítő valamelyik bementével.
A szub láda méretei (600x457x343) ez a külső
anyaga mdf 19mm-es belső merevítéssel
Keresztváltó nélküli megoldás lenne
4db. kb 50-60mm-es átmérőjű előre
A hangszóró amit kinéztem: HA31 1544-421 4ohm-os
a szoba 4.2x7.1 méteres
(A minta amiről másoltam, csak a méreteit zsugorítottam arányosan: JBL Synthesis s2s)

Kérdésem a következő:
elég lesz-e az erősítő teljesítménye a hangszóróhoz?
kötelező-e használnom keresztváltót? .forog.
Válaszol
Ahogy én tudom, a HA31nek ez a láda majdhogynem nagy is, 64-80Literig elmegy reflexben.

Ha a házimozinak szub kimenete van, akkor arra az erősítő már lekevert egy hangot, (ha a DVD-n nincs külön hang rá). Ami az erősítőből kijön szub kimenet, az erősített jel, tehát nem köthetsz rá egy másik erősítőt. (ha jól tudom)
Másik dolog, épp ma néztem, egy YAMAHA szub kimenete csak mélyhangkiemelést csinál, ezért szerintem egy kis váltó nem lenne rossz ötlet a mélyláda elé.
Harmadik. Szub kimenet az mono, akkor minek belőle kettő?
Negyedik. Miért 4 Ω? Elbírja az erősítő?

Remélem nem mondtam hülyeségeket, ha igen, remélem kijavbítják, hogy én is tanulhassak belőle.
Válaszol
De, hülyeségeket írtál.

Benne van a nevében, h pre, vagyis előerősítő kimenet, tehát végfokot ráköthet.
Nyugodtan mehet rá a sztereó, 1 Y RCA-val megoldható a 2 csatorna megszólaltatása.
Hangváltó nem kell, ha az erősítőn állítható a vágás.

Ha esetleg meg tudnál számolni, kijött volna kb. br. 72 L a megadott méretekre.
Válaszol
Egyébként szerencséje van, mert azért dobozt méretezni nem így kell.. Nagyon nem. Sokszor nem jön be ez a másolós dolog.

Szóval marad olyan 67-68 liter nettó térfogat a 72-ből, 30Hz-re kéne hangolni, 100*300mm-es csővel vagy két db 60*200mm-essel. 40Hz körüli alsó határfreki várható.
Válaszol
Hello!

Köszi a hozzászólásokat.

A házimozi erősítőn persze, hogy a sub preout kimenetére kötném.
Azért gondoltam kettőt a sub-ból, hogy valamilyen téren megközelítsem a THX szabványt (Persze csak lelkes amatőr vagyok) Big Grin

A 4 Ohm pedig azért, mivel a sztereó erősítőm 2x65Watt 4 Ohm-on, vagy 2x40Watt 8Ohm-on Vágás nincsen rajta! Fontos a vágás?
Ha kell akkor hangváltóval csinálom meg.

de újra kérdezném, hogy elég-e a teljesítménye a hangszórókhoz amit a korrábbiakban megadtam.?
Akkor a doboz mérete kb jó?
Van értelme, hogy kettőt csináljak belőle?

válaszaitokat várva.
Ákos

ui: ja és tegezzetek!
és bocs ha hülyeségeket kérdezek
Válaszol
Azért gondoltam kettőt a sub-ból, hogy valamilyen téren megközelítsem a THX szabványt (Persze csak lelkes amatőr vagyok) Big Grin

A 4 Ω pedig azért, mivel a sztereó erősítőm 2x65Watt 4 Ω-on, vagy 2x40Watt 8Ω-on Vágás nincsen rajta! Fontos a vágás?
Ha kell akkor hangváltóval csinálom meg.

--------------

thx...egészségedre vájtfülű a matőr...!
...utoljára kisz gyűlésen hallottam jóvágású kislányról...hehe...ebből kiderül,hogy régebbi amatyor vagyok....

...a vágás arról szól,hogy egy durva-sok hibától terhelt mélyhangot kell belepasszintani a zenei történésbe...

...180 w-osnak kikiáltott front hangszóróban van 80w mély...40w közép és 25 w magas hangszóró...és ezt ajánlják 80w erősítőhöz !

..és ezek VALÓS arányok....nem fülrepesztő....

[/b]
pia nyer
Válaszol
Pionyert lefordítva.
Szarj a THX-re. Palifogónak jó. .haha.

Akkor csinálj 2 szubot, ha 1 teljesítménye nem elég.
Milyen mozierősítő ez?
A sztereó valszeg elég lesz, de ez majd kiderül a próbánál.
Azé ne vegyél 4 ohm-osat, mert ott nagyobb a teljesítménye az erősítőnek. Előbb kezd torzítani alacsonyabb impedancián. Wink
Hangváltó nem kell.
Válaszol
Léva Írta:Pionyert lefordítva.
Szarj a THX-re. Palifogónak jó. .haha.

Akkor csinálj 2 szubot, ha 1 teljesítménye nem elég.
Milyen mozierősítő ez?
A sztereó valszeg elég lesz, de ez majd kiderül a próbánál.
Azé ne vegyél 4 Ω-osat, mert ott nagyobb a teljesítménye az erősítőnek. Előbb kezd torzítani alacsonyabb impedancián. Wink
Hangváltó nem kell.

Helló Léva!

Harman/Kardon 347-est akarok venni. A meglévő sztereó erősítőm is HK.
Ha egy szub-ot csinálok akkor elég csak a sztereó erősítő egyik csatornájával meghajtani, vagy mindkettővel? (és akkor bikábelezhetőre kell, hgy csináljam a szubot?)

Sajnos nem értek annyira az elektronikához. .forog.

előre is köszi

Ákos
Válaszol
Ha duplatekercses lenne a hsz, az lenne az igazi, mert akkor a sztereónak mind2 csatornáját tudnád használni.
Mivel 1tekercses, ezé csak 1 csatorna fog menni, nem kell bikábelezni.
Esetleg hídba köthető a hk?
Jó lenne ha minden paramétert megadnál végre.
Válaszol
Velodyne Digital Drive subot hallott-e már valaki saját füllel?
Válaszol
Léva Írta:Ha duplatekercses lenne a hsz, az lenne az igazi, mert akkor a sztereónak mind2 csatornáját tudnád használni.
Mivel 1tekercses, ezé csak 1 csatorna fog menni, nem kell bikábelezni.
Esetleg hídba köthető a hk?
Jó lenne ha minden paramétert megadnál végre.

hali

a sztereo erősítő: HK3250 és szerintem tuti nem lehet hídba kötni,
vagyis a hátoldalán csak négy pár hangfalat lehet rákötni
és nincs semmi féle felirat a hidalásról és a papírjában sincs utalás erre.
De nem lényeg akkor csak egy szub lenne és egy csatornát használnék.
majd valamikor megrajzolom és felteszem a képeket, hogy jók-e e a méretek vagy a kialakítás.
Válaszol
Valóban nem lehet, ez 1 mezei sztereó receiver, és csak 2 pár hangfal megy rá. .forog.
Válaszol
shalafi66 Írta:Egyébként szerencséje van, mert azért dobozt méretezni nem így kell.. Nagyon nem. Sokszor nem jön be ez a másolós dolog.

Szóval marad olyan 67-68 liter nettó térfogat a 72-ből, 30Hz-re kéne hangolni, 100*300mm-es csővel vagy két db 60*200mm-essel. 40Hz körüli alsó határfreki várható.

Hello shalafi!

Megrajzoltam az általam gondolt sub-ot. (A HA31-hez)
Várnám válaszod, hogy jók-e a méretek.
A 60-as reflexcső külső átmérőjét sajnos nem tudom, de gondolam van kb 2mm-es falvastagsága. vagy a 60 a külső?
Kell-e még merevítés bele, vagy vastagabb lapokból, vagy dupla előlapból legyen-e?
Bocs ha ilyen dolgokkal zavarlak, biztosan lesznek még hülye kérdéseim. .haha.

Előre is köszi

http://kepfeltoltes.hu/view/080205/drw00...es.hu_.jpg
Válaszol
Szia!

Nincs keznel itt a bassbox, de szerintem hasznalhatnal nagyobb atmeroju csovet, hogy bizti ne susogjon a lagy fuvallat ami tavozik a csovon Smile
Sub-nal annyira nem szamit a meretarany, nekem pl kockaban van a Braun. (Igaz meg nincs kesz Sad )

.oh. .ok. mar megint nem figyeltem rendesen.....
A macska egy hülye madár, csak akkor repül, ha belerúgok...
Válaszol
Balekalak,
shalafi66 Írta:két db 60*200mm-essel

acos, majd megmérem a cső beépítési átmérőjét.
Válaszol
Én hiába tettem a braunhoz 75 mm-es csövet, csak akkor múlt el a szélzaj, amikor mind2 végére tölcsér került.
Válaszol
Sub-nal annyira nem szamit a meretarany, nekem pl kockaban van a Braun. (Igaz meg nincs kesz Sad )[/quote]

------

...kiástam nektek egy subot...
...nem kék ?

http://www.royaldevice.com/custom.htm
THE BIGGEST HORN SUB OF THE WORLD

http://www.carstereo.com/help/Articles.cfm
Car Audio Help Guide
pia nyer
Válaszol
Ez a jóember még wattnál is elszántabb . /és gazdagabb /
Válaszol
Embereknek meni pénzük és szabad idejük tud lenni. Ez már már felháborító!
Ha a Microsoft egy napon olyan terméket gyárt amivel nem lehet szívni, az valószínűleg a Microsoftos porszívó lesz...
Válaszol
Az jobb mikor a kocsmában fetreng egésznap ?
Válaszol
Az sokkla roszabb ez tény! Igazad van
Ha a Microsoft egy napon olyan terméket gyárt amivel nem lehet szívni, az valószínűleg a Microsoftos porszívó lesz...
Válaszol
Mondjuk ez még mindig csak 10 Hz-től megy, azt írja.
Válaszol
De mindek ha egyszer az adathordozón nincs ilyen jel vagy ha van is az is olyan amilyen.....
Igaz még fiatal vagyok és nagyon kevés tapasztalattal és tudással de szerintem felesleges 30 hz alá törekedni. És nehéz is elérni..... még a tényleges 40 hz-et is nehéz ÁTLAG DOBOZ MÉRETEKKEL ÉS EGYSZERŰ KONSTRUKCIÓVAL.

üdv: vava
Válaszol
Az adathordozón nem múlik semmi. Tény, hogy nem egyszerű 30 Hz alá menni, meg még a közelébe sem, de van jelentősége a dolognak.

A koma meg csak akkor lehet elégedett igazán, ha 0 Hz-et környékezi :?
Válaszol
Van egy két track ami 40Hz alatti hangokat tartalmaz. Nagyon komoly különbség tud lenni egy olyan hangfal ami csak 30Hz f3-mal rendelkezik és egy olyan között ami csak 40-et tud. Feltéve ha megfelelő a zenei alapanyag.
Válaszol
TL-el nemgond ,csak ott meg a méretek tudnak borzasztóak lenni .
Válaszol
A felvételek 99%-a 20-20.000Hz között van, ami ezen kívül lenne, simán le van vágva. Az a 0Hz finoman szólva is felesleges, még abban az esetben is ha csak képletesen értette.
Válaszol

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 9 Vendég